De beste tentharingen

Een hele verzameling verschillende tentharingen hebben bij ons de revue gepasseerd in de afgelopen decennia. Van haringen van Hillenberg tot MSR, rotsharingen en allerlei veelal merkloze lichtgewicht aluminium exemplaren. Tot we de Ultieme Tentharingen vonden: de V-Best.

We ontdekten deze haringen omdat ze bij een tent geleverd werden van Sierra Designs. Dit merk maakt meestal twee varianten van hetzelfde model tent waarbij er een duurdere variant is met betere materialen en coating en die wat lichter zijn. In ons geval zaten de V-Best haringen alleen bij het duurdere model.

V-Best haringen met links een balpen ter vergelijking

Op zich is er niets bijzonders te zien aan de haringen. Gewoon een V-vormige haring. Maar na zeven jaar intensief gebruik begon ons iets op te vallen: er is er nog nooit één krom geworden. Zelfs niet een beetje. Deze haringen gebruiken we ook met onze huidige tent van Zpacks.

Kromme aluminium merkloze haringen

De haringen worden gemaakt door DAC, een Koreaans bedrijf dat bekend is van de kwalitatief goede aluminium tentstokken voor bekende tentmerken als Sierra Designs, MSR, Nemo en Big Agnes onder andere.

Legering
Het geheim van de DAC-haringen is de legering. Het ene aluminium is niet het andere. Deze haringen zijn gemaakt van TH72M, een legering ontwikkeld door DAC en dat zich zou kunnen meten met de sterkste aluminiumlegeringen die tegenwoordig worden gebruikt in de vliegtuigbouw (7055 en 7068).

Volgens opgave van de fabrikant is TH72M aluminium:

  • 20 procent sterker dan 7075-T6;
  • 2 keer zo sterk als 6061-T6;
  • 3 keer zo sterk als 6063-T6.

Laatstgenoemde legering wordt het meest gebruikt voor de productie van tentharingen.

Inkeping
De haringen hebben een gaatje zodat je er een lusje aan kunt bevestigen en wat verder heel handig is, is de inkeping. Deze kan voor twee dingen gebruikt worden: om met een haring overdwars een andere haring uit de grond te trekken en ook om er een scheerlijn aan te bevestigen als je kampeert op een houten vlonder.

V-Best tentharing als anker onder vlonder (zie inkeping)

Toen we twee haringen vergaten uit de grond te halen zijn we op zoek gegaan of we deze haringen ook los ergens konden kopen zonder dat er meteen een hele tent bijzat.

Verkrijgbaarheid
Gelukkig vonden we de haringen op een outdoorsite uit Slowakije: Outdoorline. Deze zaak heeft een interessante collectie voor lichtgewicht kampeerders en we hebben er al vaker besteld. De producten worden heel snel, binnen enkele dagen geleverd. Ik hoop niet dat het een uitlopend product is want ze zijn uitverkocht op eBay en Amazon en we hebben ze nergens anders kunnen vinden.

De aluminiumkleurige haring zat bij de Sierra Designs tent

De V-Best tentharingen zijn hier in drie maten verkrijgbaar: small, short medium en medium (er bestaat ook een large). Bij onze lichtgewicht tent hoort de maat small, dat is een normale maat, niet iets extreem lichtgewicht of iets dergelijks. De lengte van deze haring is 16 centimeter en het gewicht is 11,2 gram per stuk. De maat medium-short zou je kunnen overwegen als je op losse grond gaat kamperen.

Hilleberg en MSR
De haringen zijn heel redelijk geprijst, met 3 euro per stuk. Het fijne is dat je precies het aantal kunt kopen dat je nodig hebt. Tip: koop een extra haring als reserve maar ook om te gebruiken om haringen de grond in te drukken. De V-Best haringen zullen lang meegaan (tot je ze kwijtraakt). Haringen van Hilleberg en MSR zijn duurder en worden verkocht per 6 of 10 kunt kopen, wat onhandig is als je er bijvoorbeeld 14 nodig hebt. Bovendien is onze ervaring met de Y-vormige haringen van deze merken niet zo goed als met de DAC V-Best. Behalve dat ze eerder vervormen zijn ze ook moeilijk in de grond te krijgen vanwege de scherpe top.

DAC V-Best de twee linker zijn maat small, rechts (oranje) medium-short

We hebben deze haringen dus per toeval ontdekt. Heb jij ook een set onverwoestbare tentharingen? Laat het weten in het reactieveld.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s