Mijn nieuwste fiets staat binnen

Terwijl ik deze blogpost schrijf, fiets ik met een gangetje van 22 kilometer per uur. Gewoon thuis, achter mijn bureau en de iMac. Mijn snelheid zie ik op een app op mijn smartphone, evenals hoe lang ik aan het fietsen ben, hoeveel kilometer ik heb afgelegd en hoeveel calorieën ik daarmee verbrand heb.

Hoe dan? Met een Deskbike oftewel bureaufiets. Die hadden ze al bij Dave op kantoor en hij was er erg enthousiast over. Je voelt je na een werkdag veel fitter. Waarom een bureaufiets? De laatste paar jaren lees je steeds meer over hoe slecht zitten of sedentair gedrag1 is. Er is zelfs geopperd dat zitten het nieuwe roken is2. Mensen die veel zitten (van buschauffeurs tot kantoormedewerkers) hebben twee keer zoveel risico op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Ook loop je meer risico op kanker, hoge bloeddruk en is het slecht voor je brein. Meer dan 11 uur zitten per dag verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met 40 procent, vergeleken met iemand die vier uur of minder zit. En denk niet alleen aan zitten tijdens het werk: drie uur voor de tv zitten blijkt net zo schadelijk als acht uur achter het bureau.

Het zitten kan niet gecompenseerd worden met sporten. Dus ook al fiets je van en naar het werk, als je daar acht uur zit en dan thuis nog eens drie uur voor de tv of computer dan ben je alsnog de sjaak. Het is dus ook belangrijk om op het werk regelmatig te bewegen. Maar als daar geen loopbanden, sta-tafels of bureaufietsen aanwezig zijn, wordt dat lastig. Loop dan in elk geval een rondje in je pauze, haal koffie op een andere etage en neem de trap.

Deskbike achter stabureau

Fietsend op de bureaufiets gaat typen (schrijven), gamen, GPS-routes uitzetten en lezen allemaal prima. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die al lopend of fietsend stukken lezen dit 20 tot 30 procent sneller doen. Het is alleen jammer dat je met je trapbeweging op de Deskbike geen accu of iets dergelijks oplaadt. Wel kan de thermosstaat een graadje lager (of de trui uit). Nu is het niet de bedoeling van een bureaufiets dat je acht uur per dag fietst. Het idee is dat je een uur staand werkt en dit steeds afwisselt met een halfuur fietsen. Lang staan is namelijk ook weer niet goed. Van staan krijg je zware benen. Je hebt dit pas door als je van je bureau wegloopt en de trap neemt. Bij langdurig stil staan (langer dan 1 uur achter elkaar) pompen de beenspieren het bloed niet meer richting hart. Het blijft hangen, wat kan leiden tot gezwollen enkels en spataderen in de benen.3

De hoogte van het bureaublad hoeft bij het wisselen tussen het fietsen en staan niet versteld te worden. Het bureaublad moet op navelhoogte afgesteld worden, je werkt staand met je benen iets uit elkaar. De Deskbike is in hoogte verstelbaar en ook de weerstand is variabel aan te passen.

Stabureau
Als stabureau’s kozen we voor de BEKANT van IKEA. Dit bureau is elektrisch in hoogte verstelbaar (en verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen). Dan kan je af en toe ook nog je bureaustoel aanschuiven. Op dagen dat je bijvoorbeeld wat minder fit bent. De Deskbike schuif je tijdens het staan weg onder het bureau. Dit gaat makkelijk want de fiets staat op vier wielen. Ondanks de wieltjes schuif je niet weg onder het fietsen en staat de bureaufiets stabiel.

Links het bureau op zithoogte, rechts op fiets-/stahoogte met de Deskbike onder het bureau

Als je vaak last van je onderrug hebt is de combinatie staan/fietsen ook een uitkomst. Door het fietsen zijn je heupen in beweging dus zit je niet zo statisch. Dat vindt je rug fijn.

Ik heb inmiddels 8,46 kilometer gefietst sinds het begin van dit stukje en zit op 40 procent van mijn dagelijkse doel.

App van Deskbike is beschikbaar voor iOS en Android

De app is nog maar net uit, tot voor kort kreeg je een fietscomputer bij de Deskbike geleverd, tegenwoordig zit er een sensor bij met Bluetooth 4.0 en ANT+ voor draadloze communicatie. De app zal nog wel doorontwikkeld worden. Je kan bijvoorbeeld nog niet zelf een dagelijks doel ingeven, dat staat op een uur. Ook zitten er nog wat bugjes in. Op sommige dagen begin ik met een dagdoel dat al op 100 procent staat. Naar verwachting wordt er over drie maanden een ‘3D World Tour’ aan toegevoegd. Er zijn al programma’s voor op je desktop verkrijgbaar waarmee je virtueel bijvoorbeeld een Italiaanse bergetappe kunt fietsen, zoals CycleOps of Zwift. Daarvoor heb je wel de extra dongel nodig. Helaas zijn er aan dit soort virtuele fietsprogramma’s abonnementskosten verbonden. Ik heb er nog niet een kunnen vinden met slechts eenmalige aanschafkosten.

Voetnoten
1) Sedentair gedrag is gedrag met een erg laag energieverbruik, terwijl men zit of ligt maar niet slaapt (≤1,5 MET). Voorbeelden van sedentair gedrag zijn televisiekijken, computeren, zitten op school of het werk. Sedentair gedrag is niet hetzelfde als het ontbreken van voldoende lichaamsbeweging, maar is een apart gedrag en kent eigen gezondheidsrisico’s. Zie voor meer informatie het Voedingscentrum.
2) Zoek op ‘zitten is het nieuwe roken’ en je vindt de overweldigende hoeveelheid aan bronnen voor deze gegevens;
3) Bron: Arboportaal.

4 Reacties op “Mijn nieuwste fiets staat binnen

  1. Mooie ontwikkelingen in het kantoorleven! Goed dat er aandacht voor is, bewegen is inderdaad voor ieder mens een harde noodzaak, om alle ellende die je kan krijgen door dat niet te doen te voorkomen.
    Maar maken daar bij jullie op kantoor nou wel alle mensen gebruik van?
    Of zijn het enkel de mensen die toch al sportief actief bezig waren?

    Gelukkig heb ik dat niet nodig, sinds ik m’n nieuwe baantje heb beweeg ik nog meer dan vroeger. Naast het vaker fietsen, ik ben van gemiddeld 930 km/maand naar gemiddeld 1400 km/maand gegaan door het dagdienst lopen, weet ik ondertussen door de stappenteller op m’n nieuwe telefoon dat er gemiddeld per dag ook nog tussen de 7 en 10 km gelopen wordt!
    Dus die beweging en variatie zit bij mij wel goed, het is staand werk, lopend, karren trekkend, vaten verrijden, kortom ik ben de hele dag in beweging.

    Groeten, Adri.

  2. Ik heb me wel ingelezen en dieper dan “arboportaal” Het gaat eigenlijk om bot belasting, omdat spieren aan botten trekken en zo de kwaliteit van aanmaak van bloed door beenmerg stimuleren. En daarmee begint alles qua “gezondheid” Het is ook een van de redenen waarom bedelegerige mensen snel doodgaan.

    En het werkt naarmate de duur van de balsting langer is, daarom helpt 30 minuten sporten per dag niet tegen alle aandoeningen.

    Zo hebben ze ontdekt dat mensen die staan en lopen voor hun werk gezonder zijn dan mensen die 30 min per dag sporten, ook al sporten die mensen die staan helemaal niet.

    Dus leuk zo’n bureaufiets maar of het nou een vervanging is van op je eigen lichaamsgewicht staan qua botbelasting. En zweten op je werkplek wil je ook niet.

    Eigenlijk is het makkelijk te beredeneren : ons model mens is ontworpen om wandelend voedsel te zoeken en af en toe een spurt te maken om met gereedschap ( wapens ) prooien te doden. Doe je meer of minder ( veel intensief sporten blijkt ook erg slecht en zorgt voor slagader verklaking op lange termijn ) is het niet zo goed.

    Danweer……onze “gezonde” voorouders hadden een levensverwachting van 30-40 jaar. Bepaalde dingen stop je niet, ouderdom sloopt je lichaam toch wel, en gezondheid is niet maakbaar.

    Het enige wat echt mee of tegen kan zitten is je genen opmaak…..die, en niets anders bepaald hoe lang je zult leven als niets anders er een einde aan maakt.

    • De bron Arboportaal gaat over de risico’s van staan, niet zitten. Lees ook voetnoot nummer 2 van het Voedingscentrum (en eventueel de link). Het gaat hier om het risico van sedentair gedrag, dus zitten en liggen terwijl je niet slaapt. Het probleem bij langdurig zitten, is dat door de langdurige inactiviteit je stofwisseling (metabolisme) vertraagt. Dit heeft vele consequenties. Onder andere voor de bloedsuikers, insulineniveaus en insulinegevoeligheid en plasmavetten in het bloed. Het onderzoek waar jij naar verwijst ligt niet ten grondslag aan de vele artikelen over ‘zitten is het nieuwe roken’.

  3. ^^ Had je ook gelezen dat vrouwen voor de middeleeuwen dikkere armspieren en botten hadden dan topatletes nu ?

    Wij zijn met al onze machines en computers lichamelijk onderbelast geworden.

    Maar dieren in dierentuinen ( die ook niet meer belast worden ) worden veel ouder dan in het wild…..

    Het is nuttig om te weten hoe iets werkt, maar verkeerde conclusies trekken doet men ook snel en graag.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: