Water

Alles wat je weten wilt over kamperen en de tweede levensbehoefte: water.

Waterbehoefte

Bij 2% vochtvermindering neemt het prestatievermogen al sterk af.
Bij 6% treden ernstige stoornissen op in belangrijke lichaamsfuncties.
Bij 20%: dodelijk.

Niet pas gaan drinken als je dorst krijgt. Dan ben je namelijk al 1½ liter kwijt, meestal is dit meer dan 2%. Ruim voor de inspanning al goed drinken en tijdens blijven drinken. Een indicatie voor vochttekort is kramp in de spieren.

Water besparen

Met een spons was je jezelf met zo min mogelijk water en zo klein mogelijke impact op je waterbron.

Na het koken van bijv. instant nasi of pasta heb je een vies leeg pannetje. Maak het pannetje schoon door er wat water en wat extra zout in te doen. Verwarm, krap en roer tot de pan schoon is, en het water vies. Eenmaal aan de kook kun je het goedje in je mok gieten en als soep drinken, geen water verspilt, meestal best te pruimen en geen afwasmiddel nodig!

Water meenemen

camelbak-stowaway

Camelbak Stowaway

In de velomobiel heb ik van het merk Camelbak een ‘StowAway’ van twee liter. Deze drinkzak hang ik achter mijn stoel aan de steun voor mijn stoeltje. De slang heb ik vastbezet met een skipashouder zodat deze altijd bij de hand is. Naast deze tweeliter drinkzak heb ik nog een geïsoleerde bidon van Laken met 0,75 liter waar ik Isostar tabletten aan toevoeg. Deze hoeveelheid was voor mij genoeg voor dagelijks 140 kilometer fietsen, zelfs bij temperaturen van +35ºC. De tweeliter drinkzak zit in een geïsoleerde hoes die het water koel houdt. Deze grootte past goed achter de stoel en er zit een handvat bovenaan waarmee de zak goed is op te hangen. De isolatie van de zak werkt goed, die van de slang echter niet. De eerste slok is bij warm weer lauw en daarna volgt koel water.

Voor in de rugzak hebben we een drieliterzak van Osprey Hydrolics. Het voordeel van deze drinkzak is dat deze makkelijker te vullen is door een handvat, dat de slang in de buurt van je borstband gehouden wordt door middel van een magneet en dat de zak gevuld goed zijn vorm behoudt door een wat hardere plaat in de achterkant verwerkt. Voor zover is er voor deze Osprey geen buitenzak om deze buiten een rugzak om te kunnen gebruiken. In de rugzak nemen we geen aparte drinkfles mee.

Drinkzak onderhoud

Slangetjes schoonmaken met onderhoudsset (speciale borstels). Slang gaat alleen van de waterzak af als je deze verwarmd met heet water.

Bewaren

Bewaren