Ligfietsvakantieplannen: BLeND

De ligfietsvakantieplannen beginnen duidelijk vorm de krijgen. We zijn van plan om te speed triken door België, Luxemburg, Nederland en Duitsland: BLeND dus, om in ligfietswedstrijdachtige termen te blijven. Niet dat wij er een wedstrijd van gaan maken, integendeel.

Om te voorkomen dat de vakantie een routine wordt van elke dag de tent opbreken om deze ’s avonds weer ergens op te zetten terwijl we ondertussen alleen (het fietspad langs) Bundesstraßen zien, hebben we kortere etappes gepland langs bestaande fietsroutes. Op de kaart is een lusje getekend met dertien etappes van maximaal honderd kilometer. We rijden de route met de elektrisch ondersteunde high speed e-trikes, dus wat hebben we te bewijzen? We gaan voor lekker relaxt, het is tenslotte vakantie.

De vlaggen van België, Duitsland, Nederland en Luxemburg

Route
De bedoeling is om eerst naar Maastricht te fietsen om vanaf daar een deel van het eerste deel (snapt u ‘m nog) van Benjaminse’s route naar Rome te fietsen tot Echternach in Luxemburg. Deze route loopt deels over de Vennbahn, een fietspad over een voormalige spoorbaan door Duitsland, België en Luxemburg.

Onderweg komen we door de Eifel en het Naturwanderpark DeLux (Südeifel) op de Duits-Luxemburgse grens. Dat laatste park herbergt prachtige rotsformaties en grotten, die we te voet gaan verkennen. In de Eifel willen we de tijd hebben om rond te kijken, wandelen en fietsen.

Moezel en Rijn
In Echternach pikken we de D5 op door het diepe dal van de Moezel en volgen deze kronkelige rivier tot deze uitmondt in de Rijn bij Koblenz. Vanaf daar volgen we Eurovelo 15, de Rheinroute naar Arnhem.  We fietsen in het begin van deze route langs de rand van Vulkaaneifel onder andere langs de Andernach geiser, de hoogste koudwatergeiser ter wereld, in natuurreservaat Namedyer Werth. Eenmaal zo in Arnhem aangekomen, plannen we de rest met Brouter in standje ‘Velomobil schnell’ terug naar huis.

Lengte
Totale lengte van de route, zoals die op dit moment in gedachten hebben, bedraagt 1136 kilometer – zonder de fiets- en wandeluitstapjes in de Eifel. Deze lengte is ook gekozen omdat Dave maar maximaal drie weken achter elkaar vakantie kan opnemen.

BLeND-route in Basecamp

14 Reacties op “Ligfietsvakantieplannen: BLeND

 1. Afgelopen weken in Andalusie ontdekten we dat die routes van Benjaminse razend populair zijn. Zodra we Nederlanders op de fiets tegenkwamen wisten we het: we zitten op de route van het boekje ;-). Vennbahn is trouwens leuk fietsen. Wij vonden het twee jaar geleden jammer dat ie maar 125 km is. Daarna moesten we weer bergop ;-). Zie https://youtu.be/ZN1JKDitPKM

 2. Nou zijn jullie wel wat gewend op de Almeerse dreven maar aan beide zijden naast de Moezel is de snelheid 100 km/u op smalle 2 baans wegen en niet overal is er een fietspad of landweggetjes ernaast. En die wegen slingeren ook nog……

  Het trof mij als een absurde snelheid maar iedereen reed dat wel en harder.

  Wijnstokken, wijnstokken en nog eens wijnstokken :-))))

   • Nog geen maand geleden…maar aan het antwoord van Wilco te zien heb ik wellicht een lager liggend fietspad over het hoofd gezien. Over zo’n 100 km/u weg moet je ook niet willen rijden…..dan eindig je als “road pizza” zoals de reclame borden op stations het noemen :-))

    Nog iets wat mij opviel is dat er langs de Moezel geen supermarkten zijn in de dorpen. Alleen in de grotere steden of tegen de vaak 150-200 m hoge rivier wanden aan naar de niet-toeristische dorpen. Dat zal met een trike niet zo makkelijk gaan, veel van die wegen zijn 15% hellingspercentage met haarspeldbochten. Jullie zullen wel gedwongen zijn om laag te blijven en de rivier te blijven volgen. Op zich is daarboven toch niets dan glooiende landbouwgebieden. Aan de river is aan restaurants en cafe’s geen gebrek. Kennelijk is de regio helemaal ingericht de welgestelde oudere Duitser in peperdure camper ( die je “romantisch” aan de oever van de Moezel parkeert ) te faciliteren. En die koken kennelijk niet in hun dure camper. Of aan komen varen in een van de reusachtige river cruise schepen. Wel grappig dat de hele regio om wijn draait, in een land die bekend staat om hun royale bier consumptie….

    Moet je eens opletten de regio bewoners zelf zijn niet zo rijk….allemaal oude auto’s en hun (wijnproductie)tractors staan hier al decennia in het museum… Die dingen met schroefdraad die je overal ziet hangen zijn oude wijnpersen. Kennelijk nu erg geliefd als toeristische bloembak.

    Wel veel campings langs de rivier. Die zullen jullie ook wel aandoen. Mijn doel was specifiek Burg Eltz te zien. Mijn vrouw wilde perse over die wiebelende en smalle Geirerlay voetgangers hangbrug lopen die heel hoog boven een valei hangt.

    • Oh en in het verleden was de Moezel ook een plaats waar edelstenen werden geslepen dmv waterkracht molens waarvan sommige nog bestaan, al dan niet als ruine. En dat behalve wijn ook een specialisatie in het gebied was, tot de opkomst van stoom/stroom. Daar zijn ze kennelijk ook erg trots op, dan weet je dat ook nog voor je je afvraagt waarom daar zoveel juweliers zijn ( behalve dat er ook welgestelde Duitse toeristen als ideale doelgroep rondlopen dan :-))

    • Van alle fietsen die er zijn denk ik dat een trike juist het meest geschikt is om mee te klimmen. Je kan namelijk zo langzaam rijden als je wil. Daarnaast hebben we ook nog 500W aan ondersteuning.

     • Ik zou maar oppassen met langdurig klimmen met e-trikes.

      Er is een reden waarom de meeste accu auto’s geen zware aanhangers mogen trekken……het is niet alleen de sterk afgenomen ( onbruikbare ) actieradius waar je dan mee te maken krijgt….accus en besturingselectonica worden ook heet en gaan kapot van heel hoge stromen die dan uit de accu worden getrokken.

  • De keren dat ik in Duitsland op de bubeko 100 km/h wegen heb gefietst werd ik door de Duitsers uiterst netjes ingehaald. De keren dat ik aso-style werd ingehaald, waren het altijd auto’s met Nederlandse kentekenplaat.

   • Precies onze ervaring! Je kan zonder problemen op 80 km wegen fietsen in Duitsland, geen moment onveilig gevoeld.

 3. Hoi Belle, ik heb 3 jaar geleden min of meer jullie route gereden, in omgekeerde richting. Zie de blog. Langs de Rijn vond ik geweldig, zeker vanaf Bonn naar Koblenz. Langs de Moezel volgens mij overal over vrij liggende fietspaden gereden, maar soms wel met een drukke weg ernaast. Luxemburg vond ik zwaar. De Vennbahn, eerst 38 kilometer stijgen a 2 procent, daarna ben je boven. Voor mij was het dus 38 kilometer afdalen, mmmm. Was een heerlijke fietsvakantie.

 4. Een mooi plan, Belle. Laat je niet bang maken over de enge verhalen van het autoverkeer langs de Moezel. Hoewel vanaf Cochem je regelmatig heel dicht langs de hoofdweg fietst en het is ook vanaf daar het mindere deel van het Moezeldal. Vorig jaar juni nog van Trier naar Koblenz gefietst.
  Willen jullie toch een paar extra kilometers maken in Duitsland (tenslotte is 1200 km in 20 dagen wel erg relaxed) dan heb ik het volgende voorstel: Verlaat nog voor Trier Moezeldal en ga de Saar volgen richting Frankrijk. Saarlouis is een heel gezellige stad ’s avonds. Langs Saarbrücken naar Sarreguemines (F) en daar oostwaarts langs de Blies naar Zweibrücken en vervolgens door de dalen van het Pfälzerwald naar Germersheim (plaats en camping zijn je bekend). Vervolgens heerlijk de Rijn afzakken.
  Van deze route heb ik de gpx-files, ook links / rechts Rheinisch en kampeersuggesties en een overnachtingsplek, mochten jullie interesse hebben.
  Met zomerse groet, Jaap P.

  • Hoi Jaap, bedankt voor de tips en aanbod. Super leuk. Maar we gaan het echt houden bij 1200 km omdat we tijd willen hebben in DeLux en de Eifel.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s