Onze tenten

Specifieke informatie over tenten die in ons bezit zijn (geweest), in chronologische volgorde, beginnende met de eerste. Op deze pagina lees je onze ervaringen met onze tenten. Verder geeft deze pagina een leuke tijdreis weer, van de eerste katoenen A-stok tent in 1984 via nylon en polyester naar de ultra lichtgewicht Dyneema tent van nu.

Voor algemene informatie over waar je op kunt letten bij aanschaf van een tent, zie de pagina Tent.

A-stok tentjes

Dit soort tentjes is bezig met een revival. Niet alles wat retro is, is echter goed. Alle kracht van een A-stok-tentje komt op de ring door het doek waar je de stok doorheen zet. Dit is het zwakke punt van dit soort tenten.

Terschelling, 1984

Verder is het een onromantische tent, omdat er twee stokken tussen de bedden staan. De stok bij de ingang staat in de weg om in de tent te komen. Het dak loopt schuin, waardoor je weinig hoofdruimte hebt in de tent. Gemaakt van katoen, dus zwaar. Bij regen moet je het buitendoek niet aanraken want dan gaat het daar lekken.

PICT0095

Parijs, 1989, A-lijn tent, dekenslaapzakken, foam slaapmatjes , aluminium pannetjes en Camping Gaz

Perry Sport tunneltent

Niet meer in ons bezit. Nylon doek zakte enorm door en de rits sprong uit elkaar onder natte omstandigheden. Zwarte fiberglas boogstokken.

PICT0032

Perry Sport koepeltent in de tijd dat ik ballerina’s nog perfect wandelschoeisel vond

Leerpunt: goedkoop is duurkoop, nylon zakt door in de regen.

perry-tunneltent

Ardennen 1993 (Côo). Spijkerbroek, katoenen t-shirts en plastic poncho’s die we later nog veel nodig zullen hebben.

Perry Sport koepeltent

Proefkamperen op de Veluwe in 1994. Mt. Denali, Camping Gaz-brandertje, Nike hoge gympen en Löwe buitensportbroek.

De Perry iglotent Mt. Denali (donkergroen) woog 3.9 kilo en had een te groot vloeroppervlakte voor in de bergen.

Oppervlakte binnentent van de groene Perry Sport Koepeltent: 2,17 x 2.08 m. (eigen meting). Beschermfolie moet rondom 5 cm. kleiner zijn. Tentdoek slecht geworden en in 2007 tent weggegooid.

Lessons learned: dit was wat betreft model een handig en fijn tentje. Het is prettig om een driepersoons tent met zijn tweeën te hebben, zodat je spullen droog in de binnentent kunnen liggen. Te groot voor de bergen in New Hampshire waar kampeermogelijkheden beperkt zijn.

Sierra Designs Half Moon 3

New Hampshire, White Mountains, 1994.

New Hampshire, White Mountains, 1994.

Columbia ademende regenjas, eerste Fjällrävenbroek nog met leren logo, Lowa bergschoenen. Ochtendtemperatuur van enkele graden boven nul.

Blauwe tent, dwarsslaper met één uitgang, waardoor degene die aan de dichte kant ligt over de ander heen moet kruipen naar de uitgang. Niet veel ventilatiemogelijkheden, dus een warmere tent dan de Rock 22. De deur van de binnentent is van gaas en heeft geen extra doek om dit af te sluiten.

Benodigd aantal haringen: 11, exclusief eventuele extra scheerlijntjes die je door het doek heen kan vastmaken.

Het doek is van nylon, dus gaat in vochtig weer slap en soms tegen binnentent aan hangen. Drie goudkleurige stokken.

Volgens ‘Backpacking in the 90’s’ weegt deze tent 4 lbs. 6 oz. (1984 gram), oppervlakte 32 sq. ft. (3 m2). Geschikt voor twee personen en 3 seizoenen, $190,-. Maar misschien ging dit over een Half Moon 2, want onze tent is volgens mij voor 3 personen en we hebben er $ 225,- voor betaald.

Lessons learned: echt nooit meer een nylon tent vanwege slaphangen in de regen en nooit meer een dwarsslaper, je moet dan over elkaar stappen als je er ’s nachts uit moet. Deuren moeten afsluitbaar zijn tegen de kou.

The North Face Rock 22

The North Face Rock 22, gekocht in 2005, Pennsylvania. Twee uitgangen, kleiner, luchtiger.

Lichtgroene tent met twee uitgangen/voortentjes. Deze tent is een stuk luchtiger dan de Sierra Designs Half Moon 3. Deze tent hebben we sinds 2005 en wordt nog steeds gebruikt in 2014, 9 jaar oud.

Heeft precies 10 haringen nodig: 4 rotsharingen, vier haakharingen (staf van Sinterklaas) en twee dopharingen (trapeziumvormige schemerlampkap) zijn ideaal. De scheerlijnen vastzetten met de haakharingen, de voortenten met de dopharingen en de hoeken met de rotsharingen.

Tentspecificaties:

 • stuffed size 65×18 cm (25″x7″)
 • 5 lbs, 14 oz./2,68 kg trail gewicht
 • 6 lbs, 11 oz./3,02 kg totaalgewicht
 • DAC 7001-T6 aluminium poles
 • Polyester buitentent
 • Taped, nylon taffeta floor
 • Freestanding, 2 vestibule, dual doors
 • Lifetime warrenty
 • capacity 2 people
 • Three-season use
 • backpacking tent
 • Hoogte 1,09 meter (43″)
 • Vloer is 221 x 140 cm (87″x55″), dit is iets smaller en korter dan de Sierra Designs Half Moon 3. Je kan eventueel om en om liggen.
 • 3 m2 oppervlakte (33 ft)
 • Voortenten ieder 0,7 m2 (8 ft), grootste diepte is 30″
 • 2 stokken (zwart), diameter 9,05 mm
 • Fly-only pitching (met aparte ‘footprint’, die we ook hebben).
 • Color-coded canopy and flysheet webbing

Doek

 • Canopy: 70 denier, 190T nylon taffeta
 • Fly: 75 denier, 185T polyester taffeta coated with 1500 mm PU
 • Floor: 70 denier 190T coated with 2000 mm PU

Continuous pole sleeves increas tent stability by maximizing contact between canopy and tent pole. These sleeves also distribute pressure and weight from high winds and snow equally across the entire canopy.

In 2007 is een van de stokken verbogen tijdens het afbreken van de tent in windkracht 8. Als je de haring van de luifel lostrekt die in de wind staat, wordt de tent platgedrukt. De stokken hebben we via Bever laten repareren bij TNF (in 2013).

Lessons learned: oppassen met afbreken in de storm. Dit is een super handig tentje dat snel staat maar tweepersoons dus weinig ruimte in de binnentent voor bagage en de voortentjes zijn veel te klein en onbeschut voor slecht weer.

The North Face Fortress 33

The North Face Fortress 33 in Maubuisson/Bombannes. Klapkratten kunnen de voortent wat meer georganiseerd houden.

Deze vier-seizoenen drie-persoons tent had minimaal 5 haringen nodig om te staan, exclusief scheerlijnen. Drie stokken; de rode stok gaat in het midden, de gele stokken zijn even lang. In zachte grond grotere V-vormige haringen gebruiken. Footprint loopt door onder de voortent, dit scheelt met condens. De footprint heeft een voor- en achterkant, kan maar op één manier liggen.

Deze tent hebben we tijdens een kampeerweekend in april 2013 achtergelaten in de dumpster van de camping. De coating van de buitentent was plakkerig geworden, de plakkers (!!!) van de haakjes voor de binnentent lieten los. Voor één nachtje provisorisch gerepareerd met naald en draad en seamseal en daarna afgedankt. Een dure tent van EUR 500,-, gezien het aantal nachten dat we er in geslapen hebben: minder dan 10. De tent was 7 jaar oud.

Tentspecificaties:

 • Silicone/PU taped flysheet
 • DAC Featherlite SL aluminium poles, 9 mm diameter
 • 4,5 kg
 • Canopy 40 denier, 240T nylon ripstop
 • Fly 33D nylon ripstop with PU/Silicone 1.500mm
 • Floor 70 denier, 210T nylon taffeta premium coated with 10.000 mm PU
 • Grondoppervlak (area) 4,8 m2, vestibule area 4,7 m2
 • Hoogte 1,38 m.
 • Liglengte binnentent 2,32 m.
The North Face Fortress 33

Klein genoeg om mee te nemen in de kajak

Lessons learned: de ene tent van The North Face is de andere niet. De Rock 22 is ouder en still rocks! De Fortress 33 was een fijne tent wat betreft formaat maar we hadden erg veel last van condens. Het is prettig om een binnentent te hebben die je er later in kan hangen maar let op de haakjes waar die binnentent in wordt opgehangen: zijn die meegestikt of geplakt, zoals in dit slechte geval. Verder verdenken we het snelle verval aan een siliconen coating in plaats van PU.

Detail binnentent Fortress 33

Detail binnentent Fortress 33

Vrijbuiter Outdoor Biker

vrijbuiter_outdoor_biker

Weer eens een goedkope tent, van slechts EUR 125,-. Maar wat een specificaties! Gekocht ter snelle vervanging van de Fortress 33. We vinden het namelijk soms fijn om met zijn tweeën een driepersoons tent bij ons te hebben, zodat de spullen in de binnentent kunnen liggen (prettig bij regen).

Merk : Vrijbuiter Outdoor
Model : Biker
Buitendoek : Ripstop Polyester PU 5000 mm
Binnendoek : Nylon Ademend
Grondzeil : Oxford Nylon PU 10000 mm
Stokken : Aluminium
Buitentent : 350 x 270 cm
Binnentent : 250 x 150 cm
Stahoogte : 120 cm
Slaapplaatsen : 2
Verpakkingseenheid : 40 x 20 x 20 cm
Gewicht : 3,8 Kg
Optioneel : Grondzeil
Garantie : 3 Jaar

Bleek ondanks deze specificaties toch door te slaan (grondzeil), teleurstellende afwerking en eigenlijk heel lastig op te zetten.

Lessons learned: in de regen is grijs doek wel erg grauw. Een grote voortent zonder grondzeil, wat moet je daar eigenlijk mee? Constructie hangt volledig op haringen, dus niet zelfstaand. Specificaties kan je niet altijd geloven. Goedkoop is duurkoop.

Daarom ter vervanging van deze tent gekocht:

Vango Nimbus 300

Aanschafdatum 6 juli 2014 bij Kompas Outdoorworld in Heerhugowaard.

Vango_Nimbus_300_ext

Vango Nimbus 300

Productomschrijving:

De Nimbus heeft met zijn semi geodetische ontwerp een bijzonder stevig en stabiele constructie. Hierdoor blijft deze tent ook tijdens barre weersomstandigheden overeind staan. Ruime voortent om spullen op te bergen.

Simpel en snel, doordat u de binnentent en buitentent tegelijk opzet. Alle naden in de buitentent en grondzeil zijn getaped, zodat deze waterdicht zijn.

Tentspecificaties:

 • Gewicht: 4000 gram
 • Binnentent later inhangbaar
 • Materiaal buitentent & waterkolom: Protex 70D Polyester (5000 mm)
 • Materiaal binnentent: Ademend Polyester
 • Materiaal grondzeil & waterkolom: Protex 70D Polyester (5000 mm)
 • Stokken: 3 Vango PowerLite 7001-T6 alloy tentstokken
 • Aantal personen: 3 personen
 • Aantal seizoenen: 3 seizoenen
Vango_Nimbus_300_layout

Plattegrond van de Vango Nimbus 300

Engelstalige specs:

 • The multi-function flysheet door can be opened from either side depending on the weather; or rolled up completely to give a fully open porch.
 • Semi geodesic, self-supporting structure, an excellent balance between weight and stability
 • Gothic Arch pole structure- A gothic arch shape has increased stability in side winds, and assists water and snow run-off from the flysheet, which reduces stress on the pole.
 • Flysheet and inner pitch together making it simple and quick to pitch and pack
 • All flysheet and groundsheet seams are factory taped, giving a water tight seal
 • The Protex 70 Denier polyester flysheet is a highly waterproof, durable and reliable fabric that will keep you dry and comfortable, and it’s exclusive to Vango
 • 70 denier lightweight polyester groundsheet is the perfect blend of waterproofness, durability and reliability
 • Compression stuffsac for easy pack-and-go
 • Keeping your equipment and boots dry is a top priority. The porch groundsheet offers a clean, dry storage area.
 • Breathable polyester inner tent- the fabric allows condensation to pass through, ensuring a comfortable nights sleep
 • Vango PowerLite 7001-T6 alloy poles are lightweight, compact and durable
 • Colour Coded Poles for more intuitive pitching
 • Pole sleeve tension adjusters keep the flysheet taut, therefore enhancing weather resistance
 • Orange guylines – easy to see even in low light conditions
 • The guy lines are attached to the tent at optimum positions for stability and tension.
 • Line Lok patented guyline runners lock securely, release simply and perform in all conditions
 • Conveniently positioned inner tent pockets store snacks, torches or electronics
 • We weather test each of our tents to the European standard EN5912, in a certified wind and rain test centre. This is to ensure they will perform in the worst of weather
 • Flysheet vents with mesh coverings allow vapour to pass through, reducing condensation, but keep the bugs out
 • The blink of a reflective tab in the beam of a head torch is a reassuring sight at the end of a long day. Multiple reflective points on the pegging points ensure that the tent is picked up by your light.
 • Part mesh inner door – Increases ventilation in the inner tent while keeping bugs out
 • All Vango tents use fully fire retardant fabrics that meet the European EN5912 safety standard to give you peace of mind
IMG_8008

Dave in Ootmarsum voor de nieuwe tent van Vango

Waarschuwing: Vango maakt heel redelijke tenten voor weinig geld. Echter hebben ze inmiddels een nóg goedkopere lijn opgezet. Deze is herkenbaar aan een andere kleur tentdoek (in 2015 blauw in plaats van groen) met een gronddoek waar je een weefstructuur in ziet zitten. Dit is rommel dat je links moet laten liggen.

Deze tent vinden we tegenwoordig te zwaar voor fietsvakanties en hebben we gedegradeerd tot festivaltent.

Sierra Designs Lightning 2

Aanschaf voorjaar 2015.

Polyester doek: check. Kan staan zonder haringen: check (maar als je de zijtentjes wilt gebruiken moet je twee haringen steken). Licht: 1,76 kg, check. Let wel: dit is een tweepersoons tent. In de FL-uitvoering met siliconencoating in plaats van PU is de tent nog lichter: 1.28 kg. Binnentent kan later ingehangen worden: welke binnentent? Tent is deels enkeldaks, bij de voeten, en vormt één geheel met de buitentent. Kan snel opgezet en afgebroken worden: check. Met name omdat er geen stokken door sleuven gestoken hoeven te worden. De tent hangt met haken die je vastklikt aan de stokken die aan de buitenkant zitten. Gaas kan afgesloten worden bij koude: niet bij het voeteneind en de zijtentjes. Dit is een soort mix tussen een tent en een tarp. Wel het grondzeil en het muggengaas, geen voortent en deels enkeldaks. Tentdoek kleur: beige. Beter dan donkergroen of grijs maar heel zonnig zal de ochtend er niet uitzien. In de tent kan net een breed (65 cm) en smal (52 cm) matje naast elkaar liggen en het is een lengteslaper. Dat heeft als voordeel dat je niet over je partner hoeft te kruipen om naar buiten te gaan maar als nadeel dat je vanuit ligpositie wel een draai moet maken om naar buiten te gaan.

IMG_0978

Door de stokken aan de buitenkant binnen 5 minuten op te zetten

Het tentdoek heeft een opgegeven waterkolom van 1500 mm. Dat is minimaal. In de praktijk echter blijkt dat de tent ons droog houdt in hevige stortbuien, ook als die de hele nacht aanhouden. Het gedeelte bij het voeteneind is enkeldaks. Als het erg vochtig is (veel dauw) dan staat daar condens op. Je moet dan ’s ochtends oppassen met opstaan dat de tijk van je slaapzak niet het buitendoek raakt. Je kan beter ook geen kleding los neerleggen in dit gedeelte maar verpakt in waterdichte zakjes kan het wel. Vaak heb je echter ook geen condens, juist omdat de tent zo lekker luchtig is. De wind waait door de tent, dit vinden wij prettig, je wordt dan niet met zo’n wattig hoofd wakker en het buitengevoel is groter. Je slaapt buiten maar je blijft droog. Door het luchtige karakter is de tent een zomertent en minder een drie-seizoenentent, hoewel wij er al eens bij een nachttemperatuur van 3 graden in geslapen hebben. Met een goede slaapzak kan dat.

Het grondzeil had wel wat zwaarder uitgevoerd mogen worden maar dan zou het grote voordeel van deze tent (het lage gewicht) natuurlijk weer minder worden. Het gronddoek lijkt wat vocht te absorberen maar is ’s ochtends ook weer binnen 5 minuten droog (als je de tent even op zijn kant legt). In de praktijk kan het door druk wat nat worden onder je luchtbed maar dit leverde geen praktische problemen.

Toen we een keer aan het Markermeer stonden bulderde er een storm over ons heen tijdens de nacht. We hadden de achterkant van de tent in de wind staan en hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Deze tent kan heel veel wind en regen hebben.

IMG_0535

Op deze camping in Duitsland kregen we zwaar onweer over ons heen

De Lightning 2 tent heeft geen voortent maar twee zijtentjes. Hierdoor is het de tent in kruipen een stuk makkelijker dan bij tenten waar wel een voortent aan vast zit. Een kleine luifel houdt de binnenkant van de tent droog (wel zorgen dat de lage achterkant in de wind staat). We gebruiken een opvouwbaar teiltje om onze schoenen droog te stallen in het zijtentje (maar een plastic zak zou ook voldoen). Verder hadden we een tarp bij ons voor als het slecht weer zou worden, om een plek te maken waar we zouden kunnen koken tijdens regen. De tarp hebben we tijdens onze vakantie slechts tweemaal opgezet.

IMG_0968

Interieur met twee Exped Winterlite slaapmatten (die taps toelopen)

We zijn minder gecharmeerd van de plastic onderdelen die de stokken verbinden. Deze zijn gemaakt van transparant kunststof, prachtig, maar transparant kunststof breekt sneller dan gekleurd kunstof. Om die reden wilden we reserveonderdelen meenemen op vakantie maar dat lukte niet via Bever. In geval van breuk kan secondenlijm uitkomst bieden, de kruisverbindingen zou je ook kunnen sjorren met een stukje touw en voor de stokuiteinden had ik zelf een reserveonderdeel van parachuteband gemaakt, mocht dit breken. Gelukkig bleef alles heel tijdens onze fietstocht naar en door Denemarken in 2015.

10 Haringen, 4 scheerlijnen. Bij deze tent horen de goudkleurige Hillenberger Y-vormige haringen (de originele haringen zijn van slechte kwaliteit). Opzetinstructie Lightning 2.

Materialen

 • Number of Poles: 3 Poles Joined Together by 2 Swivel Hubs to Create a Single Frame
 • Pole Type: AC Pressfit
 • Pole Diameter: 9.6 mm
 • Pole Set Weight: 0.48 kg
 • Fly Fabric: 75D Polyester Tafetta 190T, PU 1500 mm, WR, FR
 • Floor Fabric: 70D Nylon Tafetta 190T, NY T/F PU 3000 mm, FR
 • Body Fabric: 20D Nylon No-See-Um Mesh

Grondzeil
Het grondzeil, ‘footprint’, dat bij deze tent hoort, hebben we besteld in de V.S. bij REI. We konden het destijds niet vinden bij een Europees verkooppunt. Helaas worden imports vanuit de V.S. altijd belast met invoerrechten. Maar liefst € 27,88 bovenop een product van 50 dollar (46 euro). Meer dan de helft van de aanschafwaarde dus. Maar goed, voor 27,88 euro vlieg je niet even naar New Jersey op-en-neer.

Sierra Designs Flash 3 FL

Omdat we erg gecharmeerd zijn van onze Lightning 2, hebben we eind augustus 2015 een driepersoons Sierra Designs Flash 3 FL aangeschaft en in mei 2017 nog een tweede exemplaar van dezelfde tent als reserve*. Opzetinstructie is nagenoeg gelijk aan die van de Lightning 2. Deze tent heeft twee uitgangen dus je hoeft maar een kwart draai te maken in plaats van een halve om de tent uit te komen. Omdat het een driepersoons tent is, kan de bagage binnen liggen. De tent is nergens enkeldaks: de gehele binnentent is van gaas. Dus weer luchtig maar minder kans dat je de condens raakt op de buitentent. Je hebt veel meer een buitengevoel in deze tent, net als bij de Lightning 2. Het grondzeil lijkt waterdichter dan de Lightning 2. De tent lijkt ons door zijn model wel veel windgevoeliger maar in de praktijk hebben we dit nog niet kunnen testen omdat we nog geen noodweer hebben meegemaakt met deze tent, zoals bij de Lightning 2. Geschikt voor als we met zijn tweeën op pad zijn met bijvoorbeeld een rugzak of fietstassen en je dus niet je bagage kunt stallen in je velomobiel. In de Lightning 2 is geen ruimte voor bagage anders dan de kleding die je uittrekt.

Bij deze tent horen 12 haringen, de kwaliteit van de meegeleverde haringen (V-vormig mat aluminium) zijn uitstekend.

Opbergen met alle ritsen gesloten om het gaas van de binnentent te beschermen tegen schade door de ritsen.

IMG_3130

Sierra Designs Flash 3 FL geflankeerd door twee Quests

Specificaties

 • 2,12 kilo totaalgewicht (tent en tentstokken samen 1,89 kg.).
 • Vloeroppervlakte: 218 x 175 cm
 • Binnenhoogte: 112 cm
 • Pole Type: DAC NSL
 • Pole Diameter: 9.6 / 9.0 mm
 • Fly Fabric: 20D Polyester Ripstop, Silicone/1200mm PE, FR
 • Floor Fabric: 30D Nylon Ripstop, WR/3000mm PE, FR
 • Body Fabric: 15D Nylon No-See-Um Ultralight Mesh

Sierra Designs Convert 3

Vierseizoenentent, in gebruik als wintertent als er nog vorst wordt verwacht. Lengteslaper met een even grote uitgang bij het voeteneind als het hoofdeinde. Dit is onze wintertent, die een nylon binnentent heeft in plaats van een binnentent van gaas. Je kan aan beide uiteinden een voortentje vastritsen. Wij doen dit bij het voeteneinde, als een soort schuurtje voor spullen en gebruiken dan de uitgang waar geen ‘voor’tent aan is vastgeritst. De oversteek is voldoende om droog te zitten, mits aan de lijzijde. Als je geen ‘achtertentje’ gebruikt is altijd wel één van de kanten in de luwte om droog te zitten.

Specificaties

 • Freestanding
 • Minimum Weight:2.64 kg (Tent & poles only, no vestibule)
 • Vestibule Weight: 0.35 kg
 • Packaged Weight 2.89 kg
 • Number of Poles: 4 (3 poles hubbed together + 1 hoop)
 • Poles
  • Pole Type: DAC NSL
  • Pole Diameter: 9.6 / 9.0 / 8.5 mm
  • Pole Set Weight: 0.79 kg
 • Fabric
  • Fly Fabric: 20D Polyester Ripstop, Silicone/1200mm PE, FR
  • Floor Fabric: 30D Nylon Ripstop, WR/3000mm PE, FR
  • Body Fabric: 40D Nylon Ripstop, Breathable
 • Number of Vestibules: 1 (2nd accessory vestibule sold separately)
 • Vestibule Area: 1.59 m2
 • Interior Area: 3.88 m2
 • Internal Peak Height: 109 cm
 • Awning Height: 94 cm
 • Awning Overhang: 38 cm
 • Number of Guylines: 6
 • Stake Quantity: 15
 • Tent Storage Bag:
  • Length: 43 cm
  • Diameter: 15 cm
 • Pole Storage Bag:
  • Length: 48.3 cm
  • Diameter: 12.7 cm
 • Tent Stake Storage Bag:
  • Length: 29.9 cm
  • Diameter: 12.7 cm
 • Afmetingen verpakking (cm): 43 x 15
 • Aantal stokken: 4
 • Waterkolom buitentent (mm): 1200
 • Waterkolom grondzeil (mm): 3000
 • Materiaal tentstokken: DAC NSL
 • Aantal personen: 3 personen
 • Gewicht (g): 2890
 • Hoogte (cm): 109
 • Breedte (cm): 175
 • Lengte (cm): 221
 • Aantal haringen: 15
 • Lengte binnentent (cm): 221
 • Breedte binnentent (cm): 175
 • Hoogte binnentent (cm): 109
 • Aantal seizoenen: 4 seizoenen (winter)

*) Hoewel menig buitensporter met veel interesse onze Sierra Designs tenten bekijken, blijken de verkoopcijfers van deze vernieuwende tentontwerpen achter te blijven. Daarom heeft Sierra Designs besloten weer meer traditionele ontwerpen te maken. Zie het artikel hierover van Andrew Skurka: Less different but better: Brand flip of Sierra Designs in 2018.

Het viel ons op dat zelfs het personeel van Bever deze tenten niet kon plaatsen, die vonden het zomertentjes voor in California. Een verkeerde inschatting, in Amerika worden tenten juist altijd zonder de buitentent afgebeeld, de buitentent zien zij als een ‘rain fly’, die gebruik je alleen bij regen. De Sierra Designs tenten kunnen niet zonder buitentent opgezet worden, feitelijk zijn het alleen buitententen, met een (gedeeltelijke) binnentent van gaas. Ideaal dus voor in zompige natte polders, waar condens altijd een probleem is. Met deze tenten hoef je je niet door een door condens van binnen nat geworden voortent heen te wurmen om binnen te komen. Als je een van de ingangen aan de lijzijde plaatst, kan je in deze ingang van je tent droog zitten om te koken.

Dus kan je nog een exemplaar bemachtigen: wees er snel bij!

Vaude Chapel L XT 3p

Onze basecamp-tent voor autovakanties. Grote luifel waar je leefruimte in hebt bij slecht weer. Deze tent is er in twee variaties, wij hebben gekozen voor polyester doek met siliconencoating. Officieel gewicht 4,2 kilo, afmetingen 4,40 x 2,00 meter. De voortent is 1,70 meter hoog dus je kan er gebukt staan.

 • Buitendoek: 100% Polyester; 30 D Ripstop Silicone / Polyurethane coated 3.000 mm;
 • Binnendoek: 100% Polyester; 30 D Ripstop;
 • Grondzeil: 100% Polyamide ; 70 D Polyurethane coated 7.000 mm.
 • Aantal personen: 3 personen
 • Pakvolume: 55 x 30 cm
 • Tentoppervlak: 8,2 m²
 • Binnententoppervlak: 3,7 m²
 • Koppelingen: Pressfit Al 7001 11,1/9,5/9 mm
 • Totaalgewicht: 4,2 kg

De tent was ideaal voor op het Punk Rock Holiday-festival in Slovenië, waar het regelmatig hard regende tijdens onweersbuien aan het eind van de dag en waar we een week stonden. Daarna voelde de tent als een last: je staat nogal vast, het voelt niet flexibel en het wordt al gauw een veel te grote rommel. Spullen in de voortent kan je het beste in dichte plastic bakken zetten, aangezien regen kan opspatten onder de voortent door. Dus geen klapkratten.

Zpacks Triplex

In 2019 kochten we een Zpacks Triplex van Dyneema. Dit is een driepersoonstent van 800 gram. Een mooi alternatief kan zijn de MSR Carbon Reflex 3 die 1,1 kg weegt. Helaas heeft de MSR nylon doek, dat veel vocht opneemt en bij nat weer gaat doorzakken. Het grote voordeel van Dyneema is dat het doek geen vocht opneemt en dus heel snel droog is. Dat maakt het een ideale trekkerstent.

Zpacks Triplex, gemaakt van Dyneema (in de tent ligt een reddingsdeken)

De Triplex is een enkeldaks tent en weegt minder dan de helft dan onze favoriete tent, de Sierra Designs Flash 3. Daarnaast is het mooi dat deze tent in de kleur ‘camo’ de natuur minder verstoort dan onze beige/gele Flash 3.

De Triplex heeft het meeste weg van een tarp met een grondzeil en een bug net. De tarp steekt 12 centimeter over het grondzeil uit. Grondzeil zit met gaas vast aan de tarp. Condens kan afparelen en lekt dan via het gaas naar buiten in plaats van op het grondzeil.

Bij hoofd- en voeteneind zit het dak met gaas vast aan het grondzeil

De tent is een dwarsslaper en kan opgezet worden met twee wandelstokken. Wij hebben er via Zpacks twee losse carbon stokjes bij gekocht. Groot voordeel is dat deze tent dus geen boogstokken heeft, die kunnen scheuren. Mocht een tentstok sneuvelen dan heb je zo een vervangende tak gevonden.

Met een nokhoogte van 1,22 m genoeg zitruimte

Je krijgt bij de tent een extra rolletje dyneema tape. Hier waren we in 2021 doorheen omdat de naad bovenop steeds losliet. Hierop hebben we de tent opgestuurd naar Zpacks voor reparatie. Naar ons idee stond er teveel trek op de tape bovenop. De tent heeft overigens niet gelekt.

Na de vakantie in 2022 hebben we de carbon stokken van Zpacks vervangen door stokken van DAC Pressfit aluminium met ongeveer dezelfde doorsnede als de carbon stokken: 11,1 mm. De oude stokken begonnen slijtage te vertonen bij de overgangen.

Specificaties

 • Doek: Dyneema Comosite Fabric (DCF) weight .67 oz/sqyd;
 • Klamboe-gaas .7 oz/sqyd (24 g/m2). Dertig procent lichter dan vergelijkbaar No-see-um screen;
 • Twee stokken nodig van 122 cm, dit kunnen je trekking poles zijn;
 • 8-12 haringen (DAC-haringen zijn 12 gram per stuk, Hillenberg 14 gram en Umefa rode haringen 18 gram – dus 144 gram als we 12 DAC-haringen van de Sierra Designs FL-tenten meenemen);
 • Grondzeil: Dyneema, 1.0 oz/sqyd. Twee keer zo dik als het dak van de tent.
 • Aantal personen: 3 personen;
 • Pakvolume: cm
 • Tentvloer 230 x 152 cm, hoogte 20 centimeter
 • Gewicht tent in camo: 694 gram (inclusief scheerlijnen, scheerlijnspanners, opbergzak, getapete naden);
 • Scheerlijnen reflecteren in het donker;
 • Gewicht twee carbon fiber stokken: 142 gram;
 • Gewicht tent pole sack: 3,7 gram;
 • Gewicht dyneema haringzak 2,5 gram;
 • Buitenmaat tent: 257 breed, lengte 254 cm.
 • Diepte voortentjes 53 cm.

De fabrikant, Zpacks, geeft aan dat een apart grondzeil niet nodig is. Het grondzeil van de tent kan makkelijk gerepareerd worden met repair tape.

Video van de fabrikant:

Wat is het voordeel van Dyneema (voorheen Cuben Fiber):

 • Zeer sterk en licht. Het materiaal heeft een hoge scheurbestendigheid en kan hoge windkrachten aan;
 • Waterproof zonder coating. Dus de DWR zal niet verslijten;
 • Geen chemicaliën gebruikt, dus PFC-vrij;
 • Absorbeert geen water en een natte tent wordt daarom sneller droog en niet zwaarder;
 • De stof stretcht niet en daarom zal de tent strak blijven staan, ook in nat weer (in tegenstelling tot nylon tenten);
 • Tape hecht goed aan Dyneema. Hierdoor zijn tentreparaties onderweg makkelijk uit te voeren. Er bestaat DCF-reparatietape maar zelfs gewoon plakband plakt erop;
 • Dyneema is halfdoorschijnend, waardoor je meer een buitengevoel zult hebben.

Een zwak punt van tenten zijn vaak de stokken en ritsen. Het is een fijn idee dat je bij een stokbreuk gewoon een nieuwe trekking pole kunt kopen en de tent weer kunt opzetten. Zelfs met een beetje rechte tak zou het lukken. De ‘buiten’tent heeft geen ritsen.

Tape op de nok van de tent laat los

De verwachte levensduur van deze tent is volgens Zpacks één thru-hike van meer dan 2500 mijl of vele jaren gewoon gebruik waarbij er normaal zorgvuldig wordt omgesprongen met de tent. Zpacks geeft twee jaar garantie.

Wij krijgen de Triplex altijd strak opgesteld dankzij deze alternatieve opzetmethode, die we ooit zagen in een video van Follow Big Foot op YouTube. Dit staat ook schematisch aangegeven in onderstaande tekening.


Copper Spur HV UL3 Bikepack

Tent van het merk Big Agnes, speciaal ontwikkeld voor bikepacking. De stokdelen zijn met 30 centimeter korter dan standaard zodat het pakket makkelijk past aan het stuur. Er bestaat ook een niet-bikepacking variant van deze tent.

Afmetingen Copper Spur HV UL3 Bikepack

De tent is lichtgrijs en het pakket is weliswaar een stuk zwaarder dan onze Zpacks Triplex maar wel een stuk kleiner. Voordeel van deze tent zijn de opbergmogelijkheden en het feit dat de tent vrijstaand is. Nadeel zijn de boogstokken, het gewicht en het nylon doek dat water opneemt (en de slechte specificaties voor met name het grondzeil). Het gaas van de binnentent loopt niet heemaal tot naar beneden waardoor we iets beter beschut zijn van de wind.

Deze tent zit vol met extra snufjes voor het wegbergen van spullen. Er zitten lussen op het tentdak om een handdoek of kleding doorheen te hangen zodat deze kan drogen. Er is een lus om je helm in op te hangen. Binnen in de tent zijn er diverse grote vakken voor spullen, zodat ook de dode ruimte boven je voeten benut kan worden.

Binnentent Copper Spur met opbergvakken

Als er niet genoeg vakken zijn, dan is deze tent nog uit te breiden met een gear loft van het type:

 • large trapezoid;
 • (large) wall;
 • square;
 • triangle

Grondzeil
Het extra grondzeil loopt door in de voortent. De footprint is nodig om de buitentent op te zetten zonder binnentent.

Buitentent is apart op te zetten

Er is de mogelijkheid om een extra gear loft in de tent te hangen (een soort extra plank in de nok voor je spullen). Reflecterende scheerlijnen.

De deur van de binnentent kan makkelijk even weggepropt worden zodat de flap niet in de weg hangt bij het inruimen van de tent. Het voordeel is dat de deur niet op de grond ligt, zoals bij een regenboogrits.

Haringen
Meegeleverde haringen zijn Dirt Dagger UL tentharingen met gepatenteerde I-balk constructie van aluminium. Deze haringen worden slecht beoordeeld in recensies. Als je een voortenten als luifel wil opzetten zijn er twee extra haringen, stokken en scheerlijnen nodig.

Luifels Big Agness Copper Spur bikepack

8 haringen nodig voor de hoeken en scheerlijnen, evt. twee extra voor de luifel.

Buitentent is apart op te zetten en de tent heeft twee zijdeuren. Aanschaf juli 2022.

Luifel Copper Spur

Door fabrikant opgegeven specificaties:

 • Trail weight (buiten- en binnentent en stokken): 1,67 kilogram
 • Packed weight (buiten- en binnentent, stokken, haringen, scheerlijnen, opbergzak): 1,93 gram (exact wat we zelf ook meten)
 • Fast Fly weight (buitentent, grondzeil en stokken): 1,47 gram
 • Formaat pakket tent: 18×34 centimeter
 • Gewicht los grondzeil (footprint): 312 gram
 • Formaat stuff sack footprint: 19x14x5 cm
 • Oppervlakte: 3,8 m2
 • Binnentent breedte: 178-157 cm
 • Binnentent lengte: 229 cm
 • Voortent oppervlak: 0,8 m2
 • Hoofdruimte: 109 cm
 • Hoogte bij voeteneind: 41 cm
 • Aantal deuren: 2
 • Geschikt voor drie seizoenen
 • Doek: gepatenteerd ultralicht dubbele rip-stop nylon. Door gebruik van verschillende dikte draden is het doek extra bestand tegen scheuren en is het beter bestand tegen lek raken.
 • Slechts 1200 mm waterkolom (grondzeil en buitentent). Zeker voor grondzeil beroerde specificatie.
 • Buitentent en grondzeil zijn behandeld met siliconen, de rip-stop draden zijn solution dyed en de tent is voorzien van een polyurethaan coating. Dit is uiterst vaag. Waarschijnlijk zitten de siliconen aan de buitenkant en de PU-coating aan de binnenkant van het doek.
 • DAC Featherlite NSL stokken
 • De flap van de twee deuren kunnen uitgezet worden tot een afdak, bijvoorbeeld in combinatie met een wandelstok of fiets.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: april 2023

Een Reactie op “Onze tenten

Reacties zijn gesloten.