Fotograferen tijdens het ligfietsen

Om te kunnen fotograferen onder het ligfietsen zocht ik een oplossing om mijn camera (een iPhone 4) waterdicht te maken. Ook wilde ik hem om mijn nek kunnen hangen zodat de camera niet zou kunnen vallen.

Al Googlend vond ik op de site van Nautic Gear de Aryca iPhone case voor EUR 16,50. Er zijn ook hoezen te koop voor 60 euro, die zijn vast beter maar ik weet niet hoe lang ik nog met deze telefoon ga doen. Deze iPhone is 2 jaar oud, dus dat is voor IT-begrippen heel erg oud. Daarom deze relatief goedkope hoes dus besteld en Nautic Gear leverde het heel snel, binnen een paar dagen.

Waterdicht
De Aryca hoes is tot 6 meter waterdicht. Als ex-duiker zeg je dan spottend: spatwaterdicht dus. Er wordt geen IP-keuring aangegeven. Maar dat maakt niet uit, want het zal doen wat het voor mij moet doen: de telefoon beschermen tegen regen. Bij de hoes komt een koord met een tanka, dus hij kan ook om de nek. Bij Nautic Gear wordt de case alleen in zwart verkocht maar de hoes ook verkrijgbaar in roze, geel en blauw.

De voorkant van de hoes is gemaakt van siliconen. Dat is een flexibel materiaal. Als de telefoon niet in de hoes zit, en de hoes los in de tas, zal ik moeten oppassen voor beschadiging van dit membraan. Ook is het niet geheel helder doorzichtig, meer een beetje  melkachtig. De keuze voor dit materiaal is een teleurstelling. Verder valt op dat de case erg groot is. De telefoon ligt er wat los in, vier bijgeleverde stickertjes met kussentjes lost dat probleem, mits goed ingeplakt, op. De case  is makkelijk te openen als je eenmaal doorhebt hoe en zal niet vanzelf per ongeluk open gaan.

iphone4_case

De case opent door eerst een beveiligingslipje te openen en daarna de bovenkant 180 graden te draaien.

Praktijk
Dan de praktijk. Om te kunnen fotograferen moet je onder het rijden de camera app openen. Dat is sinds iOS 7 eigenlijk niet meer te doen. Je moet een soort swipe maken maar bij mij maakt dat scherm dan vaak een soort mislukt sprongetje om even een deel van de camera te onthullen en daarna weer het beginscherm te tonen. Openen met Siri mislukt ook. Siri reageert op de opdracht “open camera” en “launch camera” met het bellen van een schilderbedrijf in mijn contacten en UPC. :-(

Als het dan toch gelukt is om eindelijk de camera te openen zonder de berm in te rijden dan blijft deze ook open. Je kan met deze case de aan-/uitknop van de iPhone niet bedienen. Dat is op kampeervakanties niet gunstig voor het behoud van de spanning in de batterij.

Vreemde lichtval
Door de case ontstaat een wat vreemde lichtval in de lens op de linkerzijde van de foto. Een beetje de soft-focusstijl van David Hamilton, voor wie de jaren ’70 heeft meegemaakt. Wel kan ik nu voor het eerst foto’s maken terwijl we rijden. Dit vereist wel wat oefening. Probeer de iPhone maar eens vast te houden met één hand en tegelijkertijd de sluiterknop aan te klikken op het scherm.

david_hamilton

Dave met David-Hamilton-effect aan linkerzijde foto

Het touwtje om mijn nek heeft een bepaalde lengte nodig om de camera te kunnen bedienen. Ik moet op de knop kunnen drukken en op het scherm kunnen kijken. Als ik de camera loslaat gaat deze aan de zijkant van mijn lichaam hangen, het touw door mijn oksel. Dit hindert in principe niet en ik kan de camera makkelijk terugvinden maar ik vind het toch niet fijn.

Ik ben benieuwd hoe andere ligfietsers fotograferen onder het fietsen.

4 Reacties op “Fotograferen tijdens het ligfietsen

  1. Ik fotografeer nooit tijdens het fietsen. Ik roei/fiets namelijk meestal op een Roeifiets en de enige mogelijkheid om tijdens het roeien te fotograferen is met het toestel in je mond ;)
    Via Ligfiets.net vond ik dit blog. Leuk, want de meeste blogs zijn van mensen met een VM. Er zijn maar heel weinig mensen die op op een open ligger rijden en ook bloggen.
    Ik ga dit blog direct toevoegen aan ‘mijn lijst met blogs’, want ik ben wel benieuwd naar je volgende ‘avontuur’.

    • Dankjewel voor je reactie. Ken je ook fietsersafstappen.nl en ligfietsvakantie.com? Als je nog andere blogs kent van open liggers, hou ik me aanbevolen.

  2. Neem een Flevobike! Dan heb je je handen vrij. Zelfs een volbepakte racer is nog prima zonder handen te hanteren. Normaal stop ik om te fotograferen, voor een behoorlijke compositie heb je stistand nodig. Maar een enkele keer is het wel leuk om tijdens het rijden te doen, bijvoorbeeld op de vluchtstrook van een niet-te-vermijden Portugese snelweg, samen met een stel bukfietsers die zich daar niet lekker bij voelden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s