Door een verstilde witte wereld

Omdat mijn fiets de laatste tijd wat raar deed als ik schakelde ging het tochtje vandaag naar Dronten. Hiervoor hoeft inmiddels de GPS niet meer aan. Het is een afwisselende rit langs water en door bos en weilanden. Wel was het zicht beperkt tot honderd meter: het was mistig.

Volgens Weeronline zou het in de middag wat opklaren maar het bleef de hele dag mistig. Bij vertrek was het 6 graden en het waaide nauwelijks. Al snel bleek dat geen van onze anti-fog brillen bestand was tegen zoveel mist. Zelfs Dave’s bril met dubbele beglazing was niet bestand tegen zoveel vocht. Ook mijn Julbo Whoops die niet winddicht is en mijn winddichte Adidas-bril doorstonden de test niet.

mist0

Anti-fog brillen zijn fok

Maar het was wel erg mistig. We zagen meerdere buizerds die waren neergestreken op de hekpalen van een afrastering van een weiland, zodat ze door de mist nog een lekker hapje op de grond konden vinden. Op vogelgebied zagen we nog drie ooievaars op twee nesten op zo’n paal. Alleen toen het blauwe carbon gevaarte stopte waren de ooievaars gevlogen.

mist6

De ooievaar gevlucht voor de Quest

In Dronten aangekomen omschreef ik mijn schakelproblemen aan Theo. Ik had vaak problemen met opschakelen: dan pakte de ketting pas het kleinere tandwiel achter als ik al een paar keer had rondgetrapt. Soms wilde de fiets helemaal niet meer opschakelen en als ik een steil viaduct op reed dan leek de ketting steeds te twijfelen en spontaan van het ene tandwiel naar het andere tandwiel te lopen.

mist1

Op weg naar Dronten door de mist

Theo schroefde het klepje van de derailleur af en had het euvel snel gevonden: mijn ketting was van het derailleurtandwiel gelopen en had al slijtage veroorzaakt aan de as. Vandaar dat een en ander niet echt lekker schakelde. Zoiets kan gebeuren als je per ongeluk in stilstand de versnelling verdraaid, bijvoorbeeld bij instappen. Nu dit euvel verholpen was konden we aan de koffie.

Achterband en stormstrip
Theo vertelde enthousiast over zijn nieuwe achterband, de Schwalbe Almotion die bijna net zo’n lage rolweerstand heeft als de Furious Fred en goed lekbestendig is. Ik vroeg hem of hij afgelopen week in de stormachtige wind nog elke dag gefietst had naar zijn werk. Dit had hij gedaan. Hoewel hij zelf eerst erg sceptisch was geweest over de stormstrip wist hij te vertellen dat een stukje tochtband in de lengte over je fiets echt een wereld van verschil maakt. We kregen de theorie van onderdruk en turbulente wind uitgelegd aan de hand van een tekening.

Theo had de tochtstrip (gekocht bij de Gamma) aangebracht nadat hij een keer toen hij 50 kilometer per uur reed, werd opgetild door een windvlaag, van de weg raakte, over een sloot van 1,5 meter breed waaide en aan de andere kant belandde. Het lijken sterke verhalen maar het schijnt dat Guus van Schoot achter hem reed en het verhaal kan bevestigen. Theo vertelde ook dat van de nieuwe fietsbrug over de A6 over de hele lengte de RVS-leuning is gestolen door metaaldieven. Nu we weer bijgekomen en bijgepraat waren konden we weer op huis aan.

mist2

Het begon al snel donker te worden

De gevoelstemperatuur was niet echt koud. Op de heenweg vond ik het zelfs wat warm met mijn gevoerde pet met met oorkleppen en mijn windstopper Buff. Op de terugweg werden die pas lekker, toen de temperatuur was gedaald naar 1 graad boven nul. Ondanks dat het niet vroor kreeg Dave ijskoude voeten. Hij had zijn Bont-schoenen aan die hij lekkerder vindt zitten dan zijn Nortwave Artic Celsius winterschoenen. Ik had de winterschoenen wel aan en had heerlijke warme voeten.

mist5

Dave begint pijnlijk koude voeten te krijgen

Een tocht door een prachtige verstilde witte wereld volgde. Er waren weinig andere fietsers, een enkele auto haalde ons in. Na 74.4 kilometer waren we weer thuis. Gemiddeld bewogen 25.9 km/u op de heenweg, terugweg iets langzamer, ondanks dat de fiets weer een stuk soepeler schakelt.

8 Reacties op “Door een verstilde witte wereld

 1. Ik stel goede adviezen uit Dronten erg op prijs. Aangezien ik ongeveer even lang ben als Theo heb ik uitgebreid proefgereden in zijn fiets, voordat ik een nieuwe Quest kocht. Mijn Quest lijkt veel op die van Theo (behalve de kleur) en ik rijd ook met de Almotion en Shredda’s. Zeker sneller en comfortabeler dan Greenguards (overigens prima banden), afwachten hoe de lekbestendigheid is.

 2. De Almotion liep helaas aan in de wielkast van mijn XS. Het was een 55mm versie.
  De Racer die er nu onder ligt is 47mm op papier en in het echt 50mm.

  Ik heb van verschillende mensen begrepen dat de XS veel minder zijwindgevoelig is dan de gewone Quest en een stormstrip zou op de XS dan ook minder noodzakelijk zijn.

  Bont schoenen zijn helaas echt geen winterschoenen, daarom heb ik toch Northwaves gekocht voor de echt koude dagen. Op dit moment fiets ik wel gewoon met de Bont schoenen.
  Ik vind ze ook fijner zitten :-)

  • Klopt, de XS is 5 cm lager dan een Quest en daardoor minder zijwindgevoelig. Strada’s kunnen het beste tegen de wind: ze waaien minder snel om door het bredere spoor en zijn korter. Fietsen met een kuil in het ‘dek’ zoals de WAW, de Q4W en DF zijn het beste bestand tegen zijwind.

   • Voor zover ik het weet zijn Strada’s en Mango’s juist meer zijwindgevoelig. Ze zijn wel stabieler vanwege de bredere spoorbreedte.

    Ik heb 7 jaar een Mango gehad en die was echt vele malen zijwindgevoeliger dan de XS.

    Onder andere Twilwel/Harry is ook bezig met het verlengen van de Mango vanwege de betere stroomlijn.

 3. Hoi Belle,

  Mooi verslag van je tocht. Geen last meer van je knie? Dat de ketting naast je derailleur geleide wieltje loopt geeft zeker gereutel en wat schade. Gelukkig alles weer opgelost en volgende keer kan je het zelf.
  Nog bedankt voor je aanbod voor overnachting. Maar ik ben Almere ’s avonds laat gewoon gepasseerd.

  Wilco

  • Nee geen last meer van de knie. Wat snel opkomt is ook meestal weer snel weg, gelukkig. Inderdaad herken ik het schakelprobleem de volgende keer zelf en is het inderdaad makkelijk te herstellen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s