Getest: Climfeet SoleCooler inlegzooltjes

Na ons bezoek aan de ISPO in München waren we geïnteresseerd in de Climbfeet SoleCooler inlegzooltjes die een ISPO Award hebben gewonnen. Werken deze verkoelende/verwarmende zooltjes?

De makers van Climbfeet inlegzolen beloven je voeten te verwarmen of koelen met de energie van je eigen stappen. De roodbruine kant naar boven van de zolen is voor verwarmen, de blauwe kant voor koelen. Dit alles zou werken zonder batterijen of chemicaliën. De zolen bestaan uit luchtkussentjes en door het samenpersen of uitzetten van lucht tijdens het stappen zou dan volgens natuurkundig principe de verwarmende of koelende werking moeten optreden.

Climbfeet SoleCooler met ingedrukte kussentjes

De zooltjes komen als een matje dat je zelf op maat moet knippen. Het materiaal is soepel, dus dat gaat prima met een gewone keukenschaar. Even een beetje uitkienen hoe je het beste kunt aftekenen en knippen om zoveel mogelijk van die luchtkussentjes onder je voet te behouden.

De zooltjes zouden 3,5 graden moeten koelen of 4 graden moeten verwarmen binnen zeven stappen. Goedkoop zijn ze niet: op dit moment zijn ze in de aanbieding voor 79 euro per paar. Maar we adviseren je het geld niet uit te geven.

Op kussentjes
Toegegeven: de zooltjes lopen lekker. Je loopt letterlijk op kussentjes. Omdat het materiaal vrij soepel is, moet je bij het aantrekken wel even bij je hiel het zooltje vastpinnen met een vinger, anders frommelt het zooltje op onder je voet.

Het is lastig te testen of de voeten daadwerkelijk koeler worden met de blauwe kant naar boven. Je weet niet hoe het gevoeld zou hebben zonder het zooltje. Dan zou je in één schoen wel een zool moeten doen en de ander niet maar dan loop je scheef. We konden er ook niet één omdraaien met de warme kant naar boven want dan moest deze in dezelfde schoen. We hadden echter zelf niet het idee dat de voeten er koeler van werden.

Doorsnede van het luchtdruksysteem in SoleCooler Climbfeet

Thuis viel ons iets op: als we de zooltjes uit de schoen haalden, bleven de kussentjes, die eigenlijk bij elke stap in- en uit- moeten zetten voor hun theoretische werking van koelen en verwarmen, gewoon urenlang ingedrukt staan. Op die manier kan het natuurlijk nooit werken, dat door verschillen in luchtdruk bij elke voetstap de zool wordt gekoeld of verwarmd. Pas de volgende ochtend waren alle kussentjes weer vol lucht gezogen. Dat doet ons vermoeden dat dit product gewoon niet werkt. Een interessant idee, maar nog niet goed genoeg uitgevoerd.

Verzendkosten
Gelukkig is SoleCooler geïnteresseerd in feedback en royaal met het teruggeven van je geld. De hele test kostte ons alleen iets van 6 euro verzendkosten. Maar we hadden natuurlijk liever werkende zooltjes gehad.

2 Reacties op “Getest: Climfeet SoleCooler inlegzooltjes

  1. Ik was inderdaad benieuwd hoe die zooltjes uit jullie al aangekondigde test zouden komen, als die goed was geweest had ik ook wel belangstelling voor een setje gehad, maar nu niet meer…….Bedankt voor het testen en delen!

  2. Bij de Action heb je al (minder prestigieuze) zooltjes liggen waarvan de luchtkanaaltjes onder je voeten ten minste gewoon open blijven staan. Waardoor dus in principe al enige werking gesorteerd kan worden voor een paar centen!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: