Motor: Go SwissDrive

De HP Velotechnik Scorpion FS S-Pedelec is uitgerust met een achterwielmotor van Go SwissDrive van 500 Watt. De motor is spatwaterdicht (IP 64).

Bij een steile lange klim kan een achterwielmotor stoppen als de motor te warm wordt. Om schade te voorkomen schakelt deze automatisch uit. Voordat het zover komt heb je eerst een waarschuwing gekregen op je scherm, wordt de motor te warm, dan moet je terugschakelen: derailleur of ondersteuning. Na een kwartier zou de motor weer voldoende afgekoeld moeten zijn. Een middenmotor heeft dat probleem niet. Idworx en Santos vakantiefietsen zijn uitgerust met een achterwielmotor omdat deze weinig onderhoud nodig hebben. Een achterwielmotor bestaat uit een spoel en magneten en verder geen slijtageonderdelen. Een middenmotor heeft tandwielen die kapot kunnen gaan.

Go SwissDrive motor, accu en display

Go SwissDrive motor, accu en display

Display
De aandrijving van de Scorpion heeft acht verschillende standen van -2 tot 5. In de min-standen laadt de accu op en remt de fiets op de motor, wat interessant is bij een tocht door bergen. In de stand neutraal is er geen ondersteuning en in stand 5 maximale ondersteuning. Op de display kun je zien voor hoeveel kilometer er nog ondersteuning in de accu zit.

Als de motor uitstaat van de Scorpion voel je weerstand van de motor. Niet alle e-bikes hebben dit.

Opties versnelling
Een achterwielmotor is niet te combineren met een naafversnelling maar wel met een derailleurversnelling of Pinion drive. Een middenmotor kan  gecombineerd worden met een naafversnelling en derailleur maar niet met Pinion drive.

Het vermogen (koppel) wordt weergegeven in newtonmeters (N m). Meer vermogen geeft meer kracht maar kost ook meer energie. De Scorpion FS S-pedelec heeft 45 Nm.

Sensor
Een combinatie van rotatie- en trapkrachtsensor geeft de meest efficiënte en prettige ondersteuning. Bijna alle middenmotoren werken met een dergelijke combinatie. Een motor met rotatiesensor gaat meer ondersteunen als je langzamer trapt, terwijl een trapkrachtsensor meer gaat ondersteunen als de druk op de pedalen toeneemt. Dit laatste voelt natuurlijker aan.