Zonnepaneel op velomobiel

Energie onderweg: om de accu’s te laden van iPhone, e-reader en los toetsenbord. Om te kunnen fotograferen, lezen en bloggen op vakantie. Om iets op te kunnen zoeken op internet. Dat wil ik gaan doen via een zonnepaneel omdat een dynamo mij energie kost terwijl de zon die gratis levert.

Nou ja gratis. Ik moest natuurlijk een zonnepaneel aanschaffen en een powerbank dat opgeladen wordt door de zonnecellen. Daarvoor moest ik me eerst verdiepen in milliampère-uur, wattages en dergelijke. Zie daarover deze eerdere blogpost over energiebehoefte om te kunnen lezen en schrijven onderweg. Overigens heb ik inmiddels bedacht dat alleen de iPhone meegaat en een los toetsenbord, de iPad blijft thuis. Een iPhone is handzamer om foto’s mee te maken en op mijn telefoon krijg ik tenminste een sms binnen van mijn provider om een goedkoop data-abonnement voor het buitenland af te sluiten of te verlengen. Op een iPad komen die sms’jes niet binnen.

Opladen
De beste tijd om op te laden met zonnecellen is van 9.00 tot 15.00 uur. Tijdens die uren zit ik op vakantie grotendeels in mijn fiets. Ik wil het zonnepaneel daarom op het ‘dek’ van mijn velomobiel bevestigen zodat ik overdag, als de zon op zijn hoogst staat, kan opladen. Het heeft niet zoveel zin meer om dat aan het eind van de middag bij aankomst op de kampeerplek nog te doen. Het geheel moet afneembaar zijn in geval van regen of als ik de fiets ergens parkeer.

Bij de kleermaker heb ik het magnetische klepje van mijn nieuwe 12 Watt Xtorm zonnepaneel laten afknippen en afhechten. Ik heb geen naaimachine dus het kostte me vijf euro. Op deze manier past het zonnepaneel in een grote waterdichte kaartentas (Ortlieb of SealLine). Ik heb eerder getest bij bewolkt weer dat het paneel nog steeds laadt wanneer het in de waterdichte hoes zit. Het paneel is niet waterbestendig, toen bij de kleermaker de schaar er in ging, bleek er ter versteviging karton in verwerkt te zitten. Daarom er maar voor gekozen het zonnepaneel te verpakken in een waterdichte kaartentas van SealLine.

IMG_1237

Magnetisch klepje verwijderd

Ik heb de rolsluiting van kaartentas afgeknipt omdat ik die te dik vond. Ik wil dat het paneel zo plat mogelijk op het dek kan liggen. Met waterbestendige duct tape heb ik de hoes dichtgeplakt. via een sneetje onderin komen de USB-aansluitingen naar buiten.

Flexibele zonnepanelen
Eerder heb ik zelf het zijvakje met een rits dat op de achterkant van het paneel gestikt zat verwijderd. Hierdoor kan het zonnepaneel platter liggen en kunnen de leuvertjes van de rits de gelcoat van mijn fiets niet beschadigen. Er zijn uiteraard veel mooiere zonnepanelen voor op de velomobiel te krijgen. Dit zonnepaneel is opvouwbaar, als een openslaand boekje, maar er zijn flexibele zonnepanelen te krijgen. Die zijn echter ook erg prijzig (bij Zwerfkei 485 euro voor 9 Watt). Bij AliExpress zijn de panelen vaak goedkoper maar is de informatie over wat voor een aansluitingen en dergelijke er aanzitten erg onduidelijk. Je wil eigenlijk een waterdicht flexibel zonnepaneel van minimaal 12 Watt met USB-aansluiting. Zoiets als dit zonnepaneeltje maar dan met wat meer wattage.

IMG_1208

Verwijderen van het zijvak met rits

De waterdichte kaartenhoes heb ik met twee stroken Velcro klittenband bevestigd op het ‘dek’ van de velomobiel. De USB-kabels naar de iPhone en het powerbank die ermee opgeladen worden lopen dan van voren de kuip in. De vrouwelijke USB-aansluitingen heb ik aan elkaar vast getapet en liggen ook vast op het dek met een eigen stukje klittenband, tegen het rammelen/beschadigen. Het waterdichte (IP66Xtreme powerbank zelf stop ik in het onderse voorvakje van de velomobieltas, de iPhone in het vakje daarboven. Met de powerbank kan ik dan later het toetsenbord en/of de e-reader en iPhone van Dave opladen. De kabels hou ik met een kabelbinder (dubbelzijdig klittenband) bij elkaar en zet ik vast op het klittenband van de binnenverlichting. De constructie vereist het om zonder mini-vizier te rijden.

IMG_9380

Zonnepaneel aangesloten op het dek van de velomobiel

IMG_9421

Klittenband op het waterdicht verpakte zonnepaneel en de Nimbus 2000

Met stevige zijwind langs de randmeren van de Flevopolder bleef het zonnepaneel goed liggen met een enkele strook klittenband. Bij thuiskomst voor de zekerheid toch maar een extra strook aangebracht. Hierdoor ligt het paneel ook wat platter. Velomobielonderdelen verkoopt ook klittenband van 50 millimeter breed.

Praktijk
Mijn oude iPhone herkent het zonnepaneel niet en meldt bij aansluiting: “Dit accessoire wordt mogelijk niet ondersteund.” Dat blijkt gelukkig niet waar. Binnen een halfuur is de batterijspannig van 96% naar 100% opgelopen. Ook de powerbank laadt op. Er zitten vier indicatorledjes op voor de spanning. Ik begin met drie en kom thuis met vier brandende ledjes. Vol dus.

IMG_9344

M’n iPhone 4 hertkent het zonnepaneel niet maar laadt gelukkig wel op

Esthetisch of wat aerodynamica betreft verdient deze constructie niet de schoonheidsprijs. Daarom hoop ik nog eens een betaalbaar en goed (waterdicht, USB-uitgang en met genoeg ampère) flexibel zonnepaneel tegen te komen. En als ik durf te boren in mijn fiets dan zou ik met een kabeldoorvoer de kabels mooier kunnen wegwerken. Er bestaan al wel flexibele zonnecellen voor op het kajuitdak of op een caravan maar ik ben ze nog niet tegengekomen met een USB-uitgang (ik hou me aanbevolen voor suggesties!).

BewarenBewaren

20 Reacties op “Zonnepaneel op velomobiel

  1. In een Mango kan prima een naafdynamo gemonteerd worden, onder de stoel, die word dan aangedreven door de tussenas. Maar dat is bij de Quest niet van toepassing, dus nutteloze informatie……..

  2. Ik heb een ketting dynamo in de quest,werkt perfect,geeft als hij uit staat geen extra belasting.
    De dynamo wordt aangedreven door het kleinste kettingblad .(van de kettingwielen voorin)
    Levert ca 5-6 watt energie bij 6 volt.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s