Een reservaat met weinig natuur

We wandelden door het Naarder Eng van het Goois Natuurreservaat bij Huizen aan het Gooimeer. We gingen tevergeefs op zoek naar natuur.

In het Goois Natuurreservaat vind je alles wat je kan verwachten als je natuurbeheer aan de VVD overlaat: kasten van landhuizen met rieten daken en bijgebouwen (‘villa’ klinkt te klein), een kerstbomenplantage, zandverstuivingen, vakantiehuisjes, een weitje met biologische koeien (niet te verwarren met de plantaardige soort), een pretpark (Oud Valkeveen), aangelegde heuvels met uitkijkpunten over het Gooimeer (hiervoor zijn een paar bomen omgemaaid anders zag je het water niet), een kabouterpad, heide, een theehuis, een kampeerterrein (NTKC), akkers, een paar twee-onder-een-kapwoningen en daaromheen ook nog wat loofbos. Zowaar zagen we nog een verdwaalde roofvogel die een langgerekte pieeeeeeuw! liet horen. Waarschijnlijk een ruigpootbuizerd, beluister hier zijn karakteristieke geluid.

Pad door het Goois Natuurreservaat

Pad door het Goois Natuurreservaat

Gooise Alpen
Vlakbij het parkeerterrein aan de IJsselmeerstraat (N52° 18.508′ E5° 14.403′) liggen verder nog de Gooise Alpen, het grootste skigebied van Nederland. Er wordt flink geoefend op ski’s en snowboards en in de aanpalende skihut voor de komende wintersportvakantie. Op het veld ernaast is een club mensen bezig met op afstand bestuurbare vliegtuigjes. Er zijn ook motorvliegmachines die zweefvliegtuigjes oplaten. Verderop is een vader en zijn zoons bezig met een drone. Daar wordt schamperig over gedaan door de modelvliegsportbeoefenaars. Het gebied doet rommelig aan maar je kan ook zeggen: er is van alles te beleven. Het was druk, veel wandelaars met meerdere honden – zelfs op deze grijze zondag bij zes graden.

Modelvliegers

Modelvliegsporters

Disclaimer: enkele lezers (VVD-stemmers?) zullen bovenstaand stukje als ‘zuur’ betitelen. Die lezers raad ik aan de betekenis van ‘ironie‘ in de Wikipedia op te zoeken.

‘Eng’ is namelijk een Gooise naam voor bouwland. De Naarder Eng is de best bewaarde eng van het Gooi. Bijzonder is dat hier, tussen de nog steeds in gebruik zijnde akkers, restanten liggen van eikenhakhoutbos. Vroeger werd dit eikehakhout verbouwd voor looizuur (leerlooierijen), brandhout (visrokerijen) en boerengeriefhout (van een nieuwe steel voor gereedschap van de boer tot afrasteringspaaltjes rond weilanden). Samen met oude houtwallen, aangeplant naaldhout uit de jaren vijftig en de steile Gooimeerkust met rietkragen, vormt dit gebied een prettig en afwisselend stukje Gooi met een rijke flora en fauna. Van oudsher dus een afwisselend gebied dat meerdere doeleinden kende.

De Gooise Alpen

De Gooise Alpen

We wandelden een kleine 6,8 kilometer (zie route) maar langere wandelingen zijn hier ook mogelijk, bijvoorbeeld richting Naarden. Ik heb onlangs een echo laten maken van mijn voeten en de resultaten zijn niet best: beide voeten hebben last van peesplaatontsteking (fasciosis plantaris), zwellingen in het bindweefsel (verdenking ziekte van Ledderhose), vetkameratrofie met forse insufficiëntie, een smal steunvlak van het hielbot met plantair hielspoor en verdikte aanhechtingen spieren. Het lijstje Latijn is nog wat langer maar het betekent vooral: lopen doet pijn. Vandaar de korte afstand.

Je hebt een topografische kaart nodig in dit gebied, Open Fietsmap en Google Maps schieten hier tekort, je ziet dan maar een fractie van het aantal onverharde paden. Op Brouter-web is iets meer detail te zien maar kan je geen wandelroute uitzetten. Ik gebruikte TopoGPS om een route te maken.

Met Casio Tough Solar horloge om mouw, zodat deze oplaadt

Met Casio Tough Solar horloge om mouw, zodat deze oplaadt

Wandeloutfit Belle
Montane Fireball hat, North Face Thermoball hoodie kleur rabbit grey, Rab Nucleus fleecetrui, wollen T-shirt van Decathlon, Rab Latok softshell broek, Falke TK2 wandelsokken, Salamon X ALP MTN GTX bergschoenen, Windstopper Buff, wollen handschoenen Icebreaker, rugzak Lowe Alpine.

Wandeloutfit Dave
Didriksons parka, wollen T-shirt met lange mouwen van Decathlon, wollen Buff, softshell broek Häglofs Mid II Flex, schoenen Arc’teryx Bora2 mid, rugzak Vans.

Is er nog gefietst?

Ja er is ook gefietst: een rondje om de Oostvaardersplassen van 34 kilometer met de e-trikes. Het leek wel lente: zonnig en 11 graden. Gefietst in slechts een fleecetrui en windbreaker jasje. We zagen aan de Oostvaardersdijk meerdere reeën achter het hek tussen het hoge geelbruine riet. Ook hier ontbrak de buizerd niet.

Ik schrijf niet van elk klein standaard tochtje een verslag, de verrichtingen en foto’s daarvan zijn te volgen op Strava. Ik ben daar ‘atleet’ (LOLOLOL) nummer 4900002. Momenteel maken we niet echt lange tochten omdat we op eiwitdieet zijn. Even de pondjes wegwerken die vorig jaar tijdens het vitamine D-tekort eraan zijn gevlogen. De hoeveelheid calorieën die we daarbij binnenkrijgen in fase 1 is minder dan de helft van die van veelvraat, eh… fitgirl Fajah Lourens.

3 Reacties op “Een reservaat met weinig natuur

  1. Grappig, ik woonde daar vroeger vlakbij. Heb heel wat tijd rondgestruind. Die “aangelegde” heuvels zijn trouwens de oude duinen van de Zuiderzee. Daar groeide in mijn jeugd nog zeedistels en helmgras. Bij de Gooimeerkant van het NTKC terrein ook heeft nog eens een visarend gebroed. Ik ben er al te lang niet meer geweest.

      • Leuk, nooit geweten. Dat moet lang geleden gebeurt zijn. In de omgeving zijn er nog meer “bergen”. De Sijsjesberg (nu een mooi openlucht zwembad), Tafelberg en Trappenberg.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s