Velomobielfitness, diëten en de Apple Watch

Niet veel mensen beseffen het maar Almere is een kustplaats gelegen aan de voormalige Zuiderzee. De wateren die Almere nu omringen zijn tegen de klok in: Markermeer, IJ-meer en Gooimeer. Het korte trainingsritje ging langs deze wateren. Even lekker uitwaaien op de dijk en testen of diëten en ligfietsen samengaat. En hoe registreert mijn Apple Watch Sport de training?

Het tochtje wat ik reed bedroeg slechts 46 kilometer, terwijl de uitgezette route 42,5 kilometer was. Ik reed twee keer verkeerd. Eén keer bewust. In de nieuwe wijk in aanleg in de buurt van het Almeerderzand, Duin, negeerde ik omleidingsborden omdat ik een prachtig nieuw fietspad van vet zwart asfalt zag dat ik wilde verkennen. Zou het al helemaal doorlopen? Helaas nog niet, waardoor ik moest keren op het pad. Langs dit pad staan leuke wegaanwijzers in de vorm van bovenmaatse strandstoelen. Ze wijzen onder andere naar de haven en het strand langs dit pad.

IMG_1269 (1)

Het nieuwe fietspad in Duin met wegwijzer naar Flevo Marina

Almere heeft niet alleen buitenwater maar ook een aantal flinke binnenwateren zoals de Noorderplassen, het Weerwater en de Leeghwaterplas. Omdat Almere zoveel water heeft, heeft het maar liefst negen stranden. Het beruchte Zilverstrand bestaat niet meer vanwege de wegwerkzaamheden voor de verbreding van de A6 bij de Hollandse Brug. Wie streeploos wil zonnen op een naakstrand kan nu niet meer terecht in Almere, hoewel het gedoogd wordt aan de zuidkant van het Almeerderstrand.

Voorbij het voormalige Zilverstrand reed ik met verstand op nul langs de dijk naar Almere Haven en miste ik de afslag naar de Havendreef, de tweede keer dat ik fout reed. Normaal buig ik niet hier al af maar rij ik voorbij de havenkom en ga ik pas af bij de Manegeweg, om terug te rijden langs de kasteelruïne, de roeivereniging en de woonboten aan de Lange Wetering. Maar ik had een kort ritje gepland en het leek me ook verstandig om het kort te houden dus ik keerde op de dijk om alsnog de geplande afslag te nemen.

Op dieet
Ik had maar een korte rit gepland want ik ben op dieet. Het wordt afgeraden om tijdens dit dieet intensief te sporten maar ik wil de tijdens de reis naar/door/terug van Denemarken opgebouwde conditie en spieren niet kwijtraken. Ik was bang dat het dieet misschien al wat conditie had gekost maar niks was gelukkig minder waar. Met de wind mee reed ik makkelijk 40, waar ik voor de vakantie nog op 35 zou zijn blijven steken. 30-35 Is nu mijn snelheid tegen de wind in. Als ik 30 rij ben ik voor mijn gevoel een beetje lui aan het fietsen. Het is heerlijk om te voelen dat ik na een paar weken kantoor nog steeds de tijdens de vakantie opgebouwde kracht in mijn benen heb. Dat gevoel van een tandje doorschakelen, en dan de power hebben om even extra aan te zetten om in de hogere versnelling in de juiste trapfrequentie te komen, is een lekker gevoel.

IMG_1259

Drijvende gebouwen in de Pampushaven

Mensen die mij kennen zullen zich afvragen waarom ik op dieet ben. Ik wacht niet met diëten totdat ik overgewicht heb maar begin ermee als ik een paar kilo boven mijn streefgewicht kom. Mijn verbranding raakte ontregeld na in drie weken vakantie 1620 kilometer te hebben gefietst en daarna weer hele dagen op kantoor te zitten. Bij thuiskomst was ik niets aangekomen maar daarna vlogen er opeens een paar kilo’s aan.

withings_score

Een piek in gewicht direct na thuiskomst fietsvakantie (screenprint Withings Wi-Fi weegschaal app)

Astronautenvoer
Als ik een paar kilo wil afvallen dan doe ik dat met het eiwitdieet. Met dit dieet, bestaande uit een soort astronautenvoer van Sanaslank, kan je in een maand makkelijk tien kilo afvallen. Alleen de eerste 2-3 dagen van het dieet zijn zwaar, daarna is je lichaam ingesteld op de missende koolhydraten uit de eigen vetopslag aan te spreken. Het was interessant om te kijken of ik nog puf zou hebben om te fietsen. Op de avond voor het fietsen at ik doperwten met tartaartjes. Doperwten mogen niet in fase 1, 2 en 3 van het eiwitdieet omdat ze teveel koolhydraten bevatten. ’s Ochtends at ik twee uur voor de rit havermout met sojamelk en vlak voor vertrek een banaan om energie uit koolhydraten te hebben voor het fietsen. Tijdens de rit alleen water en geen sportdrank. En de rest van de dag weer het astronautenvoer. Ik voelde me fantastisch. Lekker gereden en bruisend van de energie kwam ik weer thuis.

Dat is best bijzonder want je verbrandt aardig wat actieve calorieën met het ligfietsen, wat ik kan zien op mijn nieuwe Apple Watch Sport en het bijbehorende programma op de iPhone: Activity.

IMG_1282

Activity-scherm van een ligfietsdag

In het programma geef je aan of je een lichte, middelmatige of intensieve sporter bent. Ik heb het op intensief gezet, hierdoor wordt het dagelijkse doel gezet op het verbranden van 800 actieve calorieën (de rode ring). Bedoeling is elke dag je doelen te halen en de ringen vol te krijgen. Groen staat voor actief bewegen (30 minuten) en blauw voor elk uur een minuut bewegen. Studie heeft namelijk aangetoond dat zitten ongezond is, ook voor mensen regelmatig sporten*. Via de app Work-Out op de Apple Watch geef je aan dat je met een training begint: buiten fietsen. Op dat moment wordt de ingebouwde optische hartslagmeter van het horloge geactiveerd om continu te meten.

Screen Shot 2015-03-15 at 3.52.28 PM

Achterkant Apple Watch met optische hartslagmeter

Na de training kan je de work-out opslaan en terugvinden in het programma Activity op je iPhone.

Mijn vorige wearable activity tracker was een Garmin Vívofit. Die telt je stappen (doel: 10.000 per dag), berekent op basis van persoonlijke gegevens als gewicht, geslacht, leeftijd hoeveel calorieën je hebt verbrand en geeft door middel van een rode streep in het scherm aan dat je te lang stil hebt gezeten. Dit horloge met ingebouwde hartslagmeter (te gebruiken met een ANT+ hartslagband) is alleen met fietsen te gebruiken als je de harslagmeter gebruikt. Fietsen telt niet als stappen en sterker nog: na twee uur ligfietsen staat de bestraffende rode streep helemaal uitgevuld in beeld. Het fijne van de Vívofit (er zijn inmiddels meerdere modellen verkrijgbaar) is dat het toestel waterdicht is en dat de batterij een jaar meegaat. Dat is met de Apple Watch anders. Die is leuk om je te stimuleren de trap te nemen en te wandelen in je werkpauze want ’s avonds moet het horloge weer aan de lader. Hij kan dus niet mee op een weekendje kamperen tenzij er een stopcontact in de buurt is (en wil je ‘m daar aanleggen). Douchen met een Apple Watch wordt afgeraden, ook al heeft het een IPx7-classificatie.

Vivofit-stappenteller

Vívofit met de rode streep die aangeeft dat je al (langer dan) 2 uur stilzit

Velomobiel = leuk fitnessapparaat
De velomobiel zie ik niet alleen als vervoermiddel, dat is het komende week als ik naar het WK in Maasmechelen fiets, maar ook als een leuk fitnessapparaat. Ik train dan niet voor
voor snelheid (ik ben geen wedstrijdrijder) maar voor afstanden. Als een ligfietstreffen 140 kilometer van je huis is, is het handig als je die afstand in één dag kan fietsen en niet de donderdag ook vrij moet nemen omdat je twee dagen onderweg bent (zoals eerst). Met de ligfiets bouw je conditie én strakke benen.

Waar ligfietsers echter vaak last van hebben is dat het traditionele ligfietsdieet bestaande uit bier, appeltaart en winegums aanzetten op de buik. Zelfs ik ben sinds ik ligfiets meer vet op de buik gaan wegzetten dan op de plaats waar ik het normaal opsla, mijn heupen. Om het bovenlijf en de core spieren naast het ligfietsen wat meer te trainen ben ik weer eens begonnen met de 30 Day Abs Challenge. Op de site vind je een schema en vier instructievideo’s voor de vier verschillende oefeningen (er is ook een gratis app voor op de iPhone). Uit ervaring weet ik dat je al effect ziet voordat je halverwege het schema bent.

Jawbone-UP2

Jawbone UP2 wearable

Jawbone UP2
Omdat je de Apple Watch niet kunt gebruiken voor sleep tracking en een trilalarm om wakker te worden tijdens je lichte slaap (en je partner niet te wekken om 5.40 uur zodat die kan uitslapen tot 6.00 uur) omdat deze ’s nachts aan de lader moet, is een Jawbone UP een leuke aanvullende wearable. Vooral ook omdat je de bijbehorende app kunt koppelen aan diverse apps van Runkeeper tot je Withings Wi-Fi weegschaal én de iPhone app iHealth. Hierdoor verzamel je data vanuit verschillende apparaten en systemen in één programma. Het idee achter deze activity trackers is dat je bewuster gaat bewegen en je stimuleert om voldoende te slapen en op je dieet en gewicht te letten.

*) Bronnen over het Cambridge-onderzoek dat zitten ongezond is en tips die je (tijdens je kantoorbaan) kan toepassen vind je op de sites van:

12 Reacties op “Velomobielfitness, diëten en de Apple Watch

 1. Volgens mij gaat het veel frustratie geven als je perse de conditie wil vasthouden die je hebt aan het eind van een fietsvakantie. Vorig jaar na mijn fietsvakantie had ik ook een heerlijk goede conditie, genieten is dat. De laatste dag 400 km bleek geen enkel probleem. Maar ik had niet de illusie dat ik die conditie kan vasthouden naast een volledige baan en een gezinsleven. Dat vergt offers die ik er (nu) niet voor over heb.

  • Ik maak me niet zo’n zorgen over het vasthouden van de condititie, die heb ik voor de vakantie immers ook in 9 maanden weten op te bouwen zodat ik deze vakantie kon maken. De vraag was of trainen in combinatie met zo’n extreem dieet ook zou lukken.

 2. Goh, wat ben ik een gelukkig mens, trek me niets aan van wat ik eet, alles gaat in grote hoeveelheden naar binnen, de weegschaal blijft op een strakke 73 kg staan en fietsen doe ik volgens gevoel, nergens enige vorm van planning, gerichte training of wat dan ook.
  Zittend werk heb ik niet, als ik in de controlekamer dienst heb komt dat nog het dichtst in de buurt, maar dan nog word er regelmatig een ronde gelopen.
  Schijnt voor mij te werken op deze manier……..

  Groeten, Adri.

  • Ja je mag jezelf inderdaad gelukkig prijzen. Een kantoorbaan is heel erg ongezond en met een zittend beroep is het moeilijk op gewicht te blijven. Behalve het wandelingetje van en naar de trein (meeste mensen gaan met de auto en hebben zelfs dat niet) en een halfuurtje pauze waar ik naar buiten ga (meeste collega’s ploffen neer in de kantine) is de enige beweging die ik overdag krijg lopen naar de koffiemachine of een vergaderkamer.

   • Klopt Belle, en daar vergat ik nog bij te schrijven dat mijn conditie heel het jaar door ongeveer hetzelfde is sinds ik met die Strada rondsjouw, de 73 km woon-werk verkeer zijn voldoende om de vorm te behouden blijkbaar…….
    Wat gebeurd er trouwens als je die Vivofit aan je enkel bevestigt tijdens (lig)fietsen? Registreert het ding dat wel als beweging ook zonder hartslagmeting?

    • Nooit geprobeerd maar denk niet dat het werkt, deze apparaatjes zijn wat geavanceerder in het herkennen van beweging. Maar waarom zou ik? Ik weet dat ik genoeg heb bewogen op een fietsdag. Het horloge is meer handig om inzicht te krijgen in bewegingspatronen. Zo heb ik geleerd dat ik te weinig beweging krijg op thuiswerkdagen want dan reis ik niet en heb de neiging door te werken en niet te gaan wandelen in de “pauze”.

 3. Als je naar het WK fietst en terug kan je wel wat vet verbranden. Er zijn veel mogelijkheden en theorieën om af te vallen of op gewicht te blijven. Ik “zweer” bij veel plantaardig eten en niet teveel dierlijk eten. En “echt” ipv samengesteld/bewerkt voedsel. Mijn gewicht blijft dan rond de 84 kg bij 1,93 m.

  • Dat dierlijk eten vermijden is een leuke tip die ik nog niet kende. Ik ken wel de tip om bewerkt voedsel te vermijden maar is dat nog wel te krijgen? Veel vlees is mystery meat, zelfs havermout is al bewerkt (want het groeit niet zo aan de plant). Een krent is ook bewerkt want gedroogd, etc. Wat laat je dan staan en wat eet je dan wel?

   • Je hebt gelijk dat onbewerkt voedsel bijna niet bestaat, maar zo onbewerkt mogelijk is een goed uitgangspunt. Voor de snelle koolhydraten onderweg: liever bananen en (ongezwavelde) dadels of zuidvruchten dan winegums, koekjes e.d.. Verse (ongesneden) groenten, ongezouten en niet gebrande noten, brood zelf bakken of bij een verantwoorde (biologische) bakker kopen en liever geen producten met toegevoegde suikers. En ik heb goede ervaring met zo nu een dan een groene smoothie met veel groene bladgroente, aangevuld met peren en banaan voor de lekkere smaak. Succes!

 4. Tjonge, je bent wel echt een I woman! Where would you be without digi’s? Maar, even serieus, vette snelheden haal jij.
  Voorgangers reageren ook al op je dieet, doe ik ook maar ff. Dat buikvet is inderdaad lastig. Geen, of weinig, koolhydraten helpt sowieso. pas eten als je voelt dat je behoefte hebt en vlak voor een inspanning.
  Maar ook ik blijf nagenoeg op hetzelfde gewicht, wat ik ook doe, bij 2 tot 4 maal per week woonwerk rijden (+/- 40 km enkele reis).

  • Probleem is dat je niet kunt fietsen zonder koolhydraten en dat het lastig doseren is. Daarom ben ik alleen maar aangekomen van het ligfietsen terwijl ik daarvoor goed op gewicht bleef (door zo min mogelijk koolhydraten te eten). Op mijn laatste korte rit (<50 km) was mijn gemiddelde snelheid precies 30, dus gemiddeld valt de snelheid wel tegen omdat je vaak moet stoppen/remmen voor overgangen, krappe bochten en dergelijke.

 5. Goed dat je vroegtijdig ingrijpt! Net als Piet ben ik ook positief over het plantaardige dieet, gecombineerd met regelmatig bewegen. Veel plantaardig eten doe ik vooral als ik thuis ben, tijdens fietsvakanties let ik er minder op.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s