Bikepacking frametassen passen bij Bike4Travel

Frametassen zijn de bikepacking fietstassen die in de driehoek van je frame passen, waardoor de maat en verhoudingen heel precies komen. Die maten kan je online vinden maar het leek ons toch beter om de tassen te passen. Daarvoor togen we met de fietsen naar Bike4Travel in Rotterdam.

Bike4Travel is een speciaalzaak voor vakantiefietsers. Je kunt hier alles krijgen wat je nodig hebt voor een fietsvakantie: van een fiets tot fietstassen en allerlei accessoires en fietsonderdelen van bidonhouder tot zadel. Zij verkopen ook bikepackingtassen maar ik begreep van een medewerker dat die vooral online worden verkocht. De bikepacker zien zij als een doe-het-zelver. Er zijn maar een paar van dit soort speciaalzaken voor vakantiefietsers in Nederland, zoals Horizon Bicycles in Utrecht en de Vakantiefietser in Amsterdam.

Bij Bike4Travel is ook een werkplaats en ik bedacht me om te vragen of ze misschien tijd hadden om te kijken naar de afstelling van mijn derailleur. Want er zat een irritante tik in de aandrijving en die kreeg ik er niet uit, sterker nog, nadat ik aan de kabel en de H en L-schroefjes had zitten draaien was de situatie er niet beter op geworden. Wat bleek: mijn schakelkabel was te kort geworden door het Jones-stuur dat ik er zelf opgezet heb. Fietstechnicus Adriaan van Bike4Travel plaatste een langere kabel die meteen lang genoeg is als je een stuurrol (handlebar roll) aan je stuur bevestigt. Super fijn dat dit even tussendoor kon.

Langere schakelkabel voor de Sonder Frontier

We kregen de waarschuwing van Adriaan om te kijken of het wel goed blijft gaan met de remkabels in combinatie met een handlebar roll. Eigenlijk vond deze fietstechnicus dat een bikepacking set-up alleen goed gaat in combinatie met een Rohloff-naaf en hydraulische remmen en raadde hij me een voordrager aan. Oh nee, we zaten bij leden van de beltdrive/Rohloff-sekte, gauw weg hier! Maar gelukkig herstelde de fietstechnicus zich en zei Adriaan dat hij wel begreep dat dit vloeken was in de bikepacking-kerk. Eén van de redenen waarom wij geen fans van tandriemen zijn, wordt goed uitgelegd op het blog SintChristophorus. Andere redenen zijn het extra gewicht en dat je een reserve moet meenemen in een soort van filmblik. Nee, dan nemen wij liever een missing link mee, stuk lichter en kleiner. En een voordrager is al helemaal geen optie op onverharde bergpaden.

Als je een frametas alleen voor het frame houdt pas je niet goed

Framebags: niet voor schele knietjes
Dave hield een frametas van Adipura voor zijn frame en dacht dat het wel zou passen. Maar je sjouwt niet helemaal twee fietsen naar Rotterdam voor nattevingerwerk, dus hup, die bidonhouders eruit schroeven en echt passen. En toen bleek het dus niet zo goed te passen. Wat wel past in zijn Sonder Frontier XL-fietsframe is het Ortlieb Framepack in L. En die past ook mooi bij de Ortlieb Gravel Packs die hij van Belle ingepikt heeft. In Belle’s Frontier-frame in maat L past van dezelfde tas de medium. Maar wat blijkt na een rondje op het parkeerterrein: zo’n frametas, daar moet je van die Donald Duck-voeten voor hebben. Mijn schele en/of te dikke knietjes schuren langs de tas. Dus geen frametas voor mij. Wat ik niet zo erg vond: die oranje rits vloekt nogal bij de kleur rood van het frame van mijn fiets.

Stuurrol/handlebar roll
Gezien de opmerkingen van Adriaan dat met name de remkabel van de linker handle nogal in de knoop komt te zitten als je er een stuurtas tegenaan drukt, viel Dave’s oog op de Handlebar-Pack (M) van Ortlieb, die een soort afstandhouders van foam heeft. Hierdoor komen de kabels wat minder in de verdrukking. Testweekenden moeten uitwijzen of dit goed werkt in de praktijk en de hydraulische remkabels heel blijven. Bijkomend voordeel is dat de Ortlieb-bikepacking tassen goed waterdicht zijn.

Ortlieb Handlebar-pack in M met afstandhouders

Belle lost dit probleem deze uitdaging op met de Burra Burra Handlebar Stabilizer Harness van Specialized (niet te koop bij Bike4Travel). Jaja, bikepacking wordt steeds meer mainstream, naast Ortlieb, Topeak en Vaude maakt nu ook Specialized tassen voor bikepacking. Het harnas van Specialized heeft van die afstandhouders, hopelijk zijn die een beetje lief voor kabels. Er zitten alleen een paar extra rubberen banden bij met een onduidelijk funcite die onder je voorvork vastgemaakt moeten worden die niet passen op onze mountainbikes met stijve voorvork. Ik heb die om mijn stuur gedraaid en daarna afgeknipt. Op de foto hieronder liggen die banden in de rol en ze moeten vastgemaakt worden aan de gespen links en rechts van de houders waarmee je deze rol op je stuur vastzet.

Specialized Burra Burra stuurharnas

Terry gel-zadel
Als je de fietsen in Rotterdam hebt, is het natuurlijk ook meteen een mooie gelegenheid om een leuke route in de buurt te fietsen, dus dat hebben we gedaan. Kon ik direct een gelzadel van Terry testen. Voor bikefitting heeft Bike4Travel allerlei zadels in de winkel. Omdat zij op vrijdag pas om 21.00 uur sluiten, hoefden we niet te stressen tijdens het fietsen of we op tijd terug zouden zijn. Ellen van Bike4Travel heeft een heel stappenplan voor fietszadels gemaakt om te komen tot het juiste minst ellendige fietszadel, rekening houdend met de breedte van je zitbotjes en hoe flexibel je rug is. Maar het beste is natuurlijk als je het zelf kunt ervaren op je eigen fiets. Van het geteste Terry-zadel kreeg ik alsnog dezelfde zadelpijn als met een hard zadel van Ergon, maar de gel vangt goed de schokken op als je over bijvoorbeeld klinkers rijdt en dat is erg prettig als je zitbotjes inmiddels beurs zijn geworden. Het is net alsof je een Thudbuster in je zadelpen hebt zitten. Het geteste Terry-zadel Fisio Gel Max heb ik daarom aangeschaft, weer een klein stapje beter minder erg dan het vorige zadel.

Terry Fisio Gel Max zadel

Route
We fietsten met grijs weer langs de Rotte, Rottemeren en Eendragtspolder, de Hollandse IJssel en langs de Nieuwe Maas en dwars door Rotterdam, waar een scooterrijder onze fietsen aanzag voor speed pedelecs, wat ik wel een hele logische vergissing vond. In een stadsomgeving associeer je de grovere bouw van onze fietsen eerder met een speed pedelec dan een mountainbike. We reden veel over hoge dijken, af en toe waande ik me in het buitenland, totdat we langs de molens fietsten aan de Kralingse Plas. Veel bijzondere bouwwerken ook onderweg, zoals de oude watertoren in Rotterdam den Esch en de Stormvloedkering Hollandse IJssel, het oudste kunstwerk van de Deltawerken. Onderweg zijn er genoeg horecagelegenheden voor een relaxte trip.

In de regen laadden we onze bus weer in. Het was een leuke dag en we hebben goede service gehad bij Bike4Travel. Thuis bleek van de Ortlieb-stuurrol een riempje en foampje te missen, dat na een telefoontje werd nagestuurd.

Caddy weer inladen

Eén echt verbeterpunt is er wel voor Bike4Travel: het ruikt naar sigarettenrook in de winkel annex voorraadruimte op de open eerste etage. Dat is voor fietsers met astma op zijn minst gezegd niet prettig (het kan je hele vakantie bederven) maar verder is rook voor niemand goed. Je kan – als je hiervoor gevoelig bent – hierdoor zelfs benauwd worden van spullen die je bestelt uit Bike4Travel’s webshop want ook al ruik je het niet meer, de irriterende stoffen blijven aanwezig. Zie voor meer informatie: Resten van sigarettenrook giftiger dan gedacht.

7 Reacties op “Bikepacking frametassen passen bij Bike4Travel

  1. Ik ontmoette in Schotland een groep bikepackers (heel populair daar) die net een ruige tocht hadden gemaakt en vertelden dat ze toch maar weer kleine bagagedragertjes gingen installeren, want dat was eigenlijk veel handiger dan die hele zooi aan je fiets hangen ;-). Dat kan dus ook nog.

    • Hoi Paul, in dit artikel staan meerdere foto’s van onze fietsen (groen en rood). Als je goed kijkt zie je bagagedragers! Met een zadeltas is het lastiger opstappen want die steekt uit, dus wij vinden het handiger om hier een rol op te bevestigen. Ook al omdat zadeltassen de neiging hebben om te zwiepen. Daarnaast heb ik twee kleine achtertasjes van Arkel Drylite. Dit is te zien op de (ietwat donkere) foto met de toren.

    • Dat komt omdat we helemaal ontspoorden in de Derailleur-kerk. Plus we wijzen alleen de stroming Rohloff/beltdrive af. En blijven uit de buurt van aanhangers van Lowriders. ;-)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s