Tien ‘must-haves’ voor winterkamperen

Het is februari en eindelijk lijkt het een beetje op winter. Om de kou van de winter en het vroege voorjaar te trotseren hebben we een top-10 van winter ‘must-haves’ samengesteld. Wat maakt het kamperen en fietsen in de winter net even wat lekkerder? Het verschil tussen ‘toch maar niet’ en ‘we gaan!’ Dat zijn deze tien essentiële zaken voor winterkamperen.

1. Aluminium vloerisolatie tent

Bij Conrad kan je voor EUR 9,99 antivriesfolie voor de voorruit van een vrachtwagen krijgen. Die kan als extra isolatie dienen in de tent. Met 255 bij 100 centimeter goed in te korten en geschikt te maken voor een eenpersoonstent. Te gebruiken onder de slaapmat, met de zilveren kant naar boven, zodat lichaamswarmte teruggekaatst wordt. Bij Bever is er een 2P isolatiemat te koop voor 24,95 in een geschikte maat voor twee personen: 220 bij 140 cm. Hier zit een zwart rubber laagje tegen de achterkant. Opgerold is het een vrij groot pakket, denk aan formaat synthetische slaapzak in foudraal. Halfords (bestaat in sommige steden nog steeds in 2018 verkoopt een folie voor de voorruit van busjes met een formaat van 90 bij 175 zeer centimeter zeer geschikt voor één persoon. Prijs: EUR 3,99. Ook al heb je zoals ons een Exped Winterlite slaapmat met donsvulling en een R-waarde van 7 is een aluminium grondzeil geen overbodige luxe maar het verschil tussen lekker slapen en nauwelijks slapen door de optrekkende kou.

Antivriesfolie vrachtwagen

De compacte variant: knip een zitlap uit een aluminium isolatiematje en vouw deze in vieren. Hecht de randen af met ductape of isolatietape. Op dit zitmatje zit je lekker warm en droog onderweg op een bankje of de picknicktafel van de camping. Deze zitlap kan je ’s nachts onder je slaapmat schuiven onder je koudste lichaamsdeel, zoals borstkas of heup/knieën.

Een zilveren reflectiematje onder de slaapmat bij vorst

2. Winterfietsschoenen

Gaan al wat langer mee dan deze winter maar winterfietsschoenen blijven een aanrader. Met de Northwave Arctic Celsius blijven je voeten warm en droog. Meerdere ligfietsers die we kennen hebben ze en zweren erbij. Inmiddels uit productie maar Northwave maakt nog steeds vergelijkbare schoenen onder andere namen.

Northwave Arctic Celsius waterdichte fietsschoenen voor de winter

3. Nieuw type Buff: Thermonet

Buff Thermonet

Er is een nieuwe type Buff uitgebracht met de naam Thermonet. Deze Buff’s zijn volgens de fabrikant vier keer warmer dan de synthetische ‘original’ Buff. Ik was een beetje skeptisch maar wilde het natuurlijk wel uitproberen. Gevolg: mijn wollen Buff’s en mijn voormalige favoriet voor de winter, een Buff met Windstopper, de Neckwarmer Pro, liggen nu ergens in een hoekje. De Thermonet is niet ‘officieel’ windproof maar koude wind komt er niet doorheen. Omdat deze Buff wat minder rekt dan een wollen Buff, sluit hij veel beter aan op mijn slanke hals. Maar ik kan ‘m wel goed omhoog trekken omdat hij net zo lang is als een gewone Buff en dus langer dan de Neckwarmer Pro. Zo is ook mijn schedelbasis goed ingepakt als ik met mijn ski-helm fiets. De stof van de Thermonet rekt wat minder dan de ‘Original’ en dat vind ik een voordeel. Maar heb je een wat bredere nek, zoals Dave, pas de Thermonet dan eerst. Dave houdt het juist bij de wijdere wollen Buff omdat hij anders het gevoel krijgt gekeeld te worden. Maar ik ben dus absoluut helemaal weg van de Thermonet en wil voor de winter niets anders meer. Warmer en sluit beter aan dan de ‘Wool’ Buff en langer dan de nekwarmer. Enige nadeel: het printje zit alleen op de buitenkant en de binnenkant is dus net als bij de Original lelijk wit. De Thermonet wordt voor 70 procent gemaakt van gerecyclede materialen.

4. Thermosdrinkfles

Camelbak Chute Vacuum met drinkdopje in handvat

Bevroren of ijskoud water drinkt niet lekker, dus voor de winter gebruiken we liefst een thermosdrinkfles. Aangezien er in allerlei siliconen drinktuitjes alsmaar vage zwarte smurrie groeit die je er op een gegeven moment op geen enkele manier meer uitkrijgt (BioTex, Steradent, soda, vriesvak, kokend water, manueel – alleen een vlammenwerper restte nog als optie) zijn we overgestapt op de Camelbak Chute. Die combineert een hele prettige drinkopening met een wijde dop voor reiniging. Het kleine dopje klik je vast in het handvat. In het begin gaat dat nog wat stroef maar na een week of wat heb je er handigheid in en gaat het makkelijker. Nu hebben we van de Chute de voor de winter geschikte thermosvariant aangeschaft met een inhoud van maar liefst 1,2 liter. De Camelbak Chute Vacuum is een forse fles maar er is een kleinere versie met slechts 0,6 liter inhoud. Er bestaat een versie van een liter maar die hebben we nog niet kunnen vinden op de Europese markt. Past dus niet in een bidonhouder maar kan in een velomobiel prima naast de stoel liggen of vervoerd worden in zijvak rugzak of voorvak fietstas. Deze fles houdt vloeistof 24 uur koud en 6 uur warm maar wij vinden het prettig als het water op kamertemperatuur blijft. Op de camping voorkom je dat je water bevriest en ’s ochtends kan je er gekookt water in warm houden voor een tweede kopje koffie. De gekleurde coating heeft behalve een esthetisch ook nog praktisch nut: de RVS-fles is hier minder koud om vast te houden.

Ook fijn: geïsoleerde voedselcontainers voor een warme lunch onderweg (bijvoorbeeld rijstepap met rozijnen of een miesoepje).

5. Puff

Het lichtgewicht donsjasje of ‘puff’ is perfect voor op de camping, tijdens een biobreak of als je onverhoopt een band moet plakken. Van lente tot herfst voldoet een donsjasje van Decathlon of de ANWB hiervoor prima. Wij hebben hiervoor de ook nog redelijk betaalbare Atlas Down Hoodie II van Ayacucho (vermijd serie III die van dikkere stof met minder vulling is gemaakt). Maar voor echte winterse koude is er de Cumulus Encredilite Endurance voor dames en heren. Dat jackje is in mijn maat met 300 gram even zwaar als de Atlas Down Hoodie maar omdat er een veel betere kwaliteit ganzendons (850 cuin in plaats van 700) in is verwerkt is het jasje veel dikker en dus ook veel warmer. Daarnaast is de buitenstof gemaakt van het waterafstotende Pertex Quantum Pro (voorheen Endurance). Zowel de Atlas als de Encredilite zijn uitgevoerd met hydrofoob dons.

Cumulus Encredilite Lady puff

6. Skihelm met vizier

OK, geen tip voor een wandelaar of iemand met een velomobielkap maar een fiets- of skihelm met vizier houdt hagel en sneeuw uit de ogen en het gezicht. In combinatie met de kraag van je jas en een Buff-sjaal zit je hele gezicht goed ingepakt tegen de striemende winterkou. Wij kochten deze Tenson-skihelmen goedkoop bij Perry toen er al wel een helmplicht was maar nog geen helmen op de markt waren voor speed pedelecs. Een helm is ook gegarandeerd waterdicht want plastic. Houdt verder de koude wind uit je gezicht. Met ingebouwde oorwarmers.

Skihelmen voor de winter

Compact alternatief: een losse skibril. Nog compacter: een winddichte sportbril, bijvoorbeeld de Adidas Terrex Pro.

7. Hutsloffen

Je modderige en natte schoenen kan je niet aanhouden in de tent maar oh wat worden je voeten koud zonder schoenen! Nu vond ik hutsloffen altijd meer iets voor een huttentocht maar daar ben ik van teruggekomen. Tuurlijk kan je met je voeten in je slaapzak gaan zitten maar dan kun je ook niet veel meer dan stilzitten. Ik vond een paar hutsloffen van 94 gram per paar, de Montane Fireball Footie en ik was direct verkocht. Waarom? Omdat ik ook een Montane Fireball Hat heb. Een heerlijk  warm mutsje van slechts 34 gram waar ik altijd in de tent mee slaap. De voering van PrimaLoft is heel dun en bestaat voor 55 procent uit gerecyclede materialen. De Pertex buitenstof heeft een waterafstotende DWR-behandeling gehad en er zit een heel dun en zacht antislipzooltje onder. Er zit een stuffzakje bij ter grootte van de palm van je hand (OK, het is even een uitdaging om ze daarin te krijgen maar met wilskracht lukt veel).

Hutslof Montane Fireball Footie

8. Kaarslantaarn

In de winter is het vroeg donker. Natuurlijk kan je een LED-lampje gebruiken voor verlichting maar een kaarslantaarn kan je ook nog in een pan in de voortent zetten voor licht en wat extra warmte. Die van ons gaat al 25 jaar mee en is van EMS, the original candle lantern. Tegenwoordig worden ze gemaakt door UCO. Ze wegen 181 gram in aluminium uitvoering. Er gaan van die langdurig brandende kaarsen in die negen uur meegaan. De kaarslantaarn blijft in de zomer thuis omdat we ‘m dan niet gebruiken vanwege de late zonsondergang.

Als er op het kampeerterrein geen stookhut is, dan kan je ook de avond doorkomen met een e-reader met achtergrondverlichting. Anders rest het vroeg met de kippen op stok of een wandeling bij maanlicht (moet er dan wel zijn, check een maankalender en weersverwachting). Dat laatste is sowieso wel een aanrader om te doen tussen het tandenpoetsen en de slaapzak ingaan.

Compacte en lichte kaarslantaarn

9. Gewatteerde winterbroek

We gingen naar Zwerfkei in Woerden voor een winterbroek voor Dave want die reed nog steeds rond in een hele dunne zomerbroek. En toen vonden we de Häglofs Mid Fjell II Insulated gevoerde trekkingbroek. Van binnen zit er een gewatteerde voering in met een glad stofje, deze is gemaakt van 100 procent gerecycled polyester vezel. Van buiten heeft de broek een waterafstotende, DWR-behandeling gehad. De taille van deze broek is deels elastisch aan de achterkant waardoor deze perfect past. Allebei zijn we het erover eens: een gevoerde winterbroek hadden we járen eerder moeten kopen.

Ondanks dat we ’s winters slechts fietsen in wollen T-shirt, dunne fleecetrui en een windbreaker is de gevoerde broek op de fiets niet te warm bij een paar graden boven nul. Wat zijn we er in Nederland eigenlijk aan gewend om altijd koude benen te hebben. Hoe heerlijk is het als die gewoon ook warm zijn. Dat je ’s ochtends op je zitlap op een picknickbank aan de koffie zit en dat het gewoon comfortabel is. Dat tijdens het ligfietsen de onderkant van je bovenbenen niet koud worden. Met een gewatteerde broek lijk je wel een maatje of twee dikker. Tevens is het met 180 euro per stuk ook een kleine financiële aderlating maar na één weekend hadden we het er al uit voor ons gevoel. Het is het wáárd!!!

Gevoerde broek van Häglofs

Compactere oplossing: een ruimzittende trekkingbroek waar je de lange wollen onderbroek die dubbelt als pyjamabroek onder kunt dragen.

10. Plaszak

Je wil in de winterse vrieskou ’s nachts echt niet verder dan je voortent. Ook al heb je lang wollen ondergoed aan. Dus een plaszak zoals een Uribag of plasemmer is dan wel zo handig. En nu maar hopen dat de inhoud niet bevriest. Het voordeel van een Uribag boven een emmer is dat deze compact mee te nemen is. De rubber zak berg je op in de plastuit. Er bestaat een heren- en damesmodel.

Uribag, model voor vrouwen

De rest

Dan de dingen die hopelijk wat meer voor de hand liggen maar toch hier even genoemd worden als een soort disclaimer, zodat straks niet iemand tegen me kan zeggen – maar op het lijstje stond geen:

 • vierseizoenentent die tegen een pak sneeuw kan;
 • (waterdichte) muts en handschoenen;
 • winterslaapzak;
 • slaapmat met een R-waarde van minimaal 7;
 • extra brandstof voor je brander;
 • stormlucifers omdat je gasaansteker het niet meer doet bij lage temperaturen;
 • waterdichte sokken of schoenen met GoreTex;
 • ademende regenjas en -broek;
 • fleecetrui – liefst een met duimgaten;
 • lang wollen ondergoed in plaats van een lakenzak;
 • zonnebril tegen sneeuwblindheid;
 • Bepanthen zalf tegen schrale lippen;
 • schep om de kampeerplek sneeuwvrij te maken voordat je de tent opzet;
 • rotsharing en hamer om gaten voor te boren in de bevroren grond voor je aluminium haringen.

Nog iets vergeten? Wat vind jij onmisbaar tijdens het kamperen in de winter?

8 Reacties op “Tien ‘must-haves’ voor winterkamperen

 1. Belle, ben je ook wel eens eens een winddichte sportbril tegengekomen die over een gewone bril heen past? Ik heb nu een fietsbril met geintegreerde binnenbril op sterkte, maar als die eenmaal beslaat (tijdens natte sneeuw bijvoorbeeld) wordt hij onbruikbaar.
  Ik vind ook de winterfietsschoenen interessant. Houden die je voeten warm bij lange fietstochten met velomobiel (>2uur) en temperaturen ver onder nul? Zelfs met afgedekte voetengaten krijg ik nu op den duur koude voeten.

  • Je kan het natuurlijk nooit met zekerheid voor iemand anders zeggen maar meerdere mensen binnen de NVHPV hebben deze Northwave winterschoenen en zweren erbij. Jazeker: vele uren achter elkaar gebruikt op lange tochten in de velomobiel met ook afgedichte voetengaten. Andere dingen die zouden kunnen helpen zijn kunststof schoenplaatjes in plaats van SPD en Toastie Feet inlegzolen, als je er nog aan kunt komen (https://www.amazon.com/Polarwrap-Toasty-Feet-Shoe-Insoles/dp/B001GCTXIG/ref=cm_cr_arp_d_pb_opt?ie=UTF8) en wollen sokken Falke/Smartwool. Zie ook deze pagina https://kampeerwijzer.com/vervoermiddelen/velomobiel/winterklaar-maken-velomobiel/. De bril zijn we niet tegengekomen maar zo’n vizier aan een fiets- of skihelm past natuurlijk wel heel makkelijk over je gewone bril op sterkte. In de Adidas-bril van Dave zit een apart inzetje op sterkte.

  • Ik heb een sportbril (Adidas) op sterkte. Tot een dioptrie van ongeveer -5 gaat dat, een beetje afhankelijk hoe sterk je er ook een cilinder bij hebt. De bolle glazen zijn op sterkte, en sluiten goed aan op mijn hoofd. Ik kreeg wel te horen dat het alleen met een kleine maat Adidas sportbril kan. Alles bij elkaar (meekleurende glazen) is hte geen goedkope oplossing, maar hij bevalt mij erg goed. Veel minder snel beslagen dan met de losse inzetglazen, en makkelijker schoon te vegen bij regen of natte sneeuw. Als vrees ik dat niets is opgewassen tegen aanvriezende mist.

   • Ik ga voor een skibril bij mijn winterhelm en dat is een eenvoudige skihelm met afsluitbare beluchting. Dat houdt je hoofd inderdaad heerlijk warm, eventueel aangevuld met een dun mutsje daaronder. Samen met de skibril dan warm genoeg bij – 10C of een lange afdaling bij vorst (gevoelstemperatuur onder -30C) in de Strada, achter een minivizier.
    Ander voordeel van de skibril, naast dat de bril onder de skibril past, is bij sneeuw eenvoudig van de skibril kan worden weggeveegd, zonder dan te beslaan. Ook als de sneeuw van het plakkerige soort is (rond 0C).

 2. Hoi Belle, ik ben aan het kijken naar winterschoenen. Heb jij jouw schoen 1 maat groter gekocht dan normaal. Verder vond ik het grappig dat de schoen een opdruk Artic heeft in plaats van Arctic …

  • Ik zou ze bestellen in de maat waarin je sportschoenen koopt, dus een maat groter dan normaal. Maar aan de andere kant: ik heb schoenen van maat 40/6.5 UK (Docs) tot 43 (Bont), dus die maatvoering is soms bizar te noemen. De Ar(c)tic’s heb ik in 41/7.5 UK. Crocs koop ik in maat 9 US. Van Salomon heb ik zelfs schoenen in verschillende maten omdat deze zelfs binnen het merk niet gelijk aan elkaar zijn. Maar ik hoop dat je één van de merken kent en dan een vergelijk kunt maken. Het ligt ook aan de vorm van de schoen. Van Northwave heb ik een keer zomerschoenen proberen te kopen in dezelfde maat maar die waren toen te klein. Die hadden een andere pasvorm.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s