Boodschappen doen met de ligfiets

Zaterdag, de zon schijnt en we willen boodschappen doen in Almere onder andere bij TeleMere. Dat zit op een industrieterrein in Almere, 9 kilometer van ons huis. Ik zet een iets langere route uit van 10 kilometer, om net wat meer op afgelegen paden te fietsen.

Voor vertrek eerst ‘even’ de nieuwe wielmaat in de fietscomputer invoeren, nu er winterbanden onder de fiets zitten. Ik druk op het ‘verkeerde’ set-knopje en reset de hele fietscomputer. Balen, de odometer staat weer op nul. Gelukkig weet ik nog dat de totale kilometerstand 1904 km. was, voortaan moet ik dit getal dus optellen bij het totaal als ik de gegevens doorgeef aan Velomobiel.nl voor de rijderslijst. Bij deze fietscomputer die Velomobiel.nl standaard levert (Cateye Enduro) is het helaas niet mogelijk de stand van de odometer te herstellen.

Telemere heeft, naar eigen zeggen, een zeer uitgebreid assortiment elektronica, van audiomixers tot zekeringhouder, van aansluitkabeltje tot zaklantaarn en van afzuigkapfilter tot zaktelefoon. Als we er zijn aangekomen zien we er hele dure multimeters, professionele soldeerbouten en modelbouwpakketten maar een plopkapje voor een portofoonoortje, waarnaar wij op zoek zijn, hebben ze dan helaas weer niet.

Pinlock visor
Vervolgens proberen we het nog bij een motorzaak in de buurt, ook zonder succes. Daar hangen wel allerlei Pinlock visor’s aan de muur, dus daar gaan we volgende week nog een keer langs met Dave’s racekap. De visor’s worden namelijk verkocht zonder de boutjes waar ze aan vast moeten omdat die vaak al in het vizier van een helm zitten. Mogelijk kunnen ze ons daar mee helpen.

Daarna gaan we naar Carpet Land, dat nu om de een of andere reden Carpet Right heet, voor een inloopmat. Die wordt keurig voor ons opgerold zodat deze makkelijk mee kan in de Quest. Dan gaan we weer op huis aan.

Honden, bejaarden, zwanen?
Honden, OK, die willen ons achtervolgen. Bejaarden, OK, die zien ons niet. Maar zwanen? Dat is nieuw. Er komen een paar zwanen op ons afrennen met de vleugels half uitstaand en de ‘schouders’ hoog opgetrokken. Met de hals proberen de zwanen een fles van WC-eend te imiteren. Gelukkig stoppen ze aan de rand van het pad. Misschien had het niets van doen met onze fietsen en was er vlak daarvoor iets anders tussen de zwanen voorgevallen. Maar het gedrag was apart. Zwanenfluisteraar, kom er maar in om uit te leggen wat het betekent.

Een stuk verder probeert een klein kind dicht bij de fiets met me mee te rennen. Het heeft een leeftijd waarop ze nog negen van de tien keer over hun eigen benen struikelen als ze gaan rennen dus ik waarschuw het kind met een krachtig “pas op” en gelukkig stopt ze de achtervolging. Ongeluk voorkomen.

Waterdichte pet
Vandaag heb ik mijn nieuwe winterpet (Hiker GTX, klinkt in elk geval snel) op van het merk Ayacucho, gevoerd met Gore-Tex, dus waterdicht. Toen ik namelijk van de week met de softshell variant van de pet door de regen had gefietst kwam ik er achter dat deze pet nat wordt en niet zo heel snel droogt. Dat zou betekenen dat ik een nat en dus koud hoofd zou krijgen op een lange natte tocht. De nieuwe pet zit niet benauwd of te warm dus ik had beter meteen voor deze variant kunnen gaan. Voortschrijdend inzicht. Het enige jammere van deze pet is, is dat deze is uitgerust met een niet-elastisch aantrektouwtje, terwijl de softshell pet is uitgevoerd met een elastisch aantrekkoord.

ayacucho_petten

Links de softshell, rechts de pet met Gore-Tex

Om voorbereid te zijn op kouder weer heb ik ook een deels gewatteerd hardloopjasje gekocht bij H&M. De mouwen, zijkant en schouders zijn niet gevoerd, de voor- en achterkant wel. Hoewel het voor een velomobilist mooier zou zijn als de rug ook niet gevoerd was, vind ik het toch niet te warm in dit jasje. Ik denk dat ik hier met winters weer nog wel veel gebruik van zal maken.

H&M Sportkleding

Hardloopjasje H&M Sportkleding

Na 21 kilometer weer thuis, gemiddeld bewogen snelheid van 21.8 kilometer (harder is onverantwoord in stadsverkeer). Het milieu gespaard door niet met de auto te gaan, beetje beweging gekregen en geoefend om te rijden in bochtig en druk stadsverkeer.

Schadeclaim afgewezen
Thuis ligt er een brief op de mat van mijn verzekeraar: schadeclaim is afgewezen omdat de verklaring van de tegenpartij niet overeenkomt met die van mij en Dave, die achter mij reed. Volgens de getuige stond de leerling waar ik de aanrijding mee had op de rand van het trottoir en had ik geen vaart verminderd. Mijn GPS-track van die dag laat zien dat ik met aangepaste snelheid kwam aanrijden en hard geremd heb. Het kind stapte op de linkerhelft van het fietspad, waar wij reden, omdat er een grote groep rechts op het trottoir en de rechter rijbaan van het fietspad stond. Maar ja, kennelijk reed ik dus op het trottoir. Dus eigen schuld dikke bult, aldus de tegenpartij. Op de verlanglijst: een GoPro camera.

14 Reacties op “Boodschappen doen met de ligfiets

 1. Heb je nog iets aan je verkeersrechtsbijstandsverzekering nu de schadeclaim is afgewezen? Ik treed in jouw voetsporen, want binnen 2 weken na het halen van mijn nieuwe carbon Quest 777 heb ik mijn eerste schade. Ik stond bij een kruising achter een auto, die ineens achteruit ging rijden en met de trekhaak in mijn Quest boorde. We hebben het schadeformulier ingevuld en ik verwacht in dit geval geen problemen, maar je weet het nooit. Ik ben minimaal verzekerd, omdat verzekeraars altijd proberen onder de schadeclaim uit te komen en ik mij deze ergernis wil besparen. Uiteraard gaat het in dit geval, net als bij jou, om de verzekeraar van de tegenpartij.

  • Oh wat balen zeg! Het goede teken is dat je samen met de eigenaar van de auto het schadeformulier hebt kunnen invullen. Dus ik vermoed dat je het terug krijgt. Ik had geen schadeformulier bij mij en te maken met een minderjarig kind. De moeder, die niet bij het ongeval aanwezig was, was per mail meteen vijandig en wilde niet samen het formulier invullen. Al met al heeft het geharrewar ruim drie maanden geduurd. Kan je ondertussen nog wel rijden met je fiets?

   • Ja gelukkig is er niks te merken tijden het rijden met de Quest. De trekhaak veroorzaakte een flinke deuk, maar die is uit zichzelf weer uitgedeukt. De schade bestaat uit scheuren. Als de verzekeraar akkoord is, straks de fiets naar Dronten brengen en een week later weer ophalen en dan is alles weer in orde. Het zet je wel aan het denken waar je overal wel niet op moet letten. Als je achter een auto staat dus zeer ruime afstand houden, indien mogelijk. In mijn geval werd ik gedwongen nauw aan te sluiten door een auto die achterlangs moest. Gelukkig heb ik een getuige die zich spontaan aanbood.
    Overigens erg vervelend dat je een onwelwillend iemand (de moeder) hebt getroffen. Voor dergelijke situaties heb ik een verkeerrechtsbijstandsverzekering afgesloten, maar het blijft dus lastig je gelijk te halen………

 2. Hoi Belpri,

  Een goedkoper kamera voldoet ook wel. Ik heb een Lenco actioncam en en ben daar wel teverden mee. Het beeld is misschien wel minder maar voor bewijsmateriaal is het prima.
  Groet Johan

 3. Hoi Belle,

  Heb je op Harry’s blog gelezen over de scheur in het vizier bij het monteren van het pinlock-vizier? Wel iets om in gedachten te houden. Ook vraag ik me bij het pinlock-vizier af of je de kap regelmatig mee naar binnen in de warmte moet nemen om het vocht, dat door het vizier is opgenomen, weer eruit te laten verdampen.

  Ik ben nu zelf met iets anders aan het experimenteren, maar daar wil ik pas wat over schrijven na een weekje gebruik, anders raad ik anderen misschien iets aan wat toch niet goed genoeg werkt.

  Groet

  Erwin en Tante Lies
  PS Dat van die camera is wel een goed idee voor mijn eigen verlanglijstje.

  • Ik neem aan dat de Pinlock juist geen vocht tussen vizier en visor opneemt? Sowieso staan de fietsen bij ons in de woonkamer (eindelijk een zinnig doel gevonden voor een 11 meter lange woonkamer). Ben benieuwd naar je experiment!

   • Ik dacht dat het werkte doordat het net als een (goede) skibril dubbele beglazing maakt. Maar dat neem ik aan, dus nergens op gebaseerd.

   • Hoi Belle,

    Ik begrijp dat het pinlock vizier zelf vocht opneemt. Daar zal dan ook wel een grens aan zijn, en dat vocht zal er ook weer uit moeten neem ik aan.

    Groet

    Erwin en Tante Lies

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s