De lente is begonnen: voetenafdichting verwijderd

De lente is begonnen, nu ja, het leek vandaag zelfs wel zomer: ik heb het siliconenrubber van mijn voetengaten verwijderd. Ik begon de winter met het gele lycra van velomobielonderdelen.nl. Dat had ik niet goed opgespannen dus dat hing al vrij snel door. Halverwege de winter kwam Wim Schermer met een verbeterd product voor afdichting: siliconenrubber.

Vanwege het frisse weer heb ik het siliconenrubber tot begin april op mijn voetengaten laten zitten. Dave vond het vaak koud in de fiets, ik niet, en ik denk dat dit mede te danken is aan deze afdichting (en het mini-vizier dat Dave ook niet op zijn fiets heeft). Ik heb met deze constructie de hele winter open gereden, op een enkele keer na toen ik het schuimdeksel er op had wegens een fikse regen- of hagelbui.

Scheurtje
Helaas is er nu aan het eind van de winter een scheurtje overdwars in het rubber ontstaan bij het voetgat dat ik altijd gebruik om te flintstonen. Ik denk dat het riempje van mijn schoenen uiteindelijk het rubber fataal is geworden. Desondanks isoleert het nog steeds goed maar ik zal voor de volgende winter een nieuwe strook siliconenrubber nodig hebben om dit deel te vernieuwen.

Voor de rest heeft de constructie zich goed gehouden, het blijft goed tegen de fiets zitten en hangt niet zo door als het lycra. Bij elke omwenteling zakt de hiel van je voet ongemerkt tussen de flappen door.

IMG_1244

Scheur in siliconenrubber

De transparante ducttape dat ik had gebruikt liet nagenoeg geen sporen na, behalve het gedeelte dat ik had verwarmd met de föhn: daar liet de lijm los en bleef achter op de carrosserie. De rest dus maar niet warmgemaakt en gewoon losgetrokken. Het geföhnde stukje heb ik gereinigd met stickerverwijderaar.

Griep
Dit was een werkje van niks natuurlijk, even fiets op zijn kant en wat tape lostrekken. Maar gisteren lag ik nog de hele dag te rillen van de koorts in bed, vandaag voel ik me een beetje beter en was dit ook zo’n beetje wat ik kon opbrengen om te doen. Hopelijk zet het herstel van de griep door want het begin van de lente is afgelopen weekend aan mij voorbij gegaan. Helaas begint Dave nu op mijn 5e ziekdag met snotteren… toch aangestoken helaas. Dan wisselen we de komende dagen de zorgtaken om. Ik herstel waarschijnlijk sneller omdat ik gevaccineerd ben. Echter beschermt het griepvaccin van 2014/’15 dus niet volledig!

2 Reacties op “De lente is begonnen: voetenafdichting verwijderd

 1. Volgend jaar dat rubber ook maar eens gebruiken dan, want lycra lubbert wel snel uit inderdaad.
  Overigens heb ik al 6 weken de gaten weer open. ’s Morgens soms wat fris, maar koud is het nooit. Ik heb bij beide voetengaten een stukje stormstrip gelijmd, zodat de wind minder binnenkomt. scheelt een beetje. En ik rijd altijd open, als het koud is een extra muts op.

 2. Deze manier van voetgat afdichten is mij ook goed bevallen deze winter. Ik had zelfgemaakte rubbers van fietsbinnenbanden. Wel om de manier van Wim Schermer voorbereid en bevestigd. Uitstekende methode!
  Volgende winter heb ik permanent dichte voetgaten…zien hoe dat bevalt. :-)

  Vervelend dat je een flinke klap krijgt van deze griep. Hopenlijk ben je (en Dave) op tijd weer aangesterkt voor de Denemarkentrip.

  Tip: begin met langzame 59 km tripjes. 2 of 3 keer per week. Daarna meer, maar niet langer. Conditie opbouwen komt te voet en verlaat je te paard helaas…geduld. Niet forceren.
  Beterschap beide.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s