Voor wie eventueel ook een naam of typeaanduiding wil plakken op zijn velomobiel, hier een handwijzing/verslag van hoe ik het heb aangepakt.
Als eerste heb ik de teksthoogte van Quest XS gemeten en dat aangehouden als gewenste grootte bij de bestelling bij een beletteringsbedrijf. Het gebruikte lettertype is Sofachrome (link = ttf-bestand, sla gekoppeld bestand op als Sofachrome.ttf). Dit lettertype levert Velomobiel.nl aan mensen die het Quest-lettertype zoeken. Ik wist dat Marloes op die manier de naam Stoffel op haar fiets heeft geplakt en kreeg via haar het font per e-mail.
Lettertype versus logo
Sofachrome is het lettertype van het tekstje ‘carbon’ op de fiets. De letters van het logo ‘Quest’ zijn echter niet exact hetzelfde als Sofachrome. Vergelijk maar eens de ‘Q’, ‘E’ en de ‘U’ met hoe ze op je Quest zijn geschreven met hoe het in Sofachrome gezet is. Het Quest-logo heeft Eva van Velomobiel.nl zelf ontworpen en het is geïnspireerd op andere lettertypen zoals die van de Nissan Quest. Een logo is niet hetzelfde als een font: Eva heeft geen andere letters dan q, u, e, s, t en x hoeven te ontwerpen, dus er is geen font van dat je op je computer kan installeren. Maar het lettertype Sofachrome lijkt er veel op en alleen iemand met een grafische achtergrond zal het verschil opvallen (tenzij je ze naast elkaar zet, zoals hier onder).
Aan de stok met de staart
Het true type font installeer je op je computer (op een Mac onder Programma’s > Lettertypecatalogus.app – je kan het bestand er in slepen). Vervolgens heb ik de tekst ontworpen in Pixelmator (een Photoshop rip-off op de Mac). Hierbij heb ik de beginletter ‘N’ dezelfde grootte gegeven als ‘2000’. In het oorspronkelijke ontwerp is de ‘Q’ niet groter maar omdat deze letter een ‘staart’ heeft oogt dat wel zo. Door de ‘N’ groter te zetten suggereer ik een zogeheten ‘stok’ aan de letter. ‘XS’ is in het oorspronkelijke ontwerp ook groter dan ‘Quest’.
Indien van toepassing: als je het woordje ‘carbon’ wilt behouden, bestel deze dan mee, anders heb je kans dat de kleur van het materiaal niet overeenkomt met het tweede deel van de naam. De tekst ‘carbon’ lijnt vertikaal rechts uit met het eerste deel van de naam en horizontaal met de bovenkant van het tweede deel van de naam (2000). Ik vond het wel humor om het in de naam op te nemen, een verwijzing naar de oorspronkelijke typeaanduiding. Tenslotte is Nimbus 2000 ook geen naam maar een type.
Vervolgens heb ik het ontwerp, de maten, het font, de gewenste kleur en materiaal (water- en UV-bestendig, reflecterend) doorgegeven bij de bestelling. Een paar dagen later lag het eindresultaat in de brievenbus en kon ik gaan plakken.
Voor het aanbrengen van de letters heb je de volgende zaken nodig.
Benodigdheden:
- Een regenachtige dag of een met teveel wind;
- Föhn;
- Stickerverwijderaar (Gamma);
- Belettering met transfer in font Sofachrome of letterype naar keuze;
- Engelengeduld;
- Magic tape;
- Timmermansoog;
- Lineaal (buigbaar);
- Stalen zenuwen;
- Lichtbak of daglicht;
- Wimpers;
- Schaar.
Als je dit een raar lijstje vindt, lees dan verder (ook als het onderwerp je sowieso interesseert).
Met de föhn maak je de oude letters warm, waarna je ze heel makkelijk kunt lostrekken van de velomobiel. Met stickerverwijderaar verwijder je de laatste plakrestjes. Doe dit bij daglicht en kijk goed ‘langs’ de fiets om te kijken of het oppervlak helemaal ontdaan is van resten. Ontvet het oppervlakte waar de nieuwe letters moeten komen.
Kijk door je wimpers
Het probleem De uitdaging van de typenaam Nimbus 2000 was dat deze uit losse stukken reflecterend wit en reflecterend zwart bestaat. Handiger zou het zijn geweest als de leverancier alle stukken tekst goed uitgelijnd op één transfer had gezet, dan kan je het in één keer opplakken maar zo werd het helaas niet aangeleverd. In de post zaten zes losse stukjes. Wel had SignOké ‘referentieletters’ om de naam ‘Nimbus’ gezet: de c en n van ‘carbon’ en de 2 van ‘2000’ maar daar had ik in de praktijk maar heel weinig aan.
Lijn de delen van de transfers met elkaar uit, gebruik hiervoor een lichtbak of je raam (zie foto), stukjes magic tape (want dat plakt niet zo hard) en een lineaal. Plak en herplak met engelengeduld net zolang dat het op een tiende van een milimeter exact klopt (hier komt dat timmermansoog van pas). Zorg dat het deel dat je als eerste gaat plakken onderop ligt (het deel met referentieletters gaat bovenop). Positioneer de transfer(s) met magic tape op de fiets en bepaal wat een mooie positie is. Kijk hiervoor door je wimpers of een beetje onscherp naar je velomobiel (grafische vormgevingstruc uit het analoge tijdperk, toen de verschillende lagen papier en blauwe hulplijnen nog afleidden van het eindresultaat om de bladverdeling te beoordelen).
Positionering ten opzichte van de naad
Tweede probleem uitdaging was de lengte van de nieuwe typeaanduiding, die een stuk langer dan het oorspronkelijke Quest XS is. Je krijgt die naam niet in zijn geheel op dezelfde afstand geplakt van de naad tussen de boven- en onderschaal omdat deze rond loopt (en de letters recht zijn). Ik heb er daarom voor gezorgd dat de buitenkant van het eerste en laatste karakter op dezelfde hoogte staan, 1 centimeter boven de naad. Ik heb nog even naar een alternatief gekeken met ‘2000’ onder de naad maar besloten (kijkend door m’n wimpers) dat ik naast elkaar mooier vond.
Met magic tape (uiteráárd magic tape) plakte ik de transfer aan de bovenkant vast (eerst met een klein stukje zodat herpositioneren makkelijker is), en als deze goed in positie was (uitlijnen met lineaal) klapte ik deze omhoog, haalde de bescherming aan de achterkant er af en klapte de transfer weer terug (als een bladzijde in een boek) om de letters op de ondergrond te plakken (hier komen de stalen zenuwen van pas). Veeg de letters van boven naar beneden aan, met de ronde vorm van de velomobiel mee. Eventuele luchtbelletjes kunnen dan ontsnappen. Met de schaar knipte ik van tevoren de bescherming zo op maat dat de referentieletters niet meeplakten.
Omdat de letters relatief klein zijn ontstaan er geen luchtbelletjes. Het is daarom niet nodig om met een zeepsopje te werken zodat je nog wat kunt schuiven met de letters.
Werkwijze in foto’s:
- Positie bepalen
- Positie op fiets bepalen
- Eerste deel plakken
- Tweede deel plakken, referentieletters zijn beschermd
- Uitlijning controleren derde deel horizontaal…
- … en vertikaal
Marloes heeft haar letters besteld bij de Kleine. Dit bedrijf heeft volgens haar al meer velomobielen geheel of gedeeltelijk gedaan: in elk geval hebben ze de stickers van beide fietsen van Quesjer gemaakt en ook Ocho van Wilfred Ketelaar en Quemo van Wilfred van Norel zijn door dit bedrijf beplakt.
Ik heb mijn letters bij SignOké besteld (gevonden via Google). Het reflectie zwart bij dit bedrijf is echt zwart, terwijl oorspronkelijk ‘XS’ er meer uitziet als antraciet. Het is lastig om het telefonisch over kleuren te hebben. Het wit, dat er afhankelijk van de lichtval soms ook uitziet als zilver, lijkt wel overeen te komen met het wit rond de koplampen en op de staart. Overigens is het verschil niet storend. Dat zou het alleen zijn als er iets in de oorspronkelijke kleur was achtergebleven (want dan zie je het verschil).
Als je een naam op je fiets wilt maar in een ander lettertype, kijk dan eens op de site Bootnaam, hier kun je allerlei namen in verschillende lettertypen en -grootten bestellen.
Wat ik een mooie positie voor een naam vind (voor als je de typenaam wilt behouden) is de plaatsing zoals op de foto hier onder, een Quest XS die bij Velomobiel.nl in de hal stond.
Hou er verder rekening mee dat als je velomobiel al wat zomers heeft meegemaakt, dat je onder een bepaalde hoek in strijklicht kunt zien wat er aan bestickering op heeft gezeten. Plak je de nieuwe sticker daar overheen, dan zal dit niet zo snel opvallen (sowieso is het niet altijd onder alle omstandigheden te zien).
ik heb het wel eens geprobeert zelf te plakken maar ben er niet zo’n ster in helaas
Wat een klus Belle. Mijn complimenten. Mooi en duidelijk beschreven ook, fijn voor mensen die ook nog eens aan de slag willen.
Op mijn XS staat ook de grote tekst ‘QuestXS’. Die tekst is bij mij reflecterend en is dus in het geheel antraciet/zwart. Ik vind die positie ook erg mooi, verder staat er op mijn XS geen typeaanduiding op de neus. Alleen achteraan de tekst ‘velomobiel.nl’.
Dat is wel apart, dat die typeaanduiding ontbreekt op de neus.
Voor de volledigheid: dat was wel op mijn verzoek.
Hoi Belle,
Ziet er héél netjes uit! Complimenten, daar heb je echt werk van gemaakt! De uitvoerige beschrijving is inderdaad heel bruikbaar voor mensen die het zelf ook willen proberen.
Ik denk dat mijn geduld niet toereikend is voor zoiets, het uiterlijk van mijn fiets vind ik minder belangrijk dan het functioneren ervan. Een uur aan een wiel staan pielen om de laatste kwart mm slag eruit te halen is dan weer geen probleem, raar maar waar……….
Groeten, Adri.
Het gaat me om de herkenbaarheid, ik vind het leuk als mensen hun fiets personaliseren. Aanleiding was dat ik het fijn vond dat ik aan ‘De Bak’ kon zien dat Wilco ook aanwezig was op de Wereldfietsbeurs.
Ja, een persoonlijke tint aan de fiets is leuk, dat heb ik ook al een hele tijd, op de smurfenmuts staat met grote gele letters BOB.
Dus herkenbaar zou mijn fiets ook zijn in Nederland, In Noorwegen niet zo actueel, daar rijden er sowieso een stuk minder rond en weet het hele district wie er met dat “gekke rode ding” de omgeving onveilig maakt………….
We hebben hier in Hippo, handige jongens (wigbout reclame), die alle soorten stickers en tape op de meeste wilde plekken keurig kunnen zetten. De vlammende stikkers op de ronde voorkant van mij quest hebben ze keurig geplakt. De meest wilde opdrachten hebben ze al gedaan )inmiddels mijn 3e quest. Ontwerp laat ik aan hun over en het komt prima voor elkaar. Dus … je kan het altijd nog uitbesteden.. :) Mvg Cees
Tsja ik moet ook nog iets met reflectie voor in het donker bedenken voor op de “carbonzwarte” DF maar die sofrachrome letters zijn erg mooi en het staat er goed op, complimenten hoor!
Dank je!
Ja, verdorie had ik net mijn ontwerp klaar via https://www.kramerstickers.nl/plakletter/plakletters/plakletters-op-autos. Lees ik jouw blog. Dit is veel mooier. Ik ga even experimenteren met je font. Al ben ik niet zo’n artistiek dinges daarmee.
Nadeel van kramers is dat je niet een klein lettertype kan toevoegen. Maar als dat met jouw manier wel kan, kom ik misschien toch weer verder.
Wel een dure grap hoor die stickers. Maar ja, ze blijven vast jaren zitten….
Even met het font in Libreoffice aan het spelen geweest. En inderdaad. Dit ziet er veel mooier uit. Dank.
Ik dacht nog cursief te doen maar de Q is cursief erg onduidelijk met dit font. Dus dat niet.
Graag gedaan! De stickers waren niet zo duur, ik was iets van 42 euro kwijt. Succes!
Pingback: Renovatie van Quest 1 (kmstand 149680 km) | Quest nummer 1·