Beursverslag Fiets en Wandelbeurs 2015

Afgelopen zondag bezochten we de Fiets en Wandelbeurs in de RAI te Amsterdam. Via de ANWB hadden we e-tickets met vier euro korting in de voorverkoop. Een verslag van de beurs.

Na de gaderobe gingen we eerst maar eens op zoek naar koffie. Die dronken we met zicht op het fietsparcours dat uitgezet was in hal 1 van de RAI te Amsterdam. Dat was een beetje met gevaar voor eigen leven want je zag dat veel mensen moeite hadden met fietsen op een ligfiets. De medewerkers van A.C.E. renden de benen uit hun lijf om de aspirant-ligfietsers te behoeden voor vallen. Er waren onder andere ook een fiets met zijspan, trikes, Santos-fietsen en e-bikes om uit te proberen.

Ligfietsplein
Een stukje verderop was het ligfietsplein. Hier stonden Elan met Challenge, waaronder een Chamsin, A.C.E. met trikes van ICE en HP Velotechnik, Velomobiel.nl met een Strada en Quest, M5 met de carbon high racer, Nazca met vooral tandems en de NVHPV. Ik vroeg bij A.C.E. wanneer de ligfietsopstapdagen weer georganiseerd worden en werd doorverwezen naar Monique van Nazca. Monique vertelde dat dit jaar geen ligfietsopstapdagen (data van vorig jaar) georganiseerd worden. Alleen op Cycle Vision komt een parcours om uit te proberen. De landelijke ligfietsdagen vinden dit jaar plaats op 28 en 29 maart.

Kees van Malsen, voorzitter van de NVHPV, stond op de stand, samen met leden van de ligfietsvereniging. Er stond zich net iemand in te schrijven als lid toen we aankwamen. Even contact mee gemaakt en verteld hoe leuk de Treffens en Cycle Vision waren. Dat het verenigingsblad Ligfiets& ook zo mooi is dat ontdekt hij zelf wel.

Trikes
Op het fietsparcours kort met twee trikes gereden. Ik vind ze interessant voor verre vakanties. Ze hebben schijfremmen, sommige kunnen opgevouwen worden en daarmee makkelijker meegenomen worden in een vliegtuig. Ze zijn luchtiger en lichter dan een velomobiel maar wel breder.

Op de rest van de beurs was nog meer te beleven en te koop. Er waren stands met fietsrouteboekjes vanonder andere Bikeline, Uitgeverij Pirola, Benjaminse Uitgeverij en de Europafietsers, stands met wandelgidsjes, stands die landen of gebieden vertegenwoordigden, er waren outdoorzaken en outdoormerken (een merk dat ik nog niet kende: Wolf Camper), fabrikanten van tentjes tot slaapmatten. Fietswinkels ontbraken niet (Rose) en er stonden bekende fietsbanden- (Marathon) en GPS-makers (Garmin). Bij Marathon leerde ik (dit was nieuw voor mij) dat de anti-leklaag van een bepaald type band kan verschillen tussen de draad- en vouwversie van het type. Verder waren er tijdschriften als Op Pad en websites vertegenwoordigd, zoals WayPoint (GPS) en de Hiking-site.

Zadelpijn
Opvallend was het aantal stands met oplossingen voor kwaaltjes zoals zadelpijn en zere voeten. Inlegzolen (ook speciale voor fietsers) van Superfeet, opblaasbare zadelkussentjes, dubbellaagse sokken tegen blaren van Wrightsock, zitbotjesadvies, het was er allemaal te vinden.

Twee enthousiaste Belgische vrouwen, Nicole en Ingrid, die fietsreizen maken, verkochten op de beurs hun reisverhalen in boekvorm. Tijdens hun laatste reis, die rondom de wereld ging, hebben ze ook stukken afgelegd op ligfietsen. Deze reis is beschreven in de boeken ‘In het ritme van de Toeareg’ en ‘De vloek van de goeroe’.

Ik kwam er achter dat de R-waarde van de ultra-lightversie van Exped Downmatten hoger was dan die van de Synmat en zat even flink te balen. De ultra-lightversie scheelt zoveel in pakvolume. We namen Het Groene Boekje inclusief Natuurkampeerkaart mee met beurskorting en het gidsje met Trekkershutten (ideaal als het regent).

Primeur
Op de stand van Technolyt hadden ze sportmutsjes van Buff, onder andere van windstopper materiaal. Ze staan nog niet op de site, dus dit was waarschijnlijk een primeur.

Om vijf uur veranderde de beurs in een chaos: alle standhouders gingen afbreken. De stand van Velomobiel was het snelste klaar. Foldertjes, laptop en schaalmodel gingen in de velomobiel, doekje van het klaptafeltje erbij en wegrijden met de fietsen.

7 Reacties op “Beursverslag Fiets en Wandelbeurs 2015

  • Ik had niet verwacht dat de Ultra-light versie een hogere R-waarde zou hebben dan de Synmat. De synthetische versie van de mat ligt ook een stuk minder lekker dan de donzen uitvoering die ik eerder had.

 1. Ha Belle,
  Erg leuk stukje over de Wandel en Fiets beurs van afgelopen weekend, veel herkenbare dingen. Zelf het boek ‘In het ritme van de Toeareg’ van de Belgische dames gekocht (en laten signeren ;-). Misschien nog een Hééél klein puntje….. op de stand M5 stonden niet de Lowracers maar de CHR (Carbon High Racer). Een must have voor Ultra Light Bicycle Touring.

  Groeten,
  Arthur

 2. Als je een open trike zoekt kan ik je de Kettwiesel aanraden, wij hebben er ook een, een hele oude, maar we hebben er veel plezier mee. De superfeet heb ik 4 jaar geleden gekocht, twee sets om beter rechtop te lopen. Mijn conclusie: loopt lekker, erg duur en erg warm; geen aanrader dus. Leuk jullie nog even gezien te hebben en tot gauw! We vinden je blog leuk en het leest “lekker”, goed gedaan !
  Doeg

  • Dank je voor de tip en het compliment. Waardeer ik extra omdat het van een goede schrijver komt! Leuk dat je zelf ook weer wat meer blogt.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s