Al trainend tulpen tegenkomen

Gisteren een rondje gefietst van ruim 50 kilometer om te trainen voor een aankomend kampeerweekend. Onderweg zag ik dat de tulpenbollen alweer in de bloei staan in de Flevopolder. In het Horsterwold spotte ik ook nog een boommarter! 

Ik had het rondje zo gepland dat ik op de terugweg flink windkracht 5 tegen zou hebben. Niks van dat halfzachte, dat als je moe bent geworden, de wind mee hebt tijdens de tweede helft. Er zou vandaag serieus getraind worden! Als leuke bijkomstigheid ging ik vandaag ook tulpenplaatjes schieten. Hier en daar stonden namelijk alweer wat velden met tulpenbollen in bloei!

Tulpenbollen langs de Eemmeerdijk

De eerste kwamen in het vizier langs de Eemmeerdijk. Hier peddelde ik nog lekker relaxt met de wind mee. Even de fiets de dijk opsleurend naar de hoger gelegen rijbaan voor auto’s en de eerste tulpen waren van een afstandje vastgelegd op de gevoelige plaat.

Illegaal
Ik boog af van de dijk bij Landgoed Energy-Up in Zeewolde. Op deze camping kan je deelnemen aan opladende activiteiten zoals yoga of een cacao ceremonie, de natuur verkennen of ontspannen op het naastgelegen strandje. Tot mijn verbazing had Komoot een route gepland over de Wielseweg die nu tot het landgoed behoort. Na illegaal twee slagbomen gepasseerd te hebben, kon ik mijn weg weer vervolgen over de openbare weg. Het landgoed bezorgde mij dus alleen maar stress!

Kunstwerk Libelle

Bij de eerstvolgende kruising keek ik om. Er werd niet aangegeven dat dit een doodlopende weg was. Ik vermoed dat de situatie redelijk recent is. Volgens Google Maps ligt het landgoed alleen ten oosten van deze weg, nu dus aan beide zijden. Ik vervolgde mijn weg en werd getracteerd op een kunstwerk van een Libelle, in de Hulkensteinse kreek.

Blubber in het Hulkensteinse bos

Ik had een gravel-route gemaakt met Komoot en het is niet de eerste keer dat ik daarmee de blubber in werd gestuurd. Door het Hulkesteinse bos liep een pad met diepe sporen van bosbouwmachines. Toen ik het bos uitkwam stond ik oog in oog met een groot wit tulpenveld.

Witte tulpen bij Hulkensteinse bos

In het Horsterwold dacht ik even een vos te zien lopen maar groot was mijn verrassing dat het een boommarter was! Hij bleef zelfs nog even stil zitten op een omgevallen boom, maar toen hij zag dat ik steeds dichterbij kwam, nam ie de benen. Wat een bijzonder gezicht. Zelden zie ik ze.

Blubber
Het Horsterwold zelf was zeer drassig. Er stond een grote plas op het fietspad en links en rechts leek het wel een ondergelopen rijstveld, waterplassen waar grassprietjes bovenuit komen. Ik gaf de runderen daarom gelijk dat ze op het fietspad bleven liggen, terwijl ik met mijn fiets door de blubber ging om zoveel mogelijk afstand te bewaren.

Horsterwold met de 5x zoom lens

Eenmaal uit het Horsterwold begon de tegenwind. Ik fietste het pad De Grote Trap, omdat dit nog een beetje slingert (bijzonder voor de Flevopolder) en er af en toe wat bosjes staan. Bovendien vermijd je zo landbouwmachines. Gelukkig lagen hier alle runderen ver van het fietspad. Wel kwam ik nog twee tulpenvelden tegen.

Tulpenveld nabij Vogelweg

Allebei de tulpenvelden lagen langs De Grote Trap in het stuk tussen Vogelweg en Ibisweg.

Tulpenveld nabij Ibisweg

Na ruim vijftig kilometer was ik weer thuis. Dankzij de flinke tegenwind op de terugweg wist ik dat mijn conditie klaar is voor het kampeerweekend. Mocht je deze route ook willen fietsen: de afgelegde fietsroute, die goed bereikbaar is vanaf station Almere Oostvaarders, zie je op onderstaand kaartje. Parkeren kan bij de school de @rchipel of het station aan de noordzijde. Zie verder Komoot.

Tulpenroute

Je kan ook een van de officiële tulpenroutes in Flevoland afleggen tussen 7 en 25 april. Er zijn fietsroutes van 20 tot 48 kilometer.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: