Leuk artikel over branders

In het juli-nummer van het Bicycle Traveler magazine, dat online als pdf verschijnt, staat een leuk artikel over branders. Zelfs als je niets hebt met branders of kamperen is het waarschijnlijk nog leuk om te lezen vanwege de humor en vlotte pen. Maar waarschijnlijk is het het leukste als je wat ervaring hebt met benzine- en/of spritus-branders vanwege de herkenning.

Heerlijk hoe de schrijver en blogger Paul Griffiths al in één zin afrekent met branders die werken met gastankjes: “For the wandering cyclist in remote or developing parts of the world, sourcing gas canisters is generally a nightmare, so you’re effectively down to 2 options…”

Benzinebrander
Het artikel staat bol van de humor, bijvoorbeeld in deze zin over multi-fuel/benzinebranders: “If you’re looking for serious power and man points you want one of these beasts.”

15388408289_ab8c3b168f_k

Foto: Paul Griffiths

Spiritusbrander
Over de spritusbrander: “Coming from the raucous world of multi- fuel, experiencing the Zen like process that is alcohol-cooking came as somewhat of a contrast.” en “The world of DIY beer can stoves is an incredibly geeky place.” In Zuid-Amerika is het volgens de schrijver geen enkel probleem om aan spiritus te komen: “Arguably fuel is also less easy to track down, but in South America it really isn’t a problem. Pharmacies, which are bizarrely numerous over here, almost always stock bottles of 90%+ alcohol and in many rural areas, especially in mining areas, the locals basically drink the stuff so it’s rarely hard to find (just look for the horrifically drunk chap).”

bycicletravelercover

In het magazine zijn verder onder andere ook prachtige foto’s te vinden van fietsreizen van over de hele wereld. Je kan het juli-nummer vinden op de site van Bicycle Traveler en het artikel Stove Talk begint op bladzijde 34.

8 Reacties op “Leuk artikel over branders

 1. Als bezitter van een msr dragonfly ga ik voor de “serious power and man points”. Heerlijk dat geluid als van een opstijgende straaljager op een camping waar iedereen nog ligt te slapen. ;-)

  • Hahaha, payback time! Hadden ze maar niet moeten doorhalen tot 23.00 uur. Wij hebben onze MSR Whisperlite na 20 jaar met pensioen gestuurd en koken nu ‘zen’ met de Trangia, geen gedoe meer met pompjes, primen, etc.

 2. Hier ook een MSR DragonFly. Wat zwaarder (dan een WhisperLite), maar in elk geval nog een beetje instelbaar (tussen “best heet” en “begint die pan nu rood te gloeien?”). Voor het geluid maakt dat niet heel veel uit trouwens. De SIGG brander (ja, dat hebben ze ook een tijdje gedaan, inmiddels niet meer) die ik hiervoor had kende helaas maar één stand: roodgloeiend. Overigens waren beide branders heel goed geleverd, tot en met de “in de bovenkant van het hoesje zit een naald om het gaatje door te prikken als daar roet in is gevallen. En ja, die naald was aanwezig.

 3. Altijd leuk, branders… :-)

  Zelf hebben we een hele collectie. Van zware campingaz flessen, draagbare branders met 407 blikken (met ventiel) en prikblikjes tot een MSR Whisperlite.

  Die laatste heb ik tijdens onze laatste trip meegenomen. Fijne brander en nieuwe brandstof tanken gaat simpel. Het is inderdaad altijd wel een gekledder met het aansluiten en weer afkoppelen van brander. Dat moet je zeker niet doen als er een kaarsje bij je in de buurt aanstaat.

  We hadden ook een keer een buurman met een dragonfly. Toen dacht ik dat we bij een spoorbaan stonden. Wat een herrie. Eigenlijk zou die geleverd moeten worden met gehoorbescherming. ;-)

  In m’n studenententijd heb ik in een kampeerwinkel gewerkt. Daar heb ik heel wat gas en benzine branders gerepareerd. De gasbranders waren, in mijn ogen, nog het meest link. Het komt namelijk wel eens voor dat de druk in de tankjes veel en veel te hoog is. Dan spuit er zoveel gas uit dat het niet eens meer kunt aansteken. Ook komt het wel eens voor dat het ventiel van de gasblikjes niet meer dichtwil… Mensen vergeten vaak ook hun gasslang te vervangen.

  Het vervelende van alcohol branders vind ik dat de vlammen vrijwel kleurloos zijn, voor de veiligheid houdt ik meer van wysiwyg… Maar ze zijn wel lekker low-tech.

 4. Ik gebruik sinds mijn laatste fietsvakantie de Trangia brander die tot nu toe goed bevalt: ik vind vooral de geruisloosheid erg prettig. Met het geintegreerde windscherm vind ik de kooktijden en brandstofverbruik ook meevallen. Nog geen ervaring met benzine branders.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s