De ene schoenleest is de andere niet

De Northwave Scorpius SRS met exact dezelde zool en in dezelfde maat als mijn winterschoenen van dat merk passen niet. De leest is helaas anders, de neus veel puntiger. De schoenen met het flitsende fluoriserende geel gaan dus terug in de doos naar de afzender.

Op de foto hier onder zie je twee rechterschoenen. Rechts de veel rondere neus van het model Artic, links de veel meer taps toelopende Scorpius SRS.

Northwave_Scorpius_en_Artic

Links de Scorpius, rechts de Artic van Northwave

Er zijn nu Bont Riot-schoenen onderweg voor Belle. De neuzen van deze schoenen zijn niet puntig en de zolen staan niet krom. Twee persoonlijke vereisten aan fietsschoenen om pijnlijke problemen met de tenen te voorkomen. Het zijn MTB-schoenen dus ze kunnen als het goed is tegen een beetje modder. Omdat SPD zelfs in de meest modderige omstandigheden probleemloos blijft werken denken we niet (meer) aan nieuwe pedalen of andere kliksystemen.

Bont Riot MTB-fietsschoen

Bont Riot MTB-fietsschoen

Inmiddels is de nieuwe, lichtere tent aangeschaft, een Sierra Designs Lightning 2. Zie onderaan de pagina Onze tenten, voor meer informatie over deze tarpachtige tent. Ik maak me wat zorgen over de waterdichtheid van dit tarpachtige tentje dat deels enkeldaks is. Die zorgen hoef ik niet te uiten bij Dave, die twee jaar onder de sterrenhemel heeft geslapen in zijn poncho en een tarp al luxe vindt. De waterkolom van het doek is ook aan de karige kant maar niet uitzonderlijk voor dit soort lichte tentjes. De tent MSR Hubba Hubba heeft zelfs een nog lagere waterkolom.

Tent en slaapmatten vervangen
In de nieuwste tent passen niet twee brede slaapmatten van Exped naast elkaar maar sowieso wilden we onze uitrusting voor deze Denemarken-reis nog kleiner en lichter hebben. Dave heeft een Exped synmat UL 7 LW aangeschaft en Belle de downmat UL 7 M. Geweldig hoe klein de verpakking is van die matten: zo groot als een halveliterblik.

Banden en accu’s met kleinere laders voor de velomobiel moeten nog geregeld worden. Voor de rest proberen we nog lichtere zomerslaapzakken te regelen. Het produkt is nog niet op de Nederlandse markt en we proberen het door Bever naar Nederland te laten halen. Maar als het niet lukt is het ook goed. Als de slaapzakken vacuüm gezogen tot een plat pakket meegenomen worden nemen ze nog maar weinig ruimte in. Dat kan onder andere met een Schnozzel pumpbag (die je bij een Exped downmat krijgt maar niet bij de synthetische variant).

Wat mee gaat
Verder gaat de al ruim twintig jaar oude benzinebrander weer mee (MSR Whisperlite International), de aluminium pannetjes met RVS binnenkant (Trangia Duossal), titanium sporks, twee Cascadian bekers van GSI (want die nesten* goed), borden (Sea To Summit Delta Plate, nesten helaas niet goed), Camelbak drinkzak, fietskleding (hardloopbroeken en wollen T-shirts), avondkleding (die aangaat na het douchen), een fleecetrui en regenjasje, Crocs voor onder de douche en een lichte wandelschoen. Gereedschap, reservebanden, toilettas, EHBO-kit, voedsel en meer heb je niet nodig.

Niet nodig maar wel mee gaan twee stoeltjes van Alite en een iPhone om mee te fotograferen. Wat ik mis is een waterdichte smartphone of tablet die op losse batterijen werkt, zoals de GPS. Ik heb het internet afgespeurd maar volgens mij bestaat het gewoon niet. Er zijn wel GPS-apparaten op de markt met een ingebouwde camera, maar iedereen die een Garmin heeft weet hoe lastig die uit de ‘stuur’-houder komt, dus dat vind ik geen optie. En hoe krijg ik die foto’s vervolgens weer op een toestel waarmee ik kan bloggen/Twitteren? Eigenlijk zweer ik bij een notitieboekje en ballpoint, die hoef je onderweg niet op te laden en blijft het doen. Geen internet verbinding nodig. En dan thuis de reis nog eens herbeleven door het hele chronologische reisverslag uit te typen.

Route
In het verder uitwerken van de route gaat nog menig computeruurtje zitten. De route is nu opgeknipt in vijftien delen van honderd kilometer. Om te voorkomen dat we moe na honderd kilometer fietsen nog moeten gaan zoeken naar een camping, worden de dagdelen nu aangepast zodat ze van camping naar camping ingetekend worden. De informatie daarvoor zit in OpenFietsMap. In Garmin Basecamp te vinden onder nuttige plaatsen of POI (places of interest). Dat betekent dat de dagafstanden langer worden, zo rond de 120 kilometer. Door dit zo strak te plannen hopen we de kans te vergroten dat het doel, het succesvol uitrijden van de tocht, behaald wordt.

*) Dit is geloof ik Engels. Nesten: het goed in elkaar passen of stapelen.

5 Reacties op “De ene schoenleest is de andere niet

 1. Aannemende dat jullie je per velomobiel verplaatsen ben ik wel benieuwd naar wat je dan aan gereedschap meeneemt. Zelf heb ik altijd een zwitsers zakmes (swisschamp http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-victorinox-swisschamp.htm ) bij mij naast een bandenplakset, pomp en reservebanden. Ik heb wel eens zitten kijken naar iets als een topeak alien || ( http://www.topeak.com/products/Tools/ALIEN_II ) maar ik heb het een beetje te druk om dat goed uit te zoeken. Heb je toevallig ervaring met zoiets?

  Groeten, Sander

  • Je geeft me inspiratie voor een nieuwe blogpost: de gereedschapskist. Dat Toppeak ding ziet er wel cool uit. Maar heeft het de juiste maten sleutels en werkt het handig? En kan je er mee werken in een wielkast van de velomobiel? Wij hebben een Leatherman met bitjes, losse sleutels (15, 10, 8), kettingpons, een inbussleutelset, heel veel losse dingen als schroefjes, ringetjes, kettingschakels, Loctite, kettingolie, tiewraps en ductape. Dat ding dat je van Velomobiel.nl krijgt om je achterwiel er uit te halen, een ding om rommel uit je cassette te kunnen halen, bandenlichters, plakset, etc.

   • De steeksleutels van de topeak kunnen niet op een moer gestoken worden lijkt het. Dat is een van de redenen dat ik niet tot aanschaf ben overgegaan. Ik wil het eigenlijk eerst wel eens van dichtbij zien en als het kan eens in handen hebben. Misschien van de zomer eens kijken of die in een fysieke winkel (liefst in de buurt) verkocht wordt. Het scheelt m.i. wel weer aardig gewicht t.o.v. wanneer je alles los meeneemt.

    Ik ben benieuwd naar een stukje over je gereedschapskist. Zelf heb ik geen ervaring met fietsvakantie al lijkt het mij wel leuk om er met mijn Quest meerdere dagen op uit te trekken. Liefst als ik een naafdynamo aan mijn trapas gekoppeld heb, dan heb ik mooi een autonome stoomvoorziening en laadmogelijkheid voor in ieder geval mijn telefoon (= ook navigatie). Met wat goede wil is daar ook nog wel een 230V~ aansluiting op te fabrieken, zij het uitsluitend voor lage vermogens, voor bijvoorbeeld de lader van de accu van mijn camera.

 2. Sander, in plaats van iets dat weerstand oproept zou je ook aan een zonnepaneel kunnen denken: https://www.zwerfkei.nl/product/brunton-solarroll-flexible. Die moet toch op de neus van een velomobiel aardig wat licht vangen de hele dag. Ik heb echter geen technische achtergrond, dus geen idee of dit genoeg stroom oplevert om de accu opgeladen te houden. En prijzig. Dit zijn natuurlijk dingen die je eigenlijk niet nodig hebt als je op vakantie gaat in een geciviliseerd land als Duitsland en Denemarken, waar we waarschijnlijk tijdens koffiestops en in het scheerstopcontact op de camping af en toe kunnen bijladen.

  • Het levert een aardig vermogen, dat is makkelijk, maar dat vermogen geldt waarschijnlijk alleen bij volle zon. Bijkomen nadeel is de mogelijkheid dat de het hele systeem minder levert als slechts een deel niet goed op de zon gericht is. om nog maar te zwijgen van wanneer het donker wordt.
   Ik zou het systeem best willen proberen maar daar vind ik het een beetje te prijzig voor. Overigens heb ik hier wel wat zonnecellen liggen waarmee ik best eens zoiets wil proberen. Het ontbreekt mij echter aan tijd.
   Een naafdynamo werkt gewoon altijd (licht/donker). Als het even kan wil ik hem wel mechanisch ontkoppelbaar maken maar als dat niet kan neemt het naar verluidt vrij weinig vermogen op als de dynamo alleen elektrisch ontkoppeld (schakelaar) wordt.

   In geciviliseerde landen is het niet per se nodig, daar heb je gelijk in. Een autonome energievoorziening lijkt mij echter ook wel praktisch om langere tijd met veel licht te rijden. Alleen al om die reden gaat die er bij mij zeker komen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s