Nieuw groen fietspad door Flevopolder

Het fietspad door natuurstrook De Grote Trap in de Flevopolder nadert zijn voltooiing. Met de komst van het pad breidt het aantal autovrije fietsmogelijkheden ten zuiden van de A6 flink uit. Kampeerwijzer proefde al even aan het licht slingerende pad door het groen.

In combinatie met het fietspad langs de Knardijk en de fietspaden langs de Vogelweg, Lage Vaart en het fietspad langs de Hoge Vaart ten noorden van het Horsterwold zijn er vanuit Almere Buiten nu leuke autovrije rondjes te fietsen, of beter: vierkantjes. Langs de Ibisweg ligt een vrijliggend (maar smal) fietspad tussen het Ibispad (tunnel onder A6 door) en het Trekpad (fietsbrug over de A6).

Locatie De Grote Trap ten ZO van Almere Buiten

Maar ook als je op een doorgaande route hierlangs komt, kan je eens afwisselen door in de toekomt dit pad te fietsen. Het loopt evenwijdig aan – en ligt tussen – de Wulpweg-Gruttoweg en Dodaarsweg-Duikerweg. De knooppuntborden zijn al aangepast. Knooppunt 41 ligt middenin ter hoogte van de Vogelweg en 33 aan de ZZO-kant. Alleen vind je 41 deze week nog niet in de diverse planners.

Knooppunt 41 op de kruising De Grote Trap en Vogelweg

Wat is De Grote Trap? Dat is een strook groen van 100 meter bij 10 kilometer tussen de Ibisweg en Schollevaarweg. Halverwege ligt de Vogelweg. Het ligt langs het water van de Wulptocht. Jaren geleden is deze groenstrook aangelegd om een corridor te vormen voor wild. Dat kon op deze manier vanuit de Oostvaardersplassen via het Horsterwold naar de Veluwe trekken. Het strookje groen tussen de weilanden heette toen nog OostvaardersWold. De corridor voor het wild mislukte omdat een aantal boeren dwarslag.

Bord langs de Vogelweg

Het OostvaardersWold was destijds opengesteld voor wandelaars. Het leek mij eerst een zinloos project, zo’n strookje van 100 meter breed tussen de agrarische landbouw. Ik heb ook nooit begrepen hoe het wild van het Horsterwold naar de Veluwe moesten komen? Wellicht behelste het een plan nog een ecoduct over het water. Maar vreemd genoeg werkte het strookje wel, het barstte er van de herten. Maar inmiddels zijn die verjaagd door de graafmachines.

Graafmachines met rupsbanden

De oplevering van het fietspad en de natuurlijke oever is al een paar keer uitgesteld. Het laatste streven was dat het klaar zou zijn voor het fietsseizoen 2019. Nu staat er september op de borden. Maar in de afgelopen weken is eindelijk het beton van het fietspad gestort. De laatste stukken waar het pad aangesloten wordt op de bestaande infrastructuur zijn nu ook gestort en dit was vorig weekend uitgehard bij Ibisweg en Vogelweg. De rood-witte linten waren daar inmiddels weggehaald.

Beginpunt De Grote Trap bij Ibisweg

Het aannemingsbedrijf was afgelopen weekend nog bezig de aarde tegen de hoge kanten op te duwen. Hierdoor is het pad hier en daar wat modderig maar wel befietsbaar. Er liggen wildroosters in het pad maar er staan nog geen hekken. Je ziet ook nog her en der stapels tegels liggen bij palen om je fiets tegen te zetten. Dus deze pauzeerplekken zijn ook nog niet gereed. Picknicktafels moeten ook nog arriveren. Ook heb ik nog geen vogelhut gezien. Het aannemingsbedrijf is bezig het parkeerterrein aan de Vogelweg aan te leggen.

Poolshoogte vorderingen aanleg nog met onze Gazelles

We houden de ontwikkelingen van De Grote Trap al een tijd in de gaten. Af en toe namen wij poolshoogte hoe het stond met de werkzaamheden omdat oorspronkelijk de opleverdatum steeds werd uitgesteld. We reden in april nog over een onverhard pad dat was ontstaan door de rupsbanden van graafmachines.  We zagen de aanleg van een inham (haventje?), en natte plekken voor vogels. Het dijkje waar nu het fietspad op is gestort lag er al.

Het dijkje waar nu het fietspad op ligt

Het dijkje slingert flauw (velomobielvriendelijk) en gaat soms ook licht omhoog en omlaag, wat het perspectief op het wijde uitzicht doet veranderen. Er staan ook bomen en daarmee is het een mooie afwisselende plek geworden. Ik schat dat het pad zo’n twee meter breed is. Twee fietsers of velomobielen kunnen elkaar hier prima passeren. Maar dan moet de berm wel goed bijgehouden worden.

Breedte van het fietspad De Grote Trap

Later moeten hier ook nog koeien komen en wildobservatiehutten. En er komt een parkeerplaats voor auto’s halverwege bij de Vogelweg. Het zijn van die ontwerpkeuzes waar ik helemaal niets van begrijp. Koeien en fietsen zijn geen prettige combinatie, zoals andere van dit soort gebieden laten zien in de Flevopolder. Je moet daar slalommen om de koeienflatsen en die beesten staan af en toe ook in de weg op het fietspad. Zo is de situatie in het Horsterwold en het fietspad langs de Hoge Vaart tussen de Tureluurweg en Adelaarsweg. Ondanks dat dit een mooi stukje is, zie ik er zelden een fietser.

Koeien en fietspaden: een slechte combinatie

Het parkeerterrein voor auto’s is halverwege het fietspad gepland, aan de Vogelweg. Dan kan je dus 5 kilometer heen en weer richting de Ibisweg fietsen. Maar de meesten zullen de andere kant op fietsen, richting de Schollevaarweg. Via de Adelaarsweg kom je dan snel bij het Horsterwold.

Biogasinstallatie
Vanuit Almere-Buiten bezien sluit de brug over de A6, het Trekpad, niet mooi aan op dit nieuwe fietspad. Je moet er dan namelijk weer een stuk voor terug fietsen. Wat ook jammer is, is dat ten oosten van De Grote Trap een biogasinstallatie zit van Knijffagro. Op mooie zonnige dagen waait de wind van dit bedrijf over het gebied. Daar kan een zeer geconcentreerde mestlucht vandaan komen, die heel wat sterker ruikt dan een koeienstal.

De berm wordt tegen het beton aangedrukt

Maar als de bulldozers straks allemaal weg zijn, hebben we er een mooi fietspad in een groene omgeving bij. Via dit pad is het mooi fietsen naar het Horsterwold en de brug naar Nijkerk. Wie durft kan er nu al fietsen. Maar hou rekening met werkzaamheden op werkdagen.

De Grote Trap is een gezamenlijk project van provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-Landschap. Klik op de links voor meer informatie over De Grote Trap. Bij Flevowegen zie je video’s over het onderwerp.

Update: op woensdag 23 oktober 2019 wordt De Grote Trap officieel geopend.

3 Reacties op “Nieuw groen fietspad door Flevopolder

 1. De beste – en snelste – infrastructuur voor velomobielen is het landwegen netwerk. Maar ondanks dat het snel is is het ook saai en recht toe rechtaan.

  Ik vind dan ook zelf de hele provicie Flevoland – ondanks dat hier ook bossen zijn aangeplant met bosfietspaden – niets aan om te fietsen.

  Het is voor mij altijd een verademing om in “oud” ofwel historisch ontwikkeld land te rijden maar ook daar bij voorkeur de landwegen en niet de fietspaden naast een drukke weg.

  Een bos in Flevoland is ook nooit een echt bos. Je ziet het, maar je voelt het ook. Het is kunstmatig. ALLES in Flevoland is kunstmatig. Ik houd bepaald niet van mijn leefomgeving hier. Apart genoeg zijn ook statistisch meer mensen ziek in Flevoland dan elders in Nederland.

  En recreatie fietspaden zijn een behoorlijk matige infrastructuur voor meerwielers zoals trikes en velomobielen. Het neemt je snelheid weg en je rijdt algauw andere fietsers in de weg met vaak problematische uitwijk mogelijkheid. ( o.a. omdat je naast de betonplaat/fietspad zakt met je wielen wat mijn bodem al eens heeft opengereten)

  Wat betreft herten : die zijn overal. Ze hebben me een keer s’nachts na werk enkele seconden angst aangejaagd doordat ik nadat ik een bocht nam in een “bos” ( meer een park of plantsoen ) ineens het struikewas op een afstand voor me honderden oplichtende ogen zag die me aankeken. Zo’n muur van lichtgevende ogen waarvan je niet weet van wat ze zijn….ik speel teveel games met vreeswekkende monsters denk ik :-)))))

  • Wist je dat we in Flevoland archeologische opgravingen hebben van vroegere nederzettingen? Ik kan het verder totaal niet vinden in je reactie. Gelukkig zijn er ook velomobilisten die de natuur en de brede rechte paden in Flevoland wel weten te waarderen. Het Horsterwold is zelfs het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. De Oostvaardersplassen zijn van internationaal belang als moerasgebied en overwinteringsgebied voor vogels. En dat gebied is helemaal vanzelf ontstaan zonder menselijke planning.

 2. Beste Quezzzt, misschien tijd om te verkassen? Flevoland heeft een geweldige fietsinfrastructuur, wat mij betreft de beste van de wereld. je kan honderden kilometers door de natuur fietsen op, van auto’s gescheiden, fietspaden, uitermate geschikt voor een ligger. Dank voor het prachtige nieuwe fietspad: “de grote trap”, ook skaten is daar heerlijk. Kilometers en kilometer groen zonder auto’s, super!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s