In dubio: Fujin of Fuego?

Een oneerlijke fietstest waarbij ik een Challenge Fujin vergelijk met een Nazca Fuego. Oneerlijk, omdat ik 2600 kilometer reed met de Fujin en dus aan deze fiets gewend ben. Ik rij nu twee weken op de Fuego en heb er net 350 kilometer op zitten.

Onlangs verving mijn fietsmaatje/ega zijn Nazca Fuego voor een Flevobike Greenmachine en deed zich een mogelijkheid voor om deze ligfiets uit te proberen. Dus hebben we de Fuego omgebouwd naar mijn maat. Nu ben ik in dubio: welke fiets hou ik, de Fujin of de Fuego?

Fuego en Fujin

De Fujin op de voorgrond, naast de zwarte Fuego

Tijd voor een vergelijkende warentest!

Frame
Het frame van de Fuego is gemaakt van chrome molybdeen, de Fujin van aluminium. De Fujin is daardoor lichter en stijver. Het voordeel van de Fuego zou zijn dat bij een framebreuk in het buitenland je het overal kan laten lassen. De Fujin heeft een esthetische doorgaande lijn, ega vindt juist dat de staalkleurige vering in het midden van de Fuego er zo mooi technisch uitziet. De Fujin zal nooit roesten maar kan weer gevoeliger zijn voor electrolyse door de RVS bouten.

Winnaar: onbeslist

Vering
De vering van de Fujin is sportief. Je zult gaten in de weg voelen. Dit went wel. De vering van de Fuego is aanvankelijk zo slap dat met kampeerbagage de stoel in kuilen op het achterspatbord klapt. Met een speciale extra stevige veer is dat probleem verholpen. Zelfs met stevige veer voelt de Fuego aan als een zoevende limousine terwijl de Fujin meer het karakter heeft van een Ferrari. De Fuego biedt dus veel meer comfort.

Winnaar: Fuego

Schakelen/versnellingen
De Fuego schakelt soepeler dan de Fujin maar dat kan de leeftijd zijn en met een goede afstelbeurt waarschijnlijk te verbeteren. De Fujin is uitgerust met Shimano Deore maar grijpt vaak wat onelegant aan. Ook heeft de Fujin voor maar twee bladen en de Fuego heeft er drie. Dat betekent dat ik met de Fuego makkelijker stijle hellingen kan nemen.

Winnaar: Fuego

Remmen
De Fujin is uitgerust met Magura Louise hydraulische remmen. Geen omkijken naar totdat er iets mee zou zijn en dan zijn ze niet makkelijk zelf te servicen wat op een buitenlandse vakantie onhandig kan zijn. De Fuego heeft BB5 schijfremmen. Een licht knijpje in de remmen en de Fujin staat stil. Heuvel af met 50+ kilometer per uur op de Utrechtse heuvelrug is met de Fuego is wat beangstigend. Remt dit wel voldoende als je een echte berg af gaat?

Winnaar: Fujin

Sturen Fujin en Fuego

Links het meer gebogen stuur van de Fujin

Stuur
Het stuur van de Fuego is rechter dan dan dat van de Fujin. Maak twee vuisten, laat de knokkels horizontaal en hou denkbeeldig een stuur vast. Laat nu de buitenkant, dus de pinken, zakken, alsof je een krommer stuur vasthoudt. Je voelt ontspanning in de bovenarmen en schouders.

Winnaar: Fujin

Bochtgedrag
Lastige. Bij de Fuego raken mijn schoenen het voorwiel in de bocht, dit is bij de Fujin nog nooit gebeurd. De positie van het voorwiel ten opzichte van de crank en/of stoel wijkt net iets af van elkaar. Omdat ik gewend ben aan de Fujin, maak ik in het begin stuurfouten met de Fuego: ik stuur te laat in, waardoor ik op de tegenhelft van het fietspad terecht kom. Na een week gaat dit al beter dan in het begin. Wel moet ik er aan denken om in scherpe bochten de voet aan de buitenkant van de bocht omhoog te zetten zodat ik het wiel niet raak. Dit voelt wat tegennatuurlijk maar ik weet van fietsmaatje dat je hier aan went.

Winnaar: onbeslist

Zitje
Beide fietsen hebben een zogeheten Ventisit-matje. Bij de Fuego ligt deze op een polyester schaalzit. Bij de Fujin op het aluminium stoelframe. Bij de Fujin is dit frame open, hierdoor ademt het beter dan op de Fuego. De Fuego zorgt voor een natte rug, op de Fujin heb je hier geen last van. Polyester is zwakker dan aluminium. De plekken waar de stoel is vastgezet aan de fiets zijn gevoelig voor scheuren.

Winnaar: Fujin

Kopsteun
De kopsteun van de Fujin is een zwakke constructie: een schuimkussentje geplakt op een metalen houder. Je ziet bij tweedehands fietsen vaak dat het kussentje loslaat, de eigenaar zet het dan vast met tie wraps. De kopsteun van de Fuego ziet er heel comfortabel uit. Het is gemaakt van een kunstleer en heeft een kuiltje. Gek genoeg is het kopsteuntje van Fujin in de praktijk veel comfortabeler: je hoofd stuitert veel meer op de kopsteun van de Fuego op oneffen terrein.

Winnaar: onbeslist

Bagagedrager
De aluminium bagagedrager van de Fuego zit in het polyester zitje geschroefd met vier bouten. Dat is een zwakke constructie. De maximale belasting is daarom ook maar 7 kilogram, bij de Fujin is dit 12. Deze bagagedrager van de Fujin zit aan aan het aluminium frame van het zitje geschroefd.

Winnaar: Fujin

Bagageafhouders
De aluminium bagageafhouders van de Fujin zitten vooraan met twee bouten vast aan het zitje en maken dan een lange bocht naar achteren. Dit is een zwakke constructie gebleken. Door hefboomwerking komt er veel druk op de twee bouten. Tijdens de fietsvakantie van nog geen 400 kilometer brak de constructie bij een van de bouten af en heb ik de tasafhouders vervangen (dit schijnt wel een verbeterde versie te zijn). En zie aluminium maar ergens gelast worden. De Fuego heeft geïntegreerde tasafhouders die zodanig geconstrueerd zijn dat ze volgens mij nooit zullen afbreken.

Winnaar: Fuego

Fietsstandaard
De Fuego heeft een eenvoudige metalen fietsstandaard. Een verbreed voetje aan het uiteinde ontbreekt, dus hij kan wegzakken in zachtere ondergrond. De Fujin heeft geen standaard, dus ben je altijd op zoek naar een boom of een paaltje. Je kan de fiets ook schuin laten rusten op een van de zijtassen als je die bij je hebt of ‘m op zijn kant leggen.

Winnaar: Fuego

Kleur
Compleet onbelangrijk en smaakgevoelig. De Fujin is in een custom made kleur, geen standaard kleur dus, wat handig kan zijn bij eventuele diefstal. Het is iets tussen rood en roze in, framboos komt aardig in de buurt. De fiets glanst. De Fuego is satijn-zwart. Een stoere kleur. Deze kleur is wellicht makkelijker te verkopen. Bij de Fujin vloekt alles wat niet zwart is.

Winnaar: onbeslist

5 Reacties op “In dubio: Fujin of Fuego?

 1. Ik wil je geen krediet afsnoepen Belle maar ‘hydraulische’ is echt juister geschreven. Erg interessant deze vergelijking en een goed weerwoord tegen het vooroordeel dat “vrouwen niet technisch” zouden zijn!

  • Mijn gevoel zegt dat de Fujin mijn fiets is en dat de Fuego iets nieuws is om uit te proberen. Maar zoals de foto’s ook wel laten zien… de fietsen ontlopen elkaar weinig. Zelfs als je het probeert op te splitsen op onderdelen: de ideale fiets zou de vering en tasafhouders van de Fuego hebben, het zitje en stuur van de Fujin, etc. Aluminium is te gek: licht en roest niet maar bij een breuk op vakantie kan je weer beter ChroMo hebben. Ik hou meer van het design van de Fujin. De voor- en nadelen zijn 50-50. Moeilijk kiezen dus.

   • En toch staat de Fujin nu te koop. Die zag ik niet aankomen… ;)

    Maar je hebt dus gekozen….op argumenten of op je gevoel?

    Succes met de Fuego. Altijd leuk, iets nieuws uitproberen. Op mijn blog kun je bijvoorbeeld zien dat ik ook houd van fietsen uitproberen. Er staat al een heel rijtje ‘achter mijn naam’.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s