Tekenziekte FSME bereikt Nederland

FSME of tekenencefalitis is een ziekte die veroorzaakt wordt door het Flavivirus en overgebracht via teken. Risicogebieden om een besmetting op te lopen liggen vooral in noord-oost Europa, Oostenrijk, Tjechië en het zuiden van Duitsland. Maar onlangs is een wandelaar besmet op de Utrechtse Heuvelrug en is het virus ook gevonden op de Sallandse Heuvelrug,

Ook in Nederland moet je oppassen voor teken (Zecken in het Duits)

Ook in Nederland moet je oppassen voor teken (Zecken in het Duits)

Word je gebeten door een teek met het teken-encefalitisvirus dat FSME (FrühSommer-MeningoEnzephalitis) veroorzaakt dan ben je direct besmet. Het helpt niet, zoals bij de ziekte van Lyme, om een teek binnen 24 uur te verwijderen. FSME kan hersenontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken en dit kan een dodelijke afloop hebben. De kans op dit meest slechte scenario is gelukkig maar één procent maar meer patiënten houden aan FSME neurologische afwijkingen over. Omdat de veroorzaker een virus is, is het niet te behandelen met antibiotica. Gemiddeld 65 procent van de mensen merkt de besmetting niet. Zes procent ontwikkelt daadwerkelijk hersenvliesontsteking en komt in het ziekenhuis terecht. Degenen die de meeste kans hebben om te komen overlijden zijn volwassenen boven de veertig jaar.

Sallandse Heuvelrug
Een andere benaming voor FSME is TBE (Tick Borne Encephalitis). Eerder heeft het RIVM al vastgesteld dat FSME in reeën voorkwam op de Sallandse Heuvelrug (tussen Zwolle en Enschede). Dan is het een kwestie van tijd dat een teek besmet raakt, waarna FSME via de besmette teek overgedragen kan worden op de mens.

FSME-verspreiding

Verspreiding FSME in Europa. Rood: hoog besmettingsrisico, geel: laag risico

Op Zecken.de is informatie per land te vinden en bovenstaand kaartoverzicht in Google. Op deze Duitstalige site vind je zeven tips om tekenbeten te voorkomen: onder andere: broek in de sokken, hoog gras vermijden, zoals aan de zijkant van paden, insmeren met DEET, lichtgekleurde kleding dragen. Ook zijn er diverse methoden om teken te verwijderen te vinden: met pincet, tekentang, lasso en kaart en het advies om teken niet door het toilet te spoelen (ze overleven het).

Vaccin
Het goede nieuws is dat je je kan laten vaccineren tegen FSME bij de GGD. De inenting moet elke drie jaar herhaald worden. De GGD adviseert vaccinatie als je langer dan vier weken kampeert of wandelt in natuurgebieden in Europa. In Duitsland zijn ze iets minder terughoudend. De Ständige Impfkommission (STIKO) adviseert bewoners en reizigers in risicogebieden zich te laten inenten. Ook wie beroepsmatig veel buiten komt in risicogebieden doet er verstandig aan zich te laten vaccineren. Te denken valt aan landbouwers, jagers en bosbouwers. In Oostenrijk zijn er 700 besmettingen met FSME per jaar. Dat is minder dan voorheen, omdat al veel mensen daar gevaccineerd zijn.

FSME-verspreiding wereldwijd met oostelijke en westelijke variant

FSME-verspreiding wereldwijd met oostelijke en westelijke variant

Dave en ik hebben ons vijf jaar geleden voor het eerst laten vaccineren tegen FSME. In 2014 en ’17 hebben we de vaccinatie herhaald. In ons geval had de huisarts nog nooit gehoord van FSME. De GGD heeft meer ervaring met reisziekten.

Bewaren

Bewaren

4 Reacties op “Tekenziekte FSME bereikt Nederland

  1. Als bewoner van de Veluwe ben ik al jaren extra alert op teken. Ik ga niet snel in korte broek het bos in. En elkaar altijd even goed controleren na een wandeling. Trouwens de meeste teken loop ik (waarschijnlijk) op in m’n eigen tuin.

    • Een uitstekende strategie tegen de Ziekte van Lyme. Helaas is dit echter niet genoeg om je te beschermen tegen FSME.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s