Nimbus 2000 en Quest #644 getuned

Het moest er natuurlijk van komen na die testrit in de DF: de Nimus 2000 moest getuned worden om ook zo strak door de bocht te kunnen sturen als een DF.

Een spoiler (in de vorm van een windschermpje) had ze al maar nu heeft de Nimbus 2000 tevens een verlagingsset gekregen, waardoor aan de voorkant de bodemvrijheid kleiner is geworden. Een en ander is bereikt door bovenop de rode veer in de veerpoten van de voorwielen een 15 millimeter kortere blauwe veer te zetten. Het idee is dat de kortere veer stugger is. Hierdoor stuurt de velomobiel als het goed is wat strakker door de bocht doordat ze wat minder overhelt. Ook komt de neus wat lager boven de grond te liggen, zodat het zwaartepunt is verlaagd. Zonder overigens aan te lopen op drempels (getest op verzakte drempels in Almere).

veren-tuning

De nieuwe kortere veer naast de oude langere

Eventueel zou de kortere blauwe veer nog weer vervangen kunnen worden door een rode veer, die dikker en stugger is dan een blauwe veer (dikteverschil te zien op foto). Door te variëren tussen rood en blauw en korter en langer zijn er verschillende mogelijkheden voor het aanpassen van de vering van een velomobiel. De kunst is te zoeken naar een prettige balans tussen rijcomfort en bochtstabiliteit.

Aanleiding voor het tunen was een korte testrit met een DF, waarbij ik merkte dat deze fiets niet overhelde in de bochten waardoor ik ze sneller kon nemen. Dave had deze ervaring niet, maar zijn fiets is naar alle waarschijnlijk al uitgerust met stuggere rode veren. Uniek is deze aanpassing niet, vele velomobilisten hebben al wijzigingen aangebracht in hun vering (onder andere Wim, René en Willem).

Veerpoten smeren
Allert constateerde tijdens de werkzaamheden dat de glijbusjes wat droog stonden. Hierdoor kunnen ze uitdrogen en gaan scheuren. In de gebruikershandleiding staat dat je af en toe twintig druppels olie in de veerpoten moet gooien. Dit moet één keer per jaar of per 5000 kilometer. Dit doe je binnen in de fiets, bovenop de wielkasten (altijd gedacht dat dat bouten waren maar het zijn de bovenkanten van je veerpoten en ze zijn dus hol). Dus ik kreeg weer (een beetje) op mijn kop. Of ik de gebruikershandleiding niet gelezen had (jawel: op de dag dat ik mijn fiets heb opgehaald, daarna niet meer). Het staat bij hoofdstuk 8.8 met een duidelijke foto. Overigens had ik een jaar geleden nog mijn glijbussen laten smeren bij Velomobiel.nl.

Voor onderhoud aan de veerpoten moeten de voorwielen eruit

Voor onderhoud aan de veerpoten moeten de voorwielen eruit

Resultaat van deze aanpassing tuning? Ik ga een stuk sneller! Afgaand op resultaten uit het verleden (nooit een garantie voor de toekomst) lijk ik zo’n drie kilometer per uur sneller te gaan. Ik ging lekker met een gangetje van 32 kilometer per uur tegen de wind in terug naar huis. Waarschijnlijk door de lagere neus maar ook omdat er minder energie verloren gaat met trappen. Maar ik kan natuurlijk ook een goede dag hebben gehad. Daarnaast kan ik bochten nu sneller nemen. Omdat ik niet zoveel hoef af te remmen voor een bocht, hoef ik ook minder aan te zetten na de bocht om weer op snelheid te komen. Hierdoor wordt het gemiddelde ook sneller. Wel had ik het idee dat mijn band wat eerder aanliep in de bocht. Wellicht hadden de wielkasten bijgesneden moeten worden. Dat staat op het lijstje voor de volgende keer.

Wieldop weg door verhitting
Even onder handen bij Velomobiel.nl bracht ook aan het licht dat één van mijn wieldoppen weg was van de naaf van het rechter voorwiel. Allert: “Heb je in de bergen gereden?” (inderdaad een jaar geleden, in Duitsland en Denemarken, ik heb daar maar zestien stukjes over geschreven). Bij controle bleek er bij Dave ook één te missen. Het blijkt dat als je naven heet worden door het remmen in de afdalingen dat je deze doppen kunt kwijtraken. Nadeel van geen dop is dat er vocht in je lagers kan komen.

Vervanging cranks op Quest #644

Vervanging cranks op Quest #644

Kortere cranks
Dave had bij de testrit in een DF XL gemerkt dat hij kortere cranks wel prettig vond rijden omdat je er veel sneller een hogere trapfrequentie mee bereikt. Omdat hij nog steeds last heeft van een knieblessure opgelopen bij de afdaling van de Ben Nevis, leek het hem wel een goed idee om met 155 milimeter cranks te gaan rijden in plaats van 170. Zijn Quest is dus ook getuned met kortere cranks. Verder is de flens tussen deksel en onderkant voorin wat verder bijgeslepen omdat Dave’s schoenen hier steeds tegenaan kwamen. Alleen bij het wisselen van de cranks had Theo wat problemen met de bout, die wat aan de korte kant was, er kwam zelfs een hamer aan te pas.

Oeps!
Even een testritje gemaakt, alles leek in orde maar toen gebeurde er dit:

Lastig uitstappen met nog zo'n extra ding aan je schoen

Lastig uitstappen met nog zo’n extra ding aan je schoen

Gelukkig gebeurde dit letterlijk op de hoek bij Velombiel.nl en niet ergens halverwege Dronten en Almere. Dus we konden er wel om lachen. Het ding aan Dave’s schoen hoort namelijk ín de fiets te zitten en is best wel een belangrijk onderdeeltje voor de aandrijving ;-). Theo heeft hierna de bout vervangen, het schroefdraad bleek een beetje doorgedraaid.

QuattroVelo
Buiten stond de QuattroVelo van Allert, tevens probeerfiets. Dave heeft er even een blokje mee omgereden maar de trapas zou eerst nog een stuk naar voren gezet moeten worden. Een testrit maakt Dave een andere keer, als het weer wat beter gaat met zijn Ben Nevis-knie. Ik ben er ook even ingeklauterd maar ik kon niet naar voren kijken omdat de stoel veel te laag stond. Bij de koffie begon Allert weer over het rolcentrum, dat verhaal zat ook in zijn presentatie op Cycle Vision. Ik gaf aan dat dat best een technisch verhaal was dat lastig te begrijpen valt. Theo demonstreerde het vervolgens aan de hand van de twee modellen door met zijn vinger te drukken tegen het zwaartepunt van de fiets, dat ongeveer op de hoogte van de navel van de berijder ligt. Duw je daar hard tegen de Quest, dan gaat deze om. Duw je tegen de QuattroVelo, dan duw je deze alleen zijwaarts weg.

Ontmoeting
Buiten kwamen we Bas B. tegen met zijn witte Challenge Chamsin. Bas hadden we vorige week nog gezien tijdens het WK Ligfietsen in Amsterdam. Vandaag was hij was bij Ligfietsshop Tempelman langs geweest. Met Bas had ik een tijdje geleden Twitter-contact over GPS‘en. Hij zocht een GPS voor zijn vakantiereis. Bas had inmiddels de eTrex 20x gekocht en was er blij mee. Nu waren wij zelf iets minder blij met de nieuwe x-serie. De oudere eTrex 30 gaf de track met een dikkere lijn aan op de kaart dan de nieuwe 30x. We dachten dat het kwam doordat de 30x een hogere resolutie scherm heeft (dan worden dingen kleiner en scherper) en hadden daarom niet verder gezocht naar een oplossing. Ik had Bas aangeraden voor het oudere model te gaan vanwege dit probleem. Maar Bas had een oplossing gevonden voor het euvel met de dunnere lijn. Door de track op een andere manier op te starten (via sporen > bekijk op kaart > ga in plaats van: navigeer naar > sporen > ga) wordt de route wel weer ouderwets dik getoond. Hierdoor is het contrast tussen rood-blauw geblokte fietspaden en de magenta lijn van de route beter te zien. Bedankt Bas, voor deze super tip!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 Reacties op “Nimbus 2000 en Quest #644 getuned

  1. Straks blijkt de ideale fiets je eigen fiets te zijn? Ik ben benieuwd wat Dave’s ervaringen met de korte cranks zijn. Theo (VM) heeft het ook geprobeerd en is weer terug gegaan naar lange cranks. Mijn Quest heeft een zeer vlakke 10-speed (polder)cassette (11-12-13-14-15-16-17-19-21-23), dat zou je ook tuning kunnen noemen. Hierdoor kan ik goed accelereren op hoge toeren met lange cranks. Of korte of lange cranks beter zijn is theoretisch een lastig verhaal en het beste is uitproberen. Het is dan wel fijn dat er voldoende ruimte is voor lange cranks als korte cranks toch niet bevallen. Ik denk dat ik (bijna) alleen in de fietsen van Velomobiel.nl en de Mango met lange cranks kan fietsen, in alle andere velomobielen wordt het 150 mm of minder, als ik er al in pas.

  2. Ik heb nét geleerd, dat wanneer je stijvere veren wilt hebben, je meer rood wil.
    Het inkorten van een blauwe veer resulteert niet in stuggere vering; daarvoor kan je beter, zoals je al schrijft, alles eruit gooien en de verkorte rode veer monteren. Dán is de fiets verlaagd én stugger geveerd.

    • Ik kreeg bij Velomobiel.nl te horen dat dit ook stijver zou zijn omdat het minder kan inveren. Ik sluit niet uit dat ik nog eens helemaal rood ga. Bij VM waren ze geloof ik onder de indruk hoe veel ik van mijn veerpoot gebruik, maar dat wil wel met kampeerbagage op hobbelpaadjes.

  3. Interessant stuk ! Ik ben razend nieuwsgierig hoe ze straks in Dronten jou wielkasten gaan bijsnijden en hoe ze de flens van Dave z’n Quest hebben bijgeslepen. Ik ben helaas nooit verder gekomen dan afsnijden en afslijpen ;-)

  4. Ik heb helemaal geen blauwe veren meer. Er zit alleen nog een verkorte rode veer in. De rode veer is stijver dan de blauwe. Op de website staat een foto met een beschrijving bij elke veer.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s