Zonnebril zonder pootjes

Een zonnebril zonder poten, of brilveren zoals ze officieel heten, is de handigste uitvinding sinds het internet. Nu denk je wellicht: “dat gaat nooit werken!” en “waarom zou je een bril zonder poten willen?”

Ik heb het over een bril van Ombraz. Deze brillen hebben een niet-elastisch verstelbaar touwtje in plaats van veren. Dit koord hoef je niet eens strak aan te trekken, de bril blijft goed op je neus zitten als je het koord los in je nek hebt hangen. Wat zijn de voordelen ten opzichte van brilveren:

  • compacter opbergen;
  • lichter;
  • poot kan niet afbreken.
Ombraz-bril in het midden, tussen sportbrillen van Adidas en Endura in

De bril hangt aan het koord ook platter op je borst dan een bril met poten en brillenkoord. Uiteraard kan de Ombraz ook niet van je hoofd vallen als je voorover hangt, maar dat effect kan je ook bereiken met elke andere bril met een brillenkoord. Voor iedereen die wel eens last heeft van de druk van brilveren op de oren is deze bril een uitkomst. Ik vind de bril prettig om te dragen en handig mee te nemen. Het belangrijkste is het pakvolume, deze bril schuift zo een binnenzak in of in het zijvak van een rugzak of een cockpitzak aan het stuur van mijn mountainbike.

Foto’s van fabrikant

Veel nadelen heb ik niet kunnen ontdekken. Je moet er aan denken om de bril eerst om te hangen voordat je je fietshelm opzet. Met lang haar wordt geadviseerd het koord onder je haar te stoppen maar ik vind het wel leuk staan om het koord om het haar te doen. Verder moet je opletten met het dragen van een pet onder een helm, het is niet fijn als de klep drukt op de bovenkant van het montuur. Maar alleen een helm of pet is geen probleem.

Ombraz Dolomite met Abus fietshelm

Modellen
Ombraz verkoopt drie uniseks modellen, in twee verschillende maten. Je kunt kiezen uit twee of drie kleuren voor zowel montuur als glazen. De Zeiss-glazen zijn polarized, krasbestendig en hebben een water-, vuil- en vetafstotende coating. Standaard zijn de glazen niet meekleurend. Ik vind de glazen net zo snel ontwasemen als brillen die officieel anti-fog zijn, waarschijnlijk is het dezelfde coating maar een andere beschrijving. Maar bij vorst en sneeuwval zou ik kiezen voor een dubbelglazige ski-bril omdat condens kan aanvriezen voordat het verdampt is.

Ik bestelde de bril op de Amerikaanse site van Ombraz, omdat ik niet kon vinden of ze al ergens in Europa verkocht worden. Tot mijn verbazing viel de bril al na vier dagen op de mat in een milieuvriendelijke verpakking en ik had geluk, geen gedoe met de douane. Ik koos voor het model Dolomite, deze schermt aan de zijkant wat extra af, want handig kan zijn om wind, sneeuw en stofwolken uit de ogen te houden. Het leek me het meest geschikte montuur voor outdoor avonturen en ook het model dat het beste past bij de vorm van mijn gezicht.

Ombraz Dolomite

Bij de bril zit een neopreen hoesje met een vastgenaaid brillendoekje, dat zo niet kwijt kan raken. De Ombraz-zonnebril is verder gewaardeerd met de Backpacker’s Editor’s Choice 2019.

Milieuvriendelijk
De zonnebrillen van Ombraz zijn gemaakt van plantaardig acetaat en het koord is volledig van gerecycled nylon. Voor elk verkocht exemplaar worden twintig mangrovebomen in Madagascar geplant, waardoor de bril CO2-negatief is. Naar verluid wordt er 300 keer meer CO2 opgenomen dan uitgestoten voor de productie en levering van de bril. Volgens 1% For The Planet is Ombraz het meest carbon negatieve outdoor product. De bril heeft een keurmerk Climate Neutral.

Brildragers
Het is mogelijk om deze brillen te krijgen met lenzen op sterkte via de website Lens & Frame Co. Hier kan je ook kiezen voor extra opties zoals meekleurende lenzen. Afhankelijk van de gekozen opties, wordt de bril dan twee tot drie keer duurder.

YouTube videokanaal The Outdoor Gear Review heeft een uitgebreide recensie gemaakt. Zij zeggen dat je de bril niet op je voorhoofd kan zetten, maar mij lukt mij prima:

Tip: Ombraz heeft een hilarische crowdfunding video. Ze laten er ook in zien hoe sterk de bril is. Ombraz is Baskisch voor ‘schaduw’.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: