Speed pedelec trike

Wij hebben trikes van HP Velotechnik: de Scorpion FS 26 S-pedelec. Dit was een hybride of bio-elektrisch aangedreven ligfiets die ondersteunt tot 45 kilometer per uur.  De achterwielmotor had een vermogen van 500 Watt. Deze fietsen hebben we gedemotoriseerd.

‘Gewone’ elektrische fietsen of e-bikes ondersteunen tot slechts 25 kilometer per uur en mogen een motorvermogen hebben van maximaal 250 Watt. Feitelijk zijn dit ook pedelecs en is de term ‘e-bike’ alleen correct voor fietsen die puur op elektriciteit rijden. In de praktijk worden deze termen echter door elkaar gebruikt.

De term ‘pedelec’ is een samentrekking van de Engelse woorden pedal electrical cycle. Dus een fiets die op basis van de kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend, ondersteuning geeft door middel van een elektromotor. Een speed pedelec wordt ook wel eens Speed Electric Power Assisted Cycle genoemd (S-EPAC) en high speed e-bike.

Onderweg met de speed pedelec trime

Onderweg met de speed pedelec trime

Voordelen

De voordelen van een trike ten opzichte van een velomobiel:

 • Grotere wendbaarheid, je kan er U-bochten mee maken, draaicirkel de helft van velomobiel (5,51 meter);
 • De juiste kleding.
  Voor de weersomstandigheden heb je meteen de juiste kleding aan als je van de fiets stapt, je hoeft je niet om te kleden of speciale kleding mee te nemen;
 • Betere vering;
 • Betere remmen: hydraulische schijfremmen werken ook goed in de bergen;
 • Je wordt door andere fietsers weer als fietser gezien in plaats van een gevaarlijk apparaat. Men ziet benen rondgaan.
 • Je kan makkelijker met een zijwiel de berm in omdat je ziet hoe diep deze ligt ten opzichte van het pad.
 • Hogere zit, beter zicht op verkeer;
 • Geen geluidsoverlast van de aandrijving van je fiets en het gerammel van de carbon carrosserie: je kan vogels horen fluiten terwijl je fietst;
 • Je ziet meer van de omgeving dan vanuit een bak waarvan je over de rand kijkt en je beperkt uitzicht hebt;
 • Geen risico op dure schade aan carrosserie bij aanrijdingen;
 • Met een rustiger gevoel de fiets ergens parkeren;
 • Niet hoeven opdrukken uit de fiets waardoor minder kans op peesschedeontstekingen of frozen shoulder;
 • Stabieler door iets bredere spoorbreedte
 • Geen last van zijwind, kan in storm mee gefietst worden;
 • Sneller inpakken: fietstassen kunnen in de tent ingepakt worden en in één keer naar de fiets;
 • Minder zweterig, op een trike zweet je niet zoveel als in een velomobiel;
 • Paarden slaan niet op hol (soms wel als je het vlaggetje erop zet);
 • Minder achtervolgingen door honden;
 • Je benen worden ook bruin (als je een korte broek aantrekt);
 • Indien elektrisch ondersteund:
  • Casco te verzekeren;
  • Door elektrische ondersteuning minder weerstand door tegenwind, slecht wegdek of heuvels;
  • Snel optrekken om een drukke straat over te steken;
  • Prima rijden op halfverharde of onverharde paden;
  • Het maakt je minder uit als je even moet stoppen voor anderen of een rood licht, je trekt makkelijk op;
  • Ontlasting gewrichten, met name knieën.

Bart Verhees, ontwerper van de Alleweder, een van de eerste velomobielen, wilde een fiets ontwerpen waarin hij droog naar school kon fietsen. Die fiets kwam er maar in de praktijk pakte het toch anders uit. Hij zegt hierover:

Op een open fiets word je soms nat en in een gestoomlijnde ligfiets altijd.

Echter iedere buitensporter weet: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. We maken heerlijke fietstochten op de trike, ook in de regen en bij vorst.

Nadelen

De aanschafkosten van een speed pedelec zijn hoger dan een niet-ondersteunde fiets. Daarnaast kan er meer stuk aan je fiets, namelijk het elektrische gedeelte. Accu’s lopen terug in kwaliteit en moet je na een aantal jaar vervangen. Hier zitten misschien hogere kosten aan dan je verwacht. Eén losse accu voor onze trikes kost 750 euro.

Op Tweewieler, het platform voor de fietswinkelprofessionals wordt als knelpunt de betrouwbaarheid van de e-bike genoemd: “… de stabiliteit van het product e-bike is onder de maat, in ieder geval voor het dagelijks gebruik in Nederland. E-bikes zijn erg gevoelig voor weersinvloeden. Hier hebben we te maken met regen, kou en in de winter pekel op de fietspaden en wegen. Dat levert snelle oxidatie van stekkerverbindingen op, om maar wat te noemen. Het zou goed zijn als er e-bikes zouden worden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen de Nederlandse en Noord-Europese weersomstandigheden.” Nu kunnen we de ervaring van Tweewieler (nog) niet onderschrijven met onze HP Velotechnik trikes maar daarmee bezitten we ook een product dat in de top van de markt zit. Koop je een goedkope Stella e-bike, dan kan je roest nog binnen het eerste halfjaar verwachten.

Ontploffingsgevaar
In de winter is je actieradius kleiner in verband met de kou. Accu’s kunnen spontaan ontploffen bij opladen (net zoals bij mobiele telefoons) en kunnen dus het beste opgeladen worden in een stalen bak.

Het belangrijkste nadeel is de invoering van de wet in 2017 waardoor een speed pedelec als bromfiets wordt gecategoriseerd. Hierdoor moet je fietsen tussen auto’s, vrachtwagens, bussen en brommers. Dit is levensgevaarlijk, je krijgt te maken met verkeersagressie en je ademt de uitlaatgassen in van auto’s, bromfietsen en waarschijnlijk binnenkort ook scooters, terwijl je je inspant. Dit nadeel is zo groot dat we het afraden om een speed pedelec aan te schaffen. Schaf in plaats daarvan een pedelec (e-bike) aan en neem genoegen met een kleinere actieradius. Tussen auto’s begeef je je liever met een auto. De overlevingskans van een fietser bij een aanrijding met een auto, vrachtwachten of bus is namelijk zeer slecht.

Data

Zithoek 41º-49º
Frame Aluminium 7005T6
Draaicirkel 5,51 meter
Kleur grijs RAL 7021
Gewicht 31 kilogram

Reizen

e-Bike mee in vliegtuig
Omdat fietsaccu’s door kortsluiting in de brand kunnen vliegen, mogen ze vaak niet mee in het vliegtuig. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mogen de accu’s wel mee als handbagage. Als ze niet meemogen kan je ze per bootpost versturen naar bijvoorbeeld een Warm Showers-adres.

Tassen
Op de Scorpion passen geen zogeheten banaantassen van Radical Design. Ook de ligfietstassen van Ortlieb passen niet omdat de accu’s in de weg zitten.

Ortlieb ligfietstassen passen niet, de batterijen zitten in de weg

Ortlieb ligfietstassen passen niet, de batterijen zitten in de weg

Er zijn ‘Back-Roller Pro Plus’ tassen van Ortlieb te koop met een gezamelijke inhoud van 70 liter. Wij hebben deze tassen met het QL2.1 bevestigingssysteem. Bij QL 3 moet er een apart rekje op de bagagedrager bevestigd worden, dit heeft als voordeel dat je minder haken en dergelijke aan je tas hebt zitten. Dit is bijvoorbeeld interessant voor de Ortlieb Vario, een fietstas die je ook als rugzak kan dragen. Beide systemen zijn niet uitwisselbaar. Je moet dus of alle tassen met QL2.1 òf met QL3 bevestiging kopen.

Ortlieb's Back-roller Pro Plus is verkrijgbaar in rood en zwart

Ortlieb’s Back-roller Pro Plus is verkrijgbaar in rood en zwart

Door de (mallotige) constructie van de bagagedrager is er geen mogelijkheid om een toptas of iets dergelijks mee te nemen. Het spatbord steekt namelijk boven de bagegedrager uit. Hierdoor moeten zaken die je snel bij de hand wil hebben, zoals een regenbroek, camera, energiereep of zonnebrandmiddel allemaal in de minder makkelijk toegankelijke fietstas.

Regenbroek en jas nodig bij vertrek

Gewone fietstassen zitten achter de accu’s

Opvouwbaar

De Scorpion FS 26 is opvouwbaar. De opvouwbaarheid van de S-Pedelec versie is echter beperkt door de platformen voor de accu’s. De platformen zijn helaas niet makkelijk te verwijderen.

opvouwbaar

Doordat deze Scorpion met twee accu’s is uitgevoerd is de opvouwbaarheid beperkt

Handleiding

Je kunt meer lezen op de subpagina’s van deze pagina. Lees onze ervaringen met de speed pedelec op het blog.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren