Nieuwe fietsschoenen, pedalen en plaatjes: SPD-SL

Schimano WR62

Schimano WR62 dames raceschoenen met composiet carbon zool

Ik wil wel blijven fietsen maar mien voeten doen zo’n zeer, het zou zo maar een variant op het liedje over dansen kunnen zijn. Dit stukje gaat dus over pijnlijke voeten bij het fietsen. Een serieus onderwerp omdat de pijn vaak wordt veroorzaakt door beknelde zenuwen en dus niet alleen pijnlijk is maar ook schade veroorzaakt.

Het viel me op dat de deelnemers aan de wedstrijden over het algemeen met andere pedalen en type schoenen fietsten dan de SPD-pedalen waar ik mee fiets. Ik kreeg te horen dat het race-schoenen waren en dat de pedalen vaak van het merk Look waren of van het type SPD-SL (Shimano). Met dergelijke schoenen en schoenplaatjes werd de druk over een groter oppervlakte verdeeld dan met bijvoorbeeld ‘gewone’ SPD-pedalen.

Aha-erlebnis
Door dat antwoord kreeg ik opeens een aha-erlebnis. Ik maak fietstochten van gemiddeld slechts 55 kilometer. Niet omdat ik na 55 kilometer al moe ben maar omdat mijn vooroeten dan helemaal gevoelloos zijn geworden. Nou ja, waren ze maar gevoelloos, ze staan meer in de brand. Pijnlijk dus. Daar had ik al eerder een oplossing voor gezocht, bij Sportmaster in Soest. Daar had ik voor veel geld inlegzooltjes laten aanmeten met een kleine verdikking die het probleem niet oplosten. (Andere mensen hebben wel positieve ervaringen gehad bij Sportmaster maar helaas waren ze al failliet voordat ik een afspraak had gemaakt voor de nameting).

En nu diende zich zomaar een nieuw soort mogelijke oplossing aan voor dat pijnlijke probleem: andere fietsschoenen met stijve carbon zolen (raceschoenen) en grotere schoenplaatjes. Zo gezegd, zo besteld. En zijn ze niet mooi!?!

big_6391Shimano-SH-WR62-Rennrad-Schuh-fuer-Damen-Modell-20-26e286d5940d2d6c081061a5f80d1a56

Onder de WR62 passen zowel 2 punts als 3 punts schoenplaatjes

’s Avonds een testritje gemaakt met de nieuwe schoenen (zitten erg lekker en passen goed) en met SPD-SL pedalen. De pedalen helemaal in de meest losse stand gezet voor in- en uitklikken. Inklikken was geen probleem maar uitklikken bleek onmogelijk. Ik kreeg een tractor als tegenligger zo breed als de weg en het lukte me alleen om met links uit te klikken. In de berm stond ik met hevige kramp in mijn linker dijbeen op één been te balanceren.

Gebutst en half versleten
Thuis bleken de schoenplaatjes van SPD-SL al helemaal gebutst en half versleten. Na een ritje van 12 kilometer. Waarom maken ze die plaatjes van kunsstof? Mijn gewone SPD-schoenplaatjes van metaal gaan al een paar duizend kilometer mee. Ook had een hak van de schoen te lijden gehad onder de onhandige stop met één been. Misschien komt het omdat ik de goedkope kunstof SPD-SL-pedalen heb gekocht van ongeveer vijftig euro, maar wat een miskoop. Moet ik nu de aluminium SPD-SL pedalen kopen die drie keer zo duur zijn? Maakt het eigenlijk uit hoe groot je schoenplaatje is als je toch zo’n stijve zool hebt?

vauderoute

Vaude fietsschoenen

De volgende rit dus gemaakt met mijn gewone SPD-pedalen met mijn nieuwe Shimano-schoenen want de SPD-plaatjes passen ook onder de nieuwe schoenen, erg handig. De schoenen zijn een goede koop. De eerste 43 kilometer ging goed maar toen waren we ook weer thuis, want er kwam een onweersbui aan. De schoenen zullen zich dus nog moeten bewijzen op een langere rit. Het is nu te vroeg om te zeggen of ze beter zijn dan mijn oude MTB-fietsschoenen van Vaude (Route TR); hier links afgebeeld.

Kennelijk hebben nogal wat ligfietsers last van hun voeten tijdens de lange tochten die ze maken. Toch gek. Ik had hier vroeger op mijn Gazelle met drie versnellingen nooit last van. En daar zaten dan van die pedalen op zoals afgebeeld helemaal rechts op dit plaatje hier onder. Toen reed ik 180 kilometer op een dag zonder pijn. Ik ben wel een fietser die de trapper tegen de hak van de schoen zet. Maar dat gaat dus niet met klikpedalen.

Via Twitter kwamen allerlei reacties op de pijnlijke voeten bij het fietsen. Het blijkt dat mensen meerdere systemen hebben uitgeprobeerd om tot hun beste oplossing te komen. Helaas blijkt er niet een oplossing te zijn die er uitspringt en bij de meeste mensen werkt. Het lijkt me echter wel interessant om alle oplossingen op een rijtje te zetten voor wie ook suggesties zoekt voor dit pijlijke en mogelijk schadelijke probleem. Mocht de huidige oplossing niet werken dan heb ik een aantal suggesties om verder uit te zoeken, dus bij deze bedank ik @Guldan_nl en  voor hun hulp.

schoenplaatjes

Verschillende fietspedalen en de bijbehorende schoenplaatjes

Hier de lijst met suggesties die ik kreeg:

 • Schoenen met stijve carbonzool voor betere drukverdeling;
 • Zooltjes laten aanmeten bij podoloog (meerdere keren genoemd);
 • Schoenplaatjes zo ver mogelijk richting de hak plaatsen (voorvoet zoveel mogelijk ontlasten);
 • Look Keo met rode plaatjes voor meeste speling en minder koud in winter;
 • Time Atac of Z voor betere drukverdeling en vrijheid voor zelfde prijs SPD (twee keer genoemd);
 • Keywin pedal set (slijt minder snel dan Look Keo) i.c.m. Sidi raceschoenen;
 • Garmin Vector Large Bike Pedal Pods (EUR 1549,-) nog op verlanglijst dus niet getest;
 • Look geprobeerd was niet de oplossing, sandalen met zool podoloog en Bont carbon schoenen (die je in de oven op maat maakt) met SPD als oplossing;
 • Sandalen want dan worden je voeten niet warm (twee keer genoemd).

In de lijst suggesties op Twitter misten nog oplossingen van fietsers die lange reizen per ligfiets maken. Zo fietste Walter Hoogerbeets eerst met Bebop-pedalen naar de Noordkaap en is later overgestapt op Time ATAC XC. De mannen van Team Ligfiets (10.000 kilometer door Australië en van west- naar oostkust Verenigde Staten) rijden met egg beaters.

Wat is jouw oplossing tegen pijnlijke voeten? Zet het in een reactie onder dit bericht.

14 Reacties op “Nieuwe fietsschoenen, pedalen en plaatjes: SPD-SL

 1. De Garmin Vector zijn Look Kéo pedalen met daarin ingebouwd een vermogensmeter. Als je daarin niet geïnteresseerd bent, dan niet naar kijken maar gewoon Look Kéo gebruiken. Ik ben er wel in geïnteresseerd omdat je daarmee ook in de gaten kunt houden of je symmetrisch (links/rechts) trapt. Dat is niet een heel gek idee als je herstelt van een blessure. Maar wel een erg duur idee, en ik moet daarvoor nog een hoop uitzoeken.Wellicht in stapjes: ik moet nieuwe schoenen aanschaffen, het klittenband is na ruim 3 jaar echt versleten. Wellicht combineren met een overstal naar een ander pedaalsysteem, en dan alvast rekening houden met de Vector. Ik heb er dan ook nog een andere GPS bij nodig…

  • Ik heb ook interesse in die Garmin Vector pedalen, inderdaad wel duur maar nog altijd goedkoper dan het systeem van SRM én je kunt de pedalen eenvoudig wisselen tussen VM en Racefiets. Heb al zitten zoeken op internet of er andere Velonauten waren die met de Vectors rondreden (was benieuwd naar de ervaringen) maar heb nog niet veel kunnen vinden.

   • Als je dan toch pedalen met vermogenmeter kan ik je ook de optie powertap P1 aanraden. Prijs +- 1200€ en alles zit in de pedalen geen appart pod zoals bij Garmin

 2. ‘Mijn’ podoloog zei dat dit echt een fietsersprobleem is. Ook veel racefietsers worstelen hiermee.

  Het enige dat helpt is de druk onder de voet beter verdelen. De pijn (voelt als branden) komt voort uit een zenuw die bekneld komt te zitten. Meestal is dit een zenuw die naar één van de drie middelste tenen loopt. Door net achter de bal van je voet steun te geven, onlast je die zenuw. Dit doet een podoloog dus met een zooltje.

  De eerste week als je die zooltjes in je schoenen hebt, denk je echt: Hier ga ik nooit aan wennen. Het lijkt net alsof één of andere idioot iets in je schoenen heeft gestopt wat nog meer pijn gaat doen.
  De tweede week ging het bij mij al iets beter en nu na twee maanden wil ik ze niet meer kwijt.
  Je moet deze zooltjes ook in je gewone schoenen gaan dragen, dat versnelt de gewenningsperiode enorm.

  De podoloog zei ook nog dat dit probleem nooit vanzelf overgaat, het wordt alleen maar erger als je er niets aan doet. Daar schrok ik dus wel van. Was wel een motivatie om die vervloekte zooltjes te blijven dragen.

  Dan heb ik nog een ander probleem: bij mij gaat de teen naast de kleine teen (zeg maar de ‘ringteen’) iets onder de middelste teen zitten. Dit is bij mij één van de veroorzakers van de pijn.
  Ik heb nu die teen als het ware in een soort ‘hangmatje’ (=een pleister) zitten. De pleister zit op mijn kleine teen geplakt, gaat dan onder mijn ‘ringteen’ door en het andere plakgedeelte zit op mijn middelste teen. Deze oplossing heeft ook voor enorme verlichting van het pijnprobleem gezorgd. Verbijsterend maar waar. Het is gewoon echt te simpel, maar bij mij werkt het.

 3. Ik heb hier zo’n 5 paar verschillende fietsschoenen verzameld en ongeveer evenzovele typen plaatjes vanwege voetproblemen. Ik kan nu probleemloos 180 KM+ trappen met ‘ordinaire’ SPD-plaatjes.
  Maar dat is dan wel met die plaatjes precies op de voor mij goede plaats. En een schoen met een zool die zó hard is dat er feitelijk niet goed meer op te lopen is. Hoop dat je er wat aan hebt.
  Mvg Mick

   • Toen ik last had van de achillespees had wel ja maar dat is al weer een tijdje geleden. Nu ongeveer halverwege. Dat is natuurlijk persoonlijk en hangt ook nog van het merk en type schoen af dus zul je echt zelf moeten proberen.
    Mijn nieuwste schoenen zijn vrij goedkoop (Lidl), lopen heel redelijk en geschikt voor w-w (2x20km) maar niet veel meer. Ik gebruik voor de lange afstand racefiets (dus geen ATB) schoenen met een kneppelharde zool…

 4. Hoi, toevallig kregen we bij de Vogelvrije Fietser (Fietsersbond) ook een vraag binnen over pijnlijke voeten en schoeisel. Wat is nu een goed advies voor een minder fanatieke vakantiefietser (40-50-60 km per dag), die ook wel graag wat rondwandelt? Toch MTB-fietsschoenen? Ben ook benieuwd naar die podoloog, kan ik daar contactgegevens van krijgen?
  Overigens zie ik dat jij (Belpri) ook fietsen en zeilen combineert – dat is leuk!
  groet,
  Karin Broer

  • Beste Karin, zoals je kan lezen in het artikel en aan de reacties is er helaas niet één advies dat voor iedereen werkt. Bij de één werkt andere pedalen, de ander kiest voor sandalen, raceschoenen met harde carbonzool of schoenen die onder temperatuur naar de voet te vormen zijn of men zet de schoenplaatjes zo ver mogelijk naar achteren. Basisidee achter de meeste van deze oplossingen is de druk van het pedaal over een zo groot mogelijk oppervlak te verdelen. Om ook te kunnen wandelen met de fietsschoenen vallen raceschoenen met carbon zool in elk geval af en ook pedalen van het type SPD-SL en Look omdat de schoenplaatjes daarvan te kwetsbaar zijn en de bijpassende raceschoenen zijn niet geschikt om mee te lopen. Je kan echter ook een extra paar lichte wandelschoenen meenemen (bijv. Nike Free: helemaal plat te drukken en erg licht), anders zit je inderdaad vast aan MTB-schoenen. Meerdere mensen verkiezen Time Attack klikpedalen boven SPD. Je kan ook aan platformpedalen denken (zonder inkliksysteem).

   In principe kan elke podoloog aangepaste zolen maken. Google “podoloog” en [plaatsnaam]. In Almere heeft E. Sluijter al meerdere fietsers aan nieuwe inlegzolen geholpen. Deze podoloog werkt heel snel: binnen hetzelfde consult waarin het eerste onderzoek wordt gedaan krijg je ook al de aangepaste inlegzolen mee. Fietsschoenen wel meenemen (met uitneembare inlegzool).

 5. Ik had hetzelfde probleem. Nu niet meer,
  – steunzolen (gewoon bij de schoenmaker gekocht)
  – een bredere schoen gekocht. Een pedoloog gaf dat advies, ik heb nu meer ruimte voorin de schoen en daardoor geen branderig gevoel meer.
  Succes.

 6. Toe-clips en vlakke pedalen, gecombineerd met schoenen met een redelijk stijve zool. Riempje niet te strak aangetrokken. Hiermee kan ik tot 150 km zonder klachten fietsen. Het is tussentijds mogelijk om je voet in een iets andere positie te plaatsen als je kramp krijg o.i.d. Geen knie of enkel klachten omdat je teveel in één bepaalde houding wordt gedwongen die misschien net niet goed is.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s