Tour de Tietema koorts

Waar een enthousiast en inspirerend YouTube-kanaal niet toe kan leiden! Heb je een beetje inspiratie nodig om je fietsconditie op te vijzelen voor je volgende fietsvakantie na een coronadipje? Krijg dan net als ons de Tour de Tietema-koorts. Dan sla je vanzelf koortsachtig aan het trainen!

Het Nederlandse kanaal Tour de Tietema heeft inmiddels 83 duizend abonnees. Het kanaal groeit hard, er komen er wekelijks zo’n duizend bij. Ze zijn genomineerd voor de Televizier-Ster Online-videoserie. Een vergelijk met de GCN-show is al gemaakt, maar Tour de Tietema is niet alleen Nederlands, het is ook veel leuker.

Tour de Tietema Cycling Team

Humor
Naamgever Bas Tietema is een 26-jarige ex-profwielrenner. Hij kent de wielersport van binnen. Dit kanaal geeft daarom vaak een backstage inkijk op de wielersport. Hoe het bijvoorbeeld is om met een auto in een karavaan mee te rijden, waar de trainingskampen worden gehouden, wat er gebeurt bij de start. Dit alles wordt met studentikoze bravoure en veel humor gebracht.

Even vooropgesteld: wij van Kampeerwijzer zijn geen wielerfans en hebben niks met lycra. We vinden fietsbroeken met zo’n ingenaaide Tena Lady altijd een beetje… eh, lullig staan. Wie de Tour gewonnen heeft, geen idee. Maar door dit kanaal worden zelfs wij nog wielerfan. Niet omdat we het interessant vinden wie er wint maar meer vanwege alles wat er komt kijken bij de sport. Trainingsschema’s, dieet, tests, techniek, hartslagzones, etc.

Coronacrisis
Het leukste is dat Tietema twee jongens in zijn team heeft zitten die geen wielrenners zijn. Zij waren aangenomen om de video’s op te nemen en te monteren en gaan nu kijken wat er allemaal komt kijken om een prof wielrenner te worden. Deze wending van het kanaal hebben we overigens te danken aan de coronacrisis. Er waren geen wielerwedstrijden meer waarbij ze gekke dingen konden uithalen (zoals bijvoorbeeld 100 pizza’s uitdelen aan de renners bij de finish op de Champs-Élysées of meevliegen in een helikopter boven de koers, een tourbeklimming naar de Col du Galibier doen met een vouwfiets). Daarom gingen ze zichzelf maar in vijftig dagen klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen. Naast Bas zit in het team Devin, die tot voor kort nog nooit op een wielrenfiets had gezeten. En Josse, die tot voor kort voetbalde en pas een fiets kocht toen de trainingen stil kwamen te liggen door de coronamaatregelen. 

Ook voor de vakantiefietser is het kanaal interessant, want al rijd je geen wedstrijden, voor een vakantie moet je toch trainen om lange afstanden te fietsen. Hoe je efficiënter een duurtraining doet, kan je leren door naar dit kanaal te kijken. Andere interessante content is bijvoorbeeld waar je op moet letten als je afdaalt met zo’n 60 kilometer per uur. En de informatie dat een hersteltraining beter voor je lichaam kan zijn dan een rustdag op een lange reis.

Sportarts
De mannen van Tour de Tietema doen alles wat professionele wielrenners ook doen. Op trainingskamp in Spanje, waar de groten der aarde trainen. Een bezoek aan Papendal voor een FTP-test. Begeleiding door Wilbert, de voormalige coach van Bas van het BMC Racing Team. De sportarts die iets uitlegt over de aerobe en anaerobe drempel. Bas die tijdens het schoonmaken van zijn fiets en passant laat zien hoe je nu eigenlijk zo’n cassettehaak dient te hanteren. Op de massagetafel bij de soigneur. Komische situaties wanneer voor de eerste keer de benen geschoren moeten worden. “Je moet zo’n vrouwenmesje kopen, Venus”.

Tour de Tietema Cycling Team bestaat uit drie slimme jongens die allen iets met communicatie gestudeerd hebben. Die het zakelijk voor elkaar krijgen om sponsors aan zich te binden. Na het rijden van de Ronde van Vlaanderen en de Giró de Tietema (2000 kilometer en 20 duizend hoogtemeters van Sicilië naar Amsterdam), proberen ze nu een professioneel wielerteam te worden. Hiervoor gooien ze hun levensstijl radicaal om. Het resultaat: entertainment over wielersport.

Exclusieve content
Is voor jou het fietsseizoen nog maar half begonnen? Tour de Tietema gaat je vast inspireren om er lekker met de fiets op uit te gaan. Wekelijks verschijnt er een nieuwe video op het kanaal Tour de Tietema. Deze wordt regelmatig dezelfde avond live nabesproken op Instagram. Voor wie de diepte in wil, is er nog een tweede kanaal Tietema Cycling Academy. Wie het TDT cycling team sponsort door ‘meesterknecht’ te worden, krijgt behalve een wielershirt en sokken ook exclusieve content, zoals trainingsschema’s van coach Wilbert, links naar unlisted video’s en een dieetadvies.

Naast YouTube en Instagram heeft Tour de Tietema ook een website en een club op Strava.

V.l.n.r. Devin, Bas en Josse

Team Kampeerwijzer gaat geen professioneel wielrenteam worden maar we gaan wel professioneler trainen voor de volgende fietsvakantie. Een hartslagband zullen we niet meenemen op vakantie, maar deze kan wel gebruikt worden tijdens trainingsritten. Volgende week: onze VO2max-test!

2 Reacties op “Tour de Tietema koorts

  1. Bedankt voor de tip Belle! Nooit gehoord van die jongens, maar ik ga zeker eens kijken. Niet dat ik weer voor wedstrijden ga trainen, maar entertainment op wielergebied waardeer ik wel…….
    Daarom kijk ik de wedstrijden ook op de Belgische televisie, en niet op de Nederlandse…….De kommentatoren Michel Wuyts en Jose de Cauwer van Sporza leveren kwaliteit, kennis van zaken en puur luisterplezier op!

    Groeten, Adri.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s