Exped downmat lek

Nu niet allemaal denken: dat was dus een slechte koop maar mijn Exped downmat is dus lek. Gekocht in 2005 toen we gingen kamperen in Pennsylvania dus 9 jaar oud. De mat loopt langzaam leeg tijdens de nacht. Als ik hem flink oppomp (te hard om lekker te liggen) dan drukt de volgende ochtend mijn heup op de grond (te zacht). Matten worden ’s nachts wat zachter door de koude maar dit is anders. Mijn lekkere matje is lek.

Exped downmat 9

Slaapzak en mat

Thuis het bad vol laten stromen en de mat vier keer (twee keer met de bovenkant, twee keer met de onderkant) van boven naar onder ondergedrukt om het lek op te sporen. Lek niet gevonden. Wel gevonden: een nieuwe krachtsport om je armspieren mee te trainen. Misschien is er geen lek maar is het materiaal poreus geworden? En ik wilde nog wel de schoonmaakster de schuld geven (die krijgt zonder dat ze het weet van heel veel dingen onterecht de schuld). Dit keer omdat ze opeens in het hoekje waar de mat aan een rokhaakje (met twee van die knijpertjes) hangt ook de vloerwisser had gezet (en die heeft van die weerhaakjes voor de spons).

Geen reservemat
De mat is nu door Bever naar Exped opgestuurd voor onderzoek en eventuele reparatie. Ik zit dus even zonder slaapmat. Helaas heb ik in een opruimerige bui een paar jaar geleden de antieke Therm-a-Rest matten verkocht via Marktplaats. Dus geen reservemat. Nou wil het toeval dat het dit weekend hard waait en veel regent en ook voor volgend weekend zien de voorspellingen er niet heel aantrekkelijk uit. Perfect weer dus om eens wat buitensportzaken te bezoeken en ons te oriënteren op de eventueel benodigde vervanging van de mat.

Soorten Exped matten
In 2005 was er één soort Exped down mat. Eén maat, één dikte en één soort vulling. Dat is veranderd. Je hebt nu ook synthetische vullingen (Synmat) of geen vulling, verschillende diktes (onder andere 5, 7 en 9 cm), verschillende maten: breder (MW) of breder en langer (LW) en verschillende tijken: normaal of  ultra light (UL), wel of geen (XP) geïntegreerde pomp. Veel keuze dus en de synthetische ultra light heeft het pakformaat van een halfliterblik. Dat krijg je makkelijk weggestopt in een banaantas op de ligfiets of rugzak.

Maar goed, eerst maar even afwachten of de oude mat gerepareerd kan worden. Ondertussen vermaak ik me met fietstochtjes plannen in Basecamp net over de grens in Duitsland. En omdat we toch in de buitensportzaak naar matten aan het kijken waren hebben we een nieuwe tent gekocht (Vango Nimbus 300), de synthetische slaapzakken vervangen door donzen en eindelijk die nieuwe lichtere en lagere stoeltjes gekocht (Alight Mayfly). Nu nog een nieuwe mat. Of de oude als nieuw, dat kan ook.

4 Reacties op “Exped downmat lek

 1. Wat was uiteindelijk de afhandeling en/of je nieuwe mat?
  /WernerT die zich al ingelezen heeft in het Exped-spul en een Synmat 7 wil kopen

  • Ik heb later een UL 7 downmat aangeschaft. Die heeft een hogere isolatiewaarde dan de synmat. Alsnog vind ik die, ondanks de opgegeven temperatuurwaarden, in het vroege voorjaar soms te koud. Er is nu net een nieuwe mat uit, de Winterlite. Die combineert een laag gewicht met een hoge isolatiewaarde. De garantieservice van Therm-a-Rest is wel beter dan Exped maar aan de andere kant was de eerste Exped-mat al 9 jaar oud toen deze poreus raakte. Op de standaardmatten geeft Exped 5 jaar garantie, waar 2 jaar garantie gebruikelijk is.

  • Antwoord gevonden, niet via de tag, wel via het menu. Nog wel benieuwd of Exped nog met een korting oid kwam.

   Raar dat je de Downmat anders vind liggen, het zou hetzelfde product zijn – volgens de info die ik tegenkom.

   “Belle’s Exped downmat gekocht in 2005 in Pennsylvania raakte poreus in 2014. Dit kon niet gerepareerd worden door de fabrikant. Wat dat betreft lijken de Therm-a-Rest-matten beter bestand tegen slijtage. Maar ja, het ligcomfort is een stuk minder. De mat is vervangen door een Synmat 7 MW met ingebouwde pomp. De R-waarde van deze mat is 4.9. Ik vind hem minder lekker liggen dan de downmat.”

   • Als je ziet hoe de synthetische vulling met elkaar verwoven is, terwijl dons losse vlokken zijn, vind ik het niet gek dat het ligcomfort anders is. Ik denk dat ik een keer op een beurs of iets dergelijks een doorsnede er van gezien heb.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s