Mooi geel is… groen(er)

We hebben een andere (gebruikte) auto aangeschaft, een die geschikt is voor het vervoer van twee trikes. Wie nu denkt ‘jammer’ en ‘milieu’ moet nog even niet afhaken en verder lezen. Want het is een Volkswagen Caddy Maxi bestelauto die rijdt op Compressed Natural Gas (CNG). Je rijdt hiermee nagenoeg CO2-neutraal op groen gas of biogas. Ook produceren auto’s op CNG 95 procent minder fijnstof. Ons busje is knalgeel, vandaar de titel.*

Volkswagen Caddy Maxi bestelwagen

Een ‘nieuwe’ auto kopen is een grote gebeurtenis voor ons want het was elf jaar geleden dat we dat voor het laatst deden. Maar het werd wel tijd want onze Smart Forfour was dus inmiddels elf jaar oud en er stond 197 duizend kilometer op de teller. Motorisch en qua wegligging een fantastische auto maar de carrosserie begon te roesten, de achterruit begon te delamineren, in het transparante dak zaten miljoenen barstjes en in de lak lelijke doffe plekken. Bij de laatste APK bleek ook dat we over niet al te lange tijd ook de remschijven en -blokken zouden moeten vervangen, een dure reparatie.

Smart Forfour

Elektrische auto’s
We hadden ons jaren geleden al voorgenomen dat onze volgende auto elektrisch zou worden maar de stand van zaken omtrent de ontwikkeling van elektrische auto’s (kleine actieradius, hoge aanschafkosten) en de infrastructuur (geen laadpunten in de straat bij huis, ondoorzichtige aanvraagprocedure) kwam maar niet op het punt dat we de overstap wilden maken. Ondertussen werd onze auto ouder en ouder.

Elektrische auto’s die een redelijke actieradius hebben, zoals bijvoorbeeld van het merk Tesla, liggen wat betreft aanschafprijs een béétje hoger dan wat we willen uitgeven aan een auto (liefst geven we alleen geld uit aan fietsen). In dit overzicht van elektrische auto’s kan je zien wat elektrische auto’s kosten en wat hun actieradius is. Elektrische auto’s met een aanschafwaarde onder de 25.000 euro hebben een actieradius tot 110 kilometer. Uiteindelijk blijkt dat rijden op groen gas, dat door vergisting gewonnen wordt uit GFT-afval, rioolslib en mest, CO2-neutraler is dan elektrisch rijden (zie onderstaande video van OGO CNG).

Bi-fuel
Onze Caddy Ecofuel is een bi-fuel auto, ook wel dual fuel of multifuel genoemd. Als het groene gas op is, schakelt de motor over op benzine, waar een reservetank met een inhoud van 13 liter voor geïnstalleerd is. In Nederland zijn er namelijk nog maar zo’n 150 tankstations waar je CNG kunt tanken. Dat aantal is wel groeiende. Ook in Duitsland en Italië kan je goed terecht maar het aantal verkooppunten in landen als bijvoorbeeld Noorwegen, Frankrijk of Spanje is beperkt. Er is een app en site waarmee je de tanklocaties voor CNG kunt vinden. Wij hebben het geluk dat er in onze woonplaats Almere-Buiten een Esso-tankstation aanwezig is dat biogas verkoopt.

De keuze in bestelwagens is beperkt als je geen dieselmotor wilt. Ook zijn veel bestelauto’s net te kort voor het vervoer van een trike. Behalve de Caddy Maxi vonden we geen andere geschikte bestelauto. Behalve CNG kan je ook een benzinemotor krijgen voor de Caddy.

Vakantiebestemmingen
Als je maximaal drie weken verlof achter elkaar kunt opnemen en je fietsvakantie begint bij de voordeur, dan is het aantal bestemmingen beperkt. Een aantal landen op fietsafstand staan niet bekend als prettige landen om in te fietsen, zoals Groot-Brittannië en België. Dan hou je Denemarken en Duitsland over en dat hebben we nu verkend in noordelijke en zuidelijke richting. Natuurlijk kunnen we Duitsland nog een keer in oostelijke richting verkennen of we kunnen de boot in Lübeck-Travemünde pakken naar Helsinki. Maar op en neer naar deze veerboot is al duizend kilometer. Dan blijft er weinig tijd over voor Finland. En Duitsland hebben we nu wel een beetje gezien.

Onze trikes kunnen niet mee in vliegtuig of internationale trein (te groot, te zwaar, accu’s). Fietsvervoer is om te boeken erg omslachtig en voor trikes prijzig (242 euro per trike voor een enkele reis). Daarom hebben we nagedacht over hoe we dat probleem zouden kunnen oplossen.

Opvouwbare trikes
Als je onze trikes opvouwt, heb je nog steeds best een groot (en onhandelbaar) gevaarte. Ook doe je de fiets er voor ons gevoel geweld mee aan. Als je de voorwielen eruit moet halen, is het moeilijk om de spatborden heel te houden bij inladen bijvoorbeeld. Ook komen bedrading en kabels onder spanning te staan, de zijspiegels zitten in de weg en verdraaien en als je de fiets weer in elkaar zet heb je er een extra piep- of kraakgeluid bij.

Trike maximaal opgevouwen in compacte auto (Smart Forfour)

Vakantiebagage
Op bovenstaande foto is te zien dat bij een compacte auto uit het B-segment als de Smart Forfour (vergelijkbaar met Mitsubishi Colt) er weinig ruimte overblijft voor vakantiebagage. Hier is de trike maximaal opgevouwen. De stoel van de fiets moet je hiervoor verwijderen en om de trike in deze auto te krijgen moeten de voorwielen er ook uit. Stoel en wielen zitten op deze foto nog niet in de achterbak. Bij een e-trike met twee accu’s moet je, om maximaal op te vouwen, tevens het plateau voor de linkeraccu losschroeven.

Voor het vervoer in een bestelbus hoeven de fietsen niet opgevouwen te worden en kan je bijvoorbeeld eerst naar Zwitserland, Ierland of Spanje rijden om daar verder te fietsen. Met een bestelauto hoeft de tweede trike niet meer op het dak getild te worden, ook prettig met een frozen shoulder. De trapasbuis kan maar een klein stukje ingeschoven worden maar als we die maximaal inschuiven, passen de trikes precies om en om in de bus.

Laadvloer
De Caddy Maxi heeft een laadvloer van 2,25 meter lengte. Dat betekent dat een velomobiel er niet in past. Bestelauto’s mogen in de meeste gemeentes voor de deur geparkeerd worden zolang ze niet langer zijn dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter, dit is na te lezen in de algemene plaatselijke verordening (APV) van je gemeente. De Caddy Maxi is net geen 5 meter lang en zit onder de 1,90 meter hoogte. Je kan er dus ook nog een parkeergarage mee in.

Voor het vervoer van velomobielen heb je een grotere bestelbus nodig

Eventueel is een Caddy Maxi ook om te bouwen naar camper, zie Zwerfcampers. Alleen een hefdak met bed laten installeren is een interessante optie voor onderweg. Als je de Caddy helemaal zou laten ombouwen naar camper dan komt deze voor de motorrijtuigenbelasting in aanmerking voor het kwarttarief. De Belastingdienst heeft hiervoor inrichtingseisen opgesteld. Alleen passen de trikes dan niet meer in de bus. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting voor CNG zit tussen benzine en diesel in. Daar staat tegenover dat een volle tank 40 euro kost. We rijden daar 550 kilometer mee.

Schets van Caddy Maxi met hefdak en bed boven laadruimte

Met de Caddy kunnen we nieuwe avonturen tegemoet. De eerstvolgende meerdaagse tocht staat voor 12 en 13 augustus op de agenda, naar A Race In The Park te Meppen (D), de opvolger van de Rütenbrocker Radsporttag en Gemeinsahm Rollt’s in Langenfeld. Vanaf Almere is Meppen ongeveer 180 kilometer. Maar daar fietsen we dus gewoon heen, want dat is niet alleen het leukste maar ook nog het meest milieuvriendelijk.

*) Tevens een knipoog naar een leuk blog.

30 Reacties op “Mooi geel is… groen(er)

  1. Een prima alternatief en milieubewust gekozen. Jullie zijn zeker niet impuls aan de slag gegaan met deze vervangen. Veel en lang plezier met jullie nieuwe aanwinst.

  2. Gefeliciteerd met de Caddy. We hebben jarenlang het korte model gehad met compacte caravan erachter. wel dieselmodel, rijdt fantastisch.
    Nu een Ducato zelfbouw camper met Riese und Muller e-bikes op de drager. zo gaan we naar onze fietsbestemmingen.
    Ombouw naar camper van jullie caddy is goed om te overwegen, maar caddy in camperuitvoering heeft erg weinig ruimte. Dit gaat op den duur toch irriteren. zou ik nog eens goed over nadenken. Zeker als je de trikes mee wilt nemen. Een aanhangertje is echter ook nog eens te overwegen.

    groet, greenmachinist

    • Thanks! Als we iets zouden ombouwen zou dat alleen het hefdak/bed zijn. De bus heeft een trekhaak maar het niet willen rijden met een aanhanger was juist de reden voor aanschaf van de bus. Anders hadden we ook een trekhaak op onze personenauto kunnen laten zetten. Wij kunnen erg goed samenleven in een kleine ruimte, zoals bijvoorbeeld de kajuit van een zeilboot. Of drie weken lang in een Londense hotelkamer zo groot als het bed…

  3. Dag Belle,
    Jouw stelling, in ieder geval je verwijzing ernaar, dat rijden op CNG minder CO2 uitstoot dan elektrisch rijden is echt een fabel. Mensen die elektrisch rijden, waaronder ik, rijden zeker niet op stroom uit een kolencentrale. Als je stroom zelf opwekt, ik ga dat heel binnenkort doen op het dak van een boerenschuur en thuis met 50 zonnepanelen, is er helemaal geen uitstoot. Daarnaast wek ik door een investering in een 3 MW windmolen nog eens de elektriciteit op voor 60 gezinnen.
    Blijft dat ik makkelijk praten heb dat ik een elektrische auto met een groot bereik dan betalen.
    Van de vrijwel allemaal slechte alternatieven is jullie keus goed beredeneerd en zeker wel de minst slechte. Maar … verbranding van gas, ook al is de oorsprong niet fossiel, levert wel degelijk schadelijke emissies op die een elektrische auto niet heeft. Zo levert de verbranding van 1 m3 CNG een uitstoot van totaal 2,2 kg CO2 op. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/CNG)
    Maar omdat jullie in principe gaan fietsen en de auto alleen gebruiken voor ritten die met de fiets moeilijk of niet haalbaar zijn, is de aanschaf n.m.m. volledig verantwoord.

    • Hier kan je eindeloos over doorredeneren. Je hebt ook verschillende meetmethoden, zoals tank-to-wheel en well-to-wheel, zie tabel 1 in dit document: https://groengas.nl/documenten/factsheet-rijden-op-groen-gas-feiten-en-cijfers.pdf Je zult ook niet altijd thuis met zonne-energie laden maar ook bij zo’n supercharger station onderweg. Wij zouden een oplaadpunt moeten aanvragen in de straat en die levert grijze stroom. Voor ons is CNG daarom een milieuvriendelijker keuze. Auto’s, accu’s en zonnepanelen moeten ook geproduceerd worden. Een motor op CNG gaat ook veel langer mee dan 220.000 kilometer waarmee gerekend wordt in de voorbeelden. Onze bus is ook vanuit milieuoverwegingen bewust tweedehands gekocht. Met Allert heb ik al een discussie gehad of biogas wel goed is, want volgens hem helpen we niet het mestoverschot weg te ruimen, we zijn er nu mede debet aan. Dat heeft te maken of je het ziet als een restproduct van een ander proces of niet. Ik denk op dit moment niet dat er koeien gehouden worden om in eerste instantie mest te produceren, maar goed. Biogas wordt ook gewonnen uit GFT, dat CO2 opnam voordat het in de voedselketen terecht kwam. Etc. etc. etc. In elk geval proberen we allemaal zo goed mogelijk rekening te houden met het milieu!

    • Wim,
      Je Tesla rijdt niet op benzine, maar op Lithium, Cobalt en nog wat meer van die gezellige materialen die deels in conflictgebieden gewonnen worden. Het winningsproces daarvan is absoluut niet milieuneutraal.

      Tevens kun je wel zeggen dat je Tesla niet op kolenenergie rijdt, maar tenzij je hem niet oplaadt als de zon niet schijnt of het niet waait, dan doet ‘ie dat gewoon wel.

      Energieopslag is echt een draak. Rendementen daarvan zijn belabberd en de kosten zijn enorm. Vandaar ook dat de vele dalen in zonne- en windenergie vrolijk worden opgevangen door een baseline van kolencentrales en daar bovenop sneller opschalende gascentrales.

      Als je je zo druk maakt om uitstoot; heb je er wel eens over nagedacht dat je zware Tesla meer rubberstof achterlaat dan een vergelijkbare auto met benzinemotor, die veel minder weegt?
      Daarop doorgaande; van een dikke meerderheid van de Tesla’s die ik zie rijden lijkt het alsof de bestuurder geen benul heeft hoe hard die dingen optrekken. Die rijden dan als een soort coureur over de parkeerplaats (hard optrekken, flink remmen). Is dat inherent aan de Tesla (als in; moeilijk gedoseerd ‘gas’ te geven bij lage snelheid) of ligt dat toch echt aan de bestuurder?

  4. Belle je kunt toch met een camper een aanhangwagen trekken ? Met daarin uiteraard de trikes. Aanhangwagens hoeven ook geen vierkante wagentjes te zijn met de stroomlijn van een bushokje. De enige beperking is dat je niet meer zo hard mag rijden…..maar als je het milleu in gedachten hebt wil je dat toch niet.

    Die Tesla autos’ zijn niet zo interessant voor de wereld muv dat het grote merken wakker heeft geschud die nu ook allemaal modellen gaan maken met ~350 km bereik.

    Wat binnenkort uit de koker van Tesla schijnt te komen wat wel aardschuddend zal zijn, zijn zware vrachtwagens en grote bussen op batterijen. Met een respectabel bereik. Geen enkele zware vrachtwagenfabrikant neemt dat serieus, maar als het ze lukt en ze blijken (kosten)efficient is het hek ECHT van de dam. Uiteraard zijn die vrachtwagens ook klaar voor onbemand rijden in de toekomst.

    Zwaar vrachtverkeer dat niets uitstoot ( nu ja er zijn nog wel kerncentrales, kolen en gascentrales en dan zit de uitlaat daar ) dat gaat wel een deuk in een pakje boter slaan. Ik hoop het mee te maken.

    Dan resten enkel nog die smerige vliegtuigen die echt een veel grotere uitstoot veroorzaken dan auto’s of vrachtautos of die bij elkaar. Die kunnen ook electrisch vliegen maar zullen dat als laatste doen omdat gewicht in hun geval afgrijselijk duur is om mee te nemen en ten koste zal gaan van het aantal winstgevende passagiers dan mee kan. En aangezien dat nu al een branche is die moordend concurrerend is…

    • We hadden ook een aanhanger achter onze personenauto kunnen hangen, maar waar laat je de aanhanger? Die kan je niet overal parkeren. De keuze voor de bus is juist gemaakt om niet met een aanhanger te hoeven rijden. Ik vraag me serieus af of elektrisch rijden wel de toekomst is. Waterstof zit er ook aan te komen: https://www.waterstofwerkt.nl/

      • Ja Belle want electrische motoren hebben een veel hoger rendement dan verbrandingsmotoren. Denk maar aan grote IC passagiers treinen, die wegen honderden tonnen, vervoeren tot wel 700+ personen maar verbruiken maar enkele tientjes aan stroom op een rit van een uur.

        Een ander voordeel is vrijwel onmiddelijk maximaal aanzetkoppel beschikbaar wat belangrijk is voor stoptreinen en goederentreinen. Om snel op gang te komen danwel op gang te komen met een enorme last.

        Nog een voordeel is dat electrische motoren veel minder slijtende onderdelen bezitten en veel goedkoper te onderhouden zijn. En waarschijnlijk ook veel minder vaak niet beschikbaar zijn wegens onderhoud.

        Daar komt bij dat als dit eenmaal bestaat de almaar uitbreidende milieuzones overal in de wereld snel zullen reageren zwaar diesel verkeer te ontmoedigen.

        Wat is er mis met waterstof ?

        1) Het is een energiedrager. Er moet eerst energie worden gebruikt om het te maken. ( zoals stroom ) Het kan schoon – zoals stroom van windmolens gebruiken die snachts onbelast staan te draaien – maar het kost allemaal wel geld.

        2) Het is hoogexplosief.

        3) Je hebt grote tanks nodig om er voldoende van mee te nemen. Niet geschikt voor zware vrachtwagens die honderden kilometers op een dag rijden, volume waar geen lading in kan kost geld.

        Daarom als er zware vrachtwagens en bussen verschijnen die echt op accu’s flinke afstanden kunnen afleggen, snel kunnen opladen ( bij laden en lossen ) en waarvan de accuslijtage en getankte stroom niet (veel) meer kost dan gebruik van dieselbrandstof….die zullen vrij snel dieselvrachtwagens compleet verdringen.

        • Die treinen zeulen geen accu mee, maar plukken het van de bovenleiding. Daarmee heb je al het gewicht voor het meezeulen van energie geëlimineerd; dat alleen maak het al interessant. Maar dat is (vooralsnog) niet van toepassing op auto’s en vrachtwagens.

          1) Een accu is ook een energiedrager. Daarnaast is er nu al veel waterstof uit reststromen van de chemische industrie. Dat wordt nu direct lokaal weer verbrand of door een brandstofcel gejaagd. Van alleen die AkzoNobel Chlor-Alkali vestiging in Rotterdam kunnen we 30.000 auto’s laten rijden. De NWBA zegt zels dat er al genoeg klimaat-neutrale waterstof in Nederland beschikbaar is voor 1/3 van ons wagenpark.

          2) Al eens een ploffende Lithium accu gezien? De restproducten die je daarbij inademt of op je huid krijgt kan ook het einde van een fijn leven betekenen. Waterstof kan branden net zoals LPG, Aardgas, Benzine en Diesel; met zuurstof erbij en als je de ontbrandingstemperatuur bereikt.

          3) Al eens een waterstof auto vergeleken, qua gewicht, met een Tesla?

          Je laatste argument geldt ook voor waterstof. Als er daar bij elke stap een paar procentpunten efficiëntieverbetering komt dan kunnen die zelfs de E-wagentjes verdringen. De tank wordt niet kleiner met levensduur, heeft geen zelfontlading, wordt niet kleiner als het vriest en is relatief snel te vullen.

          • Ja accu’s hebben zeker de genoemde nadelen. Maar dat is ook een financiele kwestie : als je die paketten gewoon om de 3 of 6 maanden eruit kunt trekken, de oude accu’s voldoende restwaarde hebben en nieuwe erin steken en dat dan goedkoper blijkt dan rijden op diesel ( zware vrachtwagens rijden ongeveer 1:4 l/km ) dan is de keus toch snel gemaakt.

            Die temperatuursgevoeligheid zal voor grote zware voertuigen deels wel op te lossen zijn. Vooral als ze stilstaan aan de laadstekker is stroomgebruik om die accu’s op temperatuur te houden geen probleem, en als de vrachtwagen rijdt kan goede isolatie en een warme luchtstroom uit de verwarmde cabine lage tempraturen vast wel voorkomen.

            Siemens heeft proeven gedaan voor een bovenleiding systeem voor vrachtwagens. Zoals treinen, trams en trolley bussen gebruiken. Dat heeft ook nadelen zoals kwetsbaarheid en hoge kosten van aanleg. Het zou wel schoner zijn dan al die accu’s. Maar de vraag welke brandstof de brandstof van de toekomst wordt gaat vast niet over milleu….maar zoals altijd over lagere kosten.

            Overigens treinen zeulen wel degelijk een enorm accupakket mee. De trein moet zonder netspanning verlicht kunnen blijven en de ventilatie moet ook door kunnen werken. Onder andere. Maar natuurlijk niet om op te rijden :-)) En op een aantal honderden tonnen merk je een tonnetje meer of minder ook niet zo.

  5. Overigens Belle als CNG iets te maken heeft met LNG mag je je afvragen ten koste van wat jouw milieu interesse gaat.

    Verdekte maar zeer smerige oorlogen worden veroorzaakt en gevochten door huurlingen en betaalde rebellen om dat spul van de golfstaten naar Europa te krijgen. Omdat we niet van Rusland afhankelijk willen zijn. En Rusland dat uiteraard tracht te voorkomen.

    Maar ook als je ziet wat in Groningen de mensen wordt aangedaan en hoe smerig men daarbij te werk gaat wil je eigenlijk geen gas gebruiken.

    • Even de video’s in dit blog bekijken Quezzzt, het door ons getankte gas wordt gewonnen uit GFT-afval, mest en rioolslib.

      • Maar gemengd met “aardgas” in het gasnet….zegt dat filmpje ook.

        Toch heb je helemaal gelijk dat je ergens moet beginnen met aanzetten tot veranderingen. Zou dat Biogas echt succesvol en groot worden scheelt dat vast heel wat menseljk leed en oorlogen. Geldt overigens ook voor een groot deel voor electriciteit en batterijen,

        • Wat wij afnemen, wordt groen gewonnen. Dat het, net als elektriciteit opgewekt door wind, via hetzelfde netwerk wordt verspreid, maakt niet uit.

  6. @CV,
    Wie dit ook moge zijn…
    In een accu zitten materialen die inderdaad nu nog deels uit conflictgebieden komen. Elon Musk, de baas van Tesla, is bezig dit allemaal uit de VS te halen. Een accu, in ieder geval een Tesla accu gaat vrijwel onbeperkt mee. De resultaten tot nu toe laten zien dat na 350.000 km er nog maar 6 tot 7% van de accucapaciteit is verdwenen. Van de 6 tot 7% is er 5% in de eerste 100.000 km verdwenen. De degradatie neemt af tot vrijwel onmeetbaar lage waarden. De accu zal dan ook de 2.000.000, ja je leest het goed 2 miljoen km hebben gereden voor deze tot 80% is gedegenereerd. En zelfs dan kan ie nog tientallen jaren mee als opslag voor je zonnepanelen thuis.
    En weet je wat zo mooi is? Na al die jaren, we zijn dan al zeker 30 jaar verder, zijn de materialen in die oude accu voor 98% recyclebaar. Je moet eens uitrekenen hoeveel benzine en olie er gedurende 2.000.000 km wordt verbrandt.

    Elke kilowatt die opgewekt wordt door zonnepanelen of windenergie hoeft niet door een kolen- of gascentrale te worden opgewekt. Ja ik krijg stroom uit het stopcontact, maar ik heb er tegelijkertijd met mijn zonnepanelen en windenergie nog veel meer in het net gestopt dat ook anderen kunnen gebruiken. En nee, ik heb geen kolenstroom van Nuon maar windenergie van Pure Energie.

    Voor wat betreft bandenslijtage, ik doe met de banden van mijn Tesla 70.000 km. Toegegeven, ik ben een rustige rijder en kom zelden boven de 110 km/u. Mijn gemiddelde verbruik gedurende een jaar is dan ook met 204 wH/km heel laag voor de achterwiel aangedreven versie die ik heb. De vierwiel aangedreven versies zijn 10% zuiniger. De kleinere nieuwe Model 3, er zijn nu al meer dan 500.000 exemplaren besteld, heeft zelfs een verbruik dat lager is dan 150 wH/km.

    Ik gebruik mijn gewone remmen vrijwel niet. Als ik wil remmen laat ik gewoon het ‘gas’pedaal lost en de auto remt sterk af. De remenergie die daarbij vrijkomt, gaat direct de accu weer in. Ik ken een Nederlandse Tesla rijder die inmiddels 330.000 km met zijn Tesla heeft afgelegd sinds 2013. Hij rijdt nog met de eerste set remblokken. Dus remstof, een fors probleem omdat het zo fijn is, komt bij een Tesla in zeer veel mindere mate voor.
    Dat er enkele idioten zijn die met een Tesla hard optrekken zal zeker zo zijn. Maar onder Audi en BMW rijders zijn er zeker nog meer.

    Als laatste even iets over waterstof. Waterstof is de slechtst denkbare vorm van energiegebruik.
    Waterstof kan uitsluitend met de ‘baseload’ van energiecentrales worden gemaakt, dus uit kolen of gas. Met wind- en zonne-energie, deze fluctueert teveel, wordt geen waterstof gemaakt.
    Daarnaast is het rendement om waterstof te gebruiken voor bijv. een auto extreem slecht. Niet meer dan 21 tot 23% van de energie die voor het maken van waterstof wordt gebruikt komt uiteindelijk aan de voorstuwing ten goede. Met elektriciteit uit accu’s ligt het rendement met ruim 70% een factor drie hoger. Je hoort de autofabrikanten het laatste jaar niet meer over waterstof. Ze zijn als gekken bezig om te kijken of ze het zinkende benzine- en dieselschip nog even boven water kunnen houden.
    Groeten,
    Wim Schermer

    • Wim,

      CV is een afkorting, maar van harte welkom in Enschede ;)

      Musk heeft inderdaad gezegd alles uit de VS te halen, maar dat gaat nog lastig worden. Zeker als het productievolume veel hoger wordt. Van de nu verkochte auto’s is maar een miniscule snipper een E-auto.

      Na 350K (1000 cycles?) slechts 6-7% slijtage vind ik wel heel knap. Of geeft hij, uit fabriek maar 85% zichtbaar en pakt hij daar een deel van de slijtage uit?
      Nadat zo’n accu voor voertuigen niet meer interessant is, is dat voor stationaire buffer inderdaad nog wel. Maar het laad / ontlaad rendement is dan ook al afgenomen.

      Vooral ook omdat er ook wel verhalen rondgaan van Duitsers die na 150K gereden te hebben het ding weer in de garage laten staan vanwege een fors afgenomen actieradius.

      Het gaat me niet om de paar idioten; ik heb sterk de indruk dat sommige mensen gewoon moeite hebben met langzaam rijden in een Tesla.

      Waterstof kun je bij uitstek maken van zonne en windenergie. Je kunt het opslaan en het is geen continue proces.

      Dat je fabrikanten niet veel over waterstof hoort is ook gewoon een belastingkwestie, zeker in Nederland. Datzelfde zie je met de stekkerauto’s; zodra de subsidie afgeknepen wordt dondert de verkoop in elkaar. Of zoals in de VS; als de benzine 50 eurocent per liter kost hangt de E-auto verkoop ook van de subsidies aan elkaar. Niemand gaat namelijk $20K extra uitgeven voor een E-auto als de vergelijkbare benzineauto over de gehele levensduur maar $10K aan benzine verbruikt.
      Nadenkertje is wat er gaat gebeuren als er veel meer E-auto rondrijden; waarschijnlijk krijgen we dan hetzelfde als met de kleine zuinige dieselautotjes; toch weer MRB. Overheid moet het geld ergens vandaan halen.
      Ondertussen zijn er wel diverse waterstof auto’s op de markt. In de VS worden ze soms zelfs verkocht met $15K ‘gratis’ (bij de prijs inbegrepen) waterstof.

      Als uiteindelijk alle elektriciteit uit zonne of windenergie komt krijgen we echt een opslagprobleem. Waterstof is daar een van de oplossingen. Accu’s voor het opvangen van dalen is echt enorm duur.

      Natuurlijk is fietsen nog veel beter dan welke auto dan ook, dus uiteindelijk zijn we het wel met elkaar eens ;)

    • Maar een flink probleem is wel Wim dat de overheden veelal erg afhankelijk zijn geworden van belasting inkomsten op brandstoffen. Als veel voertuigen over gaan op stroom valt er een gat in de begroting waar onze overheid geen raad mee weet denk ik zelf. Nu halen ze rare danwel illigale capriolen uit ( zoals proefboringen die in werkelijkheid bezig waren met productie ) om de gasbaten maar niet (te snel) te zien dalen.

      En het meest simpele : stroom als brandstof gaan belasten is om meerdere redenen niet zomaar mogelijk. Het is een basis behoefte voor iedere woning.

      Wel zie je dat de regering wel voorsorteert om het gebruik van zonnepanelen e.d. probeert te ONTMOEDIGEN. De slimme meter die niet meer terug kan draaien maar ipv daarvan de teruggeleverde stroom bijhoudt en verdere beperkingen op salderen draaien het rendement van zonnepanelen vrijwel de nek om. Je moet straks echt panelen hebben die 30 jaar meegaan wil je zowiezo “winst” behalen. En ook krijgen nieuwe woningen niet meer automatisch een gas aansluiting en is het na 2050 verboden om nog gasverbrandende apparaten in huis te hebben. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat het gas uit Groningen hoogcalorisch is en verkocht wordt aan (industrie) in het buitenland. Dat zullen ze zo lang mogelijk willen volhouden met de leegrakende velden en aardbevingen, en door de rechter opgelegde productiebeperkingen dus worden wij als kleine consument “afgesloten”. Dat heeft allemaal NIETS met millieu te maken.

      Dat soort dingen maakt dat ik denk dat mensen zaols jij die eigen electrische auto vullen uit eigen electrische middelen en daarbij maar weinig belasting betalen op een of andere manier zullen worden aangepakt. Maar misschien kunnen zo weinig mensen dat nog dat het nu niet belangrijk genoeg is. Net als snelrijdende velomobielen op het fietspad.

      Maar nog een belangrijke facotr is de (piek) capaciteit van het stroomnet. Die kan helemaal niet aan dan meer dan 10 % van ale voertuigen electrisch zou tanken. En uitbreiding van capacitieit van dat net…..astronomische kosten. Onze regering en de EU zal de belangen van de industrie beschermen, dus tot blackouts zal het niet leiden. Ik denk zelf dat grollen als stofzuigers die niet meer mogen verbruiken dan 800 W daar een voorproefje van zijn.

      Maar ik denk zelf dat we toch die kant opgaan. De arabieren van de golfstaten zijn erg agressief geworden en doen rare dingen en volgens analisten en wetenschappers heeft dat een begrijpelijke reden. Tegelijk zie je in (oliestaat) Venezuala maar ook in andere BRICS landen een machststrijd die echt niet gaat over (gebrek aan) democratie.

      Voor ons en eigenlijk omwege de gehele wereldvrede zou het een erg goede reden moeten zijn eens energie onafhankelijk te worden.

      En met millieu heeft dat allemaal NIETS te maken :-))

      • Ik was je voor op veel punten :+

        Je verhaal over het hoogcalorisch gas gaat niet helemaal op; wat uit het Groningen-veld komt is laagcalorisch. Geimporteerd gas (hoog~) wordt in Nederland bijgemengd met stikstof om het laagcalorisch te maken. Uit enkele kleinere velden komt wel hoogcalorisch gas en dat wordt inderdaad via een apart net rechtstreeks geleverd aan centrales en industrie.

        Verder is het natuurlijk een exergie dingetje; met gas kun je uitermate makkelijk een hele hoge temperatuur bereiken, en dan is het wat zonde om het te gebruiken om CV water van 40 graden mee te maken. Dat laatste kun je ook met een redelijk rendement uit een warmtepomp halen.

        Qua zonnepanelen; dat kan ook niet anders. Als de huidige trend van prijsdaling van zonnepanelen zich nog even voortzet, schroeft iedereen die dingen op z’n dak. Alle kosten voor transport en het opvangen van pieken worden afgewenteld op ‘het net’, wat gewoon niet houdbaar is. Die steeds hogere kosten (lagere gemiddelde benuttingsgraad en lagere efficiëntie van de fossiele centrales) komen gewoon terug in kWh prijs of vastrecht.

        Blackouts moeten ook absoluut voorkomen worden. Als er daar een paar van langs komen vanwege te ver doorgedraaid milieu beleid zul je zien dat iedereen en z’n moeder een diesel aggregaat koopt, zoals in Irak. Dan is het 1,2,3 exit milieu-winst.

        Ook als we energieonafhankelijk zijn zal er strijd blijven over mineralen. Goud, Lithium, water. Olie zal ook nodig blijven voor kunststoffen, etc.
        Maar minder geld voor mensen die het uitgeven aan het verspreiden van wahabisme vind ik absoluut geen probleem.

      • Overigens is dat terugkaatsen van kosten eigenlijk al een aantal jaar aan de gang. Bijvoorbeeld het Capaciteitsafhankelijk transporttarief. 3x25A is het basistarief van ~100 euro per jaar. Wil je een dikke warmtepomp als verwarming, op inductie koken en je auto opladen dan wil je wellicht zwaarder. Maarja… 3x35A is direct ~800 (!!) euro per jaar. Tot een paar jaar terug was het verschil praktisch niks en hing het van je verbruik af. Nu wordt je gewoon enorm progressief [..] afgerekend voor de piekcapaciteit van je aansluiting.

        Ik ken al mensen waar, als de warmtepomp aanstaat en iemand d’r haar staat te drogen de 25A hoofdzekering doorgaat als de stofzuiger ook nog aangaat. In zekere zin is dit wel te voorkomen. Er moet meer communicatie bij; indien de inductiekookplaat goed wordt benut bijvoorbeeld de verwarming uit, of stoppen met het bijladen van de auto.

        De grote droom van sommigen is trouwens een gelijkstroom net. Zie ook http://www.directcurrent.eu/nl/
        Voor zo’n beetje 99,99% van wat we in huishoudens gebruiken maakt het niet uit of we AC of DC binnenkrijgen (gloeilampen, verwarmingselementen (broodrooster, frietpan, haarphon, wasmachine)) of wordt het gelijkgericht naar DC (alles met computers, LEDs, maar ook de E-auto). Terwijl steeds meer generatie (zonnepanelen) juist op DC gaat.

        De overtollige zonnestroom van Pietje gaat nu dus door een DC > AC omzetter, vervolgens door het net naar Wim, alwaar het weer gelijkgericht wordt om z’n Tesla te laden. Dat is een beetje jammer. Met DC zou je ook, zonder het gevaarlijker te maken voor de mens, kunnen overgaan op +350V en -350V, op dezelfe aders waar nu 230V AC op wordt geleverd. Je kunt dan hetzelfde vermogen leveren met een ader minder omdat je niet telkens de spanning om de nul laat draaien en je dus met een gemiddeld lagere stroom kunt werken. Hierdoor neemt je transportcapaciteit dus in 1x 50% toe. Helaas ligt er meestal een 3-tal draden, maar je kunt op lange afstand de 3e draad afwisselend gebruiken. Heen en terug afwisselend 10A en 30A bijvoorbeeld, en de derde draad continue 20A, maar van richting wisselend.

    • Probleem is alleen dat niet veel huishoudens zich een Tesla kunnen of willen veroorloven. Hoe interessant zijn andere elektrische auto’s tweedehands? Ik zou me zorgen maken over de staat van de accu’s. Wat dat betreft vind ik het concept van de Renault Twizy wel mooi. Je koopt het voertuig maar je huurt de accu’s. Helaas is de actieradius van de Twizy te beperkt waardoor het niet interessant is voor ons woon-werkverkeer.

      • Dat, en dat je geen twee trikes in een Tesla krijgt.

        Maar zo’n Caddy is ook niet gratis. Of heb je die 2e hands gevonden?

        Die Smart is overigens ook niet lang meegegaan. 11 jaar en nog geen 200K. De VW’s hier zijn stuk voor stuk allemaal dik anderhalf keer zo oud geworden met anderhalf keer zo veel km’s. Of gaat die niet naar de sloop?

        • Ja de Caddy is (bewust) tweedehands, staat ook in het artikel. De Forfour gaat naar de volgende eigenaar want die is nog helemaal goed. Er passen alleen geen twee trikes in.

    • Hoi Wim,

      Op moment is waterstof interessant omdat het gemengd kan worden met het aardgasnet, hier zijn onlangs experimenten mee gedaan. Een overschot aan elektriciteit zoals tijdens piekuren zonne/windenergie kan zo worden gebruikt om waterstof te genereren en dat bij te mengen. Het is in H2 vorm echter niet heel interessant voor automotive verwacht ik, dat ben ik met je eens. Wel kan methaan rechtstreeks worden geproduceerd uit elektriciteit, en ook methanol.
      Zie ook:
      https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/8057/rwe-mengt-waterstof-uit-duitse-windenergie-bij-in-gasnet
      https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/7233/tennet-verwelkomt-power-to-gas-centrale-van-audi

  7. Wel schoon niet schoon beter of slechter ga ik mij nu even niet in mengen maar als techneut en “ervaringsdeskundige” met vrachtauto’s/lijnbussen voorzien van CNG en LNG motoren kan ik stellen dat er veel problemen zijn met de betrouwbaarheid en niet gecalculeerde kosten bij deze voertuigen.
    Bij EBS in Purmerend eo. staan alle 50 CNG. bussen al geruime tijd stil omdat er te veel uitval is de 150 bussen voorzien van dieselmotoren staan nu gemiddeld op 800.000 km zij wachten op nieuwe aanbesteding en willen deze 50 voertuigen vervangen door volledig elektrisch aangedreven bussen.
    Een bedrijf waar ik kom heeft 4-6 jaar geleden totaal vier BE. combinaties geleverd met CNG motoren, geen van deze voertuigen worden nog gebruikt oorzaken: te vaak stilstand, te hoge onderhoudskosten, uiteindelijk tegenvallende actieradius en vermogen.
    LNG is helemaal van de zotte, productie vindt plaats in landen waar wij ons niet afhankelijk meer van willen maken en men vervoerd het vervolgens in mega gastankers naar Rotterdam.
    Ook is er regelmatig uitval met voertuigen op LNG.
    Kortom: we zijn er nog lang niet ik blijf er voorlopig nog maar op koken en hou het bij de zonnepanelen; volledig elektrisch, hoog zitten, veel laadruimte, trekhaak en Europees kan ik mij helaas nog niet veroorloven en waarom zou ik met max. 10.000 km/jaar.

  8. Natuurlijk zal de overheid zijn belastinginkomsten moeten hebben. Maar als ik 50 zonnepanelen op mijn dak heb verbruik ik van het net wel heel weinig en meestal niks. Ik belast het net ook veel minder omdat mijn Tesla rechtstreeks door de zonnepanelen wordt geladen.

    Het verhaal als zou met het toenemen van het elektrisch rijden het net verzwaard moeten worden is een complete fabel. Als alle auto’s in Nederland elektrisch gaan rijden wordt er totaal 20% meer stroom verbruikt. Als die auto’s netjes worden geladen gedurende stille en goedkope nachturen, dan hoeft er aan het net helemaal niks te gebeuren. En nog mooier, dit gebeurt al met honderden Tesla’s die door Jedlix, gestuurd door het aanbod, op het net worden geladen. Weet bijvoorbeeld dat ’s nachts tussen 01.00 en 04.00 uur de stroom vaak 0,00 cent per kWh kost. Goed voor de portemonnee en goed voor het net omdat dat daarmee uitstekend kan worden gebalanceerd.

    En dan de aansluiting op het net. Ik ken vele tientallen Tesla eigenaren zonder gasaansluiting die hun auto thuis laden, die een warmtepomp en een inductiekookplaat hebben. Daar gaan de stoppen er met 3 x 25A helemaal niet uit.
    Gewoon een kwestie van smart chargen. Verschillende systemen zijn daarvoor op de markt, o.a. van Maxem. Als de warmtepomp aanslaat en tegelijkertijd de kookplaat en bijv. een haarföhn, dan gaat het laden van de Tesla van bijv. 3 x 23 A laden onmiddellijk naar 3 x 6 A . Zo gauw het verbruik in huis weer is gedaald gaat de Tesla weer meer laden.

    M.b.t. de levensduur van de Tesla accu is het echt zo dat deze maar heel langzaam degenereert. Ik kan hier geen plaatjes neerzetten, maar er zijn verzamelde data van honderden Teslarijders die dit aantonen. Ik zal er eens een blogpost aan wijden.

  9. Helaas had ik, in 2024, geen zin om alle posts uit 2017 door te lezen waarin reageerders hun keuze voor brandstof versus uitstoot beargumenteren. Dat er nog teslarijders zichzelf hier een verantwoorde barmhartige Samaritaan wanen is allang achterhaald, ook al (of juist als) de energie wordt opgewekt met windkracht. Wie Windhandel heeft gelezen weet beter hoe het zit en waarom je daar verre van moet blijven, zeker als jouw wens is om lekker met een trike door het onbedorven landschap te fietsen. Windturbines zijn niet alleen spuuglelijk, ze doden (veel) vogels en vleermuizen, moeten na 20 jaar nieuwe rotors en veroorzaken enorm veel uitstoot bij de bouw. En niet te vergeten geluidsoverlast en de slagschaduw voor omwonenden. Compleet achterhaald maar nog steeds bouwt men door, want ja: er moet aan verdiend worden!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: