Havermout in handige portieverpakking

De supermarkt verkoopt havermout in dozen met handige portiezakjes. Dat is goed nieuws voor de kampeerder. Geen geknoei met een grotere geopende verpakking, die lastig mee te nemen is, en je hoeft niet zelf porties te maken.

Quaker prijst het product aan voor als je ’s ochtends niet zoveel tijd hebt. Met ‘Quaker Oats Express – Havermout‘ maak je namelijk een kommetje havermout in twee minuten klaar, in een pannetje of in de magnetron. Het zakje kan gebruikt worden om de juiste hoeveelheid melk (180 ml) af te passen. De melk hoeft samen met de havermout maar twee minuten te koken. Dat kan omdat er in het product havermout is verwerkt dat iets fijner is gesneden, zodat de kooktijd korter kan zijn. Handig, want dat spaart brandstof. Dat het zakje gebruikt kan worden om melk in af te meten betekent ook dat de havermout goed waterdicht verpakt is.

Quaker Oats Express – Havermout

Quaker ‘Oats Express – Havermout’ is onder andere bij Albert Heijn verkrijgbaar in een aantal smaken: naturel, kaneel en ‘golden syrup’. De zakjes wegen 27-36 gram per stuk, afhankelijk van de smaak. De ‘naturel’ bevat 1 procent suiker en 100 calorieën (kcal), de kaneelversie 19 procent suiker en 125 calorieën, de siroopvariant 22 procent suiker en 135 calorieën. Voeg je volle melk toe, dan voeg je nog 117 calorieën toe (met sojamelk: 70 kcal). Quaker maakt ook een versie met 42 procent grotere porties. Maar dat verhelpt niet dat dit ontbijt (veel te) weinig calorieën bevat voor iemand die op eigen kracht rondtrekt. Uiteraard kan je meerdere zakjes ‘Oats Express – Havermout’ nemen of het ontbijt aanvullen met bijvoorbeeld fruit en noten voor een betere start van de dag. Neem je één zakje, dan kost je ontbijt 17 eurocent.

Quaker Oats Express – Kopje Havermout

Bij ‘Oats Express – Havermout’ moet je (soja)melk of -poeder toevoegen en de havermout klaarmaken in een pan, wat zorgt voor extra afwas. Quaker maakt ook ‘Oats Express – Kopje Havermout’, hieraan is al melkpoeder toegevoegd. De dozen met vijf porties zijn verkrijgbaar bij grotere vestigingen van AH. Voor ‘Kopje Havermout’ hoeft slechts 150 ml. water aan de kook gebracht worden. Minder afwas dus dan met de Havermout-variant. Het kopje havermout moet net onder water gezet worden en één minuut trekken. Eén zakje bevat 209 calorieën/28 procent suiker (in de smaak golden syrup) en 186 kcal/20 procent suiker in de smaak naturel. Het ‘Kopje Havermout’ is iets duurder met 40 cent per ontbijt.

Favoriet ontbijt
Voor dagen dat er flink gefietst of met de rugzak gewandeld wordt blijft team Kampeerwijzer’s favoriete ontbijt Adventure Food’s Expedition Breakfast. Een heerlijk ontbijt met 600 calorieën. Daar hoeven geen pakjes sojamelk of melkpoeder aan toegevoegd te worden. De pan blijft schoon want je hoeft alleen kokend water aan de verpakking toe te voegen. Maar dat ontbijt kost dan ook 3,90 euro en niet 17 eurocent.

Ander alternatief: muësli (125 gram bevat afhankelijk van de variant circa 460 kcal) met (soja)melk of melkpoeder, dat koud gegeten wordt. Bijkomend voordeel: geen brandstofverbruik om het klaar te maken.

6 Reacties op “Havermout in handige portieverpakking

 1. Nog lekkerder is muesli (porties afgepast in zipperbag) met Alpro vla. Houdbaar buiten de koeling, goed verkrijgbaar, in drie smaken, een pakje is voor twee personen dan precies genoeg voor een ontbijt.

 2. Havermout, huuu. En dan ook nog ’s ochtends? Nu ja, ieder z’n voorkeur. Doe mij maar twee gebakken eieren tussen twee sneden lekker brood.

  Qua calorieën staan er volgens mij wat fouten qua eenheden in de post. kcal / calorie wordt een beetje door elkaar gebruikt lijkt het, waardoor het ene opeens 1000x voedzamer is.

   • Dan heb ik weer wat geleerd. Wel raar.

    Van mijn part mag de voedingswereld ondertussen ook wel een keertje over naar het SI stelsel. Alles mooi in (kilo)Joule. Is het ook makkelijker te relateren aan andere dingen zonder met een of andere rare factor te corrigeren.

    Dan nog de ‘bar’ voor luchtdruk eruit. Maarja, 800 kPa in de banden is ook weer zoiets ☻

    • Als we kPa gaan invoeren dan wordt het erg ingewikkeld voor duikers. Het is nu zo’n mooi metrisch systeem: bij elke 10 meter naar beneden komt er 1 bar bij. En 2 bar is twee keer de omgevingsdruk (gemiddeld op zeeniveau), daar kan je je gewoon iets bij voorstellen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s