Boek over ontdekkingsreizigers: Bepakt en gezakt

Bepakt En Gezakt is een prachtig boek met de verhalen over de expedities van 25 avonturiers. De verhalen staan in chronologische volgorde in het boek. Het oudste verhaal is uit 1889, het nieuwste uit 2018. De oude verhalen spreken het meest tot de verbeelding. Die stammen uit de tijd dat er nog niet overal wegen lagen en vliegtuigen nog niet eerder een oceaan hadden overgestoken.

In het prachtig uitgegeven boek, gaat het eerste verhaal over Nellie Bly, een journaliste van New York World die in 1889-‘90 een poging deed om sneller om de aarde te reizen dan Jules Verne’s fictieve held Phileas Fogg uit De Reis Om De Wereld In 80 Dagen. Bly bedacht dat haar kans van slagen groter was, als ze niet meer zou meenemen dan in haar leren reistas paste. Hiermee vermeed ze vertraging door zoekgeraakte bagage en douaneformaliteiten. Een strategie die haar fictieve voorganger ook had gehanteerd. Bepakt En Gezakt eindigt met Laura Bingham, de Britse ontdekkingsreiziger die er als eerste in slaagde om de rivier de Essequibo in zijn geheel af te leggen per kano in 2018.

Boekomslag Bepakt En Gezakt

De verhalen van vele bekende en minder bekende avonturiers maken dit tot een prachtig boek. Want we weten bijna allemaal wel dat Amelia Earhart een piloot was die vermist is geraakt. Maar veel meer wist ik niet van deze vrouw die in 1928 bekend werd als de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vloog. Met haar verworven sterrenstatus lanceerde ze een eigen lijn reisbagage en kleding voor ‘een actief leven’ bij warenhuizen als Macy’s. Ze kreeg sponsorcontracten van Beech-Nut kauwgom en Lucky Strike sigaretten om haar toekomstige avonturen te financieren. Eigenlijk dus een influencer, behale dat destijds het medium de krant was in plaats van sociale media.

Recordpoging
Zeven snelheids- en duurrecords had Earhart op al haar naam geschreven toen ze bedacht zo dicht mogelijk bij de evenaar de wereld rond te vliegen. Het was tijdens deze recordpoging dat het mis ging tijdens het langste en gevaarlijkste deel van haar reis om de wereld: de 4124 kilometer van Papoea-Nieuw Guinea naar het eiland Howland midden in de Grote Oceaan. 

Zo zijn alle verhalen in dit boek prachtig om te lezen. Thor Heyerdal die per vlot de Kon-Tiki expeditie deed, Roald Amundsen die de race naar de zuidpool won. Jacques Cousteau, Sir Edmund Hillary en vele anderen. Zij reisden over land in Land Rovers naar destijds nog onbereikbare oorden, met kamelen, de fiets (Alastair Humphreys) of te voet, reisden over de oceanen met vlot, kajak, vliegtuig of zeilboot, of beklommen de hoogste berg. Het is allemaal Guinness Book Of Records-materiaal met records die gaan over de eerste keer dat iets werd gedaan.

Foto’s in Bepakt En Gezakt

Naarmate we in het boek meer in onze huidige tijd belanden vraag ik me regelmatig af: waarom eigenlijk? Hoe interessant is nog het verhaal over het afleggen van de Essequibo-rivier (1014 kilometer) van de bron naar de monding per kano, na het verhaal over het te voet afreizen van de volledige lengte van de Amazone-rivier (6400 kilometer)? Na de eerste beklimming van de Mount Everest (Sir Edmund Hillary) volgt de eerste beklimming van dezelfde berg maar zonder extra zuurstof (Reinhold Messner). Die berg komt overigens nóg een keer langs, voor de recordhouder die ‘m het vaakste heeft beklommen. De oudste verhalen zijn de mooiste. Ze spelen in de tijd dat er nog geen personal rescue beacons, gps’en en satelliettelefoons bestonden. Waar Earhart spoorloos kon verdwijnen omdat ze geen radiocontact kon leggen en daardoor de landingsbaan niet kon vinden, ondanks een 16 kilometer lang rookspoor dat in een laatste poging om contact te leggen gemaakt werd.

Tekeningen
Bepakt en Gezakt is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en elk hoofdstuk begint met een pagina met tekeningen van de bagage. De omschrijvingen bevatten geen onnodige details maar vermelden zaken als ‘ski’s’, ‘telescoop’, en ‘gebreid wollen ondergoed’. Hoewel hier en daar in het boek interessante informatie is te vinden over ontwikkelingen in buitensportmaterialen, is dit niet iets waar de nadruk op ligt, ondanks wat de titel en de omslagtekst doet vermoeden. De nadruk ligt op de avonturenverhalen, die zeer de moeite waard zijn.

Elk hoofdstuk begint met tekeningen van de uitrusting

De uitvoering van het boek is de koffietafel waardig. Het heeft een dikke harde kaft, is gedrukt op mooi zwaar papier en de katernen zijn nog echt gebonden met garen. Dat maakt het boek wat minder makkelijk om vast te houden tijdens het lezen, het weegt ruim 1,5 kilo! Ik weet niet of het boek nog als e-book wordt uitgegeven maar ik zou een digitale editie niet aanraden, vanwege de vele foto’s en prenten.

Echt gebonden met garen en katernen

Kaartmateriaal ontbreekt in het boek en dat is soms jammer, zoals bijvoorbeeld bij de reis om de wereld over de polen. Ook wordt nergens uitgelegd, ook niet in het uitgebreide voorwoord, hoe de schrijver de informatie heeft verzameld over deze expedities en uitrustingen.

Titel: Bepakt En Gezakt. 25 Ontdekkingsreizen Van Vroeger En Nu.
Oorspronkelijke titel: Expedition Unpacked
Schrijver: Ed Stafford
Uitgeverij: Davidsfonds / Standaard Uitgeverij n.v.
Taal: Nederlands
Uitgave: 1e druk augustus 2020
ISBN13: 978 90 0226 911 0 (gebonden,  240 bladzijden, volledig in kleur, op historische zwart-wit foto’s na)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s