Fietsvlaggetje werkt wel

Puur om van het gezeur “er moet een vlaggetje op” af te zijn, kochten we vorig jaar ieder een vlaggetje voor op de fiets. Sindsdien hebben we beiden het idee dat we toch vaker opgemerkt worden, ondanks wat er aan verhalen rondgaat binnen de ligfietsvereniging.

Alleen lui die nog nooit op een ligfiets hebben gezeten weten zeker dat er een vlaggetje op moet. De meeste ligfietsers hebben er een broertje dood aan of zetten er alleen een op om van het gezeur af te zijn. Eén van de argumenten tegen een vlag is dat deze van voren slechts een streep is ter breedte van het stokje. Maar dat is alleen zo als er niets wappert aan de stok. Wellicht ligt het sneller opgemerkt worden aan het type vlaggetje dat we gekocht hebben, een Bikeflag van TraumVelo. Die is wat groter, maakt gebruik van reflecterende materialen en heeft een extra wapperende wimpel. Die wordt ook niet zo snel aangezien voor iets dat op een kinderfiets zit met bijbehorend verwacht tempo.

Bikeflags van TraumVelo

Met de kennis van het duiken en zeilen in het achterhoofd kozen we voor een van de meest zichtbare kleuren: neon oranje. Nu maar hopen dat dit ook voor op land geldt. Misschien is fluoriserend geel een betere tint gezien de kleur van de meeste verkeershesjes. De grootste gevoeligheid van het menselijk oog ligt immers bij een golflengte van 555 nm (geelgroen) bij daglicht. Maar oranje paste ook het beste bij het oranje reflecterende materiaal van een Strada-staart en het oog wil ook wat. Dit materiaal hebben we op de houder voor de nummerplaat geplakt zodat die werkt en eruitziet als een reflector.

Lichtspectrum
Je kan de fietsvlag in negen kleuren krijgen en in zwart of wit. Het lijkt me in verband met de zichtbaarheid zonde van je geld als je zou kiezen voor zwart, paars (violet), rood of donkerblauw. Rood en violet zitten ieder aan het eind van het zichtbare lichtspectrum. De beste kleuren zijn de neonkleuren (behalve roze) of aquablauw. Wat betreft vorm doen de vlaggen denken aan een surfzeil.

Oranje vlag kleurt goed bij de reflector

Grootte afhankelijk van snelheid
De vlaggen zijn in drie maten te koop. Welke grootte je moet hebben, is afhankelijk van je fietssnelheid. Om ervoor te zorgen dat de vlag goed flappert en daardoor beter zichtbaar is, kies je deze maten bij de volgende fietssnelheden:

 • Maat L: vanaf 15-20 km/u;
 • Maat M: vanaf 20-25 km/u;
 • Maat S: vanaf 25-30 km/u.

Gezien de aangegeven snelheden zou ik er nooit een op een velomobiel zetten. Daarmee rijd je makkelijk harder dan 30. Plus wie een bijna drie meter lang felgekleurd voorwerp weet te missen, ziet waarschijnlijk ook dat vlaggetje niet. Verder zou het een misdaad zijn tegen de esthetiek en aerodynamica. Op een trike vinden we het wel vrolijk staan.

Stand met Bikflags op de Spezi te Germersheim

Onderhoud van de vlag bestaat uit het schoonmaken met zeep en water. Ondanks de behoorlijke aanschafprijs zijn de fietsvlaggen van TraumVelo niet helemaal kleurecht. In de bijsluiter wordt gewaarschuwd dat de stof en de kleur onder invloed van UV-licht uiteindelijk zal slijten en verbleken. Vooral de neon-kleuren zijn hier extra gevoelig voor. Dit is de goede kwaliteit ten spijt niet te voorkomen. Je kan de vlag daarom beter uit de zon opbergen als je niet fietst. De stok is gemaakt van glasfiber.

Vlag met wimpels

Paarden op hol
Nadelen van het vlaggetje zijn er ook: paarden slaan weer op hol terwijl ze dat van een trike normaal niet doen. Meer mensen hebben dit geconstateerd, lees deze blogpost op Ommetje Met De Trike. Als ik een paard nader haal ik even de vlag uit de houder of verberg de vlag en het wapperende vaantje in mijn hand. Uiteraard veroorzaakt de vlag ook een iets grotere luchtweerstand maar dat is alleen van belang voor wedstrijdrijders. Verder moet je het vlaggetje niet vergeten eraf te halen als je onder een slagboom door wilt rijden. Hoewel we proefondervindelijk hebben kunnen vaststellen dat de vlaggenmast goed flexibel is.

De wimpels flapperen in de wind van het Markermeer

Er zit een stok in delen bij waardoor je de stok langer kunt maken maar wij vinden dit een mooie lengte voor op de trike. Zo ben je toch een kop groter maar gaat de vlag niet zwiepen. Iets wat sowieso eerder gebeurt op een tweewieler dan een stabiele driewieler, vermoed ik.

In het verkeer
Soms is de vlag van de fiets omdat we zijn vergeten ‘m erop terug te zetten, bijvoorbeeld als de trike opgevouwen is geweest. Dan merken we beiden heel snel in het verkeer dat de vlag ontbreekt. Tóch gezien worden in een situatie waarin je dat niet verwacht, maak je dan niet mee.

De vlaggenstok kan eventueel langer

Ik hoorde een keer een verhaal, ik weet niet of het altijd waar is, dat er bij ongevallen ook gekeken wordt naar je zichtbaarheid. Je staat met fietsvlag sterker tegenover de tegenpartij als die probeert te beweren dat je niet goed zichtbaar was. Vergeet overigens niet dat mensen die ligfietsers niet zien, waarschijnlijk ook over honden, kinderen en Ferrari’s heen kijken en moeite hebben met het zien van de strepen op het wegdek, want die zijn ook laag.

Gelukkig past de kleur van mijn fietstassen er ook nog een beetje bij.

Bikeflags worden in Nederland verkocht door de Ligfietsshop in Dronten. Wij namen ze mee vanaf de Spezi in Germersheim.

19 Reacties op “Fietsvlaggetje werkt wel

 1. Met vlaggetje hoef je dat non-argument niet meer te bestrijden als er een verkeersconflict is….dus nut heeft het zeker wel, helaas.

  Ik zou lachend zeggen dat als het vlaggetje geen streepje is van voren gezien, de mast niet helemaal is krom getrokken van de rijwind en het vlaggetje WAPPERT (!?!?!) je in een VELOMOBIEL gewoon aan het luieren bent :-)))))))))

  Goede beslissing van die nummerborden. Uitzonderingspositie die men vanwege te lage aantallen niet wil aanpassen, en politie die instinctmatig je naar het fietspad verwijst betekend ook dat niemand je gaat bekeuren.

  Ik ben nog steeds van mening dan een zeer dunne mast met felle knippererende LED lampjes in alle zichtopstandigheden beter, en minder bezwaarlijk voor de snelle rijder is. Maar die bestaan nog niet en het is ook maar de vraag of zoiets ontwerp en productiekosten waard is ( hoeveel LED haaien vinnen zijn er verkocht ? )

  Maar jullie zijn nu E-trike rijders. Andere overwegingen. Vlag is waarschijnlijk veel beter dan geen vlag om een aantal redenen.

 2. Tja, of zo’n klein wapperend vlaggetje wat uitmaakt op een grote, kleurige velomobiel … Voor mijn gevoel niet.
  Maar aan de andere kant blijkt uit jullie praktijk ervaring dus van wel.
  De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat als ik een kleine action cam op de Quest monteer, ik het gevoel heb dat ik mij veiliger door het verkeer kan begeven, ook al staat de camera niet eens aan !

 3. Het lijkt mij niet erg ingewikkeld, natuurlijk vergroot zo’n vlaggetje de zichtbaarheid overdag. Zo lust ik er nog wel 1. Je kunt ook een handdoek gaan voeren, die doet dat ook.
  Toch vind ik het ook vloeken in de Velomobielkerk, daar gaat het wezen van je fiets, de aerodynamica. Dan is die haaienvin echt veel beter, vooral ook omdat je daar veel aan hebt in schemer/donker.Misschien ga ik er zelfs een kopen voor mijn velo. Baal er alleen van dat ik dan niet meer zo lekker onder de slagboom door kan..
  Wel blijft er ook knagen: is die zichtbaarheid nou echt het probleem?

  • Dat kan ik u zo beantwoorden meneer Meyer. Ik had namelijk een vlag VOOR op mijn Flevobike Alleweder staan met een standaard glasfiber stok en kon nog steeds een slagboom onderdoor. De stok boog namelijk mee. Tegen afschuiven van de vlag had ik en stukje touw terug naar de fiets. Kind kan de was doen!

 4. Als automobilist heb ik een gruwelijke hekel aan ligfietsen en “sigaarfietsen” op de rijbaan voor auto’s simpelweg omdat ze heel slecht zichtbaar zijn. Bovendien gedragen de berijders zich niet beter dan “gewone” fietsers in het verkeer.

  • Als u een bijna drie meter lang voertuig in een felle kleur als slecht zichtbaar ervaart, is het tijd voor een oogmeting. Voordat u een keer over een kleutertje heen rijdt of de strepen op de rijbaan niet meer goed ziet.

 5. Jammer dat ze in Nederland niet leverbaar zijn (geprobeerd bij de Ligfietsshop, maar die kon niet leveren).

 6. Ik ben benieuwd naar de gebruikte maat, de lengte van de stok en de hoogte gemeten vanaf het wegdek. Alvast bedankt voor een snel antwoord. Op de foto’s afgaand lijkt het een maat S

  • Ja het is maat S, de M en L hebben strepen. In dit artikel staat bij welke fietssnelheid je welke vlagmaat je het beste kiest. De stok is in delen en je kan de vlag ook inkorten. Aangezien we deze fietsen hebben verkocht, inclusief het vlaggetje, kan ik het niet meer nameten. U reageert op een ruim twee jaar oud artikel. Voor maten kunt u dit het beste navragen bij Traumvelo of een retailer in NL.

   • Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Ik zoek voor extra zichtbaarheid en veiligheid een vlag voor een Azub Tricon met 3x 20 inch wielen. Ben bekend met Traumvelo, maar vond op hun site geen foto’s van trikes met de schillende maten vlaggen. Te grote vlaggen hebben al gauw iets statement-achtigs; te kleine worden verward met een kinderfiets. Ben verrast dat het kleine model al zoveel teweeg brengt.

 7. Leuk dat je dit onderwerp nog eens in de groep gooit!
  De discussie hierover zullen we wel nooit uitkomen vrees ik, iemand die het echt niet wil moet het dan ook vooral niet doen, maar niet proberen mij op andere gedachten te krijgen, dat gaat ook niet werken.

  Ik heb geen vlag op de QV, maar wel een glasfibermast die circa 150 cm boven het maaiveld uitsteekt. In de top daarvan 2 stuks 40 cm lange reflecterende linten, oranje aan de ene, geel aan de andere zijde. Doordat ze dubbel zijn wapperen ze eigenlijk altijd wel wat, ook bij snelheden van +60 km/u. Onder die linten heb ik 2 circa 30 cm lange LED strips, geel/wit voor, rood achter. Die branden op een oplaadbare 12V batterij en knipperen via de ingebouwde knipperautomaat.
  Het geheel is een eigen “patent” gemaakt van de mast van een kinderfietsvlaggetje, LED strips en het knipperrelais. Als de politie me een verbod oplegd om met knippers te rijden is het heel eenvoudig om te bouwen naar vaste verlichting, maar tot nu toe hebben ze me nog nooit gestopt onderweg………….
  Vele automobilsten zijn blij dat ik die mast heb, op deze manier zien ze me al van ver komen, ook als de QV grotendeels verscholen gaat achter de vele muurtjes die nog steeds gebruikt worden als vangrail hier in het district.
  Dat die mast me beter zichtbaar maakt is mij en mijn vrouw al meerdere keren verteld door verschillende mensen.
  Bovendien ben ik ook van het “Daar moet toch wel een vlaggetje op?” gezeur af, ook een voordeel. En aerodynamica? Tja, hoeveel luchtweerstand levert zo’n mast eigenlijk op? Ik heb het verschil nooit meetbaar in reistijd gemerkt, en sinds ik ondersteund gaan rijden ben is het helemaal niet meer interessant………….
  Ik ben er best tevreden mee, en een deel van mijn medeweggebruikers ook, en daar gaat het om!

  • Uhm… het is een drie jaar oud artikel waar je op reageert. Dus we gooien het niet weer in de groep. Kwam dit artikel als volgens WordPress een “gerelateerde” bericht boven water? Je reactie is hoe dan ook waardevol en zal gelezen worden als nieuwe velomobilisten en ligfietsers op zoek gaan naar informatie over vlaggetjes.

   • Ha, inderdaad ik zie het nu ook pas dat het een ouder bericht is dat inderdaad als een gerelateerd bericht boven kwam. Maar je hebt gelijk, voor lezers die op zoek zijn naar info over vlaggen kan mijn reactie ook van belang zijn. En over dat in de groep gooien, ik heb in de jaren dat ik ligfiets die discussie al verschillende malen zien oplaaien, dus het zou zomaar kunnen dat die ineens door iemand weer gestart wordt. Want eens worden de mensen het nooit wat dat betreft………..

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s