TNNZ 10: Plan A

Kleve (D), hotel de Rilano (rustdag)

Lang uitgeslapen. Bij het ontbijt hier in het hotel is er zowaar één opstandig typetje dat haar mondmasker weigert te dragen, ondanks dat meerdere mensen er iets van zeggen. Voor de punkgeneratie is ze iets te oud, ik schat dat ze in de 80 is. Helaas zag ik haar man in zijn hand hoesten. Die mensen gaan wel langs je ontbijtbuffet en gebruiken bijvoorbeeld dezelfde broodjestang.

Warm en drukkend
Buiten is het warm en drukkend en ik wil niet met een rugzak lopen. Elke vakantie neem ik weer geen heuptasje mee en mis ik het. Dan maar creatief worden. Ik neem een klein grasgroen waterdicht zakje en rol deze ver op, zodat het net lijkt alsof het een hip handtasje met een groot handvat is. Zo kunnen de pasjes, paspoort en telefoon mee.

Poseren met het meest hotte handtasje van 2021

Het is toeval maar het komt zo uit dat we op zondag een rustdag hebben. Het is hierdoor lekker rustig in het stadje. Alle winkels zijn dicht, alleen restaurants zijn open.

Vermaak
Het vermaak in Kleef bestaat uit het bezichtigen van historische gebouwen en standbeelden.

Spelen met schaduw

Een van de historische gebouwen is kasteel Zwanenburgt.

Opvallend is dat bij de fietsenrekken allemaal wandcontactdozen zijn aangebracht, zo ingeburgerd is de e-bike in Duitsland. Zo’n fiets is handig hier, want er zijn grote hoogteverschillen in Kleef. De Zwanenburgt is een van de weinige hoogburchten langs de Nederrijn. De naam ‘Kleef’ komt van ‘klif’.

Contactdozen bij de fietsenrekken

Naast diverse kerken zijn er ook twee bijzondere fontijnen in Kleef. De Lohengrinbrunnen heeft een groep standbeelden dat verwijst naar de sage van de Zwaneridder, waar de stad in voorkomt.

Lohengrinbrunnen

Bij de Stiftskerk staat een standbeeld van Karl Leisner. Hij hield net als ons van fietsen en kamperen en is zalig verklaard door de paus. We vinden vooral het detail aan de voet bijzonder, de symbolen van het geweld dat hij heeft moeten doorstaan.

Detail standbeeld Karl Leisner

De treinen van vervoerder NordWestBah hier op het station lijken veel op de nieuwere sprinters in Nederland en ze zijn ook nog in de huisstijlkleuren van NS.

NordWestBahn, Duitse spoorwegmaatschappij op station van Kleef

Niet de meest gezonde lunch

Na de lunch op een terrasje naast de Lohengrinbrunnen smeren we onze kettingen in de ‘Tiefgarage’ (ondergrondse garage) van het hotel waar onze fietsen geparkeerd zijn. Verder doen we vandaag uiteraard de was, daar zijn rustdagen voor uitgevonden. Bovendien is het ideaal om te doen in een hotel met een airconditioned kamer, dan is je was heel snel droog. Als er geen airconditioning is, dan kan je altijd nog een kledingstuk op een handdoek leggen en dan oprollen. Vervolgens ga je op de rol staan om deze goed uit te drukken. Synthetisch buitensportkleding is bijna droog na deze truc.

Kleding drogen in opgerolde handdoek

Voor wat betreft de rest van het vakantieplan hebben we de knoop doorgehakt. We gaan door met Plan A, ondanks de watersnoodramp. We kijken hoe ver we kunnen komen. In principe loopt onze route een stuk oostwaarts van de Maas, langs de Duitse grens. Daarbij bedacht ik me opeens dat ik ben opgegroeid in een dorp aan de IJssel. Hoog hoogwater betekent niet dat je daardoor niet kunt reizen door een dorp verderop, dat niet aan de rivier ligt.

Hoog & droog
Voor de zekerheid hebben we gebeld met de camping, die in Well ligt (een dorp dat eerder deze week nog moest evacueren). De campinghouder gaf door dat ze hoog & droog zaten op vier kilometer afstand van het water. We reserveerden meteen een plek.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s