Wapenen tegen water en kou: waterdichte hoes voor iPhone

Op een trike zit je wat meer in de elementen dan in een velomobiel. Dave’s iPhone 6 SE sneuvelde onlangs door waterschade. Dat wilde ik voorkomen.

Omdat Dave zijn iPhone 6 stuk is gegaan door waterschade ben ik gaan rondkijken voor een waterdichte hoes voor mijn iPhone 6 plus. Op de trike heb ik momenteel mijn smartphone bij me in een heuptasje om ‘m snel bij de hand te hebben als fotocamera. Dat tasje past onder mijn regenjack maar is zelf niet waterdicht. Alles wordt toch een beetje klam in een flinke langdurige regenbui. Stootbestendigheid naast waterdichtheid is ook best handig tijdens kampeertochten.

Vingerafdruk
Eerst bestelde ik van het merk Dog & Bone hun waterdichte hoes ‘Wetsuit’ en testte deze huis uit. De vingerafdruk om te unlocken werkte niet bij mij. Helaas heeft Apple onlangs ook besloten om ‘slide to unlock’ te verwijderen uit iOS 10. Dit maakte dit waterdichte hoesje (IP-68) erg onhandig. De helft van de tijd startte stembediening op in plaats van dat het toestel ontgrendelde. Dit is eerder een fout van Apple dan de maker van het hoesje maar wel vervelend. Wel kon ik makkelijk foto’s ermee maken omdat de camera met een veeg naar links is te openen. Verder kon ik alleen via instellingen het toestel op vliegtuigmodus zetten omdat de veeg van onder naar boven (ook zo handig voor het zaklampje) niet werkte met deze hoes. De vliegtuigmodus gebruik ik onderweg vaak om de batterij te sparen. Die veeg moet kennelijk om te werken beginnen onder de schermrand en het hoesje dekt die af. Voor de rest werkte alles goed en ook de foto’s zijn goed gelukt ondanks het kunststof extra lensje. Ik heb wel eens een hoesje gehad waardoor je een vreemde vertekening in foto’s kreeg. Deze hoes biedt ook valbescherming tot een hoogte van 2 meter (MIL-STD-810F standaard).

Dog & Bone Wetsuit, ook verkrijgbaar in geheel zwart

Dog & Bone Wetsuit, ook verkrijgbaar in geheel zwart

Met de ‘Wetsuit’ zit er geen laag over je scherm, waardoor het beelscherm goed blijft werken (behalve de swipe om het zaklampje tevoorschijn te toveren). Je stopt je telefoon eerst in een siliconen hoes die daarna in het buitenste harde omhulsel gaat. Deze delen klik je op elkaar en zijn weer uit elkaar te halen met behulp van een munt of het bijgeleverde plastic stukje dat je op de hoek ertussen kunt steken. De siliconen rand dicht af rondom het scherm en voorkomt dat er water in de hoes komt. Een nadeel van siliconen is echter dat het zand en stof aantrekt. In principe geen probleem omdat ik niet van plan was de telefoon steeds uit de hoes te halen. Maar vanwege de problemen met het ontgrendelen besloot ik deze reden de hoes te retourneren en te vervangen door zijn broertje ‘Wetsuit Impact’.

wetsuit-impact2

Dog & Bone Wetsuit Impact, ook verkrijgbaar in wit en zwart

De ‘Wetsuit Impact’ is net zo slank als de ‘Wetsuit’ maar heeft een screenprotector van flexibel glas. Geen siliconen binnenhoes bij deze case omdat het scherm de hoes al waterdicht maakt. Ook deze hoes heeft weer een makke: de uitschakelaar aan de zijkant werkt niet zo goed. Maar ik besluit dat het nieuwigheid is en inderdaad wordt het na een week gebruik al beter. Ik heb er eigenlijk alleen nog last van als ik screenprints wil maken. Verder merk je vooral in de hoeken van het scherm dat je wat harder moet drukken. Verder heb ik zogenaamde ‘touch screen’ handschoenen waarmee ik het scherm normaal goed kan bedienen maar met de extra glaslaag van deze hoes lukt dat niet meer. Zonder handschoenen gaat het swipen omhoog met deze hoes goed en ook mijn vingerafdruk wordt herkend. Hiervoor zit in het glas een rond gat dat afgeplakt is met dun plastic dat aan huishoudfolie doet denken (ik vind de Engelse term ‘cling foil’ zoveel beter dan ‘huishoudfolie’). Die afdekking van de homeknop ziet er fragiel uit en lijkt me op den duur het slijtagepunt te worden, ook al omdat je hier je telefoon het vaakste aanraakt. Goed het bonnetje bewaren dus. Maar voorlopig is mijn toestel goed beschermd tegen water en vallen.

Waterschade
Goedkoop zijn deze hoesjes niet, ze kosten rond de 90 euro maar anderzijds is dat nog geen 10 procent van de aanschafwaarde van mijn iPhone en als je telefoon waterschade heeft valt dit bij Apple niet onder de garantie.

Tip: koop je telefoonhoes niet bij de MediaMarkt. Na retourneren van het eerste model via de balie van de klantenservice kreeg ik mijn geld niet teruggestort binnen de beloofde drie dagen. Vervolgens kwam ik in een soort kafkaiaanse toestand terecht waarin medewerkers aangaven dat het lag aan “het systeem”, waar het door MediaMarkt’s klantenservice fout was ingeboekt. Niemand bij de MediaMarkt (de klantenservice in de winkel, de Online verkoop, de balie) kon deze door henzelf gemaakte fout in “het systeem” aanpassen en ze bleven allemaal naar elkaar verwijzen. Een soort van kastje-muur-deur-kastje dus. Na vele telefoontjes, meerdere keren langs klantenservice, inschakelen van webcare via Twitter en het indienen van een officiële klacht via de Consumentenbond kreeg ik eindelijk na drie weken (in plaats van de beloofde drie dagen) mijn geld terug. Als ik geen actie had ondernomen had ik niks teruggekregen. Als je als klant dit dus niet in de gaten houdt (of je het retourbedrag ook daadwerkelijk teruggestort krijgt) kan je jezelf behoorlijk benadelen. Van de MediaMarkt heb ik daarna niet eens een excuus gekregen. Dus dat bedrijf staat dus voortaan op mijn zwarte lijst.

4 Reacties op “Wapenen tegen water en kou: waterdichte hoes voor iPhone

  1. Jaren terug moest ik eens met een kennis mee naar de return afdeling van een Amsterdamse vestiging van Mediamarkt , na het zien van de drukte aldaar ben ik er nooit meer geweest en heb er ook nog nooit wat gekocht .

  2. Ik gebruik een LOKSAK voor op de boot, zowel in een dinghy als op kajuitboot en als ik op de bukker ga trainen (zweten) kan meen ik ook tot 60 meter diepte onder water en je kunt je telefoon gewoon blijven gebruiken. Ziet er niet “gelikt en stoer” uit maar wel een redelijk goedkoop alternatief.

    • Ik ben bang dat Touch ID niet werkt in combinatie met Loksak, dat de foto’s kunnen vertekenen omdat het geen vaste lens heeft, hoes heeft geen stootbeveiliging etc. Maar als je alleen kortstondig waterdichtheid zoekt is het wel een goedkopere oplossing.

  3. TouchID had ik in de winkel al getest, werkt perfect alleen de foto’s minder he maar dat moet je op de koop toe nemen. mijn eerste “antiCraschwater&stofbox” voor iPhone5 was een schijnveiligheid, zat altijd stof&kleine zanddeeltjes voor de lens.Nu voor de 6S dit maar eens geprobeerd icm. originele beschermjasje van appeltje

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s