Geschrokken van houtkap in Horsterwold

Afgelopen weekend fietsten we twee routes van ieder circa 50 kilometer. Een rondje over de Hollandse brug en Stichtse brug, deels via halfverharde paden. En een route door het Horsterwold. Hier werden we geconfronteerd met grootschalige houtkap.

Het rondje over de bruggen is leuk afwisselend: water, bos, een golfterrein, de vesting Naarden en de haven en moderne architectuur van Huizen maken het een afwisselende rit. De route leidt verder langs Oud Valkenveen, een speelpark. Met de trikes zijn de halfverharde paden goed te doen. Het was prachtig zonnig weer: een wollen T-shirt met lange mouwen en windbreker voldeden.

Dave wijst naar Almere Haven aan de overkant van het Gooimeer

Onder aan de voet van de Stichtse brug ligt een pad naar de KNRM waar je lekker tussen de bomen uit de wind kunt pauzeren met de fiets. Hier mogen geen auto’s komen zoals vlak ernaast op het parkeerterrein. Je moet alleen wel om een slagboom heen, wat niet gaat met een trike of velomobiel. Maar overal is een oplossing voor.

Twee dagen later fietsten we een rondje naar en door het Horsterwold ten westen van Zeewolde. Hier heb je mooie brede betonnen fietspaden, ook geschikt voor de velomobiel. In het Horsterwold werden we meteen verwelkomd door nieuwsgierige paarden.

Nieuwsgierig paard in Horsterwold

Het Horsterwold is heel mooi. Er is een stille kern en waterpartijen. Met 3.700 hectare is het ’t grootste aaneengesloten loofbos van Europa. Maar hoe lang nog, vroegen we ons op een gegeven moment af, toen we de resultaten zagen van massale houtkap. We waren geschokt. Een enorm perceel lag om en overal lelijke bandensporen van vernieling. Een specht was echter geïnspireerd geraakt van het zien dat die bomen ook óm kunnen en timmerde er vrolijk op los.

Kaalslag in Horsterwold

We hebben het idee dat we de laatste jaren veel meer houtkap zien. Met ielige uitgedunde bossen als resultaat. Niet alleen in de Flevopolder, maar ook op de Veluwe. De groeiende vraag naar biomassa kan daar wel eens de oorzaak van zijn, zoals Zembla onlangs toonde. De CO2 die in de lucht komt door het verstoken van hout is namelijk milieuvriendelijker dan de CO2 van kolen, althans volgens de logica van minister Kamp. Ik heb video-opnamen in het Horsterwold gemaakt zodat je een beter idee krijgt van de omvang van de houtkap die we aantroffen. Later fietsten we nog langs een enorme berg verchipt hout. Bestemming: spaanplaat of kolencentrale?

Staatsbosbeheer noemt zichzelf een bedrijf dat “op een duurzame wijze hout levert; Hollands hout. De inkomsten vormen een belangrijke pijler onder de financiering van ons werk.” Draai de subsidiekraan verder dicht en er sneuvelt wellicht meer bos. De rijksbijdrage aan Staatsbosbeheer was in 2011 nog 89 miljoen euro. Vorig jaar was dit teruggelopen naar 25,9 miljoen.

Boomschors aangevreten door reeën

Niet alleen de bomenkap bedreigt het Horsterwold: Staatsbosbeheer zoekt ondernemers die een recreatieve, innovatieve of educatieve functie willen ontwikkelen in het Horsterwold. Hiervoor zijn zeven locaties beschikbaar. Staatsbosbeheer denkt aan outdoor sportactiviteiten, horeca, verblijfsrecreatie, zorgvoorziening, cultuur en educatie. Ga het Horsterwold daarom nog dit jaar verkennen, voordat het een pretpark met weinig bomen is geworden. Er is een stille kern, er leven bevers, vossen, damherten en reeën. Logeren kan op paalkampeerplek Campanula of op natuurkampeerterrein Dasselaar.

Onder aan de Adelaarsweg langs de Hoge Vaart

Op de terugweg vinden we onder de voet van de Adelaarsweg aan het water een mooi pauzeplekje uit de wind. We fietsen vanaf hier via het pad langs de Hoge Vaart naar de Tureluurweg. Dit is ook weer zo’n smal pad dat we mijden met de velomobiel. Met de trike kan je echter de berm goed inschatten en daardoor ga je makkelijker even met een wiel van het pad, ook al vanwege de hogere stabiliteit van de fiets door de bredere spoorbreedte. Soms moet je hier niet alleen vanwege tegenliggers van het fietspad maar ook vanwege de enorme bergen uitwerpselen midden op het pad.

Bomen langs de Hoge Vaart

Vijf reeën
Nadat we via de Tureluurweg de A27 onderdoor zijn gestoken komt een knetterende quad ons tegemoet. Die heeft waarschijnlijk de vijf reeën verderop opgejaagd, die we door het omgeploegde akkerland zien rennen naar een eilandje van bomen. Een wielrenner die ons tegemoet komt ziet ze ook. Al met al twee mooie tochten maar de stijgende vraag naar biomassa baart ons zorgen.

Route door het Horsterwold

4 Reacties op “Geschrokken van houtkap in Horsterwold

 1. Ook in de Vlietlanden bij Den Haag, een gebied waar bomen en begroeiing so wie so al schaar zijn, is door SBB rigoreus gekapt. Het publiek, waaronder diverse groenorganisaties, waren niet op de hoogte van de plannen.

  • Intussen van SBB een reactie gehad. ‘Het betreft hier de start van de werkzaamheden voor de aanleg Rijnlandroute.
   “..Het betreft hier de start van de werkzaamheden voor de aanleg Rijnlandroute.
   De Gasunie moet voor de uitvoering van dit plan twee bestaande gasleidingen verplaatsen.Ik ben wellicht te snel geweest met mijn verontwaardigde reactie.
   De kap en werkzaamheden worden uitgevoerd binnen het wettelijk kader d.w.z. dat er scans gemaakt zijn met betrekking tot de Flora en Fauna en worden alle voorzorgmaatregelen genomen in het kader van de Wet Natuurbescherming om deze werkzaamheden uit te voeren….”

   • Hier in Almere sneuvelen ook heel veel bomen voor de verbreding van de A6 en de aanleg van de Floriade. Het duurt decennia voordat je die grote bomen weer terug hebt.

 2. “Nederlander weet niet dat CO2-uitstoot thuis na 2050 verboden is”

  Zou dat er ook mee te maken hebben ? Nieuwe huizen krijgen nu al geen gasaansluiting meer. Die worden vastgekoppeld aan…tja een (biomassa of rest)warmtecentrale. Steeds meer warmte centrales moeten worden gevoed met steeds meer biomassa….wat gaan ze doen als niemand meer een CV ketel heeft ???

  Ik denk ook dat het meer te maken heeft met de EU ruzie met Rusland, het niet kunnen realiseren van de Golfstaten gaspijplijn ( oorlog in Syrie pakt niet uit zoals gewenst door EU, en door Iran zal ook niet lukken ) en eigen toenemende problemen gas uit eigen grond te pompen dan dat het iets met milleu te maken heeft.

  Toch zou het kaalhakken van Nederland een extreem kortzichtig beleid zijn – dat is zo op – dat het gewoon niet waar kan zijn. In de VS gaan het 180 graden de andere kant op…..verbod op kolen exploitatie opgeheven door Trump enz enz.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s