Sokkenparadijs in Haarlem

Falke maakt de ultieme sok. Althans, dat vind ik. Ega heeft een voorliefde voor Smartwool. Maar die zitten te strak om mijn enkels, hebben een teennaad en zijn niet anatomisch vormgegeven. Bij Falke heb je een linker- en rechtersok (je moet er niet één kwijtraken). Ze zitten perfect. Geven genoeg demping onder de voet tegen dove voeten tijdens het fietsen, nooit teveel sok op plekken waar je dat niet wil, zoals je hiel of bij je tenen. Ze zakken nooit af, de hiel blijft altijd op zijn plek.

De verschillende typen sportsokken van Falke zijn genummerd. Zo is TK1 de meest dikke wandelsok – ik koop voor wandelen het liefst TK2 die wat dunner is. TK staat voor trekking. De dikke TK1 is meer geschikt voor stijve bergschoenen. De sokken zijn gemaakt van een mix van polypropyleen, polyamide, polyacryl en (niet altijd) wol. De trekkingsokken heb je in de originele uitvoering (TK2, 22% wol), en daarnaast in TK2 Cool (een variant met 33% lyocell die ik nooit koeler heb vinden zitten) en TK2 Wool (70% scheerwol). Wollen sokken gaan minder snel stinken maar slijten wel sneller. De 30% polyamide zal er echter voor zorgen dat er niet snel gaten in deze ‘wollen’ sokken vallen.

Falke sokken in diverse kleuren

Falke sokken in diverse kleuren

Fietsfavoriet
Mijn favoriet om mee te fietsen in de zomer is de TK5 short (35% wol) en in de winter de langere TK5, ook wel TK5 trekking genoemd (38% wol). Dit is een dunnere sok dan de TK2. Ideaal in de smallere fietsschoen. Hardloopsokken (RU), sokken voor golfen (GO) en fietssokken (BC) zijn ook dunner maar bestaan deels uit langzaam drogende materialen als lyocell en katoen.

Falke sokken

Falke TK2-sokken: cool, standaard en wool

Wat betreft maatvoering kan je bij twijfel het beste het kleinste exemplaar kopen. Zo heb ik schoenmaat 40, soms bij sportschoenen maat 41. Falke sokken komen onder andere in de damesmaten 39-40 en 41-42. Eén keer die grotere maat gekocht. Dat zijn nu mijn fluffy – altijd droog te houden – slaapsokken. Met mijn maat kan ik ook uitwijken naar herenmaat 39-41. Die zitten ook goed. De schacht is dan zelfs wat langer, zie foto:

Links herenmaat 39-41, rechts damesmaag 39-40.

Links herenmaat 39-41, rechts damesmaat 39-40.

Bijna iedere buitensportwinkel verkoopt wel Falke-sokken. Vaak in slechts enkele kleuren: beige, grijs, zwart. Als er al een kleurtje was ingekocht, dan hangt deze er niet meer in mijn (gangbare) damesmaat. Als echter deze kleuren voor heren-op-leeftijd mij gaan tegenstaan – ze zien er niet uit aan een vrouwenbeen – kan ik terecht bij Soellaart in Haarlem. Die verkopen bijna elk type Falke-sportsok (er zijn ook typen voor skiën, snowboarden, trail running, fietsen, golfen, wandelen, tennissen en hardlopen) in alle verkrijgbare kleuren. Van wild berry, knaloranje, kobalt blauw, geel, merlot, peach, pacific blue of fuchsia tot de bedekte kleuren. Soellaart is daarom het Falke-sokkenparadijs. Ik heb nog niet ergens anders zoveel soorten, maten en kleuren bij elkaar gezien.

Soelaart's sokkenparadijs

Soellaart’s sokkenparadijs

De webshop van Soellaart laat helaas niet het actuele en volledige aanbod zien. Degene die de sokken inpakt voor verzending is tevens paars-roze kleurenblind (ik kreeg fuchsia opgestuurd terwijl ik wild berry had besteld). Een bezoek aan de stad Haarlem is dus aan te raden.

Buitensportwinkel Soellaart in Haarlem

Buitensportwinkel Soellaart in Haarlem

Falke-sportsokken worden onder andere ook (online) verkocht bij Wandel-Geest, Zwerfkei, Kathmandu en Bever.

De afkortingen die Falke gebruikt voor de sporten:

SK SKi
SB SnowBoard
SC Ski Cross country
ST Ski Tour
RU RUn
TK TrekKing
BC BiCycle
GO GOlf
TE TEnnis

2 Reacties op “Sokkenparadijs in Haarlem

  1. Zelf ook heel blij met mijn Falke sokken van Soellaart. Ik heb 2 wandelsokken en 3 voor skiën. Heerlijk om zoveel keus te hebben.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s