Winterse ‘skiing’ (op twee wielen door de bocht)

Vandaag gefietst met de Almere Liggers door Almere. De omstandigheden waren met een temperatuur tussen de 2º en 4ºC winters koud. Het was erg grijs en mistig. De route liep vandaag volledig door Almere. We waren met zijn zessen, een paar hadden afgezegd wegens de koude. Vijf velomobielen en een open ligger: Marjolein en Frans, Ymte, Dave, ik en Richard.

IMG_8435

Van voor naar achter: selfie, Marjolein, Frans, Ymte, Richard, Dave

De koudste momenten waren na de koffie met taart bij Marjolein en Frans van Schoot en na de koffiepauze op Stadslandgoed de Kemphaan als je naar buiten ging in je fietskloffie en in de fiets moest klimmen. Het was maar goed dat we een tochtje hadden staan met dit clubje want als we zonder deze afspraak vanochtend naar buiten hadden gekeken hadden we besloten dat het een prima dagje voor World of Warcraft was.

Eenmaal in de fiets had ik het niet koud. Ik weet niet of de lycra op mijn voetgaten iets geholpen heeft wegens geen vergelijk hoe het zou zijn geweest zonder. Ik zag de stof vervaarlijk wapperen tijdens het fietsen, misschien wordt de rijwind wel extra op je voeten geblazen. Ook met de lycra wordt het weer tijd voor de Toasty Feet inlegzooltjes, zoals beschreven op de pagina Ligfietsen.

IMG_8431

Lycra om voetgaten te verkleinen

Vandaag ook voor het eerst gereden met het mini-vizier. Dat besloeg behoorlijk onder de mistige omstandigheden, met name aan de binnenkant. De rijwind wordt door het vizier mooi afgebogen van schouders en gezicht en komt ongeveer terecht op de klep van mijn pet. Deze pet is een heerlijke warme pet voor de winter met oorflappen en gemaakt van softshell. Ayacucho maakt ze ook met een GoreTex voering (dan is de pet wel 2,5 keer zo duur). Verder heb ik dan in de fiets genoeg aan een hardloopbroek, wollen T-shirt met lange mouwen en een dun hardloopjasje en Buff. Richard, mee op een open ligfiets, had zich op de koude gekleed met een muts en waterdichte sokken van Sealskinz.

Verkeerd vizier geplakt
Overigens kwamen we er gisteren achter dat ik op mijn XS het vizier van de Quest hebben geplakt want toen Dave zijn vizier op de Quest wilde plakken bleek het veel te klein. Deze vergissing was ontstaan omdat ik het vizier voor de XS met zwart velcro had besteld en Dave, die een witte Quest heeft met witte velcro. Het witte velcro zat in de zak bij het XS-vizier en daarom ging ik er vanuit dat ik het vizier moest hebben in de zak bij het zwarte velcro. Foutje! Mailen met Wim Schermer leverde de tip op niet te proberen het velcro van het mini-vizier af te proberen te halen. Wel zou het mogelijk zijn het velcro van mijn fiets te halen met behulp van een combinatietang (!). Dus blijf ik maar gewoon fietsen met het grote vizier en ruilen we het mini-vizier voor de XS om voor nog een grote, zodat we allebei dan met een vizier voor de grote Quest rijden.

Het lycra had ik liever aan de binnenkant in mijn fiets geplakt maar na het oefenen van de snoekduik in het vooronder, zoals Theo en Allert dat in Dronten zo vaak doen, en een paar blauwe plekken verder besloot ik het er toch maar op te wagen dat de tape mijn gelcoat niet zou beschadigen. Ik heb overigens tijdens het fietsen geen hinder gehad van het lycra.

Bocht op twee wielen
Met Ymte in mijn voetspoor maakte ik vandaag mijn eerste skiing door de bocht te nemen op twee wielen. Hoe dit kwam: geen idee. Met een groep rij je niet hard en de bocht was nu ook niet bepaald bijzonder. Ik heb wel eens sneller stijlere bochten genomen. Maar ik weet nu dat ook ik, met een laag zwaartepunt toch ook vrij makkelijk op twee wielen terecht kan komen. Gelukkig heb ik vroeger genoeg sleetje gereden (hoe leer je anticiperen op slippen?) om aan te kunnen voelen hoe ik de fiets weer zo moest sturen om op drie wielen te komen dus het liep met een sisser af. Ymte gaf als tip dat remmen meestal de oplossing is om weer op drie wielen terecht te komen.

We hebben een rondje van 47 kilometer gefietst door Almere. Het bleek dat Frans voor de Fietersbond een checkroute deed om te controleren op paaltjes in fietspaden. We kwamen geen paaltjes tegen maar wel de nieuwe verlichting in een van de fietstunnels.

4 Reacties op “Winterse ‘skiing’ (op twee wielen door de bocht)

  1. Het zou best wel eens kunnen dat je wat kortere en stijvere veren moet hebben. Ik heb met de Alleweder ook wel eens omgelegen, en heb de veren toen vervangen. Kost ook bijna niets om hier eens mee te experimenteren.

    • Bedankt voor je advies, misschien iets om eens uit te proberen als het vaker gebeurt. Dit was de eerste keer in 1500 kilometer.

  2. Leuke foto van het paard in het vorige bericht! Geen last meer van de achillespees en knie gehad?

    • Dank!! Achillespees voel ik niets meer van, knie is helaas ander verhaal. De pijn is wel verhuisd: van de binnenkant knieholte naar de buitenkant. Slijmbeursontsteking? Spierpijn? Maak me een beetje zorgen i.v.m. Oliebollentocht.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s