Trainen voor ligfietsvakantie

We zijn hard aan het trainen voor onze eerste ligfietsvakantie. De eerste 500 kilometer zitten in de benen. We hebben een weekend proefgekampeerd om onze spullen uit te testen en om te kijken hoe het rijdt met bagage op een ligfiets.

Klikpedalen
Na 250 kilometer zijn we overgeschakeld op klikpedalen. Dat was voor mij nog wat te vroeg, bij onverwachtse stops viel ik iedere keer om, dus ik ben weer even teruggeschakeld naar normale pedalen. Terugschakelen is ook lastig. Je komt veel minder makkelijk stijle heuveltjes op met losse trappers en bij flinke kuilen in de weg raken mijn voeten wel eens van de trappers. Dave rijdt wel met klikpedalen.

Het fietsen met banaantassen ging goed, het lijkt wel of de fiets er koersvaster van wordt. Ik heb op mijn Challenge Fujin banaantassen maat M van Radical Design. Dave heeft op zijn Nazca Fuego de L-tassen van Radical Design. Deze raakten met hangen in de bochten af en toe de grond, terwijl op de site van Radical Design staat dat je op de Fuego maat L kunt nemen.

Problemen met vering
Dave heeft problemen met de vering van zijn fiets, hij heeft een stuggere vering gemonteerd (van 1250 naar 1750 lbo/inch). Een tweede proefkampeerweekend moet aantonen of dit afdoende is om te voorkomen dat in kuilen zijn zitje het spatbord op zijn band drukt.

De banaantassen zelf zijn niet groot genoeg voor al onze bagage. Lichte zaken die veel ruimte innemen, zoals slaapmat en slaapzak stoppen we in waterdichte tassen met rolsluiting. Die haken we in elkaar, en hangen we over de bagagedrager, zodat ze links en rechts van het achterwiel hangen, achter de banaantassen. Vervolgens gaat er nog een rol op de bagagedrager daar bovenop.

Banaantassen
Het is niet vreemd dat de banaantassen niet groot genoeg zijn. Een rugzak heeft een inhoud van 60-70 liter, banaantassen in maat M hebben een inhoud van 55 liter. De enige extra luxe die wij ons permitteren ten opzichte van een rugzakvakantie zijn een iets grotere tent (4,4 kg), een stoeltje, tafeltje en een paar fietsschoenen.

De kampeerspullen zijn ook weer eens getest en dat was nodig. Zo bleek de coating van onze net geen 6 jaar oude The North Face tent, een Fortress 33, helemaal plakkerig geworden. Erger nog was dat de haakjes waaraan je de binnentent aan de buitentent moest vasthaken allemaal loslieten. Deze zaten geplakt tegen het buitendoek. Eindelijk kwam ons ‘handige mapje’ van pas, waar we al 20 jaar allerlei reserveonderdelen in meeslepen, van veters en tanka’s tot naaigaren en seamseal. De hoogste haakjes van de binnentent vastgenaaid met ijzersterk garen en daarna seamseal erop gesmeerd. Verder ging het dopje van een Nalgene flesje met geconcentreerd afwasmiddel na vele jaren trouwe dienst stuk, de bovenkant liet los. Gelukkig op het aanrecht en niet in de tas.

In het volgende kampeerweekend gaat wij onze nieuwe tent van Vrijbuiter testen. Dit is een goedkope tent maar wel met goede specificaties voor het doek. Zie verder bij Onze tenten.