Grijs en grauw kerstweer

Een paar dagen voor de kerst fietste ik een kort rondje van 20 kilometer door Almere, langs de kerstmarkten in drie tuincentra.

Het rondje was langer geweest als ik ook de IntraTuin had meegenomen, dat helemaal aan de andere kant van de stad ligt. Daar was ik echter begin december al geweest. Voor vandaag stonden Alméér Plant en Tuincentrum Overvecht op het programma. Onderweg liep de route ook vlak langs Ranzijn kwam dus die pakte ik ook nog mee.

Met de trike naar de kerstmarkt

Het weer was zoals het al weken is: nul procent zon. Zo somber is het in geen 29 jaar geweest, volgens Weerplaza. Grijs en grauw, alle weekenden. Dat trekt niet echt om naar buiten te gaan. Maar eenmaal onderweg heeft het ook wel weer iets stemmigs. Het rook door al het mistige vocht lekker herfstig hier en daar. Het werd geen snel rondje want veel stops en stadsverkeer.


Kerstsferen

Alméér Plant en Tuincentrum Overvecht hadden de kerst net als bij IntraTuin weer groots aangepakt. Prachtig aangekleede hoekjes met verschillende kerstsferen voor iedere smaak, tafereeltjes met levensgrote ijsberen, stadjes van Lemax kersthuisjes, gedekte tafels en heel veel kerstversiering en tierelantijntjes. Ranzijn heeft wel leuke spullen maar doet weinig aan de aankleding of voor kinderen.

Alméér Plant in kerstsfeer

Wat een verschil met de kerstmarkten in de grotten van ‘kerststad’ Valkenburg, die we een paar weken geleden bezochten. Dat had weinig meer kerstsfeer dan de Albert Cuypmarkt in maart. Goedkope versieringen en een hoop troep dat niets met kerst te maken had: van ontharingpads tot massagekussens.

Kerststad Valkenburg
Wel was Valkenburg geheel in kerstsfeer: horeca, winkels en hotels. Alleen vielen de attracties nogal tegen. Mergelrijk zou de grootste Lemax kerststad hebben. Die van Alméér Plant en IntraTuin is mooier. In Valkenburg komen tijdens de ‘kerststad’-weken meer bezoekers naar Valkenburg dan in de rest van het jaar. Het schijnt dat je halverwege december in lange rijen staat om de grotten binnen te komen. Wij waren er rond Sinterklaas en dan kan je overal zo naar binnen lopen. Gelukkig maar want het zou het wachten niet waard zijn geweest.

Flakkerende vlammetjes in lampjes

Ik vond in Almere tijdens het fietstochtje zowaar nog mooie spulletjes en reed met een volle fietstas weer naar huis. ‘Magic’ elektrische kaarsen van kaarsvet met zo’n natuurgetouw brandende lont. Gloeilampjes die flakkeren als vlammetjes. Bordeauxkleurige onbreekbare kerstballen voor in onze zwarte kunstkerstboom. Een mini kersttafreeltje in een potje dat op zijn deksel staat. Deze tierelantijntjes en lichtjes kleden het huis wat warmer aan terwijl het vroeg donker wordt. Maar, de dagen lengen weer dus we gaan weer richting lente en hopelijk aantrekkelijker fietsweer.

Kerstgroet uit Valkenburg

Merry X-mas & a happy new Year!

5 Reacties op “Grijs en grauw kerstweer

 1. Leuke sfeerimpressie, Belle, van die kerstmarkten!
  Dank voor jullie goede wensen, en ook jullie beiden een gelukkig en gezond 2018 toegewenst!

  Wij komen net terug -met de auto, dat wel!- van een bezoekje aan museum De Buitenplaats in Eelde-Paterswolde. We genoten ook van de opklaringen en de flarden blauwe lucht die we de afgelopen weken veel te weinig hebben gezien…

  Omdat ik de komende tijd – en misschien wel de rest van m’n leven- voorzichtig moet omgaan met m’n rechterheup zit ik nu naar de nieuwe collectie van HP-Velotechnik te kijken. ’n Wat hoger zitje, misschien wel een mesh-zitje en een Pinion versnellingbak. En dit alles gemonteerd op het nieuwe trike-frame fs+ voor meer stabiliteit en in- en uitstapgemak.
  Heb jij al kennis gemaakt met die vernieuwingen, en zoja, wat waren je eerste indrukken?

  Groet,
  Wijnandt T. de Vries

  • We waren graag naar de Eurobike beurs gegaan maar waren dat weekend verhinderd. Dus nog niet de Pinion gezien op de trike. Ik vraag me af wat dit doet met de Q-factor. Ik weet dat je een opstaphulp kan krijgen en zelfs een houder voor krukken als je wilt maar heb nooit op zo’n verhoogde trike gereden. ACE had er destijds een staan dus ik zou lekker rond gaan bellen bij de dealers en kijken wie wat in huis heeft voor een proefrit. Op de site van HP Velotechnik kan je de dealers vinden, de vetgedrukte namen zijn premium dealers: http://www.hpvelotechnik.com/shopping/fachhaendler_e.html

 2. Hi Belle,
  In onze vakantie in de Achterhoek zagen we dat ACE ligfietsen een grote zaak is met een groot assortiment en tevens premium dealer van HP. Ongeveer 160-170 km van ons huis vandaan, dus dat is te doen.

  Pionion heeft een eigen website met veel informatie,
  https://pinion.eu/ . De Q-factor van de C-serie, HP Velotechnik gebruikt het model C1.12, is 166 mm.

  Ik ben vooral benieuwd naar het comfort van de mesh seat vergeleken met de normale schaalzit, in dit geval de bodyLink.

  Dat wordt in late winter/vroege voorjaar ff een tripje naar Winterswijk!

  • Oh daar kunnen we wat over vertellen: hoewel we de BodyLink-stoel veel mooier vinden op de fiets moet je – denken we – gaan voor de mesh seat. Dave heeft beide, omdat de BodyLink wat lager is. Hij zag dat ik heel stabiel door de bochten ging met mijn korte bovenlijf en wilde daarom met zijn lange lijf de lagere zit. Maar deze stoel is niet confortabel, een hardere stoel, niet zo prettig bij je schouders. Dave vond ‘m niet geschikt voor langere tochten. In de praktijk komt de mesh stoel niet meer van de trike af.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s