Lelystad-Enkhuizen-Hoorn-Edam (1/2)

In mijn leven heb ik twee keer over de afsluitdijk gefietst. Eén keer met mijn Gazelle met drie versnellingen en één keer op de Challenge Fujin ligfiets. Beide keren met kampeerbagage. De eerste keer met een katoenen A-stokker, die sneuvelde in een storm op Terschelling, en de tweede keer met een polyester koepeltent. Maar nog nooit had ik gefietst over de Houtribdijk, het strijdtoneel van de ligfietswedstrijd LEL. Tot vandaag.

Rondje Markermeer in 2 dagen

Rondje Markermeer in 2 etappes

Het fietspad loopt eerst aan de kant van het IJsselmeer. Na het passeren van de Houtribsluizen bij Lelystad zien we de Flevo Marina liggen, de haven waar we vroeger met onze boot lagen. Het lijkt wel of er iets smeult op de dijk, rookpluimen dwarrelen op. Bij nadere beschouwing blijken het wolken dansmuggen te zijn. Door mijn mini-vizier heb ik er niet zoveel last van maar bij Dave komen ze in de kuip en zelfs terecht in zijn openstaande zak winegums (een experiment na de reacties van Willem op een van de ligfietsblogs om te kijken of winegums helpen tegen hongerklop). Dave heeft het sinds de Sinaï en Grenada niet zo op insekten (ze zijn daar wat minder onschuldig). Ik plaag hem dat het komt door mijn mini-vizier, hiermee lanceer ik ze precies over mijn hoofd zijn kuip in.

Checkpoint Charlie
Bij aankomst bij het restaurant Checkpoint Charlie, ergens halverwege de dijk bij de noodhaven is Dave’s humeur tot vriespunt gedaald. Dat wordt veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel en is gelukkig te verhelpen met de ovenverse appeltaart die daar geserveerd wordt. Maar het restaurant straalt via diverse borden ook nog eens onvervalste Nederlandse ‘gastvrijheid’ uit. “Zonder consumtie gebruik toilet 1 euro” en “onze gerechten worden met alle allergenen bereid.” Dat laatste lijkt grappig maar er staat eigenlijk: heeft u een voedselallergie, jammer dan, maar wij hebben geen zin om daar rekening mee te houden.

Checkpoint Charlie, Houtribdijk

Als astma-patiënt kan ik kiezen tussen de zware bakluchten binnen of de sigarettenrook op het terras. Allebei even slecht. Het zal de eerste en laatste kop koffie bij Checkpoint Charlie zijn, ook al omdat we 15 euro moeten afrekenen. Wel ontmoeten we een aardige fietster die zeer geïnteresseerd is in onze velomobielen. Ze rijdt op een normale trekkingfiets in één dag een rondje Markermeer. Wij gaan er twee dagen over doen. Onze fietsen zitten tot de puntmuts vol met kampeerspullen.  Na de koffie en appeltaart laat de zon zich steeds meer zien.

r-mm1-dijk

Bord op de Houtribdijk

De Houtribdijk is het domein van scholeksters, witte en grijze reigers, korstmos, futen, aalscholvers en meerkoeten. En van de dansmug, hoewel we met de boot wel eens erger hebben meegemaakt: zoveel muggen dat je ze letterlijk inademde, niet anders kon dan op ze zitten in de kuip (vieze broek) en de zeilen smerig werden van het strijken omdat de muggen mee opgedoekt werden.

Ergens halverwege de dijk komt het fietspad aan de andere kant te liggen en zien we niet langer het IJsselmeer maar het Markermeer. We passeren het aquaduct en het keerpunt van de wedstrijd LEL. Dan zijn we aan de overkant.

Na Checkpoint Charlie breekt de zon door

Van Enkhuizen zien we niet veel, we slaan na de dijk linksaf en laten de stad rechts liggen. We zien een blauwe Mango rijden met witte racestrepen en kap. De dijk tot Hoorn is prachtig: links zien we het Markermeer, rechts weilanden met koeien en oude boerderijen. Het is prachtig zonnig weer. Wel is er een toertocht georganiseerd voor e-bikers. Hele groepen halen we met moeite in want hoewel hier in twee richtingen auto’s rijden, nemen de e-bikers de volle breedte van de weg in. Gelukkig zijn we ze na een bepaald punt ineens allemaal kwijt. Bij een geparkeerde ambulance en een groot bord ‘terras’ gaan ze allemaal rechtsaf. Opeens kunnen  we heerlijk doorrijden want hier zijn nauwelijks zijwegen en geen stoplichten.

Tent staat op de ‘Bierkade’

We slaan de nieuwe Sierra Designs Lightning 2 tent op bij een commerciële camping bij Edam. Ik wil het fort daar bekijken maar bij aankomst blijkt het eiland met het fort afgesloten te zijn door hoge hekken. Jammer. Maar het is een leuke afwisselende omgeving met haven, sluis, en de oude Edammer huisjes. Ons tentje staaat bij het water. Vanavond testen we ook voor het eerst onze nieuwe zomerslaapzakken van om en nabij de 600 gram per stuk (Rab Neutrino 200 endurance en Lightwave Firelight 250). Met een nachttemperatuur van zo’n 10 graden moet dat prima gaan maar je wil het toch getest hebben voor de vakantie.

Bloggen onderweg
Na het eten ga ik eens testen hoe het bloggen onderweg op een iPhone bevalt. Het is nog verbazend goed te doen met het losse toetsenbordje van mijn iPad mini.

Morgen nog 76 kilometer (vandaag 93) maar de weersomstandigheden zullen na verwachting een stuk minder zijn dan vandaag. Er word regen, onweer en windkracht 7 verwacht.  Maar vandaag pakken ze niet meer van ons af. Een schitterende tocht met schitterend weer.

Een fijne avond gewenst vanuit uit Edam!

6 Reacties op “Lelystad-Enkhuizen-Hoorn-Edam (1/2)

  1. Dag Belle, Ik heb zaterdag rondje ijsselmeer (2 dijkentocht) gereden. En alleen op de houtribdijk waren de muggen vollop aanwezig. Zelfs de afsluitdijk was muggen vrij. Waarschijnlijk heeft het ook met de windrichting te maken maar leuk is het niet…. De NoordHollanders nemen heel vaak houtribdijk om even wat uit Dronten te halen … En Om rijden over A’dam is dan net even te ver… MVG Cees

    • We hebben ze behalve op de Houtribdijk verder ook niet meer gezien. Maar met de boot hadden we ook altijd last van die beesten in die hoek van het IJsselmeer, zo tussen Urk en de Flevo Marina in Lelystad. Gelukkig bijten ze niet.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s