Een groot bikepacker is niet meer

Iohan Gueorguiev 1988-2021.

Deze week bereikte ons het droevige bericht via verschillende media dat Iohan Gueorguiev (33) is overleden. Iohan was als ‘Bike Wanderer’ met name bekend van zijn videoserie I want to see the World op YouTube. Hij liet daarin zien dat hij tot het uiterste ging als bikepacker. Zo fietste hij over ijswegen in Alaska. In de winter. Bij min 40 graden. Dat deed hij niet als gelouwerd reiziger maar aan het begin van zijn zeven jaar durende reis van Alaska naar Argentinië. Gedurende de reis sleepte hij zijn fiets soms over rotsblokken op de meest onbegaanbare plekken, waar waarschijnlijk nog nooit een fietser hem voor is gegaan. Na 70 duizend kilometer stopte hij zelf met tellen maar hij legde tijdens zijn reis rond de 100 duizend kilometer af.

Maptia Manifesto
Iohan was geïnspireerd door het Maptia Manifesto, hij bewaarde er een geplastificeerd exemplaar van in zijn roltas aan het stuur. Op zijn beurt heeft hij duizenden fietsers over de hele wereld geïnspireerd met zijn video’s en verhalen. Sommigen fietsten naar dezelfde plaatsen die hij heeft bezocht of begonnen zelf met bikepacken. Velen van hen hebben hem ontmoet tijdens een van hun eigen fietsreizen of omdat ze hun huis via Warm Showers met hem deelden. 

Iohan met Maptia Manifesto in Alaska

Zijn opmerkelijke prestaties verklaren waarom andere grootheden binnen bikepacking community aandacht besteden aan zijn dood. Zie de necrologie op Bikepacking.com en de hommage van wereldfietser Alee Denham op CyclingAbout.com waar ook informatie is te vinden over een herdenkingsplaat op de plek waar zijn as is uitgestrooid in Canada.

Iohan kwam in zijn video’s over als zachtmoedig, sympathiek en onbevreesd, met veel vertrouwen in mensen. Hij legde makkelijk contact met mensen en dieren. Door zijn Bulgaarse achtergrond, hij verhuisde op zijn vijftiende naar Canada, ging hij altijd makkelijk op in de plaatselijke bevolking. Zijn vaak lange video’s werden steeds beter. Kijkers groeiden mee met de eerste pogingen om met een drone opnamen te maken tot de prachtige close-up opnamen van vogels in de lucht in de laatste video.

Iohan op de voorgrond met rugzak: “I think I love Mexico”

Fietsonderdelen
Wat opviel is dat er de laatste maanden geen video’s meer uit kwamen. Ook berichten op zijn website Bike Wanderer, Twitter en Instagram stagneerden rond dezelfde tijd. Er waren problemen met YouTube, dat content blokkeerde vanwege copyrightrechten op de gebruikte muziek in zijn video’s. In de laatste video gemaakt in maart 2020 kon hij door Covid-maatregelen niet naar huis in Canada vliegen vanuit Chili. Hij had nieuwe fietsonderdelen nodig die toen per pakketpost werden geregeld.

Een doodsoorzaak is niet bekend gemaakt door zijn familie. Er wordt online door sommigen gezegd dat het zelfmoord was omdat hij leed aan slapeloosheid en depressie en anderen dat hij is overleden door slaapapneu. Dat laatste is niet onmogelijk, mensen met slaapapneu hebben een drie keer grotere kans te overlijden. Het bericht over Iohan’s dood kwam pas een maand na zijn overlijden. Waar hij is overleden en waarom het pas een maand later bekend is gemaakt is niet bekend.

Iohan Gueorguiev

Je zou willen dat Iohan’s laatste bericht is dat hij weer thuis is, bij familie en vrienden. Na het uitvoeren van zijn plannen om na Amerika in Europa te gaan bikepacken. Nadat hij ook in Azië, Australië en Afrika de randen van de kaart had opgezocht. Het is ongelooflijk jammer dat iemand die zo goed de schoonheid van de wereld kon tonen aan anderen, er zelf niet meer van kan genieten.

I want to see the World
Gelukkig kunnen we er zelf nog wel van genieten want Iohan’s nalatenschap bestaat uit de circa veertig afleveringen van I want to see the World op YouTube. Daarnaast waren er al een paar video’s bijna klaar voor publicatie. Die video’s worden nog gepubliceerd op Instagram, op het Instagram account @iohangue_memorial.

Iohan’s as is uitgestrooid op Grey Creek Pass, in de buurt van Cranbrook in Canada. Ten noorden van de staat Idaho, Verenigde Staten. Er is een herdenkingsplaat aangebracht.

Fotograaf D. Loseth (Instagram)

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met Zelfmoordpreventie in Nederland via 0800-113 (gratis) of 1813 in Vlaanderen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s