Eén jaar een velomobiel

Vandaag is het precies één jaar geleden dat ik mijn velomobiel ophaalde bij de fabrikant in Dronten.

Dat was nog een intensief proces, om mij in een XS te krijgen. Voor een Quest of Strada had ik een te kort bovenlijf en voor de XS te lange benen. Dus werd er twee lange dagen  gezaagd, gepast, gelast, verlaagd, proefgereden, ingekort, nieuw draad getapt en verbouwd en toen paste ik in een XS. In plaats van twee tot drie maanden wachten op de kleur die ik zou willen hebben (zwart – wat werd afgeraden door Velomobiel.nl) werd het de blauwe proefrijfiets, die toch net nieuw was en inmiddels helemaal was aangepast aan mijn lichaamsverhoudingen.

rekening-velomobiel

De factuur

Het is nu één jaar later en we zijn 7544 kilometer verder, met de velomobiel welteverstaan. Dit zijn de tracks die ik in het afgelopen jaar aflegde met de Quest XS #108 a.k.a. Nimbus 2000:

1-jaar-velomobiel

Eén jaar velomobielrijden in tracks

De afkortingen in de afbeelding:

BeND Deutsche Liegeradcup 2015 in Keulen
CV Cycle Vision in Venray
HT Herfsttreffen in Egmond-Binnen
PT Paastreffen in Woudenberg
WK WK in Maasmechelen

De grote lus naar het noordoosten was de zomervakantie naar Denemarken, met een tussenstop in Rütenbrock waar ook BeND-competitiewedstrijden gehouden werden. In Groningen deden we in het voorjaar nog een fietsreparatiecursus, georganiseerd door de Wereldfietser bij M-Gineering. En verder werden zijn er heel veel tochtjes gemaakt in (de omgeving van) Flevoland. Eén van die tochtjes ging met het estafetteding van de NVHPV van de ALV naar Dronten. Alle tochten waren recreatief van aard, van een middagje fietsen of een weekendje naar een natuurcamping tot in een of twee dagen naar een specifiek doel, vaak wedstrijden of evenementen georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles (NVHPV).

Ontspannender
Ik ontdekte dat ik het rijden op drie wielen veel ontspannender vind dan het rijden op twee wielen. Je hoeft geen evenwicht meer te bewaren, op- en af te stappen of in- en uit te klikken. Dat het dankzij de rijwind nog steeds lekker rijden is bij meer dan 30 graden. En dat rijden met de schuimkap op lekker warm is bij temperaturen rond het vriespunt.

De kampeerbagage werd aangepast voor de velomobiel: nog kleiner, nog lichter en vooral meer in kleinere pakketjes, want dat pakt makkelijker in.

Ongeval
Eén aanrijding heb ik gehad: een kind dat niet uitkeek en vlak voor mijn fiets het fietspad op liep. Ik reed gelukkig al langzamer vanwege de klas met kinderen langs het pad maar kon niet voorkomen dat de jongen op mijn ‘motorkap’ terecht kwam. Kleine kreukjes in de gelcoat getuigen daar nog van. Je ziet ze alleen als je het weet. Helaas betaalde de WA-verzekering van de jongen niet uit. De leraar heeft, nadat eerst de school werd aangeklaagd door mijn verzekeraar, verklaard dat ik op het trottoir reed. Sindsdien ben ik via de NTFU verzekerd voor schade.

Een jaar geleden reed ik nog op open ligfietsen. Eerst een Challenge Fujin en later een Nazca Fuego, die nu staat te verstoffen in de schuur. Met de open ligfietsen reed ik in anderhalf jaar 2889 kilometer. Nog één keer kwam de Nazca afgelopen jaar nog naar buiten, tijdens een storm in de winter. Maar ik doe ‘m niet weg. Een open ligfiets kan mee in de trein, het vliegtuig en er passen er twee op het dak van de auto. En is minder zijwindgevoelig dan een velombiel.

Muze
Een jaar geleden had ik een mindere conditie, was ik vaker grieperig en had ik lang niet zulke gespierde benen als nu. Conclusie: velomobielrijden is goed voor je, je benen worden er mooier van, je krijgt meer weerstand, komt nog eens buiten en het is ook nog leuk. Daarnaast bleek de velomobiel ook een enorme inspiratie voor dit blog te leveren. De Nimbus 2000 is niet alleen een fiets maar ook mijn muze. Al fietsend komen de verhaaltjes vanzelf.

Volgend weekend gaat de rit naar Texel, naar het NK Tijdrijden waar ook ligfietsers aan deelnemen. Weer een mooi excuus voor een ritje voorbij de Hollandse Brug.

13 Reacties op “Eén jaar een velomobiel

 1. “Al fietsend komen de verhaaltjes vanzelf.” Da’s voor mij ook heel herkenbaar. Je beleeft eigenlijk elke week wel wat en het blijkt leuk te zijn dat met anderen te delen….

 2. Mooi verhaal, behalve dat over het ongelukje. Die verklaring van die leraar is wel pijnlijk. Hoe kan dat nou zo aflopen als het niet waar is. Ik zou dat maar moeilijk over mijn kant kunnen laten gaan, wat een slecht voorbeeld voor die kinderen en dat verdient wel een corrigerende actie.

  • Waarschijnlijk omdat mijn rechtsbijstandverzekering in eerste instantie de school aansprakelijk heeft proberen te stellen, heeft de leraar gelogen. Inderdaad moeilijk te verteren maar bij bij elkaar tegensprekende getuigenissen kan je helaas niet je recht halen. De indruk die mensen al gauw van een velomobiel hebben is dat je maar niet zo hard had moeten rijden, maar de track van mijn GPS geeft aan dat ik de groep heb proberen te passeren met slechts 10 kilometer per uur.

   • Leuk om te lezen.

    Zelf heeft een GPS track me ook een keer geholpen. Bij een eenzijdig ongeval door slecht onderhoud had ik flinke schade, maar geen getuigen. Zonder track is het dan lastig te bewijzen dat je op de bewuste plek op het bewuste tijdstip was. Tegenwoordig staat de GPS op m’n horloge dus standaard aan.

 3. Proficiat met jullie eerste jaar. Zoals zo vaak valt er goed tussen de regels door te lezen dat het niet met dat ene jaar zal blijven, en die ruim 7500 km is een mooie start voor het eerste jaar! En heel herkenbaar is dat er meer gefietst word met een velomobiel en dat de tweewielers er wat bekaaid af komen………dat zal mede liggen aan het comfort dat de velomobiel te bieden heeft, en op een manier lijkt het wel of dit soort fietsen verslavend is….
  Een gezonde verslaving gelukkig!
  En inderdaad komen de verhaaltjes vanzelf.
  Nog vele jaren!

  Groeten, Adri.

 4. Dag Belle,
  waarom adviseerde Velomobiel.nl negatief om een zwarte Q te bestellen????
  Ik heb net ( 19 augustus ) mijn nieuwe zwarte Quest opgehaald, en heb ze niet gehoord om niet voor die kleur te gaan toen ik hem bestelde.

  Ik heb zelfs de indruk ( na alweer 650 km ) dat ik beter opgemerkt wordt, hiervoor had ik een gele Quest.

  • Jouw fiets heeft dan een laklaag, mijn fiets heeft nog een gelcoat. Een zwarte gelcoat zou volgens Velomobiel.nl minder lang goed blijven onder invloed van UV.

 5. Gelukkig kocht je die XS, anders zouden we jouw verhalen missen. Ik maakte me enkel een bedenking bij jouw opmerking over zijwind. Het is niet mijn ervaring dat de velomobiel daar gevoeliger voor is dan de ligfiets. Vermoedelijk zijn het de specifieke modellen die daar een rol in spelen. Voor de rest: nog veel aangename kilometers gewenst en dat die voor veel inspiratie mogen zorgen!

  • Dank je Jan! Volgens mij is het algemene advies geen velomobiel te rijden bij windkracht 8 en hoger. Dat is tenminste wat ik de meeste rijders als grens hoor hanteren. Theo van Andel is een keer met velomobiel en al een hele sloot over gelanceerd door een windstoot. Dus de open ligger heb ik gepakt toen het stormde en ik toch zin had om een stuk te fietsen. Als je dan omwaait heb je ook minder schade.

 6. Hoi Belle, leuk om deze terugblik te lezen. Bij mij is het omgekeerd: ik geef de voorkeur aan de open ligger. (maar ervaring met een gesloten ligger heb ik niet, Interesse wel)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s