Alle ligfietsblogs in een overzicht

Op internet zijn veel blogs te vinden van ligfietsers en velonauten. Maar het is veel werk om ze allemaal een voor een te bekijken om te zien of er weer iets nieuws is gepubliceerd. De oplossing hiervoor is een RSS-reader.

Voor wie niet weet wat een RSS-reader is: hier kan je van verschillende websites de nieuwsfeed in een overzicht bij elkaar zien. Overigens is niet elke feed meer gemaakt in RSS, ATOM is een andere vorm. Dit maakt voor de readers niet uit.

Ik heb een iMac en een iPad en ik ben op zoek gegaan naar een RSS-reader die op beide apparaten zou werken en synchroniseren. Het regende buiten toch pijpenstelen. Ik heb gekeken naar Flipboard, NetNewsWire, Digg, NewsBar en Feedly.

Hoewel NetNewsWire voor de desktop een hele mooie overzichtelijke reader heeft, heb ik geen variant kunnen vinden voor iOS, het operating system van iPads en iPhones. NetNewsWire gaat het verste terug in de tijd. Jaren!

In NewsBar krijg ik met geen mogelijkheid het zogeheten OPML-bestand geüpload waar ik de feedadressen van alle ligfietsblogs in heb staan. Dit is de enige betaalde app die ik heb geprobeerd en veruit de slechtste van de vijf. Er is een handleiding hoe je het OPML-bestand zou moeten kunnen uploaden maar de beschreven methode werkt niet.

Flipboard

Flipboard magazine Ligfietsen

Heb je een tablet? Dan ken je misschien de app Flipboard. Daar kun je tegenwoordig zelf magazines in maken. Ik heb de feeds van ruim 80 ligfiets- en velomobilistenblogs verzameld in een magazine met de naam ‘Ligfietsen’. Je vindt het magazine door in de app te zoeken op ‘Ligfietsen’. Klik het magazine aan bij de zoekresultaten en klik op de blauwe button om het te volgen. Nadeel van het Flipboard magazine is dat je hierin de afzonderlijke blogs een voor een moet aanklikken om het laatste nieuws te zien. Je kan je er dan wel op abonneren, zodat je alle laatste nieuws ziet in de standaardrubriek ‘ Uitgelicht’. Maar dit is allemaal nogal omslachtig. Het ziet er wel heel mooi magazineachtig uit.

Digg

Digg RSS-reader

Dan de laatste twee, Digg en Feedly. Beide kan je in je browser op je iMac bekijken. Het is een fluitje van een cent om het OPML-bestand te uploaden. Je logt in met je account van Google, Twitter of Facebook. Importeert een OPML-bestand of abonneert je op de feeds van de sites waar je in geïnteresseerd bent. Vervolgens download je de gratis app op je iPad en logt daar in et voilá. Klaar ben je. Feedly biedt heel veel verschillende views aan, ook een magazine-achtige met foto’s. Deze is mijn favoriet.

Feedly

Feedly RSS-reader

Goed nieuws, je hoeft zelf niet meer alle 80+ ligfietsblogs in te voeren, je kan hiervoor het OPML-bestand met ligfietsblogs downloaden dat ik heb gemaakt om te importeren in een RSS-reader. Hoe je importeert in Feedly kan je hier vinden.

Waar een regenachtige dag niet goed voor kan zijn!

6 Reacties op “Alle ligfietsblogs in een overzicht

  1. Leuk en handig. Ik moet nog wel even uitzoeken of het bij mij ook allemaal werkt :)

    80 Blogs, ik heb er al 130 verzameld……;) Sommige bloggers zijn niet meer zo actief, maar toch zeker 100+ wel.

    • Hoi Wim, de lijst heb ik van een van de blogs die beweert erg compleet te zijn, aangevuld met sites die ik zelf ben tegengekomen. Als je sites ziet die ontbreken, zet die dan svp erbij in de reacties, dan voeg ik ze toe aan het bestand.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s