Gaatjes boren tegen roest

Maar liefst 28 gaatjes heb ik geboord in mijn speed pedelec trike. Niet om gewicht te besparen maar om de waterafvoer te verbeteren van het platform waar de accu op rust.

Na een fietstocht haal je de accu van de fiets om deze weer op te kunnen laden. Na een flinke regenbui viel me op dat er water bleef staan in de vakjes van het platform en dat inmiddels de schroeven in de bodem van de accu begonnen te roesten (ruim 800 euro voor een accu maar 50 cent voor een paar roestvaststalen boutjes kon er kennelijk niet meer vanaf). Dit was al na twee weken gebruik. Verder is alles aan de HP Velotechnik Scorpion FS 26 S-pedelec van aluminium (op de stof van het stoeltje na). De accu’s en lader worden echter geleverd door BMZ Gmbh.

accu-roest

Roest op de koppen van de bouten

Met de boormachine ben ik vervolgens aan de slag gegaan: in elk vakje een gaatje op het diepste punt.

nattigheid-boormachine

De nattigheid en waterniveau is nog goed te zien in het platform voor de accu

De koppen van de boutjes heb ik met behulp van een wattenstaafje ingevet met vaseline, een truc die ik nog ken van het duiken. Je duikmes vet je ook in met vaseline tegen roest.

gaatjes

Eindresultaat: een platform met afwatering

Water kan nu niet meer blijven staan op het platform en de onderzijde van de accu wordt beter geventileerd.

Roest
De vaseline werkte maar het zat me toch niet lekker. Ik besloot een week later de originele boutjes ook te vervangen. Hetzelfde grove schroefdraad vond ik op rvs plaatschroeven van 3,5 bij 25 mm. Voor twee euro had ik 16 schroefjes voor vier accu’s. Die waren iets langer dan het originele boutje maar ze pasten wel. Bij het verwijderen van de bouten wachtte nog een verrassing: roest halverwege het boutje.

Roest halverwege het boutje verklaard

Roest halverwege het boutje verklaard

Misschien kan roest hier geen kwaad omdat de bouten in de kunststof behuizing zitten en daardoor niet vast kunnen roesten. Maar het is een rottig gezicht en iets in me roept dat roest te allen tijde bestreden dient te worden. Met de nieuwe rvs schroeven en gaten in het platform moet dat gelukt zijn.

Er zitten vier bouten in de bodem van de accu

Nieuwe rvs bouten in de bodem van de accu

Bewaren

Bewaren

10 Reacties op “Gaatjes boren tegen roest

  • Bedankt voor je reactie, ik heb het aangepast in de tekst. “Roest vast” vind ik toch altijd een beetje een aparte term, alsof het vaststaat dat het gaat roesten. Roestarm zou ik mooier vinden.

 1. Bepaalde legeringen gaan echt niet roesten. Maar heel veel winkels verkopen alleen “Chinese kwaliteit” RVS en dat roest wel. Niet alleen schroeven maar ook bestek en pannen.

  Was niet heel lang geleden nog een schandaal dat bouwmarkten (design) waterkranen aanbieden met KIWA keur die zware metalen bevatten en ook afstaan aan het langsstromende kraanwater. Vooral schadelijk voor babies en kleine kinderen. Die kranen moet je eerst even laten stromen voor je ervan drinkt. Wie weet dat nou of verwacht dat van een moderne (design) waterkraan van 100-300 euro ? Van ogenschijnlijk een Europees merk.

  Blijkt dat in China men gewoon oude motorblokken, versnellingbakken, scheepsrompen en andere delen e.d. gebruikt als materiaalbron voor zulke waterkranen. Verf of coating, smeermiddelen e.d. die zware metalen en andere giffen bevatten gaan gewoon mee in het smeltproces.

  Als je geen roestende schroeven wilt zul je echt moeten opzoeken welke legering en sterkte je moet hebben en specifiek dat bestellen. Die schroeven komen dan wellicht niet uit China en zijn duurder.
  Het bestaat nog wel, maar de bulk is nu “Chinese kwaliteit”

  Niet dat alles uit China perse slechte kwalitieit is, maar dat wordt door veel marktpartijen gewoon niet gevraagd. En dan krijg je “U vraagt, wij draaien”

  • In China kunnen ze ook kwaliteitsspul maken. Maar het verplaatsen van de productie naar China gaat vaak samen met een algemene “kostenoptimalisatie”. En vervolgens loopt iedereen te schelden op de Chinezen, maar dat is onterecht.

   Qua recycling van motorblokken etc. naar kranen; ‘vers’ gewonnen metalen uit de grond zijn ook verontreinigd. Dat allerlei rommel mee gaat in het smeltproces is logisch. Je moet alleen niet die rommel meetappen uit de pan.

  • Dat bemachtigen van de juiste kwaliteit schroeven; Dan moet je net een adres in de buurt weten die daar aan kan komen, eerlijk is, en er verstand van heeft. Voor de gemiddelde persoon is dat allemaal niet te doen.

   Hetzelfde heb je met gipsschroeven; die meuk van de bouwmarkt breekt veel te vaak af. Het bit past er nauwelijks in, etc. Maarja, bij de profi zaken zitten ze ook niet te wachten op een particulier die twee doosjes schroeven komt halen. Al is dat laatste meestal uiteindelijk geen probleem zolang je maar contant betaald.

 2. Is trouwens ook het geval met hard plastic. Was nog geen paar dagen geleden in het nieuws…..

  Is omgesmolten kunststof met brandvertragers e.d. Zeer giftig en dus vaak voorkomen in kinderspeelgoed.

  Dat recyclen is een erg ongezonde buisiness. Eerst kankerverwekkend karton ( rijst, hagelslag e.d. doosjes ) omdat ieder karton ( met inkt, olie of andere vloeistoffen erin verweekt maar gewoon in de voedingsketen terecht komen.

  Niet voor het eerst…..omdat we geen hardhout meer in de tuin mochten, kregen we tuinhout met gruwelijk gevaarlijke gifstoffen zoals arseen en PAK’s. Gelukkig heeft de EU dat nu o.a. vervangen door het minder gevaarlijke koper. ( vandaar de groene kleur )

  Die millieu rakkers….van de beste bedoelingen komen vaak de ergste dingen.

  • Maar Quezzzt; minder mensen, dat is in hun ogen uiteindelijk het beste voor de natuur. Dus in die zin zijn die ‘ergste dingen’ gewoon resultaatgericht.

 3. Je hebt het goed aangepakt, voorkomen is beter dan genezen roest is je ergste vijand vooral in combinatie met het opwarmen als je de batterijen laad gaat het erg hard, ook bij vriezend weer is vocht tussen kiertjes fataal.

  Neuzelen over al dan niet roestvrij/roestvast we weten allemaal wat je bedoeld en over de kwaliteit en soort RVS (constructie, medisch, food, technisch) kun je tabellen met eigenschappen opzoeken maar is voor jouw gebruik niet relevant overigens mixen ze bij hoogovens ook schroot door het ruwijzer anders kun je er geen staal van maken alleen de omstandigheden zijn beter en de kwaliteit ligt hier wat hoger dan het minimum.

  Hoogovens is van TATA en in India bestaan ook geen ARBO en milieu regels (mits je de overheid maar flink pleased)

  Voor geschroefde delen die niet in het zicht zitten gebruiken wij koperpasta maar pas op, aluminium en RVS vreet elkaar ook op en als je daar dan koperpasta tussen smeert corrodeerd het twee keer zo snel.
  Gevoelige stekkerverbindingen (tot 50volt) gaan hier ook altijd in de zuurvrije vaseline.

 4. Zolang je maar geen RVS boutjes in aluminium doet :+
  Mijn stadsfiets had dat, af-fabriek al. Wat een genot is dat…

  Mijn standaard (helemaal versleten ondertussen) krijg ik er met geen mogelijkheid af; de RVS bout zit helemaal vastgerot in het alu frame. De binnenzeskant draaide rond voordat de bout draaide. Wat natuurlijk met RVS wel makkelijker gaat, omdat het slapper is.

  En toen die keer dat m’n achterspatbord brak; Eén boutje kwam er met heel veel moeite uit. De volgende brak af. En nummer drie, onderin achter de trapas, draaide de zeskant van rond. Dan liever een beetje ‘normaal’ roest.

  • Het kan wel, hangt van het soort alu. af en alles met goede (dus met weinig metaalzeep) kwaliteit vet monteren, zoals montagepasta, kopervet of goede EP2 vet goedkopere fietsen die niet door een fietsenboer goed geassembleerd of volgens eigen ervaring door de klant nagelopen worden zijn met en paar jaar aan de beurt.

   Vastgeoxydeerde zadelpen, stuurpen, voorbouw etc.etc.
   Rij je ook in de pekel en doe je de fiets niet na elke rit in bad gaat het twee keer zo snel zweet is ook een gemeen goedje op exotisch materiaal.

   In een bepaald segment mag je verwachten dat de afmontage goed voor elkaar is dit is dus nog steeds niet zo ik heb geen ervaring met internetfietsboeren maar verwacht daar helemaal niets van, goedkoop en goed is een moeilijke combinatie.
   De eerste fiets aan een klant verkopen is meestal geen kunst, de tweede wel.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s