Afvallen voor de fietsvakantie

Onze gereedschapstas is flink afgevallen voor de fietsvakantie. Hij is even flink door ons onder handen genomen zodat hij mee kan in een fietstas op de trike. We hadden geen zin in deze dikzak op onze bagagedrager.

Before and after de kritische inspectie

Before and after de kritische inspectie

Je merkt toch dat je lui wordt van de ruimte in de velomobiel. Een waterafstotende toilettas van The North Face leek daar zo handig te passen onder de elleboogsteun. Alles paste erin, zelfs de fietspomp en astrekker. En hij lag niet in de weg. Maar met een eigen gewicht van 270 gram, een volume van 5,75 liter en afmetingen 28 cm x 15.25 cm x 15.25 cm zou deze gereedschapstas de fietstas op de trike al voor de helft vullen. En we zullen het maar niet hebben over de inhoud. Het gewicht ging geloof ik in de richting van de drie kilo. Ahum. Kuch. Meer dan de tent, mat en slaapzak tezamen. Maar dan had je ook échte steeksleutels, een tool met alle inbussleutels en een knip- en punttang. De inhoud van de gereedschapstas voor de velomobiel is te vinden op de pagina gereedschapstas en reserveonderdelen (subpagina van Vervoersmiddelen > Velomobiel) op deze site.

Kritische inspectie
Tijd dus om deze gereedschapskist voor de velomobiel aan een kritische inspectie te onderwerpen en precies af te stemmen op de trike. Alleen het hoognodige erin en al het andere eruit. Spaken voor een 26″ wiel? Niet nodig. In het achterwiel zit de Go SwissDrive motor gespaakt met dezelfde spaaklengte als de 20″ voorwielen. Rolletje ductape? We wikkelen een stuk tape om de fietspomp en het rolletje kan uit de gereedschapstas. Bestaat de ultieme multitool waar alleen dát in zit wat je nodig hebt? (Ja, die hebben we gevonden, hij vervangt bandenlichters, inbussleutels en torx/kruiskop schroevendraaiers – zie verderop). Hoe vaak wil je je ketting oliën? Dat doen we wel vlak voor de vakantie, hoeft er geen flesje mee. In plaats van diverse steeksleutels nemen we een 6″ verstelbare moersleutel mee. Hoewel we een steeksleutel 14/17 hadden gevonden, bijzonder handig voor de Scorpion FS trike. De 17 is nodig voor het achterwiel als je de achterband wil verwisselen (helaas geen eenzijdig opgehangen achterwiel zoals in een Quest) en 14 voor de zijspiegels vastzetten.

Steeksleutels 14 en 17 gecombineerd

Steeksleutels 14 en 17 gecombineerd

Zo werd elk item aan een kritische blik onderworpen. Het resultaat is dat nu alles zit in een Eagle Creek ‘quarter cube’ van 20 x 10 x 6 cm van 57 gram inclusief polstering. Het gewicht met gereedschap is 475 gram, exclusief binnenbanden en fietspomp.

Inhoud van het nieuwe gereedschapsmapje

Inhoud van het nieuwe gereedschapsmapje

Meer informatie, onder andere over de – volgens ons – ultieme multitool, is te lezen op de nieuwe pagina Fietsgereedschap en multitools (een subpagina van Vervoersmiddelen > Fietsen op deze site). De nieuwe fietsgereedschapstas is heel stuk lichter en kleiner ten opzichte van voorheen. Deze blogpost dient om je attent te maken op deze nieuwe pagina.

Een stuk smaller en minder hoog

Een stuk smaller en minder hoog

7 Reacties op “Afvallen voor de fietsvakantie

 1. Tja veel auto’s komen tegenwoordig zonder reservewiel en zonder gereedschap. Men neemt aan dat je een mobiele telefoon hebt en hulp inschakeld. Daar zijn buiten de ANWB ook diverse andere oplossingen voor tegenwoordig, maar de meesten slepen je af naar een garage.

  Wat dat betreft is het nog wachten op bedrijven die dat voor fietsers gaan doen, al kun je in Nederland daarvoor ook terecht bij de ANWB. In het buitenland zal dat wel wat problematischer worden omdat te weinig mensen in het buitenland gaan fietsen om commercieel interessant te zijn…of misschien wel. In ieder geval kan je natuurlijk ook daar worden “afgesleept” naar een fietsenmaker.

  Voordeel van dat soort dingen is dat je die zware tas niet mee hoeft te slepen. Er is ook best een kans dat je helemaal geen pech krijgt…

  Nadeel dat je veel langer oponthoud zult hebben voor je verder kunt. Dat moet frustrerend zijn als je weet wat het is, het een simpele reparatie is maar je de spullen niet hebt…

  Wat doe je eigenlijk met de banden op een trike ? Kunnen daar ook Marathon Plus banden op ? Alleen plakspullen ? Voordeel van de Quest is dat daar gewoon (vouw)banden in mee kunnen en je je niet hoeft te vermoeien met wat je band heeft lek gemaakt. Je vervangt gewoon alles. En als je band gescheurd is – iets wat op een buitenland vakantie eerder zou gebeuren denk ik – ben je gauw uitgeplakt…

  • Hoi Quezzzt, wat kennelijk niet duidelijk is geworden is dat we eigenlijk nauwelijks minder gereedschap mee hebben maar juist slimmer samengesteld. De steeksleutels zijn vervangen door een verstelbare moersleutel (Bahco-sleutel in de volksmond); bandenlichters, inbussleutels en torx/kruiskop schroevendraaiers zijn vervangen door één compacte multitool, het rolletje tape zit nu om de fietspomp, etc.

 2. Met open ketting zou ik niet zonder olie op pad gaan, een dag door de regen rijden en je zit de rest van de vakantie te knarsen.

 3. Naar mijn ervaring kan je de steeksleutels vervangen door een (redelijke) baco behalve voor de gevallen je er 2 tegelijk nodig hebt zoals de remafstelling bij een velomobiel, voor dat geval extra sleuteltje 8 mee (25 gram).
  Bij mijn gazelle (versnellingsnaaf/trommelrem) in geval van een lekke achterband plak ik die ter plekke zonder het wiel los te halen. Afgezien van preventief vervangen thuis hoeft loshalen alleen bij echte rampen waarbij de band dusdanig stuk is dat het niet meer te repareren valt, wat bij een achterband misschien eens in de 10 jaar voorkomt.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s