Klopgeest onderdeks in de fiets

Gebonk, het geluid van een jankende hond, geknars, gepiep, er kwamen vandaag allerlei geluiden van onderdeks die ik normaal niet hoor in mijn stille Quest XS. Het leek wel of ik een klopgeest aan boord had. Gelukkig stond er maar 36 kilometer op het programma want ik was vandaag laat weg.

Ik moest wachten op de leverancier van onze nieuwe wasdroger. We hadden besloten dat we de oude nu niet meer zelf voor de derde keer gingen repareren. Het ding is nog met ons meegekomen uit Amsterdam dus meer dan 15 jaar oud. Nu kwam het apparaat niet meer op temperatuur. Waarschijnlijk weer te verhelpen door zo’n onderdeel van een paar euro te vervangen en het apparaat gaat weer vijf jaar mee. Maar een nieuwe wasdroger met warmptepomp en A++ label leek ons ook wel een goed idee.

Meteorologische lente
Met de meteorologische lente dit weekend in aantocht en omdat ik toch moest wachten op de bezorgers leek het een goed moment om mijn Continental wintercontact achterband te vervangen door een Schwalbe Almotion (zul je net zien mensen: volgende week sneeuwt het). Maar dat viel nog niet mee, de band leek veel te groot voor de velg. Nog een keer extra gecontroleerd, ja toch: 559. Na lang priegelen had ik het dan toch voor elkaar (handig dat ik van die dunne onderarmen heb die helemaal de wielkast in kunnen). Volgende keer dat ik een buitenband vervang hoop ik dat ik er aan denk om eerst de wielkast uit te spuiten want er kwam zoveel zand uit dat het ook in de band terecht kwam. En dat moest er natuurlijk eerst weer uit.

Vervolgens de SPD-schoenplaatjes op mijn nieuwe Bont Riot-schoenen geschroefd. Daar wilde ik vandaag mee gaan proefdraaien dus tegen de kou maar even de isolerende ‘Toastie Feet’-zooltjes er ingedaan (het was helemaal niet koud).

IMG_1020

Grijs, miezerig en winderig weer in de Flevopolder

De nieuwe wasdroger werd bezorgd en de oude meegenomen. De nieuwe buitenband zat er op en ook de schoenen waren bedrijfsklaar. Eindelijk waren we gereed om te gaan fietsen maar het was inmiddels half vier. En winderig en miezerig. Een kort rondje dus. Even checken of het pad bij de Tureluurweg na mijn melding bij de Fietsersbond al ontdaan is van zijn drie paaltjes waar je met fietstassen of een driewieler nauwelijks langs geraakt (ze stonden er nog).

Mijn spatwaterdichte ‘rugged’ hoes voor de iPad mini is gearriveerd (zie Kunnen lezen en schrijven onderweg). De iPad staat hiermee heel mooi tussen de bidonhouder en de buitenwand. Onder handbereik om mee te fotograferen. Hoe ik deze straks op vakantie opgeladen houd, lees je op de pagina Laders.

Schwalbe Almotion
Eenmaal op pad begon het gebonk, gepiep, geknars en allerlei geluiden waarvan ik geen idee had waar ze vandaan kwamen. En in plaats van lekker snel door de nieuwe buitenband liep de fiets zwaar! Liep de band aan? Kwamen de hakken van mijn nieuwe schoenen tegen het L-profiel? Ik probeerde te ontdekken of het erger werd in een bocht. Want ik had van andere ligfietsers begrepen dat de Schwalbe Almotion (55-559) kon aanlopen in de wielkast van een XS. Maar misschien was het dat niet maar zat mijn bioritme in een dip en ik verder had ook de wind (kracht 5) tegen. Verder dus.

IMG_1014

Angevreten bomen (klik op de foto voor een vergroting)

Langs het pad met de drie paaltjes waren alle bomen aangevreten door de reeën. De dieren zelf zag ik vandaag niet. Wel paarden die daar vrij lopen, gelukkig stonden ze een eind van het pad af want deze paarden zijn zo nieuwsgierig dat ze een velomobilist de weg versperren. Wel kon ik weer door bergen paardenpoep rijden. Het fietspad maakt onderdeel uit van een knooppuntenroute maar gezien het aantal graspollen op het wegdek krijg ik het vermoeden dat meer fietsers de combinatie fietspad-bergen paardenstront niet zo geweldig vinden en het pad mijden.

IMG_1019

Paardenstront (dit is nog een schoon stukje) en aangevreten bomen aan de linkerkant van het pad

De klopgeest had ik nog niet van me kunnen afschudden maar ook met de wind mee ging het niet echt lekker. Na een poosje viel het kwartje. Ik reed al 30 in versnelling B2. Dat klopt niet. Dat hoort meer in de buurt van B5-6 te zitten. Waarschijnlijk was door het bewegen met het achterwiel tijdens het vervangen van de achterband mijn ketting weer van de derailleur gelopen. Maar misschien beelde ik het me wel in. Het was miezerig en winderig en ik had helemaal geen zin om uit mijn warme kuip te komen, ook al moest ik die nu delen met een klopgeest die nu ook af en toe de ketting liet doorschieten.

IMG_1024

Nieuwe fietsbrug over de A6 en Hoge Vaart waar de RVS-reling van gestolen is (zie de schroefgaten in het hout) – (klik eventueel op de foto voor een vergroting)

Eenmaal weer huis het derailleurkapje van de velomobiel geschroefd. Er ligt een los moertje onderin. Geen idee waar dat vandaan gekomen is. Wel zie ik dat de ketting weer over de behuizing van de derailleur loopt in plaats van over het tandwieltje. Ja dat rijdt niet lekker. De ketting loopt dan ook scheef over de cassette en pakt twee bladen tegelijkertijd (aan de bovenkant loopt ie over het ene blad en onder op het naastgelegen blad). Ketting weer teruggelegd en hopelijk heb ik daarmee de klopgeest uitgedreven. Zaterdag gaan we in Dronten weer Dave’s gerepareerde Quest ophalen en zal ik het losse moertje laten zien aan Allert of Theo of wie er die dag dienst heeft. Ik vind ook dat mijn ketting teveel over de bodem van de goot loopt, precies door het zand en rommel dat zich daar ophoopt.

derailleur-ontspoord

De klopgeest gelokaliseerd: bij de oranje pijl loopt de ketting niet over het tandwiel maar over de behuizing van het tandwiel

De Bont-schoenen rijden gelukkig lekkerder dan hoe ze voelen wanneer je er in loopt. Lekker ruim bij de voorvoet. Ze moeten nog wel even ingereden worden want ze zitten nog niet zo confortabel als m’n winterschoenen van Northwave. Maar van die schoenen heb ik zelfs het idee dat ik er vijf kilometer op kan hardlopen, zo lekker zitten die (ik heb er laatst mee hardgelopen terug naar huis toen ik m’n Buff vergeten was).

Door de wind en haperende mechaniek 24.0 km/u gemiddeld bewogen. Ach, we zijn er toch nog even lekker uit geweest. En het landschap is mooi in alle jaargetijden.

2 Reacties op “Klopgeest onderdeks in de fiets

  1. altijd een “leuk”een klop of tik geest .. ik had in mijn questje geen klop geest maar een tik geest…
    hopelijk deze verholpen, straks maar even een rondje questen even kijken of ik de geest heb kunnen verdrijven

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s