Vond je het jammer toen je te oud werd voor scouting? Wil je meer leren over buitenleven? Meer leven in harmonie met de natuur of meer survival skills leren in het geval van een noodsituatie? Dan is bushcraft wellicht iets voor jou.
Of je nu een prepper bent of een natuurmens, je vindt iets van je gading in bushcrafting. Maar wat is bushcrafting? Dat gingen we uitvinden op een infodag van Siegurd Bushcraft & Survival in Leersum op de Utrechtse heuvelrug.
We arriveerden kort na aanvang van de infodag, wat als voordeel had dat we onze bus nog net kwijt konden op het laatste parkeerplekje. Op een terrein van Staatsbosbeheer stond een klein aantal standjes ingericht waar je met name kon kennismaken met de resultaten van de creatieve kant van buschcraft: gevlochten manden van berkenbast, touw van diverse materialen gemaakt, zelfgemaakte houten lepels, gekaarde en vervilte wol, spullen gemaakt van vissenleer. Iemand was aan het smeden in vuur.
Verder was er een stand van Staatsbosbeheer en een van webshop SurvivalGear.nl met onder andere kleding van Pinewood, zo te zien een favoriet merk onder de bezoekers van deze infodag. Zogeheten tactical kleuren, van zandkleurig tot olijfgroen, overheersten. De sympathieke eigenaar van SurvivalGear houdt er overigens binnenkort mee op, hij kan het niet bolwerken tegen concurrenten die meer middelen hebben om te zorgen dat ze hoog scoren in de zoekresultaten op het web.
Gratis muts
Het bedrijf Siegurd Bushcraft & Survival is vernoemd naar de eigenaar, Siegurd van Leusen. De medewerkers van het bedrijf waren goed herkenbaar aan hun bedrijfskleding, zelfs tussen alle bezoekers die bij binnenkomst de uitgereikte gratis muts van Siegurd meteen hadden opgezet. Siegurd gaf zelf de presentaties, samen met instructrice Linda.
De ‘demonstratie’ buiten koken was tijdens de dag beperkt tot het opwarmen van bliksoep en knakworstjes. We kregen gratis een wit bolletje met een knakworstje en ketchup en een bekertje soep. Bij Staatsbosbeheer konden we koffie en een speculaasje krijgen voor een euro. Gelukkig konden we onze lunch aanvullen met fruitkeks bij de stand van Survivalgear. Bij Siegurd worden vele buitenkookcursussen gegeven, dus dit vonden we een gemiste kans. We hadden graag iets meer betaald voor iets lekkers en meteen gezien wat je kunt leren bij de diverse kookworkshops.
We vonden het jammer dat er niet wat meer demonstraties waren, zodat je zou kunnen zien wat je allemaal kunt leren maken. Je kon de medewerkers van alles vragen maar als je niet weet wat je moet vragen is het beter als de standhouders zelf als eerste contact maken en iets gaan uitleggen. Voor het bemannen van een stand op een beurs bestaan niet voor niets beurstrainingen. Later hoorden we dat de beste mandenmaker van Nederland verstek had laten gaan en dat er een tweede persoon afwezig was wegens ziekte. Dat zorgt wel meteen voor een hiaat in een kleinschalig evenement als dit.
Het terrein was verder leuk ingericht met bankjes met dierenvellen erover en diverse vuurkorven. Die liefde voor vuur van bushcrafters is overigens hetgeen wat me al jaren tegenhoudt om eens een curus te doen. Astma en houtrook is een slechte combinatie.
We hadden het terrein na een klein uurtje wel bekeken en toen hadden we zelfs uit verveling een paar sokken van Darn Tough gekocht (die later op het internet goedkoper bleken te zijn). Dit merk is in de Verenigde Staten populair onder hikers. De sokken bestaan grofweg uit een verhouding 60/40 merinowol en nylon, het wisselt wat per model. Nieuw voor ons was dat het merk geïmporteerd wordt naar Nederland. Je vindt het niet zozeer in outdoorwinkels maar meer in bushcraft- en dumpzaken.
Na het rondkijken bij de stands hadden we nog behoorlijk wat tijd over tot de eerste lezing zou beginnen. We hadden achteraf beter na de lunch kunnen arriveren en dan de stands tussen de presentaties door bekeken. Het was echter een mooie zonnige winterdag en we zagen op de kaart in onze telefoon dat de Leersumsche Plassen op korte loopafstand lagen. We gingen een rondje wandelen en genoten van de werkelijk prachtige natuur daar. Doordat het windstil was zagen we een upside-downwereld weerspiegeld in het water. De lage zonnestand zorgde voor een schitterend goudgeel strijklicht.
Workshops en cursussen
We waren op tijd terug voor de lezing over de workshops en cursussen die je bij Siegurd kunt volgen. Het verschil tussen workshops en cursussen is dat workshops één dag duren en cursussen meerdere dagen met overnachting. Je kampeert dan wild onder een tarp of neemt je eigen tent mee. Het was een goed teken om te zien dat er onder de bezoekers veel mensen waren die al eerder een workshop of cursus bij Siegurd hebben gevolgd en terugkwamen voor meer. Er is naast meer en minder uitgebreide bushcrafttrainingen nog van alles te doen en leren. Een greep uit het programma: bijlgebruik, vuur, vezels en touw, vlechten met wilg, natuurfotografie, smeden, mes en bijl slijpen, brood maken.
Wie zich wil opgeven voor de reizen en cusussen moet bij populaire programma’s snel zijn. Voor de workshop ‘Ree villen & uitbenen’ kan je pas in 2024 weer terecht. Ook van andere workshops zitten sommige data al vol.
EHBO met WFA-certificaat
Maar niet getreurd. Wie de zoekmachine gebruikt vindt tal van andere aanbieders van bushcraft-cursussen. Let in het aanbod ook op de verschillen. Zo wordt bij Extreme Survival een tweedaagse EHBO-cursus gegeven die afsluit met een internationaal erkend Wilderness First Aid-certificaat. De cursus bij Siegurd richt zich ook op outdoor ongevallen maar je sluit de cursus na twee daggen af met een deelcertificaat Levensreddend Handelen van het Oranje Kruis. Dat laatste kan handiger zijn als je een volledig EHBO-diploma wilt behalen.
De grote verassing van de dag kwam na de workshoplezing. Boswachter Bob van Staatsbosbeheer stond klaar voor een rondleiding door de omgeving om ons dierensporen te laten zien. Dat werd een zeer interessante wandeling, waarover volgende week meer. De kleinsten onder de bezoekers verkenden ondertussen het kabouterpad in de buurt.
Reizen
Door onze wandelingen misten we de twee presentaties over georganiseerde reizen naar Zweden. Siegurd onderneemt verder reizen naar de Franse Ardennen en Schotland. Dat kunnen wandelvakanties zijn of verlengde buschcraftcursussen waarbij de deelnemers wildkamperen.
Voor de presentatie van de reis naar Schotland, waarin munro’s worden beklommen en wildgekampeerd, had Siegurd zich speciaal in schotse rok gestoken. De liefde voor Schotland spatte af van de enthousiaste presentatie. We kregen er helemaal zin in.
Na deze dag wisten we wat bushcraft is. Buschcraft is romantiek1.
1) Romantici wilden terug naar het oorspronkelijke, de ongerepte natuur. De oude natuur stond boven de nieuwe cultuur, want natuur bood rust en heling. De aanhanger van de Romantiek wilde een echt natuurmens zijn, een l’homme sauvage (natuurmens), zoals beschreven was door de filosoof Jean-Jacques Rousseau. Aanhangers van de Romantiek verlangden naar vroeger, naar de onaangetaste natuur en landschappen uit de periode vóór de Industriële Revolutie. Bron: Historiek