Het grote slaapmatten overzicht

Afgelopen weekend is de pagina over Slaapmatten volledig geactualiseerd en geredigeerd en hebben we een overzicht gemaakt van alle interessante slaapmatten die te koop zijn in 2021 voor tentkampeerders die onderweg zijn met rugzak of fiets.

Sinds vorig jaar zijn er slaapmatten op de markt die de nieuwe gestandaardiseerde test om de isolatiewaarde vast te stellen hebben ondergaan. Over die nieuwe standaard schreven we begin 2019 al eens. Alle grote merken gebruiken nu deze ASTM-test voor hun matten, op het merk Klymit na.

R-waarde en temperatuur-indeling volgens ASTM

Puntje blijft, net als de comforttemperatuur van slaapzakken, waar al veel langer een standaard norm voor is, welke R-waarde vind jij warm genoeg bij een bepaalde temperatuur? ASTM relateert de R-waarden aan seizoenen, maar voor welke klimaatzone? Wij vermoeden de Tropen. De redactie van Kampeerwijzer bestaat uit koude slapers die het vaakst kamperen in het vochtige klimaat van Nederland, en dat heeft geleid tot de volgende indeling, bij welke temperaturen we verschillende R-waarden geschikt vinden.

Kampeerwijzer R-waarde/temperatuur schaal

R-waarde Seizoen
 <3 Om mee op een zwembad te drijven bij tropische temperaturen
 3-7 ’s Nachts is het niet kouder dan 9 graden aan de grond
 >7 Lichte vorst tot -5ºC

We beseffen dat ook deze rating niet volledig is, zo schijnt het warmer te slapen op sneeuw dan op bevroren grond.

De meeste tijd is gaan zitten in een overzicht van alle interessante slaapmatten voor backpackers en fietsers die dit jaar te koop zijn. Gesplitst in een overzicht van matten in regular/M maten en large/L maten zodat je voor je lichaamslengte tot circa 1.80 meter kunt kijken in het lijstje regular. Ben je tussen de ca. 1.80 en 1.95 meter dan is lijst large voor jou interessant. Ben je nog langer dan heb je pech en moet je gaan improviseren.

Slaapmat verlengen

Beide lijsten zijn eenmaal gesorteerd op gewicht en eenmaal gesorteerd op R-waarde.

Torso-lengte
Wat je niet in deze lijst vindt, zijn matten van torso-lengte. Deze lengte kan misschien wel bij warmere temperaturen met een foam mat, als er niet zoveel hoogteverschil is tussen mat en grond. Maar wij vinden het niet zo geschikt in combinatie met een quilt (slaapzak zonder bodem) of voor het slaapcomfort. We zien onszelf ook niet het bed verlengen met een modderige kleine fietstas of de handlebar rol. De R-waarde van een fietstas lijkt me beperkt. Met torso-matten bespaar je circa 100 gram. Dat extra gewicht heb ik wel over voor ’s nachts warme voeten en lekkerder slapen.

In de lijst vind je verder alleen geïsoleerde luchtbedden en geen closed cell foam matten omdat die een hele lage R-waarde hebben van tussen de 1 en 2 en weinig comfort bieden. Ook vind je geen self-inflating matten vanwege het pakvolume. Zo heeft bijvoorbeeld de Therm-a-Rest ProLite Apex in regular een redelijk gewicht van 620 gram, maar is het pakvolume maar liefst 18 x 33 cm. Ook het oprollen van de mat kost meer tijd, wat onhandig is bij een trekvakantie waarbij je iedere ochtend weer je boeltje inpakt.

Onze favorieten

We hebben in het overzicht een aantal matten groen uitgelicht, onze favorieten. De Sea To Summit Comfort Light-matten zijn zeker niet de lichtste of de warmste, maar wel de meest comfortabele matten die wij kennen. Naas ligcomfort lopen ze het snelste leeg en hebben ze een briljant opblaassysteem dat goed gebruik maakt van het Venturi-effect.

De warmste lichte matten zijn de Therm-a-Rest NeoAir Xtherm en Exped Downmat HL Winter. De lichtste mat met een redelijk geschikte R-waarde voor gematigde klimaatzones tijdens drie seizoenen is de Therm-a-Rest NeoAir Xlite.

De Nemo Tensor Ultralight is bijvoorbeeld niet favoriet. Waarom niet? Hoewel de mat in regular een mooi gewicht heeft van 425 gram en een R-waarde van 3.5, kan je een lichtere mat krijgen met een hogere R-waarde, de Therm-a-Rest NeoAir XLite. Het idee hierbij is dat je op een mat met een hoge R-waarde zowel in de zomer als winter kunt slapen terwijl je niet zoveel hebt aan een mat met een lage R-waarde in het vroege voorjaar en de winter.

Disclaimer: we hebben nog niet eerder matten van Nemo, Klymat of Big Agness getest, dus heb je hier ervaring mee, laat het weten in de reacties, dat is interessant voor andere lezers.

Update 2022: Dit jaar heeft Exped dit jaar al hun producten herzien en andere namen gegeven. De vergelijkbare mat voor de Downmat HL Winter is nu de Ultra 7R Mummy.

3 Reacties op “Het grote slaapmatten overzicht

  1. De Sea to Summit Comfort Light matten zijn inderdaad zeer comfortabel, zolang ze niet (deels) leeglopen. Dan is het feest over. Na 2 jaar heb ik 2 matten weggedaan. Vele minuscule gaatjes verdeeld over de bovenkant van de matten, aan de randen van de circelvormige noppen.

  2. De afgelopen week heb ik van Sea to Summit een nieuwe mat gekregen. Deze ziet er duurzamer uit en is ook wat zwaarder. Het lijkt erop dat ze de oorzaak van het spontaan lek raken van de mat hebben onderkend.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s